اشتباه جبران ناپذیر مجلس در حذف کارت سوخت

حذف زیرساخت کارت سوخت و تک‌نرخی شدن بنزین در جلسه علنی چهارشنبه مجلس، اشتباهي بود که شايد ديگر جزو شوراي نگهبان راهي براي جبران آن وجود نداشته باشد. باز شدن راه قاچاق سوخت، از بین رفتن آماری دقیق برای سیاستگذاران و تلف کردن سرمایه گذاری 200 میلیاردی از جمله پیامد‌های این اقدام اشتباه است.
کد خبر: ۶۱۷۵۱۸
|
۰۴ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۴ 25 August 2016
|
18927 بازدید
|
صبح دیروز، لایحه اصلاح بودجه سال 95 در مجلس به تصویب رسيد. يکي از مهمترين بخش هاي اين لايحه تبصره 14 آن در ارتباط با کارت سوخت و قیمت سوخت های بنزین و گازوئیل بود؛ بنابراین، لايحه اي که مصوب شد، زیرساخت کارت سوخت از بین می رود و قيمت بنزین مازاد بر سهمیه با قيمت بنزين سهمیه اي يکسان خواهد شد.

به گزارش «تابناک اقتصادی»، این اتفاق در حالی است که سهمیه بندی بنزین و وجود زیرساخت کارت سوخت، مزایای فراوانی برای کشور داشته است.

1.  سهمیه بندی با محدود کردن میزان سوخت گیری هر خودرو در ماه، امکان قاچاق سوخت توسط بسیاری از خودروها را محدود کرده و در حال حاضر اگر قرار باشد قاچاقی صورت گیرد، ناگزیر باید خارج از سهمیه یا از طریق کارت سوخت جایگاه دارها انجام شود؛ بنابراین، وجود کارت سوخت و سهمیه بندی قاچاق سوخت را محدود می کند.

2.  زیرساخت کارت سوخت، یکی از مهمترین ابزارهای سیاستگذاری است. کارت سوخت، به خصوص اگر به کارت هوشمند خودرو متصل شود، این ظرفیت را برای حاکمیت ایجاد می کند تا در مواقع لزوم تصمیمات خود را اجرایی کند. مثلا با این زیرساخت می توان مانع سوخت گیری خودروهای مسروقه شد یا در صورت ورود یک خودروی مسروقه یا مشکوک مراتب به نهادهای مربوطه اطلاع رسانی می شود.

بنابراین به صلاح نیست که دولت یکی از بهترین ابزارهای اعمال سیاست های خود را که قبلا براي ايجاد آن هزينه هاي مالي، تبليغاتي و اجتماعي لازم را پرداخته است، صرفا به دلیل هزینه بر بودن آن حذف کند. گو اینکه به گفته مديرعامل شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي هزینه نگهداری سامانه کارت سوخت در حدود 20 ميليارد تومان است که هزينه بالايي محسوب نمي شود.

اما اگر با بالا رفتن قيمت جهاني نفت، مجددا تفاوت ميان قيمت سوخت در ايران و جهان به ميزان قابل توجهي برسد، دوباره قاچاق سوخت به صرفه و کنترل مصرف ضروري مي شود. در اين صورت وجود زيرساختي براي سهميه بندي سوخت و جلوگيري از قاچاق لازم خواهد بود و هزينه هاي ايجاد مجدد اين زيرساخت بر کشور تحميل مي شود. (حدود 200 ميليارد تومان) اين يعني هزينه فعلي نگهداري اين سامانه آن قدر کم است که تقريباً ده سال طول مي کشد تا از صرفه جويي حاصل از حذف سامانه بتوان سامانه جديدي احداث کرد.

3.  یکی دیگر از ابعاد سیاستگذارانه کارت سوخت، فراهم آمدن اطلاعات است. سیاستگذاری برای بخش انرژی بدون داشتن اطلاعات ممکن نیست. این در حالی است که زیرساخت کارت سوخت اطلاعات ذیقیمتی مانند پیمایش هر خودرو، مصرف سوخت انواع خودروها، الگوی سفر در سال و ... را در اختیار سیاستگذاران و تصمیم گیران قرار می دهد. با توجه به اينکه استخراج اطلاعات مصرف انرژي در بخش حمل و نقل بسيار دشوارتر از ساير بخشهاست، ارزش این اطلاعات به تنهایی، بر هزینه های نگهداری سامانه کارت سوخت می چربد.

همچنین تفاوت نرخ بنزین سهمیه ای و بنزین مازاد بر سهمیه نیز مزایایی برای کشور دارد که نباید نادیده گرفته شود.

1.  این تفاوت موجب کنترل مصرف رانندگان پرمصرف می شود.

2.  با افزایش نرخ بنزین مازاد بر سهمیه، زمینه لازم برای آزادسازی نرخ بنزین فراهم می شود. توضیح اینکه تجربه نشان داده است امکان آزادسازی یکباره نرخ بنزین در کشور وجود ندارد. از سوی دیگر، تصمیمات برنامه های پنج ساله مبنی بر افزایش تدریجی نرخ بنزین تا رسیدن به قیمت فوب نیز عملا اجرا نشده است و در اثر ملاحظات سیاسی و نوسانات قیمت نفت این تصمیمات به بعد موکول شده است. در این شرایط، دو نرخی بودن بنزین که بر زیرساخت کارت سوخت سوار می شود، این ظرفیت را دارد که از یک طرف میزان مصرف مشخصی را برای هر خودرو به قیمت یارانه ای تضمین کند و از سوی دیگر، مصرف مازاد بر الگو را به قیمت های جهانی متصل کند. این زیرساخت در ادامه می تواند با کاهش سهمیه ماهانه به تدریج به سمت آزادسازی نرخ کل بنزین عرضه شده در کشور منتهی شود؛ بنابراین، یکسان کردن نرخ بنزین سهمیه ای و مازاد بر سهمیه، به امید آزادسازی قیمت، نوعی بازگشت به عقب محسوب می شود. برای آزادسازی قیمت می توان از همین بستر موجود استفاده کرد.

براي تأمين هزينه هاي نگهداري اين سامانه نيز مي توان به دو روش عمل کرد؛

1.  تأمين هزينه از محل افزايش نرخ بنزين مازاد بر سهميه: دولت مي تواند با سرشکن کردن هزينه نگهداري سامانه بر مصرف مازاد بر سهميه سوخت، اين هزينه را عملاً از خودروهاي پرمصرف بگيرد بدون آنکه قيمت بنزين مازاد بر سهميه افزايش چنداني داشته باشد.

2.  تأمين هزينه از بودجه سازمان هاي دولتي يا انتظامي متقاضي و مشتري اطلاعات توليد شده در سامانه کارت سوخت: اين سازمان ها بايد حاضر باشند هزينه اندک نگهداري اين سامانه را بپردازند. لذا نمايندگان مجلس مي توانند در پيشنهاد جداگانه اي با پيش بيني بودجه لازم براي دستگاه هاي متقاضي اطلاعات ناشي از سامانه کارت سوخت نگراني هاي مربوط به هزينه هاي آن را نيز خنثي کنند.

البته اگر دولت و مجلس به دلایلی با گران تر شدن بنزین مازاد بر سهمیه مخالف باشند هم می توانند زیرساخت کارت سوخت را حفظ کنند. به عبارت دیگر، قانون بودجه 95 دست کم باید شامل ابقای زیرساخت کارت سوخت مي بود. از آنجایی که دولت اجازه تعیین میزان سهمیه ماهانه را دارد می توانست با افزایش این میزان، عملا سهمیه بندی را اجرا نکند، اما زیرساخت کارت سوخت را حفظ کند.

در مجموع حذف بند مربوط به باقی ماندن زیرساخت کارت سوخت و تفاوت نرخ بنزین سهمیه ای و مازاد بر سهمیه در صحن علني مجلس اشتباهي بود که شايد ديگر جز شوراي نگهبان راهي براي جبران آن وجود نداشته باشد. مجلس به رغم گزارش هاي کارشناسي مرکز پژوهش ها و نظر کارشناسي کميسيون تخصصي انرژي رأي به حذف سامانه کارت سوخت داد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵
در انتظار بررسی: ۳۰
انتشار یافته: ۱۰۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
با سلام تابناك كوتاه بيا
اکبر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
من موندم این همه اصرار به حذف کارت سوخت چیه مگه الان چه مشکلی داره
سعيد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
سلام
مثل اينكه قرار نيست مردم از اين بوروكراسي سخت افزاري و نرم افزاري رهايي پيدا كنند. شما كه خواهان كارت سوخت هستيد به گرفتاري مردم در صفهاي بنزين فكر كرده ايد
پاسخ ها
saeed
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
حالا که با این هزینه سنگین این طرح اجرا شده جمع شدنش چه دردی از مردم دوا میکنه؟ دولت به جای اینکه به فکر حل مشکلات اساسی باشه دنبال مسایل کم اهمیته.انگار مشکلات مردم واسه خود مردمه و دولت هیچ وظیفه ای نداره
مجتبی از شیراز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
حذف کارت سوخت هدیه مجلس به مردم هست. چرا با این کار کارشناسی شده با دید غیر کارشناسی برخورد می کنید؟

لطفا و خواهشا نشر این نظر رو منتشر کنید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
اکثر مردم چقدر احمق هستیم که چنین مزایای ابلهانه ای را که هیچ دلیلی برای آنها نمی توانید ارائه کنید, نمی فهمیمِ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
کارت سوخت عملا بی معنی شده بود. سهمیه مال زمان جنگ و... هست نه زمان صلح. برای کشور بزرگی مثل ایران شایسته نیست. دست از ایجاد کوپن بردارید.
پاسخ ها
داوود
| Germany |
۱۶:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۶
هنوز در امریکای به قول تو مرفه هم کوپن برای بی بضاعتها و برخی از کارمندان هست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
به هر قیمتی میخان ثابت کنن احمدی نژاد اشتباه میکنه ....در حالی که خیلی کاراش درست بوده ....از جمله کارت سوخت و مسکن مهر و .....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
چرا هنوز از خریداران خودرو هنوز پول کارت سوخت می گیرند
ناشناس
|
Germany
|
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
این مملکت کلا شده آزمون وخطا و بارزترین نمونه ش آموزش و پرورشه
ناشناس
|
Germany
|
۱۰:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
هدف خدمت نیست. هدف از بین بردن کلیه خدمات دولت احمدی نژاده چون خودشون توان ارائه ی خدمات مشابهی ندارند. مثل مسکن مهر. جای اینکه بیان نواقصش و رفع کنند چون توان ادامه ی کارو ندارند کلشو تعطیل میکنند.

سال دیگه با مشت محکم ملت روبه رو میشن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
بعضي از ما بهتران سهميه 1000 ليتري داشتند و آزاد مي فروختند حالا كه قيمت براي همه يكي خواهد شد از رانت بي بهره خواهند شد و دنبال هياهو هستند . قيمت تمام شده را از همه بگيرند نه قاچاق مي شود و نه بيخودي مصرف مي شود
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟