سرويس بين الملل ـ «خدا اسرائيل را حفظ كند، خدا آمريكا را حفظ كند»؛ اين آخرين جملات باراك اوباما در اجلاس سالانه آيپك يا همان كميته روابط عمومي اسرائيل و آمريكا به عنوان قدرتمندترين لابي صهيونيستي در آمريكاست.
همين دو جمله اخير باعث شده است، اكنون در درون آمريكا، عده اي به اين بحث دامن می زنند كه تقدم اسرائيل بر آمريكا در سخنراني اوباما، حاكي از اين است كه اوباما بيش از آنكه به حفظ آمريكا بينديشد، به حفظ اسرائيل مقيد است و البته ترديدي نيست كه صهيونيست های آمريكايی ـ كه يكي از منابع هميشگي تأمين هزينه هاي انتخابات رياست جمهوري دمكرات ها هستند ـ مخاطب سخنان رئيس جمهور آمريكا بوده اند.
به گزارش «تابناك»، اما آنچه بيش از این موضوع مهم است، مواضع اخير و البته متناقض باراك اوباما در چند روز اخير است كه باعث شده، به پیروی از او، مقامات رژيم صهيونيستي هم مواضع متناقضي در پیش گیرند.
بنابراین، هنگامی كه اوباما در سخنراني خود درباره اوضاع خاورميانه پيشنهاد داد كه رژيم صهيونيستي به مرزهاي پیش سال 1967 برگردد تا طرح صلح بين طرفين عملياتي شود، نتانياهو، نخست وزير رژيم صهيونيستي در واكنش به سخنان اوباما گفت: چنين مواضعي دفاع نشدنی و توجيه ناپذير است و به نکوهش باراك اوباما پرداخت؛ اما در سخنراني اوباما در آيپك، وي بر تعهد واشنگتن در قبال تلآويو تأکيد کرد و گفت: دو طرف در يک راه گام برميدارند.
واكنش نتانياهو هم در اين موعد، متفاوت با واكنش روز گذشته اش در قبال سخنان اوباما بود. وي كه اتفاقا هنوز در واشنگتن است، درباره سخنان اوباما گفت: من تشكر خود را از سخنراني اوباما در اجلاس ساليانه آيپك اعلام مي كنم.
وي افزود: من خود را در ايده اوباما براي ارتقای مذكرات صلح شريك مي دانم و از تلاش هاي گذشته و حال حاضر وي تشكر مي كنم و با او همكاري مي كنم تا راه هايي براي صلح بين اسرائيل و فلسطين پيدا كنم!
اين در حالي است كه اوباما هيچ گاه در اجلاس ساليانه آيپك از سه موضوع اصلي كه مورد توجه فلسطيني هاست، سخن نگفت. اوباما به ویژه درباره آينده شهر بيت المقدس هيچ سخني نگفت؛ مساله اي كه اتفاقا يكي از مهمترين موضوعاتي است كه صلح به آن بستگي دارد.
در واقع، موضوع تقسيم يا حاكميت دوگانه در بيت المقدس، موضوعي است كه به صورت سنتي صهيونيست ها از سخن گفتن درباره آن دوري مي کنند؛ افزون بر اين، باراك اوباما هيچ سخني نيز درباره بازگشت آوارگان به سرزمين هاي خود بر زبان نراند، چرا كه تقريبا مسلم است، صهيونيست ها اين سخنان را نخواهند پذيرفت. وي حتي درباره شهرك سازي نيز كه مدت هاست طرفين را به بن بست كشانده، سخنی بر زبان نراند!
اوباما حتي خود معترف است كه طرح او نيز چندان طرح متفاوتي با پیشینیان خود نيست، اما به صهيونيست ها هشدار داد كه اين طرح را بايد به دلیل مشكلات جمعيتي بپذيرند، چرا كه اسرائيل با همه توان تكنولوژي خود نخواهند توانست بر چنين مشكلاتي پیروز شود.
گویا، راضي نگه داشتن صهيونيست ها براي تأمين منابع مالي اوباما براي شركت در انتخابات سال آينده رياست جمهوري در آمريكا، هم راستا و به موازات تحقق ظاهري صلح بين صهيونيست ها و فلسطينان داراي اهميت است و اوباما اين دو موضوع را مستقل از هم نمي داند و اين دو برنامه را در يك چهارچوب به هم پيوسته دنبال خواهد كرد.