تابناک گزارش می‌دهد

چرا «ویتکاف» مواضع خود را درباره برنامه هسته‌ای ایران مدام تغییر می‌دهد؟/ واکنش سنجیده ایران

در حالی «استیو ویتکاف» نماینده آمریکا در مذاکرات با ایران، مدام مواضع خود را ۱۸۰ درجه تغییر می‌دهد، نماینده ایران در مذاکرات به آنچه در پشت میز مذاکرات مطرح است، تاکید دارد.
کد خبر: ۱۲۹۹۶۵۴
|
۲۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۵ 16 April 2025
|
11462 بازدید
|

بر این اساس ایران دیدگاه‌های مطرح در دستور کار جلسات مذاکرات را مد نظر قرار می‌دهد و نه مواضع مطرح در رسانه‌ها و خارج از میز مذاکرات را.

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، «استو ویتکاف» نماینده دولت ترامپ در مذاکرات با ایران شامگاه دوشنبه ۱۴ آوریل در گفت‌و‌گو با فاکس‌نیوز در خصوص مذاکرات با ایران اظهار داشت: این گفت‌و‌گو‌ها بر دو محور راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و ابعاد نظامی آن خواهد بود. «محور اصلی گفت‌و‌گو‌ها بررسی میزان و نوع غنی‌سازی است، اما در نهایت موضوع تسلیحات هم مورد بررسی قرار خواهد گرفت، از جمله نوع موشک‌هایی که ایران انبار کرده است.»

ویتکاف: گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا بر دو محور راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و ابعاد نظامی آن خواهد بود

وی گفت که این گفت‌و‌گو‌ها بر دو محور راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران و ابعاد نظامی آن خواهد بود. ««آن‌ها به غنی‌سازی بیش از ۳.۶۷ درصدی نیاز ندارند، اما اکنون در برخی موارد تا ۶۰ درصد و در برخی دیگر تا ۲۰ درصد غنی‌سازی انجام داده‌اند و این نباید چنین باشد. چنین غنی‌سازی با ادعای آنها که تنها می‌خواهند برنامه هسته‌ای غیرنظامی داشته باشند همخوانی ندارد.»

ویتکاف گفت: «این گفت‌و‌گو‌ها بیشتر درباره راستی‌آزمایی برنامه غنی‌سازی اورانیوم و درنهایت راستی‌آزمایی ابعاد نظامی آن است که شامل موشک‌هایی که در زرادخانه‌هایشان دارند و هدف احتمالی آنها برای دستیابی به بمب نیز می‌شود.».

اما ویتکاف روز سه شنبه در یک چرخش ۱۸۰ درجه‌ای اعلام کرد که ایران نباید برنامه غنی سازی اورانیوم داشته باشد. وی گفت توافق در صورتی انجام خواهد شد که ایران تاسیسات غنی سازی ایران را نابود کند.

 یعنی موضعی که طیف تندرو دولت ترامپ از جمله «مایک والتز» مشاور امنیت ملی و «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا مطرح می‌کنند.

این تغییر موضع می‌تواند در نتیجه فشار‌های طیف تندرو کاخ سفید باشد. پیش از این نیز «ویتکاف» یک پاسخ مثبت به توئیت عباس عراقچی وزیر خارجه ایران را در نتیجه همین فشار‌ها حذف کرده بود

این تغییر موضع می‌تواند در نتیجه فشار‌های طیف تندرو کاخ سفید باشد. پیش از این نیز «ویتکاف» یک پاسخ مثبت به توئیت عباس عراقچی وزیر خارجه ایران را در نتیجه همین فشار‌ها حذف کرده بود.

فرستاده آمریکا در واکنش به توئیت وزیر خارجه ایران که گفته بود «ایران هرگز به دنبال سلاح هسته‌ای نخواهد بود» واکنش نشان داد و نوشت «عالی». اما بعد از ساعاتی این توئیت حذف شد.

این موضوع نشان دهنده اختلافات موجود در کابینه ترامپ در خصوص برنامه هسته‌ای ایران است.

در تیم ترامپ شاهد دو دیدگاه متعارض در خصوص برنامه هسته‌ای ایران هستیم. در یک طرف «استیو ویتکاف» نماینده ویژه ترامپ در خاورمیانه و و «ایلان ماسک» قرار دارند که با رویکردی متعادل تر، خواهان برچیده شدن برنامه هسته‌ای ایران نیستند. شخص ترامپ نیز به این دیدگاه نزدیک است.

ترامپ پیش‌تر نیز گفته بود بازرسی‌ها از برنامه هسته‌ای ایران باید چند برابر میزان فعلی شود. وی گفته بود: «اگر توافقی کنیم راه‌هایی هست که {از اجرای آن} مطمئن شویم، باید ۱۰ برابر بازرسی کنیم. اگر آنها به سلاح هسته‌ای برسند بعد همه {سلاح هسته‌ای} میخواهند لذا افتضاح بالا می‌آید.»

از طرف دیگر «مایک والتز» مشاور امنیت ملی و «مارکو روبیو» وزیر خارجه قرار دارند که خواهان برچیده شدن کامل برنامه هسته‌ای ایران هستند.

پیش از شروع مذاکرات عمان و پس از اینکه استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه اعلام کرده بود ترامپ در نامه خود به‌دنبال آن است که برنامه هسته‌ای ایران راستی‌آزمایی شود و به‌سمت ساخت سلاح هسته‌ای حرکت نکند، مایک والتز مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه با شبکه «سی بی اس نیوز» مدعی شد: ترامپ خواهان برچیده شدن کامل برنامه هسته‌ای ایران است. همۀ گزینه‌ها روی میز است و وقت آن است که ایران کاملاً تمایل خود برای داشتن سلاح هسته‌ای را کنار بگذارد.

وی همچنین در این زمینه گفته بود: «همه گزینه‌ها روی میز است تا اطمینان حاصل شود که ایران در هیچ زمینه‌ای به سلاح هسته‌ای دسترسی پیدا نکند. این شامل برنامه موشکی، تسلیحاتی و غنی سازی است. آنها می‌توانند برنامه‌های خود را تحویل دهند و یا به طریقی که قابل راستی‌آزمایی باشد از آن صرف نظر کنند، در غیر اینصورت ممکن است با یک سری عواقب دیگری رو‌به‌رو شوند.»

به گزارش نیویورک‌تایمز، برخی از مشاوران «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا به دلیل تندروی‌های «مایک والتز» مشاور امنیت ملی ترامپ و «تمایل بیش از حد» وی به اقدام نظامی علیه ایران، انتقاداتی را علیه او مطرح کرده‌اند. والتز در حالی این مواضع جنگ‌طلبانه را اتخاذ کرده که شخص ترامپ بار‌ها گفته است توافق با ایران را به ابزار نظامی ترجیح داده و خواستار درگیری با ایران نیست.

برخی از نزدیک‌ترین متحدان ترامپ در محافل خصوصی این پرسش را مطرح کرده‌اند که آیا مایک والتز که سابقه فعالیت در دولت «جورج بوش» پسر را دارد، با رویکرد سیاست خارجی فعلی ترامپ همخوانی دارد یا خیر.

به گزارش نیویورک‌تایمز، والتز در مباحثات سیاستی، به‌ویژه درباره ایران، با «جی‌دی ونس» معاون ترامپ و «سوزی وایلز» رئیس‌دفتر کارکنان کاخ سفید دچار اختلاف شده است؛ چرا که آنها خواستار تبعیت کامل از اولویت‌های اعلام‌شده رئیس‌جمهور بوده‌اند، اما والتز گزینه نظامی را ترجیح می‌دهد

به گزارش نیویورک‌تایمز، والتز در مباحثات سیاستی، به‌ویژه درباره ایران، با «جی‌دی ونس» معاون ترامپ و «سوزی وایلز» رئیس‌دفتر کارکنان کاخ سفید دچار اختلاف شده است؛ چرا که آنها خواستار تبعیت کامل از اولویت‌های اعلام‌شده رئیس‌جمهور بوده‌اند، اما والتز گزینه نظامی را ترجیح می‌دهد.

بر اساس این گزارش، جایگاه والتز به دلیل این موضع‌گیری متزلزل شده و حالا نیز با ماجرای جنجالی نشست اطلاعات نظامی در پیام‌رسان «سیگنال»، موقعیت وی آسیب‌پذیرتر شده است.

چندی پیش گزارش شد که شماری از مقامات ارشد دولت ترامپ از جمله مایک والتز، «پیت هگست» وزیر دفاع، جی‌دی ونس و دیگر چهره‌های کلیدی در یک گروه پیام‌رسان رمزگذاری‌شده در اپلیکیشن «سیگنال» درباره جزئیات عملیات نظامی آمریکا به مواضع انصارالله یمن گفت‌و‌گو کرده‌اند.

این رسوایی زمانی اوج گرفت که مشخص شد «جفری گلدبرگ» سردبیر نشریه «آتلانتیک» نیز به‌اشتباه به این گروه اضافه شده و به اطلاعات محرمانه‌ای نظیر زمان دقیق حمله دست یافته است. این افشاگری موجب بروز نگرانی‌های جدی امنیتی در داخل دولت، تقویت تردید‌ها درباره وفاداری والتز به رویکرد ترامپ در سیاست خارجی، و درخواست‌هایی برای کناره‌گیری برخی چهره‌ها شد و بار دیگر بحث‌ها درباره نحوه مدیریت اطلاعات حساس در دولت ترامپ را به‌میان کشید.

اما حضور «ویتکاف» در مذاکرات با ایران نشان می‌داد که دیدگاه طیف او در کابینه غالب است.

علرغم این تغییر مواضع «ویتکاف»، عباس عراقچی وزیر خارجه ایران گفته است ما در فاصله مذاکره مواضع متناقض و متضادی شنیدیم. آقای ویتکاف چند جور صحبت کرده است، مواضع واقعی پشت میز مذاکره روشن می‌شود

با وجود این، چنین چرخش‌هایی در میانه مذاکرات از سوی «ویتکاف» می‌تواند بخشی از فرایند مذاکراتی نیز تعبیر شود و تعمدی ارزیابی شود. ترامپ خود چنین شیوه‌ای در مذاکره دارد و مدام تغییر موضع می‌دهد.

علرغم این تغییر مواضع «ویتکاف»، عباس عراقچی وزیر خارجه ایران گفته است ما در فاصله مذاکره مواضع متناقض و متضادی شنیدیم. آقای ویتکاف چند جور صحبت کرده است، مواضع واقعی پشت میز مذاکره روشن می‌شود.

بر این اساس ایران دیدگاه‌های مطرح در دستور کار جلسات مذاکرات را مد نظر قرار می‌دهد و نه مواضع مطرح در رسانه‌ها و خارج از میز مذاکرات را.

اشتراک گذاری
برچسب ها
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۲۵
ناشناس
|
Germany
|
۱۳:۰۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
آمریکا با دوستان اروپایی هم رو راست نیست وای بحال دشمنان.
بنظر این مذاکرات هم خروجی نخواهد داشت جز اقناع مردم در خصوص غیرقابل اعتماد بودن آمریکا.
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۶:۳۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
اتفاقا حرفهای اصلی تو خونه وزیر خارجه عمان به عراقچی انتقال داده شد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
در حال ارزیابی انعطاف پذیری ایران هستند. ایران نباید وارد این مذاکرات میشد. آنها با زیرکی ایران را وارد زمین بازی خود کردند و حالا ایران را در زمین خود بازی خواهند داد .خداوند دفع شر بفرمایند.
بنده خدا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۷ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
چون اختیارشون دست خودشون نیست و پادو و گماشته اسرائیل هستند و اسرائیلی ها هم که ثبات شخصیت ندارند و هر لحظه خواستشون رو تغییر میدن و به این بدبختها دیکته می کنن .
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۶:۳۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
عراقچی هم داره میره روسیه. به نظرت میخواد چیکار کنه اونجا
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
.حرف اسرائیلی ها از روز اول همین بوده که امروز می گویند
لطفا تهمت بیجا نزنید، حتی به یهود و نصارا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
ترامپ و اعوان و انصارش تعادل روانی ندارند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۸ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
اگر هم زمان با توسعه برنامه های هسته ای اقتصاد و دیگر بخش ها هم توسعه یافته بودند حالا مشکل چندانی نبود غنی سازی مهم است اما حفظ کشور و مردم و اقتصاد آن بسیار مهم تر
عباس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
واضح گفته میتونید داشته باشید چرا تفسیر میکنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
تغییر نمی ده ، فقط یادش رفته بود بگه . و گرنه ترامپ تو همون نامه اول همه این موارد رو گفته بود
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۶:۳۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
دقیقا. اون پشت، حرفهای اصلی گفته شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۵ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
پشت پرده برای هم نوشابه باز میکنن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
بعید می دانم این مذاکرات به نتیجه ای برسد. چون امریکایی ها خودشان نمی دانند چه می خواهند!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۱۶:۵۱ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
نه میدونند. اینها بازی سیاسی هست.این کارها رو
میکنند که امتیاز کمتر بدند و توافق بهتری البته از
دیدگاه خودشون داشته باشند مگر نه ترامپ اون مایک والتر مشاور امنیتی رو میتونه خفه کنه یا اخراج بکنه و کار خودش رو بکنه
ناشناس
| Canada |
۱۶:۵۲ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
اینها دارند همون داستانی رو پیاده میکنند که هر چند وقت یکبار مسئولین سر ما پیاده میکنند. مثلا دلار رو میبرند رو ۱۰۵ هزار تومن که به ۸۰ تا ۹۰ هزار تومن راضی بشیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۳ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
ما می دانستیم چه می خواهیم؟ مگر همین شماها مرتب تقاضای ساخت بمب اتم نداشتید؟ پس چرا حالا پنهان شده اید و به خود می لرزید؟
ناشناس
|
United States of America
|
۱۴:۲۰ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
اوضاع خیلی خیته
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۵۴ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۷
این نتیجه بلند پروازی های عرزشی هاست
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت