به فاصله چند روز مانده به ازسرگیری مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ برای رسیدن به توافق جامع هستهای، یکی از مباحث مهم در محافل گوناگون، ماهیت درخواستهای دو طرف و محتوای توافق نهایی است. در این زمینه، «رویترز» به نقل از یک منبع ناشناس، برخی درخواستهای غرب از ایران را بیان کرده که در مواردی، غیرمعقول و غیرعملی به نظر میرسد.
به گزارش «تابناک»، «رویترز» مینویسد زمانی که قدرتهای جهانی در چند روز آینده مذاکرات هستهای با ایران را از سر بگیرند، مهمترین مسأله برای غرب، چگونگی اطمینان یافتن از این امر است که ایران، با رها کردن میزانی کافی از فعالیتهای هستهای خود، به سمت دستیابی به بمب هستهای حرکت نخواهد کرد.
به نوشته این خبرگزاری، دولتهای غربی هم اکنون از ایده سابق خود، مبنی بر اینکه ایران باید فعالیتهای غنی سازی اورانیوم خود را کاملاً متوقف کند، منصرف شدهاند. دیپلماتهای غربی اشاره میکنند، برنامه هستهای ایران اکنون تا حدی پیشرفت کرده که ایران به هیچ وجه با توقف کامل آن موافقت نخواهد کرد.
با این حال، هرچند ایران خواهد توانست در سطح مشخصی به فعالیتهای غنی سازی اورانیوم ادامه دهد، غرب خواستار دریافت تضمینهایی است که بر پایه آن، تلاش احتمالی ایران برای دستیابی به سلاح هستهای تا حدی طول بکشد که قابل شناسایی و گزارش بوده و امکان انجام اقدام مناسب علیه آن باشد.
یک دیپلمات غربی که نخواسته نامش فاش شود، در این زمینه به رویترز گفته، پرسش کلیدی برای غرب، این است که دقیقاً چه نوع «زمان آستانهای» (زمان لازم برای رسیدن به توانایی ساخت یک سلاح هستهای) درباره ایران پذیرفته خواهد بود.
بر این اساس، غرب بر این باور است که به منظور افزایش این زمان آستانهای، ایران باید مجموعه کارهایی را شامل محدود کردن غنیسازی اورانیوم و رساندن آن به غلظت پایین، توقف کار شماری از سانتریفیوژها که هم اکنون مشغول غنیسازی اورانیوم هستند، محدود کردن تحقیقات هستهای و پذیرش بازرسیهای شدید بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام دهد.
در همین زمینه، رابرت آینهورن، از مقامات سابق وزارت خارجه آمریکا میگوید، دور جدید مذاکرات هستهای، در فضایی آغاز خواهد شد که دو طرف اختلاف نظر بسیاری با یکدیگر دارند و مشخص نیست نتیجه کار چه خواهد بود. با این حال، از نظر آمریکا، ایران تنها میتواند توانایی غنی سازی بسیار محدودی داشته باشد.
این در حالی است که پیش از این، مواردی همچون توقف کار سانتریفیوژها و نیز محدودیت تحقیقات هستهای، از سوی ایران به عنوان خط قرمزهایی یاد شده که پذیرش آنها به هیچ عنوان امکان پذیر نیست. چند روز پیش و در جریان مراسم سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن نیز حسن روحانی، رئیس جمهور کشور در سخنانی اشاره کرد که برنامه هستهای ایران «تا ابد» ادامه پیدا خواهد کرد.