امروز سالگرد شهادت استاد مطهري، فيلسوف اسلام شناس و مردي است كه هرچند آنقدر در دنيا نماند تا آنچه را در تئوري، انديشيده بود، به صورت كامل در شرايط واقعی هم ببيند و عملیاتی کند، اما در نوشته هايش آن گونه از اسلام سخن گفت كه حتي مخالفانش هم اكنون به سخنان و نوشته هاي وي درباره اسلام استناد مي كنند.
به گزارش «تابناك»، نخستين ويژگي منحصر به فرد استاد شهيد اين بود كه از اسلام جامعي سخن مي گفت كه براي كليت زندگي بشر سخن داشت؛ اسلامي كه نه تنها براي آخرت كه براي همه ابعاد زندگي بشر برنامه داشت.
استاد مطهري بر خلاف بسياري از انديشمندان معاصر خود و حتي بیشتر انديشمندان پس از خودش، از اسلام گزينشگر سخن نگفت. وی به ابعاد گوناگون اسلام ـ فردی، مادی، اجتماعی، معنوی، دنيوی و اخروی ـ میپرداخت و در واقع، جامعيت اسلام را معرفی میكرد.
بدين گونه نبود كه استاد شهيد، تنها به اسلام سياسي توجه داشته و اسلام اجتماعي را فراموش كند، يا از اسلام فردي سخن گفته و اسلام اجتماعي را فراموش كرده باشد؛ اسلامي كه شهيد مطهري از آن سخن گفت، در يك منظومه جامع نگر ارایه شد و منظومه فكري وي درباره اسلام اين ويژگي را به روشني داشت.
دومين ويژگي منظومه فكري استاد مطهري، خلوص و ناب بودن اين منظومه است. در واقع وقتي شهيد مطهري از اسلام سخن مي گفت، نه اين اسلام با سوسياليسم درآميخته بود و نه مانند روشنفكران مذهبي كنوني به ليبراليسم آميخته شده بود. در منظومه فكري استاد مطهري، اسلام داعيه تمدني داشته و اتفاقا نه تنها نيازي به ايسم هاي راست و چپ براي تكميل کردن خود ندارد، بلكه داعيه جامعيت در عين خلوص ذاتي دارد.
بنابراین، اين دو ويژگي از ويژگي هايي است كه منظومه فكري شهيد مطهري را از بسياري از معاصران خود متمايز كرده است، حال آن كه در غياب انديشه هايي چون انديشه شهيد مطهري، هم اكنون در جامعه اتفاقا هم مروجان اسلام گزينشگر روز به روز افزايش داشته و هم كساني كه در انديشه شان، اسلام خلوص ذاتي خود را ندارد و به ايسم هاي گوناگون فكري آميخته شده است.
هرچند هر روز در جامعه كنوني ايران و به ويژه در محافل علمي و ديني، نبود انديشه و مرام فكري استاد شهيد به چشم مي خورد، هر سال، شاید تنها در دوازدهم ارديبهشت ماه است كه حس غريبانه حضور نداشتن كسي چون شهيد مطهري با آن منظومه فكري جامع نگر و خالص، بيش از پيش به چشم مي خورد.
یادش گرامی و راه و اندیشه اش پر رهرو باد!