در آستانه آغاز اجلاس کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در تهران، گمانهزنیها و تردیدهای پیشین درباره لیست نهایی اعضای شرکت کننده در اجلاس، کم کم جای خود را به قطعیت میدهد. در همین راستا، یکی دیگر از کشورهای پایهگذار این جنبش، حضور خود ـ البته در قامتی جدید ـ را در اجلاس تهران اعلام کرده است.
به گزارش «تابناک»، کشور صربستان، یکی از بازماندگان و در واقع هسته اصلی کشور یوگسلاوی سابق اعلام کرده که قطعا در اجلاس تهران شرکت خواهد کرد؛ هرچند هنوز معلوم نیست این حضور در سطح رئیس جمهور خواهد بود یا وزیر خارجه!
روزنامه «تودی زمان» ترکیه ضمن اعلام این خبر، به نقل از «دوشان اسپاسوجویچ»، سفیر صربستان در این آنکارا نوشته این کشور قطعا در سطح وزیر خارجه در اجلاس شرکت خواهد کرد و حضور یافتن یا نیافتن رئیس جمهور این کشور نیز همچنان در دست بررسی است.
اسپاسوجویچ در این باره گفته: «برای صربستان، جنبش عدم تعهد مجمعی مهم برای دیپلماسی بینالمللی است. صربستان، به واسطه یوگسلاوی، یکی از بنیانگذاران جنبش عدم تعهد بود».
وی در رابطه با اینکه چرا این کشور به عنوان «عضو ناظر» در اجلاسها شرکت میکند، اظهار داشت، به سبب وقوع جنگ داخلی در یوگسلاوی در سال ۱۹۹۲، جنبش عدم تعهد، همه دولتهای تشکیل دهنده یوگسلاوی را از مقام عضو اصلی بیرون کرده است.
هماکنون صربستان، کرواسی، بوسنی و هرزگوین از جایگاه ناظر در این جنبش برخوردارند.
نخستین تلاش برای ایجاد همگرایی میان کشورهایی که بعدها به غیرمتعدها معروف شدند، در سال ۱۹۵۵ در کنفرانس «باندونگ» در اندونزی انجام شد. جواهر لعل نهرو، جمال عبدالناصر و سوکارنو، رؤسای وقت حکومت کشورهای هند، مصر و اندونزی در این اجلاس، اندیشه تشکیل چنین سازمانی را مطرح کردند.
گفتنی است، در ۱۹۶۱ نخستین اجلاس سران عدم تعهد با حضور مارشال «تیتو»، رهبر یوگسلاوی، «قوام نکرومه» رهبر غنا، «جمال عبدالناصر» رئیس جمهور مصر، «جواهر لعل نهرو» نخست وزیر هند و «احمد سوکارنو» رهبر استقلال اندونزی در کنفرانسی که در شهر بلگراد در کشور یوگسلاوی برگزار شد، این سازمان موجودیت خود را اعلام کرد.
با توجه به همین سابقه، کشور صربستان که محور یوگسلاوی سابق به شمار میرفت، حضور در اجلاس عدم تعهد را امری مهم برای خود ارزیابی کرده و درصدد شرکت در اجلاس این جنبش در تهران است.