از درمان خانگی تا داروهای تخصصی پزشک

9 راه نجات از سینوزیت

حدود 10-15 درصد از جمعیت جهان به طور سالانه با سینوزیت دست و پنجه نرم می‌کنند. آیا می‌دانید چگونه این بیماری زندگی روزمره این افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟
کد خبر: ۱۲۹۸۲۴۶
|
۲۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۶ 09 April 2025
|
527 بازدید

 تصور کنید هر روز با احساس سنگینی در صورت، گرفتگی بینی و سردرد از خواب بیدار شوید؛ این واقعیت زندگی بسیاری از مبتلایان به سینوزیت است. این بیماری با التهاب و تورم سینوس‌ها همراه است که از عفونت‌ها یا آلرژی‌ها نشات می‌گیرد. در ادامه، به بررسی علل، علائم و راه‌های درمان سینوزیت خواهیم پرداخت تا با آگاهی بیشتر، بتوانید از تاثیرات منفی آن بر زندگی خود جلوگیری کنید.

9 راه نجات از سینوزیت

سینوزیت چیست؟

سینوزیت التهاب یا تورم بافت پوشاننده سینوس‌ها است. سینوس‌ها در واقع حفره‌هایی پر از هوا در داخل صورت هستند که مخاط را می‌سازند. عفونت‌های باکتریایی، عفونت‌های ویروسی و آلرژی‌ها سینوس را تحریک کرده و سبب مسدود شدن آن می‌شوند. در نهایت مخاط نمی‌تواند در بینی تخلیه شود. التهاب سینوس‌ها باعث فشار و درد در صورت و گرفتگی بینی شده که بایستی برای بهبود شرایط و درمان به دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

چگونه سینوزیت بر کیفیت زندگی تاثیر می‌گذارد؟ 

طبق گزارش وب‌سایت CDC، سالانه 33 میلیون مورد سینوزیت مزمن گزارش می‌شود. این رقم بیانگر میزان بالای شیوع این بیماری در جوامع مختلف است. افراد مبتلا به سینوزیت مزمن به دلیل علائمی که دارند، ممکن است قادر به شرکت در فعالیت‌های اجتماعی نباشند. در نهایت این روند منجر به احساس انزوا، قطع ارتباط با دوستان و کناره‌گیری از فعالیت‌های اجتماعی می‌شود. متاسفانه، گاهی سینوزیت مزمن تاثیر قابل توجهی بر میزان توانایی فرد روی کار کردن او می‌گذارد.

چه عواملی موجب ابتلا به سینوزیت می‌شوند؟

علل مختلفی منجر به عفونت سینوس‌ها بصورت مزمن و حاد می‌شوند. در برخی افراد هم این بیماری با تغییر فصول از بین می‌رود و دوباره برمی‌گردد. در ادامه، عوامل خطر ابتلا به سینوزیت را بررسی می‌کنیم.

عفونت‌های ویروسی، باکتریایی و قارچی

درحالی‌که ویروس‌ها عامل اصلی ابتلا به سینوزیت هستند، باکتری‌ها و قارچ‌ها هم به‌عنوان عامل ایجادکننده سینوزیت شناخته می‌شوند. احتمال وقوع عفونت‌های سینوسی ناشی از قارچ‌ها در افراد دارای نقص ایمنی بیشتر است.

آلرژی‌ها و محرک‌های محیطی

آلرژی‌های فصلی و محرک‌هایی مانند دود و بوهای شدید باعث التهاب و قرمزی سینوس‌ها می‌شوند. در واقع این موارد علائم سینوزیت را تشدید می‌کنند، زیرا مخاط در بینی اولین رابط با محرک‌های محیطی است.

آیا می‌دانید سینوزیت با چه علائمی همراه است؟

تجمع مایع در سینوس‌ها و در نهایت ابتلا به سینوزیت می‌تواند منجر به بروز علائمی شبیه به سرماخوردگی شود. این علائم در هر فرد با توجه به شرایط و چگونگی ابتلا به این بیماری متفاوت است. بطور کلی علائم رایج عفونت‌های سینوسی حاد و مزمن شامل موارد زیر هستند:

  • آبریزش و گرفتگی بینی
  • فشار یا درد گوش
  • تب و سردرد
  • بوی بد دهان (هالیتوزیس) یا طعم بد در دهان
  • سرفه
  • خستگی
  • کاهش حس بویایی
  • فشار و ورم چشم و صورت
  • سرگیجه
  • درد شدید دندان

چه زمانی برای تشخیص این بیماری باید به دکتر مراجعه کنیم؟

گاهی، تشخیص سینوزیت از سایر عفونت‌های تنفسی یا سرماخوردگی دشوار خواهد بود. در صورت داشتن علائم درد، تورم یا قرمزی اطراف چشم، تب شدید، گیجی، دوبینی یا سایر تغییرات بینایی و گرفتگی گردن باید فورا به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

پزشک گوش و حلق و بینی بر اساس علائم و سابقه بیماری شما می‌تواند نوع سینوزیت را تشخیص دهد. ابتدا گوش، بینی و گلوی شما را از نظر تورم، تخلیه یا انسداد بررسی کرده و سپس از سایر روش‌های تشخیصی استفاده می‌کند. در ادامه مطالب به بررسی روش‌های تشخیص سینوزیت توسط پزشک گوش و حلق و بینی پرداختیم.

  • تصویربرداری پزشکی: تست‌های تصویربرداری مانند MRI و CT اسکن تصویر دقیقی از سینوس‌ها، میزان تورم و هرگونه ساختار غیرطبیعی مانند پولیپ نشان می‌دهند.
  • آندوسکوپی بینی: پزشک گوش و حلق و بینی از یک آندوسکوپ (لوله باریک و ظریف) و یک منبع نوری برای مشاهده ساختار مجرای بینی و سینوس‌ها استفاده می‌کند.
  • بیوپسی: گاهی پزشک یک نمونه از بینی شما برای آزمایشات بیشتر و دقیق‌تر می‌گیرد.
  • تست آلرژی: اگر بیمار سینوزیت مزمن داشته باشد، پزشک برای تشخیص نوع محرک امکان دارد تست آلرژی بگیرد.

راه‌‌های مقابله با سینوزیت چیست؟

بیشتر سینوزیت‌ها ناشی از عفونت‌های ویروسی و باکتریایی هستند و گاهی نیازی به درمان نخواهند داشت. در حالت کلی با توجه به علائم بیمار و مدت زمانی که با این بیماری درگیر شده است، گزینه‌های درمانی زیادی برای کنترل سینوزیت وجود دارد.

مراجعه به دکتر گوش و حلق بینی برای درمان سینوزیت

درمان‌های خانگی و مراقبت‌های شخصی

اکثر افراد مبتلا به سینوزیت قبل از مراجعه به دکتر گوش و حلق و بینی اقدام به انجام درمان‌های خانگی می‌کنند. درحالیکه درمان سینوزیت را باید به پزشک متخصص گوش واگذار کنید، برخی دستورالعمل‌ها و مراقبت‌های شخصی در خانه و محل کار می‌تواند به درمان کمک کند. در ادامه این موارد را بررسی می‌کنیم.

شست‌وشوی بینی با محلول نمکی (نتی‌پات و...) همراه با بررسی اثربخشی

استفاده از نتی‌پات و سایر محلول‌های نمکی، یک راه حل موثر برای از بین بردن عوامل بیماری‌زا در بینی است. توصیه می‌شود صبح و شب از این محلول استفاده کنید.

داروهای بدون نسخه (ضد احتقان، آنتی‌هیستامین‌ها)

از دیگر روش‌های درمان خانگی، مصرف داروهای بدون نسخه است. در جدول زیر، به مهم‌ترین این داروها اشاره کرده‌ایم:

گروه دارویی

نام دارو

عملکرد

مسکن و ضد درد

ایبوپروفن

کاهش درد و التهاب، کمک به تسکین سردرد و درد صورت

 

استامینوفن

کاهش درد و تب

داروهای ضداحتقان

پسودوافدرین 

کاهش احتقان بینی و تسهیل تنفس

 

فنیل افرین

باز کردن مجاری بینی

آنتی هیستامین‌ها

دیفن هیدرامین

کاهش علائم آلرژی مانند عطسه و آبریزش بینی

 

لوراتادین

ضد آلرژی، کاهش آبریزش بینی

درمان‌های پزشکی برای مدیریت علائم سینوزیت

درصورتی‌که ابتدا درمان‌های خانگی بکار بردید و بهبودی حاصل نشد، نیاز به ارزیابی تخصصی‌تر توسط دکتر گوش و حلق و بینی دارید. پزشک با توجه به شرایط شما و میزان درگیری با عفونت‌های ویروسی یا سایر عوامل بیماری‌زا شیوه درمان را انتخاب می‌کند.

داروهای تجویزی (آنتی‌بیوتیک‌ها، کورتون‌های موضعی)

گروه دارویی

نام دارو

عملکرد

آنتی بیوتیک‌ها

آمپی‌سیلین

درمان سینوزیت با علت باکتریایی، یکی از داروهای معمول برای درمان عفونت‌های سینوسی

 

آزیترومایسین

موثر در درمان عفونت‌های باکتریایی سینوس‌ها که مقاوم به برخی آنتی‌بیوتیک‌ها

کورتیکواستروئیدها

فلوتیکازون

کاهش التهاب و تورم در سینوس‌ها، استفاده به صورت اسپری بینی

کورتون‌های سیستمیک

پردنیزون

درمان التهاب و احتقان شدید

چگونه با چند تغییر ساده در سبک زندگی، از سینوزیت در امان بمانیم؟

طبق مطالعه‌ای در سازمان جهانی بهداشت، اصلاح شیوه زندگی، تمرینات هوازی منظم، مصرف آب کافی، استنشاق بخار، مدیریت استرس و داشتن خواب با کیفیت تاثیر مثبتی بر درمان و مدیریت علائم سینوزیت دارند. سعی کنید از مصرف نوشیدنی‌های الکی پرهیز کنید، زیرا باعث کاهش ذخیره آب بدن می‌شود. همچنین توصیه می‌شود در محیط‌های بسته بدون تهویه قرار نگیرید و در صورت وجود آلودگی در هوا، تا حد امکان در خانه بمانید و استراحت کنید.

سینوزیت را با سرماخوردگی اشتباه نگیرید!

عفونت‌های سینوسی یا سینوزیت می‌تواند زندگی روزمره بیمار را تغییر دهد و اگر به درستی مدیریت نشود، انزوا و کناره‌گیری از فعالیت‌های اجتماعی را به همراه خواهد داشت. نشانه‌های این بیماری اغلب با سرماخوردگی اشتباه گرفته می‌شوند، در صورت مشاهده علائم گرفتگی بینی با شدت بالا، سرگیجه و فشار یا درد گوش باید به دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. پزشک متخصص می‌تواند با معاینه و انجام تست‌های تشخیصی به درمان سینوزیت بپردازد. در کنار درمان دارویی بهتر است از کمپرس گرم استفاده کنید و بدن را با مایعات زیاد هیدراته نگه دارید. برای دریافت نوبت دکتر گوش و حلق و بینی به سایت دکتردکتر مراجعه کرده و از امکان نوبت‌دهی آنلاین بهره‌مند شوید.

 

انتهای رپرتاژ آگهی/

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
الی گشت