ماجرای مرگ مشکوک «ستار بهشتی»، وبلاگنویسی که به جرم اقدام علیه امنیت ملی بازداشت شده بود، با سخنان یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به سرعت به بالاترین اخبار داخلی رسید و پیگیری مجلسیان را به همراه داشت.
به گزارش «تابناک»، با سخنان احمد توکلی در نشست روز یکشنبه نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سرانجام سکوت مسئولان درباره مرگ یک وبلاگ نویس بازداشت شده شکسته میشود تا به رغم اعتراض یکی از نمایندگان مجلس، به آشکار کردن ماجرا از تریبون مجلس (!)، توصیه توکلی به اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس و سیاست خارجی مبنی بر پیگیری ماجرا و ارائه گزارش، در دستور کار مجلس قرار گرفته و به دنبال آن، واکنشهای بعدی رقم بخورد.
بنا بر این گزارش، در آغاز، عصر آن روز ستاد حقوق بشر با صدور بیانیهای از عزم جدی دستگاه قضایی کشور برای برخورد سریع، قاطع و بدون چشمپوشی با مقصر یا مقصرین فوت یک شهروند ایرانی خبر داده و سپس رئیس دستگاه قضا بر این رویکرد تأکید کرده و سخنگوی این قوه نیز در نشست خبری خود با خبرنگاران جزییاتی از این پرونده را مورد بحث قرار داده و درباره نامه منتسب به وی ابهاماتی را طرح میکند تا به نوعی اخبار منتشره در روزهای گذشته، تعقیب شده و برخی از حاشیهها توضیح بیابند.
اما از سوی دیگر، به موازات پیگیریهای قوه قضائیه، سرانجام مسئولان ناجا هم به ماجرا واکنش نشان داده و از سوی دیگر، مجلسیان هم پیگیری ماجرا را به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی میسپارند تا روز سه شنبه، محسنی ثانی، رئیس کمیته امنیت این کمیسیون گزارش مبسوطی از نشست کمیته با مسئولان قوه قضائیه، نیروی انتظامی و پلیس فتا با موضع بررسی مرگ ستار بهشتی به کمیسیون ارائه کرده و در همین ارتباط، دواتگری از حقوقدانان و اعضای کمیسیون مأموریت پیدا کند تا در همه مراحل بررسی به نمایندگی از طرف کمیسیون حضور جدی و فعال داشته باشد.
به این بهانه به سراغ مهدی دواتگری، نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی رفتیم و در زمینه مرگ مشکوک ستار بهشتی با وی به گفتوگو نشستیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در تشریح ماجرا به خبرنگار «تابناک» گفت: چندی پیش گزارشی به پلیس فتا واصل میشود، مبنی بر اینکه وبلاگ نویسی در فضای مجازی به نشر اکاذیب، توهین به مقامات نظام، اقدام علیه امنیت ملی مشغول است و بر پایه کارشناسیهای صورت گرفته، محل اقامت وی در شهرستان رباط کریم شناسایی میشود.
وی میافزاید: در ادامه مراحل، این وبلاگ نویس که دارای مدرک سیکل بوده توسط دادسرای فرهنگ و رسانه تهران احضار شده و بنا به قانون آیین دادرسی کیفری، نیابت قضایی به دادسرای عمومی و انقلاب رباط کریم صادر و با انجام تحقیقات مقدماتی و تفهیم اتهام قرار تأمین از نوع وثیقه به میزان یکصد میلیون تومان صادر که متهم به لحاظ عجز از از تودیع وثیقه بازداشت شده و روانه زندان اوین میشود.
دواتگری که حقوقدان است و پیش از حضور در مجلس، در کسوت قضاوت مشغول به کار بوده، بازداشت بهشتی را روند عادی پرونده دانسته و میافزاید: این وبلاگ نویس حوالی ساعت ۴ بعد از ظهر دهم آبان ماه به زندان اوین منتقل میشود و با انجام معاینات اولیه و تشریفات قانونی به بند ۳۵۰ اوین فرستاده میشود که بندی عمومی است. در شرایطی که صورتجلسه ثبت شده در زندان، هیچ گونه آثار صدمات بدنی را نشان نمیدهد.
وی بازداشت متهم در زندان اوین را در راستای دسترس بودن وی دانسته و با تأکید بر قانونی بودن این کار در روند دادرسی، میگوید: ظهر روز یازدهم [یک روز پس از بازداشت]، با درخواست پلیس فتا و موافقت قاضی رسیدگی کننده به پرونده، ستار بهشتی برای تکمیل تحقیقات از زندان اوین به محل بازجویی ناجا منتقل میشود و در این روند بوده که حوالی ظهر مورخ سیزدهم آبان ماه جاری وی فوت مینماید.
بدین ترتیب نماینده مجلس در رسیدگی به پرونده مرگ ستار بهشتی، با تأیید نگهداری وی در بازداشتگاه انفرادی ناجا، میافزاید: در گزارش اولیه پزشکی قانونی از این مرگ آمده که هیچ گونه شکستگی، ضربه مغزی و بریدگی در متوفی دیده نشده؛ اما آثار کبودی در برخی از نقاط بدن وی دیده میشود. این در حالی است که کل بدن وی با اشعه ایکس عکسبرداری شده و کاری مانند شکافتن پوست سر برای بررسی جمجمه و کالبد شکافی و نمونه برداری از امحا و احشا وی صورت گرفته بود که با آزمایشهایی که توسط پزشکی قانونی صورت گرفت، اکنون نتیجه نهایی این گزارش در اختیار قوه قضائیه قرار گرفته است.
وی در ادامه با اشاره به بازدیدش از محل مرگ این وبلاگ نویس در روزهای گذشته، میگوید: نکته برجسته، این است که وی در تحت نظرگاه پلیس فتا نگهداری میشد و این در حالی است که بنا به دستور قضایی، متهم را باید به بازداشتگاه پلیس آگاهی که زیر نظر قوه قضاییه است، میبردند، چراکه بقیه مراکز، حق نگهداری متهم را ندارند.
نماینده مردم مراغه و عجبشیر میافزاید: از نظر قانونی، تحت نظرگاه فتا، بازداشتگاهی موقتی است و حق نگه داشتن متهم را برای بیش از دو تا سه ساعت ندارد و این در حالی است که ستار بهشتی را به مدت سه روز در این تحت نظرگاه موقت نگه داشتند.
اما آیا متهم در اختیار قوه قضائیه یا مسئولیت وی بر عهده نیروی انتظامی بوده است؟ دواتگری در پاسخ به این پرسش میگوید: اطمینان میدهم که دستگاه قضایی مقصر نیست اما در عین حال که نمیخواهیم پیش داوری کنیم، از آنجایی که نیروی انتظامی ضابط قضایی به شمار میآید، در نهایت مسئولیت اصلی رسیدگی به پرونده بر عهده دستگاه قضایی خواهد بود، چراکه نظارت بر ضابطین در همه موارد بر پایه قانون بر عهده قوه قضائیه نهاده شده است.
نماینده مراغه و عجبشیر میافزاید: اینکه برخی از بد اخلاقی ضابطین قضایی میگویند، درست نیست، چرا که ما بر این باوریم، نباید اشتباه فردی را به پای سیستم نوشت و از طرفی، شاید علت فوت این فرد نیز عارضهای مانند ایست قلبی باشد، همان گونه که بسیاری از افراد در کانون خانوادهشان هم دچار این عارضه میشوند، چه برسد به اینکه در شرایطی مانند فضای بسته زندان باشند. البته فوت ستار بهشتی مشکوک شناخته شده و به همین دلیل، بدن وی برای تحقیقات در اختیار پزشکی قانونی قرار داده شده، وگرنه اگر علت مرگ قطعی بود که ضرورتی برای انجام این کارها نبود.
دواتگری در پایان با مثبت ارزیابی کردن ورود مجلس به ماجرا گفت: واکنش مجلس به این ماجرا نشان دهنده حساس بودن نمایندگان به امور کشور است و برخلاف آنچه برخی میگویند، نشانه خوبی به شمار میآید و انتظار ما از رسانهها هم این است که به گونهای این پرونده را پیگیری نمایند که اسیر فضاسازی و غوغاسالاری رسانههای بیگانه نشوند، چراکه رسیدگی به این پرونده، وسواس خاصی میخواهد و نمیتوان جزییات آن را بدون قطعیت گفت.