۱۰۸۷۰ میلیون دلار فروش سینماهای آمریکای شمالی!

چرا مردم ایران یک دوازدهم آمریکایی‌ها به سینما رفتند؟

همزمان با پایان سال میلادی ۲۰۱۲، اعلام رقم مجموع فروش سینماهای آمریکای شمالی، بسیار شگفت‌آفرین شد و به خوبی یک هنر ـ صنعت درآمدزا و نه یک هنر هزینه‌بر را به تصویر کشیده است؛ رخدادی که باید در شرایط کنونی سینمای کشور از سوی کار‌شناسان روی آن مطالعه شود و به این پرسش پاسخ دهد که چرا با وجود رشد طولی و عرضی سینمای جهان، این حوزه در کشورمان روزهای نه چندان خوشایندی را می‌گذراند؟!
کد خبر: ۲۹۵۵۴۳
|
۱۵ دی ۱۳۹۱ - ۲۰:۳۰ 04 January 2013
|
27840 بازدید
|
همزمان با پایان سال میلادی ۲۰۱۲، اعلام رقم مجموع فروش سینماهای آمریکای شمالی، بسیار شگفت‌آفرین شد و به خوبی یک هنر ـ صنعت درآمدزا و نه یک هنر هزینه‌بر را به تصویر کشیده است؛ رخدادی که باید در شرایط کنونی سینمای کشور از سوی کار‌شناسان روی آن مطالعه شود و به این پرسش پاسخ دهد که چرا با وجود رشد طولی و عرضی سینمای جهان، این حوزه در کشورمان روزهای نه چندان خوشایندی را می‌گذراند؟!

به گزارش «تابناک»؛ کمتر از یک ماه دیگر، همزمان با آغاز جشنواره بین‌المللی فجر، سال سینمایی ایران به پایان می‌رسد و سینماگران در فصل تازه‌ای رقابت خواهند کرد و در این فصل، همگان در حال ورود به رقابتی هستند که بسیاری از کارگردانان مطرح به واسطه کم‌کاریِ متأثر از شرایط سینما، در میان غایبان جای می‌گیرند. با وجود این، هیچ کس نمی‌پرسد، چرا در این حد دغدغه‌های اکران و از آن پراهمیت‌تر، دغدغه تأمین کف فروش در آستانه تحویل سال سینمایی کشورمان جدی است؟!



برای بررسی این شرایط نخست باید نگاهی داشت به حجم فروش سینماهای آمریکای شمالی که آمریکا، کانادا و مکزیک را دربرمیگیرد و معمولاً پیوسته اعلام می‌شود. بنا بر با آمار اعلام شده، مجموع فروش سینماهای آمریکای شمالی با اکران ۶۵۵ فیلم، ده میلیارد و ۸۰۷ میلیون دلار بوده که ۶.‌۵ درصد (نزدیک ششصد میلیون دلار) از سال ۲۰۱۱ بیشتر است.

این درآمد با متوسط قیمت بلیت هفت دلار و ۹۴ سنت بود ـ که تنها یک سنت نسبت به سال ۲۰۱۱ افزایش یافته ـ به دست آمده که با یک محاسبه ساده، می‌توان پی برد که نزدیک یک میلیارد و سیصد و شصت میلیون بلیت سینما در آمریکای شمالی در دوازده ماه ۲۰۱۲ فروخته شده که به نظر می‌رسد، مکزیک نسبت به آمریکا و کانادا سهم اندکی از این بلیت فروشی را داشته است؛ جالب این که بهای بلیت سینما‌ها در بیش از سی سال در آمریکا نزدیک دو برابر شده است.

بدین ترتیب هر یک از ۵۵۰ میلیون شهروند آمریکای شمالی، به طور متوسط ۲.‌۵ فیلم را در سینما‌ها دیده‌اند و این صنعت بزرگ را رونق بخشیده‌اند تا ۶.‌۴ درصد (نزدیک هشتاد میلیون) بیش از سال گذشته باشد و رغبت سرمایه‌گذاری در این حوزه افزایش یابد و در بحران اقتصادی آمریکا، همچنان این صنعت با نمودار رو به بالا ادامه فعالیت دهد و نه صرفاً به عنوان یک هنر که به عنوان هنر ـ صنعت مسیر توسعه‌یابی‌اش متوقف ناشدنی تلقی شود.

حال اگر قرار باشد آمار فروش سینمای ایران در سال ۹۰ را در نظر گرفت، شاهد عدد ۳۵ میلیارد تومان (با ارز مرجع ۱۲۰۰ تومانی) نزدیک ۲۹ میلیون دلار خواهیم بود که برای کشوری با جمعیتی نزدیک یک هفتم آمریکای شمالی، عددی بسیار کوچک است و به واقع سینمای ایران در خوشبینانه‌ترین برآورد، عددی حدود یک سیصدم درآمد سینمای آمریکای شمالی را در سال پیشین داشته و با چهارده میلیون و دویست هزار بلیت فروخته، نزدیک ۱.‌۱ هزارم فروش بلیت در قیاس با آمریکای شمالی داشته است.

البته این اختلاف فروش تا اندازه‌ای با توجه به اختلاف قیمت بلیت (نزدیک چهار برابر) و شرایط اقتصادی این کشور قابل پذیرش است و سینما و تئا‌تر رفتن، دهه‌هاست بخشی جداناشدنی از سبک زندگی آمریکایی‌هاست.

با این حال این که در سال ۹۰، از هر پنج ایرانی به طور متوسط تنها یک نفر برای دیدن فیلم به سینما رفته و در قیاس با دیدن ۲.‌۵ فیلم برای هر ساکن آمریکای شمالی، در واقع ایرانیان یک دوازدهم مردم آمریکای شمالی فیلم دیده‌اند، اتفاقی است که دیگر توجیه شدنی نیست و با توجه به تشدید شرایط حاد سینمای کشورمان در سال جاری، احتمالاً این عدد از چهارده میلیون مخاطب سال ۹۰ نیز کاهش بیشتری خواهد یافت و مردم فاصله بیشتری با سینما‌ها خواهند گرفت.

به تازگی تابناک از مخاطبانشان نظرخواهی کرد که اصلی‌ترین علت عدم اقبال به سینما چیست و چهار گزینه را که مهمترین علل این رویکرد تلقی می‌شود، مورد اشاره قرار داد. در این چهار گزینه، افزایش ممیزی آثار سینمایی بیش از دیگر گزینه‌ها مورد توجه شرکت کنندگان در نظرسنجی قرار گرفت و نزدیک ۴۸ درصد بر این باور بودند که این مسأله و فشار‌ها برای افزایش همین ممیزی کنونی، منجر به افت فروش فیلم‌ها و عدم استقبال مردم شده است.

کاهش کیفیت آثار سینمایی مخاطب پسند نیز دومین عامل مهم در این افت مخاطب و نمودار رو به پایین سینمای کشور به شمار می‌رفت و پس از این دو عامل، افزایش بهای بلیت سینما‌ها و خروج سینما از سبد اولویت‌های اقتصادی خانوار‌ها و همچنین توسعه ابزارهای رقیب سینما نظیر عرضه فیلم با بهای پایین در شبکه خانگی و تماشا در ابزارهای با کیفیتی نظیر سینمای خانگی، ویدئو پروژکشن و... بیشترین علت افت فروش سینما‌ها ارزیابی شده بود.

هرچند همه این‌ها به یک عنوان یک بسته در کاهش فروش سینمای ایران نقش داشته‌اند، واقعیت آن است که در عین حال هیچ کدام از این‌ها هم در این زمینه نقش‌آفرین نیست! در بررسی ده فیلم پرفروش ۲۰۱۲ که تنها دو فیلم اول این لیست به تنهایی نزدیک ۲.‌۶ میلیارد دلار فروش داشته‌اند، می‌توان به این واقعیت پی برد که کمبود سوژه در آمریکا نیز بی‌داد می‌کند و شاید ساخت چندگانه‌ها با سناریوهای متوسط از همین مسأله نشات گرفته باشد و به ظاهر کمبود سناریوهایی با داستان‌هایی متفاوت نه مشکل ایران که دغدغه‌ای جهانی است.

با وجود این، سوژه‌های تکراری و سناریوهای چند بخشی در آمریکا می‌فروشد و تکرار‌‌ همان سوژه‌ها پیوسته در ایران با شکست در گیشه روبه‌رو می‌شود. این سبک ساخته‌های علمی ـ تخیلی اتفاقاً بخش سانسوری سیاسی به واسطه شرایط ممیزی کشورمان ندارند، در صورتی که در ایران ساخته شود، شاید با فروش بالایی نیز مواجه نشود و هزینه تولید نسبتاً بالای چنین تولیداتی نیز در پایان فروش تأمین نشود.

همچنین نمی‌توان منکر این واقعیت شد که ابزارهای رقیب نظیر سینماهای خانگی به مراتب نسبت به ایران توسعه کمی و کیفی بیشتری یافته اند و طبیعتاً مردم آمریکای شمالی باید سینمای خانگی شان را به سینمای محدوده زندگی‌شان ترجیح دهند؛ اما همچنان بلیت سالن های سینما را می‌خرند.

بت من به تنهایی بیش از یک میلیارد دلار فروش داشته استشرایط اقتصادی آمریکا نیز شاید برخلاف آنچه گفته می‌شود، فاجعه نباشد؛ اما نمی‌توان انکار کرد که در شرایط ایده‌آلی نیست، ولی سینما و دیگر محصولات فرهنگی نه تنها از سبد خانوار‌هایشان خارج نشده که ششصد میلیون دلار و نزدیک به هشتاد میلیون نفر ـ صندلی نیز افزوده شده و همه گزینه‌هایی که در تخریب جایگاه سینمای ایران نقش داشته، می‌توانسته نقش مشابهی در سینمای آمریکا داشته باشد و نداشته است.

واقعیت آن است که مهمترین عامل شیب تند افت مخاطب سینمای ایران، در کنار همه این عوامل اقتصادی، کمی، کیفی و ممیزی، در دو محور کلی خلاصه می‌شود.

در بخش نخست، مبدل شدن بیشتر آثار سینمایی کشورمان از هر دو سو به بیانیه‌های اجتماعی و سیاسی است که برای مخاطب خسته کننده شده و فیلم ساز ایرانی درنیافته سینما پیش از آن که یک رسانه باشد، یک سرگرمی و همین وجه سرگرمی‌اش باعث توسعه یابی‌اش شد و فراموشی همین موضوع نیز می‌تواند زمینه کمرنگ شدنش را فراهم آورد و تا این رویکرد جدی‌تر گرفته نشود که فیلم‌های ایرانی در هر ژانر پیام دادن را در زیرین‌ترین لایه این سرگرمی طراحی کنند، افت مخاطب استمرار خواهد شد.

از آن سو و در بخش دوم مخاطب ایرانی هنوز هزینه برای رستوران‌گردی‌های تفریحی‌اش جایگاه بسیار محکم‌تری نسبت به حوزه فرهنگ به ویژه سینما دارد.

به واقع تا سینما بخشی از سبک زندگی ایرانی نشود و دست‌کم فروش سینمای ایران در سال به ۷۵ میلیون بلیت نرسد و هر ایرانی به طور متوسط سالیانه یک بار به دیدن آثار سینمایی نرود، نمی‌توان مخاطب ایرانی را علاقه‌مند به این صنعت تصور کرد و طبیعتاً جامعه‌ای که حاضر نیست برای دوام هنر ـ صنعت سینما هزینه کند، در ‌‌نهایت هنری نیمه جان خواهد داشت. انتظار بالایی نیست که مردم برای بلیت سینما که قیمتش نصف یک پیتزاست، هزینه کنند و سالن‌های سینما را همچون فست فود‌ها رونق ببخشند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۰
در انتظار بررسی: ۶۲
انتشار یافته: ۹۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
به خاطر اینه که وزارتخانه به جایمردم تصمیم میگیره چی خوبه چی بده!
پاسخ ها
مجتبی
| United States |
۲۲:۳۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
فیلم های آبکی ایران و درآمد های ایرانیا رو با فیلم های هالیوود و درآمد آمریکایی ها مقایسه نکنید.
همین یک دوازدهم خیلی هم زیاده!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۱۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
خلاصه و مختصر و مفید گفتی افرین
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
دقیقا" لپ مطلب است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
تو ایران اکثرا بیشتر از اینکه بخاطر دیدن فیلم برن سینما بخاطر تفریح و دور هم بودن میرن.
بعدشم وقتی شما فیلم رو راحت میتونی از دوستت بگیری تو اتاق گرم ونرم خودت ببینی چرا بری سینما؟؟!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۰۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
لذت دیدن فیلم در سینما اصلا با خونه قابل مقایسه نیست .
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۰۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
دوست ناشناس اتفاقا لذت دیدن فیلم در خونه خیلی هم بیشتره چون پشت کامپیوترم فیلم میبینم و تنهاهستم کسی نیست تو صندلی جلوییم صحبت و سروصدا کنه و رو اعصابم بره یا طوری بشینه که جلوم رو بگیره و هر چی هم بگی عین خیالش باشه!تازه میتونم فیلم رو نگه دارم و باحوصله نگاه کنم
رضا
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۴۴ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
به نظر من لذت دیدن فیلم تو خونه خیلی بیشتره. بعدشم اگه مردم اونجا استقبال میکنن بخاطر کیفیت خود فیلمها است. فیلمای ما همشون اب ،دوغ، خیارین . برین سینما چی نگا کنی؟؟!!!
ناشناس
| United States |
۰۲:۵۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
بله لذتش قابل مقایسه نیست. تو خونه لذت بیشتری داره. مخصوصا اگر فیلمش هایوودی باشه.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
من خودم عصرهای یخی را ده بار دیده ام.
اما این سینمای ما که نه فلسفه ای پشتش هست نه فیلسوفی بالا سرش چی داره؟
تو آمریکا تمامی نویسندگان معروف نظریه پردازان قوی علوم فلسفه و روانشناسی هستند و علاوه بر اون می دونن تکنولوژی چه جوری می تونه مثل چاقوی دولبه به اونا خدمت کنه.
منتقدین سینمای ما موقع نقد یک فیلم از رفتار و حرکات بازیگرا حرف می زنند چون بیشتر از این مطالعه ندارند،اما اونا هر جمله شون یه بار اجتماعی داره به قول امام(ره) صداو سیمای اونا دانشگاه هست نه مثل مال ما تالار عروسی و دفتر خانه ازدواج
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۱۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
متاسفانه در شهر های کوچک محیط سینما ها مناسب نیست به همین دلیل بسیاری از خانواده ها سینما ذده شده اند
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
به نظر من هم دیدن فیلم تو خونه خیلی بیشتر می چسبه، خیلی هایی هم که الان میرن سینما بخاطر اصل فیلم نیست و دور هم بودن دلیل اصلیه.
عارف
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
تابناک عزیز اول شما بفرمائید که روی چه حسابی شما دارید سینمای ایران را با آمریکا مقایسه می کنید ومی خواهید نتیجه ای هم بگیرید
پاسخ ها
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۵۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
چرا نبايد خودمان را مقايسه كنيم چون مملكت ما با وجود منابع فراوان و مردم تحصيلكرده و تنوع اب و هوايي در تمام ابعاد ميتواند يك امريكاي كوچك باشدبنا بر اين سينماي ما هم در ابعاد خود بايد توانايي مقايسه داشته باشد حالا چرا نيستيم اين سئوال اساسي است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۰۱ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
...بجز کلاه قرمزی چی داشته سینمای ایران؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
من این سه سال فقط کلاه قرمزی رو دیدم، تازه خانواده ام رو هم مجاب کردم بیان اون فیلم رو ببینن
ناشناس
|
United Kingdom
|
۲۱:۰۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
شما هم يا بيكاريد يا خودوتونو زديد به گيجي.... ديگه همه دليلشو مي دونيم....چه فايده از طرح اين سوال ها وقتي اونايي كه بايد گوش بدند، گوش نمي دند؟!!
ناشناس
|
United States
|
۲۱:۱۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
اولا اینکه در ایران محدودیت بیداد میکنه ...مثلا ... موضوع هایی که هیچ جذابیت نزد مخاطب ایجاد نمیکنن و اصلا نمیشه باهاشون ارتباط برقرار کرد... بهترین فیلم های ایرانم فقط ارزش هنری دارن و اصلا فیلم های تماشاگر پسند نیستن ... چون از اول تا آخر دارن بدبختی و فلاکت یک خانواده رو نشون میدن ... در صورتی که اگر همین فیلم های آمریکایی رو جای فیلم های ایرانی فکر میکنم همه ما توافق داشته باشیم در سینماهای ایران نشون بدن مطمئنا آمار فروش بلیت ها چندین و چند برابر میشه! خود من به شخصه فیلم ایرانی رو ندرتا میبینم اما این در حالیه که اخبار فیلم های هالیوودی و حتی شرقی رو با دقت تمام دنبال میکنم و اگر امکانشو داشتم حتما هم به سینما میرفتم. این نشون میده که ایراد اصلی همون فیلم های خودمونه و مابقی علل هم دوباره به همین عامل ختم میشن ...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۱۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
من هم به شخصه اصلا فیلم ایرانی نگاه نمیکنم اگه فیلم خارجی از دوستان برسه نگاه میکنم و لذت میبرم و فلاکت توش نمیبینم و مشکلاتم رو حداقل چند لحظه ای فراموش میکنم به عکس فیلم های سراسر بدبختی ایرانی!
ناشناس
|
Germany
|
۲۱:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
کافیه فیلم های ما را با آمریکایی ها مقایسه کنید .... همش ازدواج و لوده بازی
پاسخ ها
شيما
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
واقعا

من تا حالا فيلم ايراني نديدم كه توش يك عروسي نباشه!!
abbas
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۱۸ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
سینما نرفتن ایرانی ها دلیل مختلف دارد :1- پایین بودن سطح کیفی فیلمهای سینمایی 2-موضوع فیلمها در یک محدوده کوچک دور میزند و اگر هم وارد موضوعات جدید هم می شوند فیلمی های آبکی از کار در می آیند 3-گران بودن قیمت بلیط 4-کم بودن سینما و نامناسب توزیع شدن پراکندگی سینما ها 5-وجود مراکز تصمیم گیری زیاد برای پخش یک فیلم (وجود متولی زیاد در مورد تصمیم گیری پخش فیلم )6-تبلیغ نامناسب برای سینما
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
ما میدانیم فیلم های آمریکایی که روی پرده هستند مضمونشان چیست و بدون دیدنشان بهشان علاقه مند میشویم ولی تو شهرمون فیلمی اکران میشه شاید میپسندیدیمش ولی نمیدانیم داستانش چه بوده و ادم همه ی فیلم ها رو که نمیشه ببینه در اون صورت خیلی هایش وقت هدر کنی بوده
معین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۹ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
وقتی کارگردانهای معتبر دیگه کار نمیکنن...
وقتی بازیگرانی مثل آقای پرستویی به خاطر برخی مسائل دست از کار کشیدن و ما روی چندین پرده سینما داریم عکس یک بازیگر رو میبینیم...
وقتی دست فیلمنامه نویس و کارگردان اونقدر باز نیاشه و برای هرکاری باید به 1000 نفر جواب پس بده...
ما نباید انتظار داشته باشیم که سینما ما رونق داشته باشه!!!
من هم جدایی نادر از سیمین رو 3 بار به سینما رفتم هم اخراجی ها رو
فیلم حتی اگر کمی ارزش دیدن رو داشته باشه مطمئن باشید مردم به سینما میرن،قیمت هم براشون فرقی نمیکنه!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
من کلا این ده سال فقط فیلم دوئل ، اخراجی های دو و کلاه قرمزی رو دیدم تو سینما
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۴۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۵
این که مشخصه واصلا" سینمای ما قابل قیاس با سینمای آمریکا نیست.مخارجی که اونا برا فیلماشون میکنن ما یک هزارم هم خرج نمیکنیم.اگر بعضی از فیلماشون هیچی که نداشته باشن چنان با جلوه های ویژه تزیینش میکنن که انگشت بدهن میمونیم.اونوقت ما فقط توی فیلمامون دنبال گیس و گیس کشی و طلاق و مشکلات خانواده هستیم .اونوقت توقع داریم فیلمامون پرفروش هم باشن.سینمای ما با این وضع به هیچ جا نمیرسه.درضمن دلمون خوش نکنیم به یک دو تا فیلم در سال که شاید از چن جا جایزه میگیره.
پاسخ ها
پرستو
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۱۷ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۶
سریال فاخر یوسف پیامبر رو شبکه استانی ما داره نشون میده...

این قسمتشو من دیدم...

زلیخا بت های تو خونش رو شکست...

به هر بتی که دست میکشید باهاش حرف میزد یه تکونایی میخورد! بعد هم که انداختشون ... هیچ کدوم نشکست! تابلو بود سبک سبک بودن معلوم نبود واسه ارزونی با فوم درستش کردن با فیبر بوده با چی بوده!

هزینه هم که بشه مسخره خرجش میکنن!
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟