در روزهای گذشته، صحبت هایی درباره «شهید بودن یا نبودن» آتشنشانان زیر آوار مانده ساختمان پلاسکو به میان آمد که البته واکنشهای مختلفی در پی داشت. برخی مسئولان بر این باورند که این افراد جان خود برای برای نجات جان دیگران از دست داده اند و باید شهید به شمار آیند و از سوی دیگر، رئیس سازمان بنیاد شهید معتقد است، تنها کسانی که در راه حفظ وطن جان خود را از دست می دهند، شهید به حساب می آیند.
به گزارش «تابناک» در روزهای گذشته، معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران در اظهاراتی راجع به این مورد بیان داشت: بنیاد شهید و امور ایثارگران برای ارائه خدمت و شهید نامیدن آتش نشانانی که در حادثه پلاسکو جان باختند، هیچ تعهدی ندارد، بلکه خود شهرداری موظف به ارائه خدمات به خانوادههای این افراد است.
بنا بر قانون کسانی که در مناطق جنگی یا آثار به جای مانده از جنگ و در درگیری با اشرار آسیب ببینند، جانباز، ایثارگر و شهید محسوب میشوند؛ البته موارد استثنایی چون حادثه منا هم هست که با گردش کاری که از سوی مقام معظم رهبری انجام شد، این افراد نیز شهید به شمار آمده و تحت نظر بنیاد شهید و امور ایثارگران قرار می گیرند.
با این حال، بیشتر مردم بر این باورند، هر که در راه وطن و مردم ایثارگری میکند، باید شهید تلقی شود؛ بنابراین آتشنشانان که خود را به آتش زده و جانبازی کردند، باید شهید به شمار آیند؛ هرچند این نظر مردمی منطقی به نظر می رسد، ولی مجوز قانونی در این زمینه صادر نشده و قانونگذاری هم نمیتواند طرحی در این باره ارائه کند؛ بنابراین، به نظر می رسد وزیر کشور یا رئیس دولت میتواند گردش کاری به رهبری ارائه دهند تا شهادت آن تحت نظر بنیاد شهید و امور ایثارگران قرار گیرد.
علی اصغر یوسف نژاد در گفت و گو با تابناک در خصوص این موضوع اظهار داشت: آتش نشان ها نیز باید مانند مأموران نیروی انتظامی باشند، چون آنان نیز همانند مأموران نیروی انتظامی، گاه حین خدمت آسیب دیده و جان خود را از دست میدهند؛ بنابراین، باید قیود خدمت شامل آنها شود و جزو شهیدان به شمار آیند.
همچنین امیر خجسته، عضو فراکسیون ایثارگران مجلس در خصوص این موضوع اظهار داشت: قطعا مسئولین امر با این مسأله موافق هستند، زیرا رشادت آتش نشانان کمتر از شهدای دوران دفاع مقدس نیست؛ برای نمونه، شهادت آتش نشانان کشورمان در حادثه ساختمان پلاسکو، که برای نجات جان هم وطنانمان در آتش رفتند، نمونه بارز ایثارگری است.
وی افزود: با توجه به شرایطی که منجر به شهادت مظلومانه آتش نشانان عزیزمان در واقعه ساختمان پلاسکو شد، عزم مسئولان بر این گشت تا این افراد را در جرگه شهدا آورند.
خجسته در پایان با بیان اینکه عنوان شهید خدمت کاری اجرایی است و در صورت پیمودن مراحل قانونی، مسئولان مربوطه باید آن را اجرایی کنند، خاطرنشان کرد: مجلس موافق این موضوع است و حتی در این باره نیز مصوبه دارد؛ اما باید نخست این طرح در هیأت دولت تصویب و سپس اجرایی شود؛ البته فکر می کنم دولت نیز موافق این موضوع باشد و مشکل خاصی در این باره نباشد.
یکی دیگر از اعضای هیأت رئیسه مجلس شوای اسلامی در گفت و گو با تابناک اظهار داشت: به نظر می رسد، این موضوع نیز باید در ردیف موضوع هایی باشد که باید از رهبری درباره آن دستور کار گرفت.
وی گفت: با توجه به شرایط موجود و سکوت قانون در این زمینه، تنها راهکار موجود، وارد عمل شدن رئیس دولت و وزارت کشور است که باید برای این عزیزان از سوی رهبری دستور بگیرند، چون این افراد نزد خدا و مردم دارای مقام هستند. آنان آگاهانه و عالمانه و برای حفظ جان و مال مردم و ثبات آرامش، خود را به آتش زدند، ولی از آنجا که بنیاد شهید و امور ایثارگران برای ایثارگران مرتبط با جنگ بنا نهاده شده، اگر بخواهد آتشنشانان را هم تحت پوشش خود قرار دهد، باید نظر معظم له را داشته باشند.