پرتاب کردن میمون، وادار کردن حیوانی که جهیدن بلد نیست، به پریدن از زمین و... ؛ سیرک حیوانات یعنی این. دست کم نمونه ایرانی آن این گونه است!
به گزارش «تابناک»، در روزگاری که از آن سوی کره خاکی، خبر راهاندازی کمپینی با دهها هزار امضا برای انتقال آرتور، خرس قطبی 29 ساله باغ وحشی در آرژانتین به کانادا برای نجات این حیوان از رنج اسارت توسط رسانههای مختلف مخابره میشد، در کشورمان کمپینی در حال پیگیری بود که به نوعی بزرگتر از آن اتفاق بود و اهداف بزرگتری را پیگیری میکرد.
تصاویری که «خبرگزاری فرانسه» و «گتی» از آرتور غمگین منتشر کردند تا به صف حامیان کمپین انتقال این خرس قطبی بپیوندند اگر در آن سوی دنیا رسانههای بزرگ حامی این کمپین برای نجات یک خرس افسرده و غمگین از قفسی استاندارد بودند، در کشورمان دوستداران محیط زیست ـ که خواستار حذف حیوانات از سیرک بودند ـ کار خود را از بستر دنیای مجازی و به کمک فیسبوک پی میگرفتند تا امروز که نتایج کار در حال آشکار شدن است، شادی کار دو چندان باشد.
ماجرا از سیرکی کلید خورد که مالکانش سالهای سال است پیشه خود را فروش بلیت به بازدیدکنندگان باغ وحش خود در شیراز قرار داده بودند و بعدها با توسعه کارشان، وادار کردن نمونهای نادر و رو به انقراض چون خرس یقه دار بلوچی به پریدن ـ به کمک حلقههای فلزی عبور کرده از بینی حیوان ـ را راهی پر سودتر یافته بودند و سیرکی دایر کردهاند که در کشور دوره میگردد و با زجر حیوانات، ثروت مالکان را افزون میکند.
این سیرک مشهور که مدتی پیش تصاویر ناراحت کننده چگونگی نگهداری دهها قلاده شیرش در قفسی کوچک زیر آفتاب سوزان جزیره قشم، با اعصاب و روان بسیاری از دوستداران محیط زیست و حیات وحش بازی کرده و مایه انزجار بسیاری از مردم از عملکردشان را فراهم آورده بود، طی ماههای گذشته در حاشیه یکی از پارکهای شهر کرج اتراق کردند تا احتمالا با نمایش زجر حیواناتشان، پولی به جیب زده و راهی شهری دیگر شوند، ولی غافل از اینکه با این سفر به پایان راه خود نزدیک شده اند.
دوستداران محیط زیست که شکایت اهالی منطقه از مجاورت حیوانات با محل زندگیشان، به نوعی به یاریشان آمده بود، مذاکره با مالکان سیرکها را در دستور کار قرار دادند و وقتی از ایشان نومید شدند، کمپینی اینترنتی با نام «امضا برای پایان حیوان آزاری در سیرک و باغ وحش» راه انداختند و برای این خواسته امضا جمع کردند.
نتیجه قابل توجهتر از آن بود که حدس زده میشد؛ در مدت کوتاهی بیش از هزار امضا برای این کمپین گرد آمد تا با رایزنی با کاربرانی که به کمپین پیوسته بودند، ماحصل کار تبدیل به نامهای سرگشاده برای رئیس جمهور و معاون او در این امور، یعنی رئیس سازمان محیط زیست بود که تصاویری از حیوان آزاری و صدمات وارده به آنها در سیرک به آن منضم شده بود و افزون بر آن، فتوای بسیاری مراجع مبنی بر حرام بودن حیوان آزاری هم به آن پیوست شده بود.
این رویداد همزمان شد با اعلام بیمار بودن برخی حیوانات این مجموعه و آلوده بودنشان به برخی ویروسهای خطرناک تا مهر تأییدی باشد بر حقانیت خواستههای مردمی که در کمپین شرکت کرده بودند. اینجا بود که مسئولان به سرعت واکنش نشان دادند و اتفاقی مثبت در آستانه رقم خوردن قرار گرفت.
از یک سو کار تهیه و تدارک دستورالعملی جدید برای مراقبت از حیوانات در سیرکها و باغ وحشها ـ که البته بیشترشان غیر مجازند ـ سرعت گرفت و از سوی دیگر، خبر رسید که مجوز سیرک شیراز در صورت بد رفتاری با حیوانات لغو خواهد شد و مهلتی بیست و یکی دو روزه (تا بیست روز بعد از پایان ماه رمضان) برای اتمام فعالیت ایشان در کرج صادر شده است.
ناگفته پیداست که به رغم همه این سختگیریها، تا رسیدن به نقطه حذف حیوانات از سیرکها در کشور، راه طولانی در پیش است؛ اما اگر بدانیم این اتفاق در بسیاری کشورهای دنیا رخ داده، درخواهیم یافت راهی پیش رویمان است که اگر به مقصد نرسد عجیب خواهد بود، به ویژه که تصاویر دردناک و فتوای مراجع هم راهی جز این نشان نمیدهد.
اینجاست که گویا باید صبر کنیم تا همزمان با گذشتن مهلت مسئولان به مالکان سیرک شیراز، واکنش رئیس جمهوری ـ که نشان داده پیگیر مسائل محیط زیستی است ـ و همچنین رئیس سازمان محیط زیستی که سابقه حضورش در این نهاد، توقعات از وی را بالا برده شکل بگیرد تا یا استفاده از حیوانات در سیرک (بخوانید بلیت فروشی برای ارائه نمایش حیوان آزاری) در کشورمان برای همیشه برچیده شود یا...؛ بگذارید به بخش دوم ماجرا اصلا فکر هم نکنیم!