در روز گرامیداشت مقام پرستار، دو جشن با یک نام و به طور همزمان برگزار شد؛ یکی از سوی وزارت بهداشت و دیگری از سوی صنف پرستاران؛ روزی که میتوانست نمایشی از اتحاد و همبستگی صنفی تاثیرگذار در نظام سلامت باشد...
به گزارش ایسنا، سازمان نظام پرستاری در حالی این مراسم را برگزار کرد که انتقاد از سیاستهای وزارت بهداشت در قبال پرستاران را کلید واژه و حرف اصلی خود قرار داده بود و به همین مناسبت جمعی از پرستاران را از شهرهای مختلف در سالن همایشهای برج میلاد گرد هم آورده بود. در سوی دیگر هم وزارت بهداشت جمعی دیگر از پرستاران و مدیران بخشهای پرستاری را در سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما گرد یکدیگر آورده بود.
پیشتر برخی رسانهها درباره اینکه وزیر بهداشت امروز کدام مراسم را برای حضور انتخاب میکند، گمانه زنیهایی داشتند و سیدحسن هاشمی نیز صبح امروز با حضور در مراسم بزرگداشت روز پرستار که توسط وزارت متبوعش برگزار شد به این حدس و گمانها پایان داد و البته آرزو کرد که ایکاش امروز همه پرستاران یک جا گرد هم میآمدند و ابراز امیدواری کرد سال آینده اقدامات در این حوزه، در یک مسیر و در جهت منافع و معیشت جامعه پرستاری دنبال شود.
وزیر بهداشت: برای امروز ناراحتم
و اما وزیر بهداشت در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما در بخشی از صحبتهایش بر لزوم تکریم جامعه پرستاری از سوی مردم و مسوولان تاکید کرد و گفت: خوب بود که امروز ملت ایران از شما پرستاران تجلیل کنند. تردید ندارم که مردم جامعه پزشکی را تکریم میکنند و در همه نظرسنجیها جامعه پزشکی و پرستاری و همه گروههای حوزه سلامت در ردههای اول تا سوم قرار دارند. بنابراین ای کاش در این روزهای نمادین به صورت نمادین مردم از این گروهها تقدیر میکردند. البته در کشور رسم شده که صنوف مختلف برای خودشان مراسم بگیرند اما شاید بتوان در سال آینده طوری عمل کرد که مردم از شما قدردانی کنند؛ چرا که مردم بسیار شریف و مهربانی داریم که باوجود همه کاستیها در کنار ما هستند.
وزیر بهداشت در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه ایجاد تنازعات اجتماعی در دستور کار مخالفین انقلاب است، گفت: آنها سعی میکنند که پرستاران را علیه پزشکان، پزشکان را علیه دولت و ... تهییج کنند. بنابراین آنها روی شکافهای اجتماعی به شدت کار میکنند البته این موضوع صرفا در کشور ما وجود ندارد، بلکه در هر کجای دنیا که برنامهای برای کاهش قدرت ملی داشته باشند، هدفگذاریشان بر روی کاهش وحدت ملی است. بنابراین هرکس به طور خواسته یا ناخواسته در این مسیر حرکت میکند باید توجه کند که در راهی است که به خیر و صلاح کشور و منافع ملی نیست.
پزشکان و پرستاران مجموعهای پیوسته باشند
هاشمی ادامه داد: پزشکان و پرستاران حتی اگر به دنبال مطالباتشان هستند باید یک مجموعه پیوسته باشند؛ اگر جدای از هم عمل کنیم، سیاستمداران گوششان بدهکار نخواهد بود و فکر میکنند ما با هم دعوا داریم و بر سر مسائل صنفی، گروهی و شخصیمان غائله داریم و مردم هم خواهند نمیپسندند.
هاشمی با تاکید براینکه مردم به دولت تدبیر و امید رای دادهاند چرا که از دعواهایی که در کشور وجود داشت خسته بودند، اضافه کرد: هدف هر کدام از ما که لباس سفید بر تن کردهایم بدون تردید خدمت به مردم بوده و افتخار یافتیم که لباس خدمت به مردم را بپوشیم. بنابراین برای ما فرقی نمیکند که بیمار از چه رنگ، نژاد، فرهنگ و باور و کدام نگاه سیاسی است. اینکه بیمار مسلمان است یا یهودی و یا مسیحی، ایرانی است یا غیر ایرانی، اسیر است یا فرمانده هیچ تفاوتی نمیکند چرا که ما این لباس مقدس را برای خدمت به تن کردهایم.
وزیر بهداشت تاکید کرد: در حوزه سلامت، پزشکی، دارو، درمان و حتی بهداشت حرف زیاد زده میشود اما مشکل ما نگاه برخی سیاستمداران است که در طول این 37 سال و حتی قبل از انقلاب نیز این بخش را به عنوان بخشی خدماتی میشناختند. بنابراین از آنجایی که این بخش هزینه بر است به آن اهمیت نمیدادند و عقیده داشتند اگر 70 سال عمر به 80 سال ارتقا یابد، هزینههای کشور افزایش مییابد.
کمبود 100 هزار نفری پرستار و دریغ از حرکتی برای حل این مشکل
هاشمی در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به مشکلات حوزه پرستاری گفت: در پرستاری با کمبود 100 هزار نفری در گروه پرستاری مواجهیم، البته وزرای بهداشت و مسئولین قبلی هم این موضوع را مطرح کردهاند؛ اما دریغ از حرکتی است که بخواهد این مشکل را حل کند.
وی با تاکید بر اینکه تا کنون 20 هزار نفر در این حوزه بازنشسته شدهاند، گفت: با آغاز طرح تحول نیز میزان کار در بیمارستانها افزایش یافته که این افزایش در بستری هشت درصد و در اورژانسهای شهری مانند تهران 40 درصد بوده است. البته خوشحالیم که طی این طرح 11 میلیون نفر بیمه شدهاند و از قول مدیر عامل بیمه سلامت که اعلام کرد 85 درصد این افراد درآمد کمتر از یک میلیون تومان داشتهآند و 55 درصد آنها خانه نداشتند. بنابراین جامعه پزشکی و پرستاری افتخار می کند که کارشان برای خدمت رسانی به افرادی افزایش یافته که با نداری دست و پنجه نرم میکنند.
هاشمی ادامه داد: کارانههای پرستاران در برخی دانشگاهها تا مهرماه پرداخت شده و متاسفانه برخی دانشگاهها تنها تا اردیبهشت ماه را پرداخت کردهاند و همچنان پیگیریم که این موضوع تا پایان سال به سرانجام برسد.
لزومی نیست که حتما وزیر بهداشت پزشک باشد
هاشمی با اشاره به برخی مسائل در حوزه پرستاری گفت: ما و شما هم عقیدهایم؛ اما نمیدانم چرا در برخی زمینهها توضیحات ما برای برخی موثر نیست که شاید مشکل از خود ماست که نمیتوانیم سخنان نافذ بگوییم.
وزیر بهداشت به بحث مدیریت درحوزه سلامت اشاره و اظهار کرد: از روز اول گفتهام که نیازی نیست یک پزشک وزیر بهداشت باشد. در دنیا و در بسیاری از کشورها وزیر بهداشت اقتصاددان بوده و وزیر بهداشت میتواند پرستار باشد. البته در بسیاری از کشورها وزیر بهداشت وزیر رفاه نیز هست و موضوع منابع و خدمت با هم درآمیخته هستند بنابراین اینطور نیست که وزارت بهداشت بخواهد خدمت ارائه دهد ودیگری پول در اختیار بگذارد و این تازه اول مصیبت باشد.
وزیر بهداشت در ادامه گفت: مشکل دیگری که در حوزه پرستاری با آن مواجههایم موضوع نیرو است و خجالت آور است که بگویم چقدر در این باره صحبت کردهام. اگر به ما نیرو میدادند ما راضی بودیم.
هاشمی با بیان مثالی دراین باره گفت: من به اورژانس بیمارستان شهدا رفتم و شاهد بودم که برای 26 تخت تنها چهار پرستار وجود دارد. این انصاف نیست؛ چرا که پرستار با این حجم کاری فرصت انجام هیچ کار دیگری را ندارد و به بیمار نیز فشار وارد میشود. بر این اساس در سال اول تصدی وزارت بهداشت امیدوار بودیم که در این زمینه کمکی صورت گیرد که این اتفاق نیفتاد. بنابراین اعلام جذب نیرو به طرق مختلف کردند اما از آنجایی که عمدتا در جذب نیروها پارتیبازی وجود داشت و ترکیب نیروی ما ظرف هشت سال از 230 هزار نفر به 420 هزار نفر گسترش یافته بود و اکثرا هم دیپلم و زیر دیپلم بودند؛ در حالی که میتوانستیم همه این نیروها را از طریق شرکتهای خدماتی جذب کنیم.
وی افزود: بنابراین اعلام کردیم که استخدام در قالب تبصره و قرارداد ممنوع باشد و نیروها را به صورت شرکتی بگیریم. بعد از این موضوع به دلیل رفتار نادرست شرکتها کسی برای استخدام نیامد و ما شرکتی را تحت نظر هیئت امنا ایجاد کردیم که سه الی چهار هزار نیرو را از این طریق به کار گرفتیم. البته این کار ما خلاف قانون تلقی شد و توبیخ شدیم و به ما گفتند چرا کشور را به دلیل متورم شدن تعداد پرسنل وزارت بهداشت دچار مشکل میکنید.
هاشمی با بیان اینکه اینطور نیست که بگوییم تعداد نیروی پرستاری زیاد است، گفت: البته شرمنده پرستاران هستیم و در عین حال دست ما بسته است. آنچه که من میتوانم برای تامین نیرو انجام دهم این است که بگویم از بخشی از درآمد بیمارستانها بزنند تا نیرو را تامین کنند.
700 میلیارد صرف تعرفههای پزشکی شد
وزیر بهداشت در ادامه صحبتهایش با اشاره به نحوه هزینه کرد اعتبارات طرح تحول نظام سلامت گفت: آنقدر به دلیل اعتبارات و پولهای طرح تحول نظام سلامت بر سر ما زدهاند که خسته شدم.اما این اعتبار را بدون هیچ قانونی به ما نمیدهند بلکه برای نحوه هزینه کرد آن قانون میگذارند از 7600 میلیاردی که برای این طرح به ما دادند مشخص کردند که 3000 میلیارد آن فقط در حوزه بهداشت میتواند خرج شود. همچنین از 4800 میلیارد هدفمندی یارانهها عددی را به ما دادهاند که قابل باور نیست. برخی افراد نادانسته حرفهای زیادی درباره تعرفهها میگویند و تبلیغ میکنند اما مجموع پولی که بابت کتاب تعرفه گذاری هزینه کردیم 700 میلیارد تومان بوده است. حال در گذشته چقدر مردم زیرمیزی میدادند؟ من رقم آن را دارم اما اعلام نمیکنم.
هاشمی در ادامه صحبتهایش افزود: تمامی این اقدامات در شرایطی انجام شد که ما با 8000 میلیارد تومان بدهی وزارت بهداشت را تحویل گرفتیم، اما اکنون تمام دانشگاههای ما به سوددهی رسیدهاند. این در حالی است که بابت بدهیها یک ریال هم به ما پول ندادند. بنابراین با واقعبینی و انصاف اقدامات این دوره و دورههای قبل را با یکدیگر مقایسه کنید.
وی به کمبودهای نیروهای پرستاری نیز اشاره کرد و افزود: اشتباهی که در مورد پرداختهای پرستاری صورت گرفت که متاسفانه آن هم در مورد تهران بود ، آن است که پرداخت عملکردی را انتخاب نکردند. اگر پرداخت مبتنی بر عملکرد انتخاب میشد، شرایط پرستاران بهتر از این بود اما به دلیل جوی که ایجاد و اطلاعات غلطی که داده شد، متاسفانه این مسیر را در تهران شاهد نبودیم.
مشکلات حوزه سلامت به روایت وزیر بهداشت
وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم تکریم جامعه پرستاری ادامه داد: باید در جهت تکریم جامعه پرستاری تلاش کنیم. همیشه میگویند حرمت امامزاده را متولی نگه میدارد. این در حالی است که بزرگترین مشکلم در حوزه سلامت غیر از عدم همراهی کسانی که در ابتدا برای اجرای طرح تحول قول دادند، برخی از جامعه پزشکی، پرستاری و... است که متاسفانه همراهی ندارند. اگر هم سکوت کنیم که آن وقت آنها میشوند معرف صنف ما. سوال آن است چرا نگاه امروز مردم به صنف پزشکی اینچنین است؟ آیا به خاطر سریال در حاشیه است؟ مسلم است که به خاطر رفتار خود ماست. مردم متوجه میشوند که چه کسی عاشقانه و با رغبت خدمت میکند و چه کسی به خاطر پول. بنابراین بخشی از فضای موجود ناشی از رفتار خود ما پزشکان، پرستاران، آزمایشگاهیان و... است.
هاشمی ادامه داد: بیتردید تکریم جامعه پزشکی توسط خود آنها شدنی خواهد بود. برخیها از خدایشان است که دکترها، پرستارها و... با هم دعوا داشته باشند.
آغاز ساخت سریال پرستاران
وی ضمن تشکر از اقدامات معاونت پرستاری افزود: در جهت تکریم جامعه پرستاری، ساخت سریالی با موضوع پرستاران آغاز شده است. ما تلاش خودمان را در جهت تکریم جامعه پرستاری کردهایم. البته راضی هم نیستیم.
وزیر بهداشت به آرزوی خود در حوزه پرستاری که متاسفانه محقق هم نشده، اشاره کرد و افزود: آرزویم این بود که جامعه پرستاری ما بتواند همطراز با جامعه پرستاری بینالمللی پیشرفت کند، اما متاسفانه این موضوع محقق نشد. اشتباه بزرگی که دوستان ما انجام دادند آن بود که پرستاران از بالین جدا کرده و به دانشکدهها بردند. این اتفاق در مورد مامایی هم افتاده است. به این ترتیب بود که پرستاری هم مانند یک رشته علوم پایه در نظر گرفته شد و گرایشهای آن هم مدتهاست که تعریف نشده است.
هاشمی ضمن انتقاد از حذف بهیارها، کمکبهیارها و گرایشهای پرستاری ادامه داد: میگویند پرستار بیکار زیاد داریم. بله شاید پرستاری باشد که تصور کند که فعالیت در این حرفه برایش صرف نداشته باشد یا اینکه از مسیرهای دیگر درآمدهای بیشتری داشته باشد. در هر حال جای یک کارشناس ارشد و... در بیمارستان است نه پشت میز.
دردم نظام سلامت است
وی افزود: بسیاری از کارهایی که امروز در پزشکی انجام میشود، قابل واگذاری به پرستاران است. من دردم نظام سلامت است. همه دنیا را هم دیدهام و در بخش خصوصی نیز کار کردهام. در بیمارستان خود ما بسیاری از کارهای ما را پرستاران را انجام میدهند. این دیوارهایی که بین پزشک، پرستار و... کشیده شده است، به نفع پزشک و پرستار و مردم نیست. آرزو داشتم که این سطوح تعریف شود.
پرستاری خط اول سلامت است
وزیر بهداشت ادامه داد: البته معاونت پرستاری طرحی را شروع کرده و نام آن را کمک پرستار گذاشته است. برخیها میگویند با این طرح میخواهید جای پرستار را بگیرید. لازم است بگویم حداقل سوابق ما را با مسوولان قبلی مقایسه کنید. آیا ما دنبال آن هستیم که احترام جامعه پرستاری را کاهش دهیم؟ تاکید میکنم که خط اول سلامت حوزه پرستاری است. اگر پرستار نباشد، کار پزشک انجام نمیشود. این را همه میدانند. اکثریت غریب به اتفاق جامعه پرستاری میدانند که راه چیست.
هاشمی به برگزاری مراسم جداگانهای از سوی سازمان نظام پرستاری برای روز پرستار اشاره کرد و گفت: برای امروز ناراحت هستم. دلم نمیخواست دو مجلس داشته باشید. نمیدانم این مباحث کی میخواهد درست شود. امیدوارم سال آینده با هم و در یک مسیر و در جهت منافع و معیشت جامعه پرستاری اقدامات دنبال شود. عزت کشور به اتحاد است. آرزو میکنم جامعه پرستاری با نشاط باشد و بتواند به مردم روحیه بیشتری برساند.
و اما نظام پرستاریها چه گفتند؟
به گزارش ایسنا، در مراسم برج میلاد نیز طاهره زاهد صفت، یکی از روسای پیشین سازمان نظام پرستاری در سخنان خود عدم صدور پروانه صلاحیت حرفهای و عدم اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری را از مشکلات این حوزه خواند و در عین حال معتقد است که به آمارهای واقعی مشکلات پرستاران بیتوجهی میشود و برگزاری مراسمی نظیر جشن روز پرستار درمانی موقت برای مشکلات حوزه پرستاری است.
وی همچنین از نگرانی دانشجویان پرستاری در خصوص آینده شغلی خود گفت و بر لزوم عدالت در پرداختها میان کادر درمان تاکید کرد.
زاهدصفت، شیوه اعمال سیاست و تصمیمات درست را نیازمند تعامل و هم اندیشی با حضور مسئولان وزارت بهداشت، روسای دانشکدههای پرستاری و سازمان نظام پرستاری دانست و همچنین آسیب شناسی واقع گرایانه را مدلی صحیح برای رسیدن به حل مشکلات این گروه از جامعه عنوان کرد.
در ادامه، مسعود پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت مجلس بزرگترین کار دولت یازدهم را نگاه ویژه به حوزه سلامت عنوان کرد و در عین حال گفت: متاسفانه در اجرای سیاستهای حوزه بهداشت آن طور که باید پول به محرومان داده نشده است و وزارت بهداشت باید قانون را اجرا میکرد
وزیر اسبق بهداشت بر این اعتقاد است: در هیچ کجای دنیا فاصله درآمد بین پزشکان و کادر پزشکی به این اندازه وجود ندارد. ممکن نیست در جامعهای یک پزشک در بخش دولتی 150 میلیون تومان درآمد داشته باشد، ولی یک آزمایشگاهی ماهیانه فقط دو میلیون تومان دریافت کند.
پزشکیان با بیان اینکه در زمان دولت دهم قرار بود 10 درصد خالص هدفمندی یارانهها برای قشر نیازمند جامعه اختصاص داده شود اما این اتفاق نیفتاد، ادامه داد: در حال حاضر یک درصد ارزش افزوده برای روستاییان و شهرهای زیر 20 و 50 هزار نفر اختصاص داده شده و در قانون به طور مشخص آمده است.
عضو کمیسیون بهداشت مجلس تصریح کرد: بیماری فقرا را تهدید میکند و مرگ بیسرپرستان و دور افتادگان را. مسئولین موظفند به کسانی که تهدید میشوند برسند، آنهایی که در حاشیه قرار دارند و پول و سواد ندارند، تهدید میشوند.
پزشکیان، با غیر علمی خواندن اجرای برنامههای حوزه سلامت، اظهار کرد: کاری که از نظر علمی در حال حاضر انجام میشود، این دولت را با مشکلات بزرگی روبرو میکند و در نتیجه قادر نخواهد بود که به راه خود ادامه دهد. من بارها اعلام کردهام ما در جامعهای زندگی میکنیم که به استاد دانشگاه، نابغه فیزیک و افراد نخبه در صورتی که شغلی داشته باشد، پنج میلیون تومان میدهند، اما در مقابل بعضی پزشکان 100 میلیون تومان دریافت میکنند. این عدالت نیست که یک نفر چهار ساعت کار کند و 100 میلیون تومان بگیرد و دیگری با 40 ساعت کار یک میلیون تومان دریافتی داشته باشد.
پزشکیان افزود: من طرفدار این دولت هستم و از آن دفاع می کنم، اما این دفاع به معنی قبول کردن بی عدالتی نیست. اعتدال این نیست که دو نفر با تحصیلات برابر اختلاف درآمد بسیارزیادی داشته باشند. ملت تنها با اعمال عدالت میتواند در آرامش و امنیت زندگی کند.
شکاف میان پزشک و پرستار آسیبرسان حوزه سلامت
به گزارش ایسنا در ادامه این مراسم، دکتر علیمحمد آدابی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری ضمن اشاره به رویکرد جدید این سازمان تحت عنوان تهیه برنامه جامع استراتژیک و یک برنامه تفصیلی، معتقد است که طی دو سال گذشته وزارت بهداشت تعامل خوبی با جامعه پرستاری نداشته است و تلاش کرد با ابداع گونههای مجعول کمک پرستار، سلامتیار هلالاحمر و تربیت پرستاران در بیمارستان به نظام سلامت کشور آسیب وارد کند.
آدابی با بیان اینکه جایگاه و شان پرستار آن طور که شایسته بود، دیده نشد، تصریح کرد: برخی به دروغ به وزیر بهداشت گفتند که جامعه پرستاری راضی و آرام است و مشکلی ندارد.
وی حساسیت اجتماعی و داشتن شخصیت مدافع اجتماعی را دو نقش کلیدی پرستاری عنوان کرد و حضور پرستاران در سطح جامعه را باعث بهبود بهداشت روح و جسم مردم دانست.
آدابی ضمن تاکید بر اینکه جامعه پرستاری هیچ تقابلی با پزشکی ندارد، ادامه داد: ما با پزشکان هماهنگ هستیم. نباید هیچ رابطه پولی بین پزشک و بیمار باشد، همانطوری که بین پرستار و بیمار نیست. پزشکان این رابطه را به عنوان یک مزیت برای خود و آنرا مایه نفوذ در لایههای بالاتر میدانند.
رئیس سازمان نظام پرستاری در ادامه انتقادات خود از سیاستهای وزارت بهداشت، وضعیت حال حاضر این وزارتخانه را باعث تبدیل شدن آن به تجارتخانه پزشکان دانست.
در ادامه این مراسم، آدابی از نماد تعالی توام پزشک و پرستار که به صورت دو انگشت اشاره و میانی که در کنار هم طراحی شده است رونمایی کرد و بر حمایت دو جانبه پزشک و پرستار از یکدیگر تاکید کرد و شکاف و فاصله بین این دو گروه را آسیب رسان خواند.
گفتنی است؛ در مراسمی که از سوی وزارت بهداشت برگزار شد از پدر حمیدرضا اسدالهی پرستار شهید مدافع حرم، همچنین خانواده پرستار اسیر در دست گروههای تکفیری و خانواده پرستاری که به دلیل آنفلوآنزا جان خود را از دست داد، پرستار مدافع حرم، پرستار امدادرسان در فاجعه منا و پرستاران برگزیده از دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور تجلیل شد.