در این آشفته‌بازار حال همه خوب است، حال دزدها بهتر! ـ بخش نخست

از «چه فایده داره؟»های رایج تا مردمی که یخ زده‌اند!

شاید نزدیک ده مسافر در ایستگاه ایستاده بودند؛ وقتی دیدم موتور سوار خیلی دور شده و نمی‌توان دنبالش کرد، از حاضران خواستم تا اگر تلفن همراه دارند، با شماره ام تماس بگیرند، بلکه بتوانم به سارق بگویم گوشی‌ام خراب است و ثابت کنم به کاهدان زده؛ اما در کمال ناباوری پاسخ نگرفتم. هیچ کسی نگفت تلفن همراه ندارد، ولی هیچ نشانه ای از داشتن آن هم نبود!
کد خبر: ۴۰۱۳۹۵
|
۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۸:۰۴ 19 May 2014
|
40147 بازدید
|
«مرگ خوب است اما برای همسایه»؛ می‌گویند پشت هر ضرب المثل، داستانی‌ است؛ بنابراین، شاید بهترین داستان برای رساندن مفهوم این ضرب المثل، اشاره به واکنش‌های امروزی ما در قبال حوادثی باشد که در جامعه رخ می‌دهد؛ وقتی با صحنه زد و خورد روبه رو می‌شویم و کنار می‌ایستیم، زمانی که بی تفاوت سرقتی در روز روشن را نگاه می‌کنیم، هنگامی که بی تفاوت از کنار مشکلات هم می‌گذریم و... .

به گزارش «تابناک»، به فاصله چند سال از رخداد شوم میدان کاج تهران ـ که جمعی به همراه افسر پلیس حاضر در صحنه برای دیدن جان دادن جوانی مجروح گرد آمده و فیلمبرداری را به هر چیزی ترجیح می‌دادند ـ گویی دیدن رنج کشیدن دیگران برایمان اینقدر ساده، عادی و روزمره شده که از ابتدا با آن عجین بوده‌ایم!

گویی در این چند سال، با هجوم مشکلات اقتصادی شرایطی فراهم آمده تا مشکلات بالقوه بروز و ظهور کرده و همه شاخص‌های مطلوبِ به دست آمده در سال های طولانی، بناگاه سقوط کند؛ سقوطی‌ گاه تا اعماق دره‌ها که با بالا رفتن آمار نامطلوب، مانند افزایش سرقت خود را نشان داده و به اذعان مقامات پلیس، به شدت بر احساس امنیت در جامعه تأثیر می‌گذارد.

«وقتی گوشی را از کفم زدند، چند صد متر دنبال موتور سارق دویدم و بعد تلاش کردم با دست تکان دادن، موتور یا تاکسی دربست گرفته و تعقیبش کنم؛ اما کسی نگه نداشت و خودروهای متوقف شده در ایستگاه هم که شاهد سرقت گوشی‌ام بودند، حاضر نشدند موتور سوار را به ازای دریافت پول تعقیب کند»؛ این جملات بخشی از روایت یکی از پرشمار سرقت هایی است که روزانه در تهران رقم می‌خورد. البته این بی‌تفاوتی به مشکلات دیگران به اینجا پایان نمی‌یابد:

«شاید نزدیک ده مسافر در ایستگاه ایستاده بودند؛ وقتی دیدم موتور سوار خیلی دور شده و نمی‌توان دنبالش کرد، از حاضران خواستم تا اگر تلفن همراه دارند، با شماره‌ام تماس بگیرند بلکه بتوانم به سارق بگویم گوشی‌ام خراب است و ثابت کنم به کاهدان زده اما در کمال ناباوری پاسخ نگرفتم. هیچ کسی نگفت تلفن همراه ندارد، ولی هیچ نشانه‌ای از داشتن آن هم نبود! تا اینکه چند بار درخواستم را تکرار و تأکید کردم خودشان شماره‌ای که من می‌گویم را بگیرد که یکی دست در جیب برد و موبایلش را درآورد.

وقتی سارق جواب نداد، از آن بنده خدا خواستم یک پیامک به تلفن برادرم بفرستد با این مضمون که «موبایل من را برده‌اند، تماس بگیر و اگر توانستی با سارق حرف بزنی بگو...» که پاسخ منفی شنیدم. بناچار راهی مغازه‌های حاشیه میدان شدم که هر شب در مسیر خانه از ایشان خرید می‌کنم. همه پاسخ منفی دادند؛ حتی با وجودی که مرا در حد آشنا بودن با ظاهر می‌شناختند و از من می‌شنیدند که تلفن همراهم به سرقت رفته است. جالب‌تر اینکه وقتی دو اسکناس ده هزار تومانی داخل ترازو یکی از ایشان هم گذاشتم تا اجازه تماس داده و هر مبلغی دوست دارد کم کند، باز نپذیرفت!».

بدین ترتیب همه از کمک به هم دریغ می‌ورزیم چون احساس می‌کنیم، شاید دچار مشکل شویم. عجیب اینکه اگر از ایشان بپرسیم که چه مشکلی، چه بسا نتوانند پاسخ داده یا شاهدی بر مدعای خود بیاورند؛ اما اینقدر این حس درونمان محکم ریشه دوانده که گویی ترجیح می‌دهیم جلو دیگران یخ زده جلوه کنیم تا اینکه قلبمان برای هم نوع تپیده و مانند یکی دو دهه پیش، در خوبی کردن به مردم از هم سبقت بگیریم.

گرفتاری‌ها زیاد شده و مردم به نسبت چند سال پیش، از هم بریده‌ و سر در گریبان خود برده‌اند؛ شاید همین دلیل ساده، از دید بسیاری برای پاسخ به چرایی یخ زدن جامعه کافی به نظر برسد؛ اما نه ماجرا به این سادگی‌هاست و نه ابعاد انجماد حاکم بر ما در این حد و اندازه مانده است.

کمی که از صحنه سرقت دور شویم، اینقدر همه در گوش هم می‌خوانند که «پیگیری فایده ندارد!»، «چرا وقت خودت را تلف می‌کنی؟»، «پیدا نمی‌شود» و... تا از هر چند سرقت یکی به گزارش کلانتری ختم شده و از‌‌ همان بخش گزارش شده هم، انگشت شماری توفیق ادامه پیگیری یافته و پرونده قضایی برایشان شکل گیرد.‌‌ همان گونه که راوی ماجرای فوق می‌گوید: وقتی به کانکس پلیس مراجعه کردم، گروهبانی که حضور داشت گفت: «تو دومین نفری هستی که در این چند دقیقه اعلام سرقت موبایل می‌کنی!»، ولی نه در زمان تنظیم گزارش سرقت و نه بعد‌تر در کلانتری و ارجاع بین دادسرا و دادگاه، کس دیگری را ندیدم که اعلام سرقت کرده باشد!

بدین ترتیب با موج منفی ساطع شده توسط دور و اطرافیان و حتی رهگذرانی که با افراد مال باخته مواجه می‌شوند، همه چیز برای آسایش بیشتر سارقان فراهم می‌آید، پلیس و دستگاه قضا به آمارهای ثبت شده در نهاد خود بسنده می‌کنند و هیچ مسئول و غیر مسئولی نمی‌فهمد که حقیقت جامعه چیست تا بلکه این فهم از حقیقت، صدایش را درآورده و بنیان سرقت را تکان دهد!

اینجاست که اگر بپذیریم دلایل افراد برای کمک نکردن به هم، میانجیگری نکردن در زد و خورد‌ها، بی‌تفاوتی به اتفاقاتی که پیرامونشان برای دیگران رخ می‌دهد و همه و همه پذیرفته است، نمی‌توانیم دلیل منعکس نکردن سرقت، به ویژه سرقت‌های خرد به پلیس و پیگیری نکردن آن از طریق انتظامی و قضایی را دریابیم و به این نکته بی‌تفاوت باشیم که در سایه این اطلاع ندادن‌ها، نمی‌توان امیدی به آشکار شدن ابعاد مشکل داشت و پیرو آن، توقع پایان یافتن این مشکلات را مطرح کرد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۳
در انتظار بررسی: ۱۷۵
انتشار یافته: ۱۱۸
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
خب یک کمی عجیب هم بوده دیگه. برادرت زنگ بزنه چی بگه؟ اگه گوشی ات خرابه چطور بهش زنگ می زدن. به نظر من که حق با مردم بوده!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
آره دیگه مثلا میخواسته بهش بگه گوشیم خرابه؟ خوب خود آق دزده میفهمه که خرابه دیگه ، راستش اینقدر اتفاقات عجیب و غریب میفته که منم باشم موبایلم رو به کسی نمیدم مگر در موارد خاصی با 110 تماس بگیرم یا اورژانس
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
بنده هاي خدا ترسيدن خود اين طرف دزد باشه و بخواد با اين كلك گوشي شون رو بدزده.
حسن
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
بابامنظورش ازخراب اینه که ارزش دزدیدن نداره آیکیوها؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
الهام
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۳/۰۱
پاسخ به پاسخ ناشناس اول:
جناب محترم، راوی گفته همه دیدن که دزد گوشی ش رو زده... ملت توی ایستگاه بودن
درسته حسن آقا واقعا آیکیو ها پایین اومده!!!
بعد هم ارزشمندتر از گوشی برای صاحبش اطلاعاتشه ...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
خیال همه راحت. ما نسبت به تک تک اعمالمون باید پاسخگو باشیم. چه دراین دنیا وچه در اخرت!
شک نکنین حساب رسیی از همه میشه که جز حسرت و تاسف چیزی عایدمان نخواهد شد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
چرا همه رو مثل خود می پنداری ، ما که اعمالمون صالح بوده که حسرت و تاسف عایدمون نمیشه !
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
وقتی تو مملکت این قانون هست که اگه دزد رو گرفتنی و دو تا سیلی تو گوشش زدی میتونه ازت شکایت کنه و بندازت زندان انتظار چی دارید. الحق که باید دست سارق رو قطع کرد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
دزد را بگیر . دیگه سیلی برا چی میخواهی بهش بزنی؟
حسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
درد دل اکثر مردمیه که دچار سرقت میشن . یکی از اقوام من سالها پیش خونشو دزد زد در کمال ناباوری بعد از اینکه دزد پیدا شد و گرفتنش خود آقا دزده رفته بود در خونه و ازش رضایت گرفته بود اونم به ناچار رضایت داده بود .مهم اینه که الان این مسایل زیاد شده و به خاطر افزایشش دیگه انگار یک مسیله پیش پا افتاده است حتی خود دادگاهها و کلانتری ها موضوعاتی مهمتر از این رو دارند و وقت رسیدن به اینکارها رو ندارند .پلیس اقتدار قبلی رو یا نداره یا نمیخواد که داشته باشه دادگاهها پر است از مراجعه کننده . میگفتن ی زمانی اگه ی پاسبان تو خیابون بوده خلافکارها جرات رد شدن از اون کوچه و محله رو نداشتن و اکنون . هی خدا خودمونو سپردیم به خودت
سيد مرتضي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
من هم اگه اونجا بودم گوشيمو بهت نميدادم
اگه گوشيت خرابه كه تماس بر قرار نميشه كه بخواي به سارق بگي به كاهدون زده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
می تونه گوشی خراب باشه ولی بشه باهاش زنگ زد و پاسخ تلفن داد!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
به تازگي دزدي علني زياد شده است. ظاهرا كسي هم مانع آنها نيست.
وقتي ـ به گزارش صدا و سيما ـ يك جنايتكار و سارق حدود هفده مرتبه دستگير مي‌شود و خيلي زود آزاد مي‌شود، نتيجه‌اي جز اين ندارد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
من مثل تو گوشیمو چند وقت پیش دزدیدند تو پیاده رو بودم داشتم موبایل حرف میزدم که موتوری امد کنار رفتم که اون رد بشه اما دستم با موتوری رفت و فرار کرد افتادم دنبالش و نتونستم کاری بکنم هیچ کس نه تلفن بهم میداد نه کمک کرد نمیدونستم چه کار کنم تا امدم خونه با پلیس تماس گرفتم گفتن باید بری محل دزدی و با 110 تماس بگیری و بعد بری کلانتری اون محله شکایت کنی و بعد بری دادسرا اینقدر اینور انور کردن باهام مجبور شدم بیام محله خودم گوشی که دزدیدن بگم گم کردن تا کمتر اذیت بشم بعدش اینور او انور شهر رفتم نامه های اپوراتور ها رو تحویل دادم کلی از وقت کار زندگیم هدر رفت و هنوز نتیجه نگرفتم و اپوراتور ها بهم گفتم یک ماه دیگه جوابش میره کلانتری اگه تو این یکماه پیدا نشد دوباره از اول با او همه هزینه بابت دادخواست و رفتن اینور انوار از اول انجام بدم اینقدر هم وایمیستیم که زیر پامون علف سبز بشه
یکی از دوستام صاحب کارش گوشیوش دزدیدند بعد یه مدت گوشی پیدا شده کلانتری شماره طرفی که از گوشی استفاده میکنه تحویلش داده بهش گفتن خود تماس بگیر بگو گوشی دزدی تحویل بده (اینم قانون ما) اونم زنگ زده به اونطرف و در جواب شنیده پولمو بده تا گوشیو تحویل بدم!!!!
میدونم تابی پخش نمیکنی اما باور کن خیلی ها مثل منم و قانون هم کمکمون نمیکنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
این حرفتون صحت نداره گوشی های مفقودی یا سرقتی که ردیابی میشن درصورتی که با اون گوشی تماسی برقرار گرفته پاسخ ردیابی تنها از طریق دادگستری پیگیری میشه
حسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
شما درست می گین ولی ما همه چیزمون ایراد پیدا کرده وقتی که در یک دعوا مداخله میکنی و ضربه میخوری و مصدوم میشی وقتی شماره موبایلت روی گوشی سرقتی میفته و همین گوشی بعد از جنایتی دیگر به دست پلیس رهگیری میشه و برای اون جنایت تو ادم بی گناه سین جیم میشی این رفتار ادما کاملا" طبیعیه ....
محمدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
واقعا" درسته
چند وقت پیش جلوی انبار آموزش و پرورش زیر سه تا دوربین در صندوق ماشینم رو باز کردند و لپ تابم رو بردند از مسئول انبار پرسیدم که آیا فیلم سرقت رو دیدی گفت بله دو نفر موتور سوار بودند که بردند. درخواست کردم فیلم رو بده گفت برو کلانتری نامه بیار.از اداره 20 آگاهی نامه بردم گفت اصلا" فیلم ینداریم و اگه احمدی مقدم هم بیاد فیلم رو نمی دم.!
saeid
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
من یکبار دزد زاپاس و محتویات صندوق عقب ماشینم را برد به 110 زنگ زدم وقتی پلیس نگاه کرد گفت : قفل صندوقت آثار خرابی ندارد فکر کن ببین جایی این وسایلتو جا نگذاشتی؟؟؟؟
گفتم جای انگشت دزد تو قصمت خاکی مشخص است گفت:انگشت نگاری کار واحدهای دیگه است.گفتم بیمه بدنه ندارم فقط خواستم گزارش شود اگه دزد را گرفتید بهم خبر بدید گفت:...و اما آخر گفتم خر من از کره ای دم نداشت.
حالا عزیزم متوجه شدی چرا مردم میگن بیخیال شو!!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۲/۲۹
قسمت با سین هستش نه با صات0 راستی زیاد جوش نیار خدارو شکر کن ماشینتو نبردن
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۳۰
صات هم غلطه عزيز جان صاد درسته
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟