سخنگوی وزارت امورخارجه، با بیان اینکه عربستان در موضع گیریهای خود علیه ایران تنهاست، گفت: اقدامات یکجانبه عربستان سعودی حتی در مجموعههای عربی به شکل جمعی حمایت نشده است.
به گزارش مهر، حسین جابری انصاری سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز خود با بیان اینکه عربستان در موضعگیریهای خود در مورد ایران تنها مانده است، گفت: سیاست عربستان تحمیل سیاستهای یکجانبه خود بر دولتها و ملتهای دیگر است.
وی افزود: در روزهای گذشته عربستان سعودی تنشهایی را در چارچوب پیگیری سیاست یکجانبه خود هم در شورای همکاری خلیجفارس و هم در سطح اتحادیه عرب برای یارگیری و اینکه نشان دهد عربستان تنها نیست اعمال کرده است.
جابری انصاری ادامه داد: واقعیت این است که آنچه عربستان سعودی در سیاستهای یکجانبه اتخاذ کرده در زمینه قطع روابط دیپلماتیک تقریباً هیچ دولتی به شکل قطعی از این سیاستها حمایت نکرده و حتی رئیس دورهای اتحادیه عرب که همین اجلاس قاهره را مدیریت کرده است، در یک کنفرانس مطبوعاتی صراحتاً مخالفت خود را با قطع روابط به عنوان یک سیاست مناسب در برخورد با مشکلی که پیش آمده، اعلام کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اعدام شیخ نمر را برخلاف قوانین حقوق بشر دانست و گفت: بسیاری از کشورهای جهان مخالفت و تاسف خود را نسبت به این اقدام خلاف مقررات بینالمللی و حقوق بشری اعلام کردند.
جابری انصاری با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران سیاست خود را مبتنی بر تدبیر که مخالف با تنشآفرینی و بحران آفرینی است، در منطقه انجام میدهد، گفت: به نظر میرسد علیرغم همه داد و فریادها و سر و صداهایی که عربستان به راه انداخته است، آنچه که مطلوب عربستان سعودی است، در تحمیل اقدامات یکجانبه اش به دیگر کشورها چه در شورای همکاری خلیجفارس چه و اتحادیه عرب مورد تصویب و حمایت قرار نگرفته است.
در بیانیه اتحادیه عرب همراهی دسته جمعی با عربستان صورت نگرفتوی با اشاره به بیانیه اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس گفت: در این بیانیهها هیچگونه همراهی در زمینه اقدامات یکجانبه عربستان سعودی به شکل جمعی صورت نگرفته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: البته برخی از کشورها اقداماتی در همراهی با اقدامات عربستان انجام دادند که با توجه به فشارها و تلاش های مستقیم عربستان سعودی چندان غیرعادی نیست.
جابری انصاری خاطرنشان کرد: اقدامات یکجانبه عربستان سعودی در زمینه نقض حقوق بشر و قوانین بینالمللی در اعدام شیخ نمر به شکل گسترده در بسیاری از کشورها مورد انتقاد قرار گرفته و اقدامات یکجانبه عربستان سعودی حتی در مجموعههای عربی به شکل جمعی حمایت نشده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا بنا دارید دولتی را به عنوان حافظ منافع عربستان در ایران معرفی کنید، اظهار داشت: بعد از قطع رابطه عربستان با ایران برای تدابیر مسائل موجود میان دو کشور قاعدتا دفاتری به عنوان دفتر حافظ منافع باید وجود داشته باشد ولی هنوز هیچ تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده است و حسب نیاز و شرایط موجود میان دو کشور می توان ساز و کارهایی را مورد توافق قرار داد.
درخواست از شورای شهر برای مشاورت با وزارت خارجه در نامگذاری خیابان هاجابری انصاری در پاسخ به سوالی درخصوص اختلاف نظر شورای شهر تهران با وزارت امور خارجه بر سر تغییر نام خیابان بوستان به شهید شیخ النمر گفت: وزارت خارجه همچون اقشار دیگر ملت ایران با بزرگداشت شهادت شیخ النمر قطعا موافق است و از هرگونه اقدامات و فعالیت ها برای پاسداشت آن شهید حمایت می کند.
وی افزود: آنچه در نامه مورد اشاره وزارت خارجه تاکید شده است ضرورت طی روال های معمول موجود در زمینه نامگذاری ها از نظر مشورت با شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه است.
چرایی رونمایی از شهر موشکیسخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه رونمایی از شهرهای موشکی ایران با چه هدفی انجام می گیرد، خاطرنشان کرد: ما به شکل آشکاری همزمان با مذاکرات هسته ای و در دل آن صراحتا اعلام کردیم که برنامه موشکی جمهوری اسلامی جزئی از منظومه دفاعی ایران است و هیچ ارتباطی با برجام و توافق هسته ای ندارد و مسیر جداگانه خود براساس نیازهای دفاعی کشور را طی خواهد کرد.
جابری انصاری تاکید کرد: در همین چارچوب اقداماتی به طور طبیعی در قالب نیازهای دفاعی کشور و پیشرفت در این مسئله انجام شده است.
خبر تاخیر در اجرای برجام نادرست است
وی در پاسخ به این سوال که علت تغییر اجرای برجام چیست، گفت: اینکه اجرای برجام به تعویق افتاده است براساس یک خبر نادرست است که تاریخی را به عنوان تاریخ اجرا معرفی کرده است ما هیچگاه تاریخ دقیقی را برای روز اجرای برجام اعلام نکردیم و آنچه اعلام شده تعیین یک بازه زمانی بود و اعلام اینکه احتمالا اگر مجموعه اقدامات و توافقاتی که در چارچوب برجام مورد توافق طرفین قرار گرفته است به درستی در جدول های زمانی و پیش بینی شده اجرا شود می توانیم به تاریخ نهایی اجرای برجام برسیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: بنابراین تاریخی مشخص نشده بوده است که تغییر آن تاریخ به معنای به تعویق افتادن اجرای برجام چه از سوی آمریکا و چه از سوی ایران باشد.
هرگونه اقدام در زمینه نقض برجام با اقدام متقابل ایران مواجه می شودجابری انصاری در پاسخ به این سوال که موضع و برنامه وزارت امور خارجه در قبال تحریم های جدید کنگره آمریکا بعد از اجرای برجام چیست و آیا امکان دارد ایران با اجرای برجام با وجود تحریم های جدید تجدیدنظر داشته باشد تصریح کرد: ملاک ما توافقات برجام است و هرگونه مصوبه ای که به نقطه اجرا توسط دولت آمریکا برسد و نقض کننده تعهدات بین المللی آمریکا در زمینه اجرای برجام باشد با واکنش مناسب و اقدام متقابل جمهوری اسلامی مواجه خواهد شد.
استقبال از اقدام کانادا در بهبود روابط با ایرانوی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه دولت کانادا درخواست بهبود با ایران را داشته است و تصمیم جمهوری اسلامی ایران در این زمینه چیست، خاطرنشان کرد: مواضعی بعد از روی کار آمدن دولت جدید کانادا در رسانه ها اعلام شده است. این نکته ضروری است که بگوییم قطع کننده رابطه با جمهوری اسلامی دولت کانادا بوده است و امیدواریم بعد از تغییر دولت این کشور توجه دولت جدید به سیاست های اشتباه دولت قبلی در زمینه روابط با ایران نباشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: ایران قطع کننده این رابطه نبوده است و از هرگونه اقدام دولت کانادا در زمینه بهبود روابط کشور استقبال می کند.
جابری انصاری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه برخی رسانهها چندی پیش از محاکمه چهار نفر از اتباع ایرانی در عربستان خبر دادند، حال با توجه به قطع رابطه با دولت سعودی، چه اقداماتی برای حمایت از این افراد انجام خواهد شد؟ اظهار کرد: سیاست ایران قطع رابطه با هیچ کشوری نیست و مهمترین قطع رابطه مربوط به اوایل انقلاب و با آمریکا است.
وی افزود: ایران تنها به دلیل اینکه رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمیشناسد هر گونه اقداماتی را که مبتنی بر شناخت ضمنی و رسمی مشروعیت این رژیم نامشروع بود را باطل اعلام کرده است و نمایندگی آنها را هم در تهران بسته و در اختیار ملت فلسطین و سازمان آزادیبخش فلسطین قرار داده است.
جابری انصاری خاطرنشان کرد: در مورد حقوق اتباع ایرانی در دولتهایی که رابطه خودشان را با ایران قطع کردند، ساز و کارهایی از طریق دفاتر حفاظت منافع صورت خواهد گرفت و در همین چارچوب، حقوق اتباع ایران پیگیری خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در زمینه حقوق چهار تبعه ایرانی در عربستان اطلاعاتی که به دست ما رسیده حاکی از آن است که تنها برای یک نفر از آن چهار نفر حکم حبس صادر شده است و سه نفر دیگر در مرحله تشکیل پرونده قرار دارند که ما از مجاری دیپلماتیک، حقوق این افراد را پیگیری خواهیم کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که بیانیه اتحادیه عرب نشان داد ایران متحد و شریکی در میان کشورهای عربی ندارد و همچنین مشخص بود که بعد از برجام، اعراب روند واگرایانهای را با ایران اتخاذ میکند، آیا به نظر نمیرسد ایران در حوزههای دیگری مانند اوراسیا بهتر میتواند منافع خود را پیش ببرد؟ خاطرنشان کرد: اینکه حکم کلی در مورد اعراب داده شود، تحلیل دقیقی نیست. ما مجموعهای از دولتهای عربی را داریم که حتی در کنفرانس مطبوعاتی بعد از جلسه اتحادیه عرب، به صراحت تفاوت در اقدامات در گفتههایشان با یکدیگر خودنمایی میکرد.
جابری انصاری گفت: همین اختلاف مواضع در جلسات اتحادیه عرب نیز وجود داشت، بنابراین ما با یک جسم و مجموعه واحد مواجه نیستیم. جمهوری اسلامی بر اساس منافع و راهبردهای خود در مناطق جغرافیایی مختلفی، اهداف و سیاستهای خودش را دنبال میکند و پرداختن به یک منطقه جغرافیایی به معنای بیتوجهی به مناطق دیگر نیست؛ اینها با هم منافاتی ندارد و در تعارض با یکدیگر نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: کشورهای مهم دنیا فقط در یک منطقه جغرافیایی تمرکز نمیکنند بلکه همه قدرتها به طور همزمان منافع و اهداف خود را در همه مناطق جغرافیایی دنبال کرده و جمهوری اسلامی هم از این قاعده عقلی و منطقی خارج نیست.
وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه واکنش شما به اظهارات رئیسجمهور ترکیه که گفته است ایران تمایل دارد روابط خودش را با عربستان حفظ کند چیست؟ خاطرنشان کرد: این ایران نیست که رابطه خود را با عربستان قطع کرده است و یکی از انتقاداتی که از سوی بخشی از اقشار جامعه مطرح میشود؛ این است که چرا جمهوری اسلامی برخوردهای تندتری با عربستان اتخاذ نکرده است.
جابری انصاری افزود: همواره سیاست جمهوری اسلامی مبتنی بر تاکتیک تنشآفرینی و بحرانآفرینی و اتخاذ سیاست قطع روابط با کشورها نیست، بلکه سیاست روشن ایران پیگیری اهداف کشور در چارچوب امکانات و ظرفیتهای دیپلماتیک و اقتصادی است که در شبکه روابط بینالمللی کشور امکان بهرهبرداری از آن وجود دارد.
وی تاکید کرد: اگر اردوغان چنین حرفی را که شما میگویید، زده باشد متوجه دولت عربستان است.
رژیم صهیونیستی زمینه به هم ریختگی در اوضاع غرب آسیا را فراهم کرده استسخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه سیاست ایران در ارتباط با رژیم صهیونیستی بسیار شفاف است، خاطرنشان کرد: منشأ تاریخی بحرانآفرینی و ایجاد شرایط امنیتی در کل منطقه غرب آسیا، رژیم صهیونیستی است که با سیاست اشغال و نفی حقوق اساسی ملت فلسطین، زمینه به هم ریختگی در اوضاع غرب آسیا را فراهم کرده است.
جابری انصاری یادآور شد: ریشه موج تروریسم و تشکیل گروههای افراطگرا در دهه اخیر در منطقه غرب آسیا بدون تردید، صهیونیستها هستند.
وی گفت: دولتهایی که تعامل با رژیم صهیونیستی را در چارچوب سیاستهای خود دنبال میکنند، بیش از اینکه منافع ملتهای خودشان را محقق کنند، صدمات گستردهای را هم به منافع مردم خود و هم به منافع ملتهای منطقه وارد میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه نتیجه راستیآزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از اقدامات جمهوری اسلامی در راستای اجرای برجام چه زمانی خواهد بود؟ گفت: گفتگوهایی در حال حاضر در ژنو بر اساس جدول زمانی برجام انجام شده است و بخشی از این گفتگوها در رابطه با همین مسئله بوده و آژانس بر اساس توافقاتی که در پیوست برجام وجود دارد، وظیفه راستیآزمایی اقدامات ایران را برعهده گرفته است.
جابری انصاری افزود: امیدواریم در کوتاهترین زمان ممکن، امکان اجرای تعهدات آژانس و شورای حکام در زمینه رسیدن به نقطه اجرایی برجام فراهم شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی در خصوص مباحث مطرح شده در گفتگوی نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه و ظریف، گفت: سفر نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه به ایران از قبل پیشبینی شده بود و در قالب توافقی که در نشستهای وین ۱، ۲ و ۳ انجام شده بود، ماموریتی به وی داده شد جهت هماهنگی لیستهای گروههای تروریستی و پیگیری قطعنامهای که بعد از سه نشست بینالمللی برای شروع پروسه صلح و آشتی در سوریه صادر شده بود.
وی افزود: در چارچوب این توافقات، نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه سفرهای منطقهای را برای خود درخواست کرده بود که از سوی ایران و برخی دیگر از کشورها مورد موافقت قرار گرفت.
جابری انصاری گفت: سفر وی با تحولات چند روز اخیر مصادف شد که در همین راستا نگرانیهایی را هم نزد ملتهای منطقه و جهان و هم نزد نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه ایجاد کرد، چرا که تحولات اخیر، توافقات بینالمللی را تحت تاثیر خود قرار میدهد و ممکن است امکان پیشرفت در این توافقات فراهم نشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی در گفتگوهایی که با نماینده دبیرکل سازمان ملل داشته است، در چارچوب سیاست اصولی خود در جهت حل سیاسی بحران سوریه مبتنی بر گفتگوهای سوری ـ سوری پیگیریهایی را انجام داده است و به دنبال این نیست و اجازه نخواهد داد که تحولات جدید صدمهای به روند پیشبینی شده، وارد کند.
عربستان تاریخ طولانی در نقض امنیت اماکن دیپلماتیک ایران داردوی در پاسخ به سؤالی در خصوص آخرین وضعیت پیگیری حمله عربستان به سفارت ایران و اینکه برخی رسانهها ادعا کردهاند ایران سند و مدرک قابل اعتنایی را به سازمان ملل ارائه نکرده است، تصریح کرد: تدبیر برخورد با این موضوع اتخاذ خواهد شد. گرچه اقداماتی برای برخورد با کارهای خلاف عرف بینالمللی در قبال نمایندگیهای ایران صورت خواهد گرفت.
جابری انصاری گفت: در جریان جنگ یمن یک روز کامل منطقه اطراف سفارت جمهوری اسلامی، هدف بمباران فشرده سعودیها قرار گرفته است و ترکشها و صدمات متعددی بر اثر این بمبارانها به افراد حفاظت سفارت و همچنین وسایل نقلیه موجود و دیگر امکانات ساختمان وارد شده است. شیشههای سفارت ایران در صنعا شکسته شده و منابع آب موجود در پشتبام ساختمان با ترکشهای بمبارانهای سعودی مورد صدمه قرار گرفته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: متاسفانه عربستان تاریخ طولانی در نقض امنیت اماکن دیپلماتیک جمهوری اسلامی به طور مستقیم و غیرمستقیم داشته است. البته این اقدامات در جریان جنگ یمن فقط مختص به اماکن دیپلماتیک ایران نبوده است بلکه اماکن دیپلماتیک کشورهای عربی و بینالمللی در ماههای گذشته هدف حملات مستقیم و غیرمستقیم عربستان قرار گرفته است و برخی نمایندگیهای جمهوری اسلامی در منطقه از جمله سفارت ایران در بیروت هدف هجوم تروریستی اتباع عربستان و گروه تروریستی که به طور مستقیم مورد حمایت سرویس امنیتی عربستان بوده، قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم عربستان به این سیاست شکست خورده خود در مورد حمله به اماکن دیپلماتیک و نقض امنیت این اماکن خاتمه دهد.
جابری انصاری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا وزیر خارجه عربستان از ایران برای حضور در نشست همکاریهای اسلامی دعوت کرده است یا خیر؟ گفت: عربستان در چارچوب سیاست تنشآفرینی که پیگیری میکند، به دنبال این است که همراهی کشورهای مختلف منطقهای را با خود داشته باشد و درخواستی را که به دبیرخانه سازمان کنفرانس اسلامی برای برگزاری اجلاس فوقالعاده این سازمان ارائه داده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: اساساً دولت سعودی میزبان این اجلاس نیست بلکه این اجلاس را دبیرخانه سازمان کنفرانس اسلامی تدارک خواهد دید و همچنین ۲۹ کشور از میان ۵۷ کشور سازمان باید موافق برگزاری اجلاس در یک کشور خاص باشند و اگر این مراحل طی شده، انجام شود در نهایت تصمیمات لازم اتخاذ خواهد شد.
وی تاکید کرد: سیاست اصولی جمهوری اسلامی، خالی گذاشتن هیچ صندلیای در هیچ یک از مجامع بینالمللی دنیا و منطقه نیست.
جابری انصاری در پاسخ به سؤالی در خصوص نامه ظریف و همتایان خود و اینکه آیا عربستان به خواسته جامعه جهانی برای ایجاد صلح در منطقه تمکین خواهد کرد یا خیر؟ گفت: نامه وزیر امور خارجه به همتایان خود و دبیرکل سازمان ملل و دبیرکل سازمان همکاری اسلامی متضمن تشریح نوع نگاه و سیاست جمهوری اسلامی در موضوع آخرین تحولات اخیر منطقه بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در این نامه به صراحت اعلام شده است که عربستان در یک دو راهی قرار دارد و یا به سیاست خود یعنی حمایت از افراطگرایی و تروریسم کور و ایجاد تنش ادامه میدهد و یا راه دوستی و ضرورتها و ملزومات آشتی با کشورهای منطقه و مقتضیات حسن همجواری را رعایت خواهد کرد.
وی ادامه داد: امروز لحن انتقادی موجود در رسانههای جهان و ابراز تأسف شدید بسیاری از کشورها، نشاندهنده نوع نگاه بینالمللی به ضرورتها و اولویتهای موجودی است که در مورد رفع تنشآفرینی اتخاذ شده است که متاسفانه عربستان سعودی این سیاست را دنبال نمیکند.
جابری انصاری گفت: اگر دولت عربستان بخواهد سیاست خود را ادامه دهد، عملاً خود را در مقابل خواستههای منطقهای و جهانی خواهد دید، چرا که روح حاکم بر سیاستهای کشورهای دنیا، مخالفت با افزایش تنشهاست.
زمان دقیق اجرای برجام مشخص نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا سخن برخی مذاکرهکنندگان که از اعلام شمارش معکوس اجرای برجام خبر دادهاند، به معنای تعیین تاریخ برای اجرای توافق هستهای است یا خیر؟ گفت: اعلام شمارش معکوس یعنی زمان اجرا، نه چندان دور خواهد بود ولی تاریخ مشخصی تعیین نشده است.
وی افزود: بازه زمانی تعیین شده بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته در مورد تعهدات شرکای برجام است. از ابتدا هیچ تاریخی برای اجرای برجام مشخص نشده زیرا امکان آن وجود نداشته است؛ چرا که وقتی جدول تعهدات مقابل تعیین میشود، این تعهدات باید به درستی پیش برود و هر گونه صدمهای در مراحل اجرای تعهدات میتواند تاریخ اجرای برجام را جابجا کند.
جابری انصاری در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا آمریکا نقشی در ایجاد تنش میان ایران و عربستان دارد یا خیر؟ گفت: اگر بخواهیم نسبت به واقعیتهای موجود، تحلیلی ارائه بدهیم دولتهای مختلف جهان منافع خودشان را بر اساس این واقعیات دنبال میکنند و این دولتهای منطقه هستند که باید مطابق منافع ملتهای خود، سیاستهایی را پیگیری کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: سیاست مبتنی بر درگیری و تنشآفرینی که متاسفانه عربستان دنبال میکند، فضای بازیگری بازیگران دیگر را افزایش میدهد و برخی دولتهای جهان بر اساس هدفگیریهای خود از اتفاقات موجود حداکثر بهرهبرداری را انجام میدهند اما ما باید سیاستهایی را در منطقه اتخاذ کنیم که اجازه سوءاستفاده قدرتهای خارجی از درگیریهای منطقهای را فراهم نکند.
وی تصریح کرد: مسئله مشترک همه ملتهای منطقه، دو موضوع اساسی؛ یعنی تامین حقوق ملت فلسطین و مبارزه با تروریسم و افراطگرایی است و هر گونه سیاستی که توجه دولتها و ملتهای منطقه از این دو مسئله اساسی را به سمت موضوعات انحرافی جلب کند، سیاستی در جهت تحقق منافع ملتهای منطقه نخواهد بود.
جابری انصاری گفت: بخش مهمی از خویشتنداری و تعامل همراه با تدبیر جمهوری اسلامی، اجازه ندادن به موفقیتهای سیاستهایی است که در جهت انحراف توجه دولتها به مسائل اساسی میشود.