سرویس فرهنگی ـ این اتفاق در حالی رخ میدهد که هر ساله، شمار بسیاری از افرادی که سالهاست در انتظار حج تمتع هستند، از حضور در سرزمین وحی باز میمانند... .
به گزارش خبرنگار «تابناک»، امسال 103 هزار زایر در قالب 625 کاروان به حج تمتع رهسپار شدند و عملیات حج جدای از بدقولیها وبینظمیهای بسیار شرکت های هواپیمایی سعودی با وجود تغییر رییس سازمان حج و زیارت و نماینده ولی فقیه در امور حج، نسبتا خوب و با نمره قبولی برگزار شد، اما نکتهای که سالهاست زایران سرزمین وحی را آزار می دهد، حضور افرادی است که سهمیه حضور زایران دیگر را کم می کنند؛ زایرانی که گاه بیش از پنج دهه از عمر خود را در انتظار سفر به سرزمین وحی هستند و همچنان چشمانتظارند.
در این میان، جدای از برخی لیستهای ویژه، زایران داخلی از کشورهای عربی و همجوار در شمال و جنوب به حج مشرف شده، و... زنان همراه هر کاروان و برخی معینههای کاروانهای اعزامی نیز تا اندازه ای با عدم انجام وظایف، نارضایتی بانوان زایر را در سال های گوناگون در پی داشته که به علت رسانهای نشدن، هرگز برای آن چارهای اندیشیده نشده است.
بنا بر این گزارش، هر كاروان زیارتی، «دست کم» يك خدمه اجرايي زن دارد و انتخاب وي کاملا بر عهده مدير است اما تا چد حد این زن در امور کاروانها، کمک کار بانوان زایری است، نکته مغفول مانده ای است.
علاوه بر این افراد، امسال حدود 214 نفر معینه (خانمهای طلبه و یا کارشناس مذهبی) همراه کاروانهای زیارتی به حج تمتع مشرف شدند که بر پایه درصد بالای بانوان یک کاروان (بیش از 60 درصد) حضور آنها معنا پیدا میکند؛ با این حال معینهها باید دارای این ویژگی ها باشند: مدرک کارشناسی ارشد الهیات و یا فارغ التحصیل جامعةالزهرا علاوه بر اینکه امتحانات ویژهای را نیز گذرانده باشند.
نکته قابل تأمل این که زایران حج معتقدند اغلب همراهان زن کاروان که به انتخاب مدیر کاروان، به حج می روند، کاری جز همراهی حاجآقا و یا استفاده از یک حج تمتع (برای آنها که بار اولشان است) ندارند! و بسیار به ندرت سراغی از خانمهای یک کاروان میگیرند و جالبتر اینکه به علت کثرت سفرهای حج، این سفر برایشان گاه در حد یک سفر تفریحی است و نه همراهی و خدمت به زایران خانه خدا. حال آنکه در این سفر طولانی و بی نظیر خانمها به شدت نیازمند همراهی و همفکری هستند، به ویژه در بازارهایی که خانمهای ایرانی گاه خاطرات بدی برای فرهنگ اسلامی ـ ایرانی به جای میگذارند.
بنا بر اطلاع خبرنگار ما، در دسته معینهها نیز متأسفانه گاه سفارشهایی باعث میشود افرادی بدون ویژگیهای عنوان شده برای بارها راهی این سفر معنوی شوند؛ برای نمونه، امسال در کاروانهای پایتخت، فارغ التحصیلان برخی رشتههای شیمی و فیزیک و یا... راهی این سفر شده بودند! حال آنکه ابعاد معنوی این سفر آنقدر با اهمیت است که خدمه حج در تمام سطوح حرف اول و آخر را میزنند. به عبارتی اگر یک کاروانی در اجرای برنامههای متعدد فرهنگی و معنوی و همراهی کامل زایران، موفق باشد، زایران آن کاروان به ویژه بانوان به حج رفته، بیشترین بهره معنوی را از این سفر خواهند داشت، وگرنه... اینها همه در حالی رخ میدهد که هر ساله، شمار بسیاری از افرادی که سالهاست در انتظار حج تمتع هستند، از حضور در سرزمین وحی باز میمانند.
بر این اساس، پیشنهاد میشود مدیریت جدید سازمان حج و بعثه مقام معظم رهبری، با انجام یک نظرسنجی کاملا میدانی و مستند در کنار بررسی نیروهایی که هر ساله به این سفر معنوی و تأثیرگذار مشرف میشوند، هم در انجام مأموریتهای معنوی واگذار شده به خود بازنگری و به نوعی حرکت رو به جلو داشته باشد و هم نیروهایی را که بدون تردید برای این سفر مناسب نیستند، از لیست خود بیرون کند.