دریاچه ارومیه به سرطان پیش رونده مبتلا شده که بهبودی ندارد، زیرا با کاهش میزان آبهای زیرزمینی در دل خود، موجب شور شدن چاههای اطراف این منطقه و وزش بادهای سوزان و مخرب نمکی به هفت شهرستان استانهای آذربایجان شرقی و غربی شده است.
به گزارش «تابناک»، تاکنون ایدهها و نظریات گوناگونی از سوی کارشناسان و مسئولان برای نجات دریاچه ارومیه ارائه شده است، اما یک دیدگاه جدید از سوی پدر کویرشناسی ایران مطرح شده که حاکی از آن است که بهترین راهکار برای دریاچه مرده ارومیه، تبدیل آن به یک پارک ملی است.
بنا بر آخرین گزارشها از وضعیت این دریاچه، اکنون بیش از ۷۰ درصد آب آن خشک شده و چندی پیش، بادهایی همراه با نمک نیز از بستر دریاچه به هوا برخاسته که زنگ خطری برای محیط زیست منطقه است؛ البته تاکنون کارهای بسیاری برای نجات دریاچه انجام شده که بینتیجه بوده است.
بر این اساس غلام رضا نوری به تابناک گفت: بحران دریاچه ارومیه که هماکنون بحران ملی در کشور مطرح است، مدتهاست اذهان عمومی را به خود مشغول کرده و خوشبختانه دولت یازدهم از نخستین برنامههای کاری خود مبارزه با چنین بحرانهایی را گذاشته است.
این نماینده مجلس گفت:بحران دریاچه ارومیه و دیگر تالابها که دچار این بحران دچار شدهاند، باید با جدیت حمایت شوند. بر پایه بررسیهای انجام شده، راهکارهای گوناگونی برای احیای این دریاچه پیشنهاد کردهاند که مستلزم هزینه هستند؛ البته برخی از این هزینهکردها، میتواند پیامدهای زیستمحیطی دیگری داشته باشد.
عضو فراکسیون محیط زیست افزود: یکی از راهکارهای مهم و اساسی که میتواند برای این کار صورت پذیرد که علاوه بر احیای دریاچه ارومیه، نوعی سرمایهگذاری برای کشور باشد، مدیریت آب مصرفی بخش کشاورزی است. اگر ما بتوانیم راندمان آبیاری را در حوزه آبریز دریاچه ارومیه ساماندهی کنیم، میتوان گفت که میتوان این راندمان را تا دو برابر افزایش دهیم.
وی گفت: اگر بتوان این سیاست را در این حوزه اجرایی کرد، میتوان امیدوار بود که آب لازم برای دریاچه ارومیه تأمین شود، برای این کار طبق محاسبات، سه هزار ملیارد براورد شده است تا بتوان این کار را عملی کرد.
موسس فراکسیون حمایت از دریاچه ارومیه افزود: نحوه انجام آن هم این گونه است که در جاهایی لازم است که مانع کشت شویم و یا در جایی امکان دارد نحوه آبیارها را اصلاح کنیم و مجموع آن هزینه مبلغی است که گفته شد، حال باید تصمیمگیری شود که این هزینه را در این برهه انجام دهیم یا بگذاریم چندین برابر آن را صرف جابجایی شهرها و درمان بیماریهای ناشی از عوارض خشکی دریاچه کنیم.
اولین چیزی که شاید پس از خواندن این مصاحبه به ذهن هر کسی برسد، مقایسه رقم پیشنهادی برای نجات دریاچه ارومیه و فساد مالی بزرگ، چیزی که بیش از هر چیز دیگر خودنمایی میکند، بیتوجی مسئولانی هست که به راحتی به این وضوع چشم میبندند حتی راضی نیستند درباره آن اندکی فکر کنند.
آن گونه که این نماینده مجلس عنوان کرده است، نجات دریاچه ارومیه بسته به هزینهای معادل مبلغ اختلاس سه هزار میلیاردی است که در دولت قبل اتفاق افتاد، امید این میرود که این بار مسئولان درست عمل کنند و به جای مجوز به افراد سودجو شرایطی فراهم کنند تا این میراث ملی نجات پیدا کند.