نمایندگان مجلس در چند سال اخیر، در حالی مکرراً اقدام به نقد آثار فرهنگی اعم از موسیقی، تئاتر و سینما کردهاند که هر روز شواهد بیشتری از عدم حضور این ناظران در سالنهای پخش و اجرای برنامههای فرهنگی مشخص میشود تا این پرسش پیش آید، حقیقتاً چهرههایی که حتی به اندازه تماشای یک تئاتر وقت صرف نمیکنند، چطور میتوانند بر این حوزهها نظارت واقعی و قانونگذاری اثرگذار داشته باشند.
به گزارش «تابناک»، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ساعتی پیش برای چنددهمین بار به کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی رفت تا به پرسشهایی پاسخ دهد که هرچند به برخی از آنها جوابهای منطقی داد،هیچ نمایندهای قانع نشد؛ پرسشهایی درباره مطبوعات، تئاتر و موسیقی و نقدهایی که نمایندگان نسبت به آنها داشتند و نظایر این نقدها را در گذشته نیز مطرح کرده بودند.
هرچند نظارت جزو حقوق نمایندگان مجلس است، در این میان پرسشی که از اهمیت ویژهای برخوردار است، کیفیت نظارت بر حوزههای فرهنگی اعم از مطبوعات، کتاب، سینما، تئاتر، موسیقی و... است و نقد اساسی از اینجا مطرح میشود که متأسفانه حتی اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس نیز به صورت موردی در سینماها دیده شدهاند و چشم اهالی تئاتر به در برای میزبانی از این نمایندگان خشک شد.
بهزاد فراهانی که در نمایش «ترور» نقش اشعثابن قیس کندی را بازی میکند، به تازگی در این باره گفته است: «آقایان و بزرگان سیاستهای کلان، توپ را در زمین اهالی تئاتر انداختهاند و ما را به جان هم. زمانیکه نعیمی به من پیشنهاد کرد تا در این نمایش بازی کنم، بسیار خسته بودم، چون نمایش زیبایی را به روی صحنه بردم اما حکایتم، «من بدو آهو بدو» شده است که چه موقع جناب وزیر، حق و حقوق بازیگران را میپردازد.»
این بازیگر و نویسنده پیشکسوت با بیان اینکه به زودی ایران را ترک میکنم، خطاب به نمایندگان مجلس گفت: «ده سال است که مداوم از شما دعوت میکنم بیایید و مجانی تئاتر ببینید، لازم نیست به پشت صحنه سر بزنید و مشکلات ما را ببینید، بلکه مانند همه چیزهای حاضر و آمادهای که از آنها استفاده میکنید، تئاتر حاضر و آماده ببینید. ما به شما تعظیم هم میکنیم، فقط بیایید و ببینید. من دیگر تئاتر روی صحنه نمیبرم. وقتی تئاتر را ترک میکنم، یعنی ایران را ترک کردهام، در این کشور نمیشود تئاتر کار کرد».
پیش از این نیز لاله افتخاری نماینده مجلس و دبیر کمیسیون فرهنگی در مواجهه با پرسش رسول صدرعاملی کارگردان سینما با این عنوان که «چند تا فیلم دیدید؟ شما آخرین فیلمی که دیدید چی بود؟» در برنامه هفت اذعان کرده بود: «من خیلی فیلم نمیبینم!» و صدرعاملی در مقابل گفته بود: «دقیقا عرضم همین است، شما خیلی فیلم نمیبیند، ولی الان با من درباره
سینمای ایران و اساسا بازدارندگی سینمای ایران صحبت میکنید!...».
چالش اساسی این است که چرا نمایندگان مجلس به تئاتر و سینما نمیروند؟ آیا قابل باور است، نمایندگانی که بخش قابل توجهی از ایام سال را در اختیار خودشان هستند، فرصت کافی برای رفتن به تئاتر و سینما ـ که بخشی از وظیفه نظارتیشان محسوب میشوند ـ ندارند و اگر چنین فرصتی ندارند، چرا متکی بر اطلاعاتی که بسیاری از اوقات فاقد اصالت است، اقدام به نظارت غیرمستقیم و همراه با سوءتفاهم میکنند؟
اهالی فرهنگ همچنان چشم انتظار حضور مستمر و پررنگ همه قانونگذاران به ویژه اعضای کمیسیون فرهنگی در کنسرتها، اکران فیلمها، رونمایی از کتب و اجرای تئاترهای روز هستند تا علاوه بر همفکری با ایشان، به این باور برسند که نمایندگان مجلس به وظیفه نظارتیشان به درستی و مستقیم عمل میکنند و در میانه این نظارت به مصائب اهالی فرهنگ پی میبرند و برای رفعش قانونگذاری میکنند. چالش بدی نیست: «چالش حضور اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس در برنامههای فرهنگی»