در پیمانه اقتصادی، هر روز بسته ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز، همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، نفت و ... تا خبرها و اتفاقات جذاب اقتصادی را گردآوری می کنیم.
به گزارش «
تابناک اقتصادی» این پیمانه موضوعاتی همچون ریزش شاخص کل بورس، بلوکه شدن ۲.۲میلیارددلار پول سهامداران ایرانی، رشد سکه تمام بهار آزادی، فراز و فرود بازار آزاد ارز در شروع هفته، مالیاتی که جایگزین مالیات ارزش افزوده میشود، میزان ذخایر درجای نفت ایران، عبور بهای نفت ایران از مرز ۵۲ دلار، پایبندی ٨٣ درصدی اعضای اوپک به توافق کاهش تولید، افزایش تعداد سکوهای نفتی آمریکا، دود تنشزایی ترامپ با ایران در چشم بوئینگ و ایرباس، کشوری با بیشترین میزان تولید خودرو و توافقنامه همکاری دو خودروساز را در بر دارد.
ریزش 588 واحدی شاخص کل بورس
روز شنبه 16 بهمن ماه، افزایش فشار فروش در بازار به خصوص در گروه فلزات و معدنیها موجب سقوط 588 واحدی شاخص کل شد. نماد وبملت در گروه متعادل منفی بانکی، در محدوده 1 درصد منفی و نماد و تجارت متعادل مثبت دنبال شدند. در گروه خودرویی نیز نماد خودرو با جابهجایی 1.7 میلیون سهم متعادل و منفی معامله شد. شاخص هم وزن نیز 149 واحد افت داشت و به رقم 15 هزار و 491 واحد دست یافت. ارزش معاملات نیز 1065 میلیارد ریال شد. بیشترین تأثیر مثبت بر شاخص را نماد وتجارت با 13 واحد و بیشترین تاثیر منفی بر شاخص را نماد فملی با 84 واحد به عهده گرفتند. بیشترین ارزش معاملات غیربلوک نیز از آن خساپا با 83.7 میلیارد ریال بود. در فرابورس نیز آیفکس افت 10 واحدی را شاهد بود و به رقم 839 واحد رسید.
۲.۲میلیارددلار پول سهامداران ایرانی بلوکه شدهاست
المانیتور با اشاره به انتقادهای مطرح از بسته نگه داشتن طولانی مدت نمادهای بورسی در ایران نوشت: ارزش بورسی نمادهایی که عرضه آنها تنها در بورس تهران متوقف شده به ۷۲۰ تریلیون ریال (۲.۲ میلیارد دلار) می رسد.
موتورهای کانادایی آخرین مانع ورود هواپیمای ATR
قائم مقام وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه مذاکرات نهایی با مقامات شرکت هواپیماساز ATR همچنان ادامه دارد، اعلام کرد: با نهایی شدن بحث بر سر موتورهای این هواپیماها میتوان انتظار داشت که قرارداد خرید هواپیما از شرکت ATR نهایی شود. به گزارش ایسنا، وی در جمع خبرنگاران با بیان این مطلب اظهار کرد: مذاکرات ایران از ماهها پیش با شرکت هواپیماساز ATR آغاز شده و در حال حاضر به مراحل نهایی خود رسیده است. با این وجود چند ابهام باقیمانده هنوز در حال مذاکره بودند که یکی از اصلیترین آنها بحث مربوط به موتورهای هواپیماهای ATR است. به گفته وی، این موتورها ساخته کشور کاناداست و ایران هنوز در رابطه با چگونگی استفاده از آنها و خدمات پس از فروششان ابهاماتی دارد که باید بررسی شوند. اصغر فخریه کاشان ادامه داد: هماکنون مقامات مذاکرهکننده شرکت ATR به ایران آمدند تا در رابطه با آخرین مسائل باقیمانده به گفتوگو بپردازند. در صورت حل شدن این مسائل میتوان انتظار داشت قرارداد با ATR در مدت بسیار کوتاه به امضای نهایی برسد. به گزارش ایسنا، وی دربارهی چگونگی اجرای این قرارداد توضیح داد: هزینهای که ایران بابت ۲۰ هواپیمای ATR خواهد پرداخت حدود ۴۰۰ میلیون دلار تخمین زده میشود که در صورت نهایی شدن قرارداد میتوان انتظار داشت تا آخر سال بین سه تا چهار فروند هواپیمای ATR وارد ناوگان ایران شود.
رشد سکه تمام بهار آزادی
در پایان معاملات روز شنبه بازار سکه تهران، هر سکه تمام طرح قدیم بدون تغییر در جایگاه 1 میلیون و 156 هزار تومانی فرار گرفت. همچنین هر سکه تمام بهار آزادی با افزایش 6 هزار و 400 تومانی به رقم 1 میلیون و 194 هزار و 200 تومان رسید. هر نیم سکه بهار آزادی با رشد 7 هزار تومان به قیمت 629 هزار تومان فروخته شد و هر ربع سکه بهار آزادی با افزایش 3 هزار تومان به رقم 333 هزار تومان رسید.
فراز و فرود بازار آزاد ارز در شروع هفته
در پایان معاملات روز شنبه 16 بهمن ماه، هر دلار آمریکا با کاهش 17 ریال به میانگین قیمت 38 هزار و 49 ریال فروخته شد. هر یورو نیز با رشد 205 ریال به رقم 41 هزار و 365 ریال رسید. همچنین هر درهم امارات در بازار آزاد با افزایش 13 ریال به قیمت 10 هزار و 481 ریال فروخته شد.
مالیات مصرف جایگزین مالیات ارزش افزوده میشود
عضو کمیسیون تلفیق بودجه 96 با تأکید بر اینکه نرخ مالیات در سال آینده افزایش ندارد، تصریح کرد: درآمد مالیات حدود 97 هزار میلیارد تومان است و 2 تا 3 هزار میلیارد تومان افزایش درآمد داریم و 5 هزار میلیارد تومان نیز معافیت مالیاتی حقوقبگیران پیشبینی شد. هادی قوامی در مورد مالیات ارزش نیز افزوده، گفت: از سال آینده مأخذ مالیات ارزش افزوده بر اساس مصرف نهایی خواهد شد، اکنون در فرآیندهای مختلف تولید از همه عوامل مالیات دریافت میشود.
ذخایر در جای نفت ایران به ۷۱۱ میلیارد بشکه رسید
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با احتساب اکتشاف های جدید و آمار ذخایری که اخیراً در شرکت ملی نفت ایران تهیه شده، ذخایر درجای نفت خام ایران به 711 میلیارد و 530 میلیون بشکه رسیده است. وی افزود: از این رقم، 102 میلیارد و 440 میلیون بشکه قابل استحصال است و در مجموع ضریب بازیافت میادین نفتی ایران 24.65 درصد است. این مقام مسئول تصریح کرد: تا امروز در مجموع 72 میلیارد و 950 میلیون بشکه از ذخایر قابل استحصال نفت خام کشور را برداشت کرده ایم.
بهای نفت ایران از مرز ۵۲ دلار عبور کرد
در معاملات منتهی به ۲۷ ژانویه متوسط قیمت سبد نفتی اوپک با ۴۶ سنت افزایش به بشکه ای ۵۲ دلار و ۵۱ سنت، متوسط قیمت نفت خام سبک و شیرین آمریکا (وست تگزاس) با ۷۸ سنت افزایش در محدوده ۵۲ دلار و ۷۲ سنت و قیمت هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال با ۶۶ سنت افزایش در محدوده ۵۴ دلار و ۹۲ سنت معامله شده است. به گزارش مهر، از سوی دیگر، قیمت هر بشکه نفت خام سبک صادراتی ایران با ثبت ۸۲ سنت افزایش در محدوده بشکه ای ۵۲ دلار و ۶۱ سنت و قیمت هر بشکه نفت خام سنگین صادرات ایران هم با ۳۶ سنت افزایش در محدوده ۵۱ دلار و ۹۳ سنت در بازار جهانی معامله شده است. از ابتدای سال ۲۰۱۷ میلادی تاکنون متوسط قیمت فروش نفت خام سبک صادراتی ایران ۵۲ دلار و ۳۳ سنت و قیمت هر بشکه نفت خام سنگین صادراتی ایران ۵۱ دلار و ۹۳ سنت بوده است.
اعضای اوپک ٨٣ درصد به توافق کاهش تولید پایبند بودهاند
اعضای اوپک در ماه ژانویه سال ٢٠١٧ میلادی تولید روزانه خود را ٨٤٠ هزار بشکه در روز کاهش دادند. به گزارش بلومبرگ، بر اساس نظرسنجی از تحلیلگران، شرکتهای نفتی و اطلاعات کشتیرانی، مجموع تولید اعضای این سازمان در این دوره ٣٢ میلیون و ٣٠٠ هزار بشکه در روز بوده است. ١٠ عضو اوپک که متعهد به کاهش تولید بودند، تا حد ٨٣ درصد به تعهد خود عمل کردند و ایران، نیجریه و لیبی که از کاهش تولید معاف بودند، تولید خود را افزایش دادند.
افزایش تعداد سکوهای نفتی آمریکا
برای سیزدهمین هفته متوالی شرکت های انرژی آمریکایی به تعداد سکوهای نفتی خود افزودند. بعد از توافق اوپک در اواخر نوامبر برای کاهش تولید، قیمت هر بشکه نفت 50 دلار باقی مانه است و این مسئله باعث شده که آمریکا از این شرایط برای افزایش حفاری فایده ببرد. به نقل از رویترز، شرکت خدمات انرژی «بیکر هاز» در روز جمعه اعلام کرد که در هفته سیزدهم تا 3 فبریه، تعداد 17 سکوی نفتی اضافه شده است که تعداد کل سکوها را به 583 عدد می رساند. این عدد در هفته مشابه سال گذشته 467 سکّوی فعال بوده است.
دود تنشزایی ترامپ با ایران در چشم بوئینگ و ایرباس
به نقل از سیانان، قرارداد 8 میلیارد دلاری بوئینگ با ایران برای فروش 80 جت به ایرانایر پیش از ریاست جمهوری دونالد ترامپ با مشکلاتی روبرو بود اما اکنون با تردیدهای بیشتری همراه شده است. این تحریمهای جدید به طور مشخص مانع از اجرای قرارداد بوئینگ با ایران نمیشود، ولی در صورتیکه ایران اقدام به تلافی و قرارداد را لغو کند، میتواند شرایط اجرای این قرارداد را دشوارتر سازد. قرارداد مشابه با رقیب اروپایی بوئینگ یعنی ایرباس برای فروش 100 جت به ایران به ارزش 10 میلیارد دلار نیز میتواند در خطر قرار بگیرد. از آنجاییکه بیشتر قطعات جتهای ایرباس در آمریکا تولید میشود، فروش این شرکت نیز به موافقت آمریکا نیاز دارد. به گزارش فارس، ریچارد ابولافیا، تحلیلگر صنعت هوانوردی در این رابطه گفت: «این اتفاقات برای قراردادهای فروش هواپیما به خوبی به پایان نمیرسد.»
کشوری که بیشترین میزان تولید خودرو را داشته است
به گزارش معاونت بررسی های اقتصادی اتاق تهران، آمار سازمان بین المللی تولیدکنندگان خودرو (OICA) حاکی از آن است که کل تولید خودرو در سه ماهه دوم سال ۲۰۱۶ برابر با ۴۶.۵ میلیون دستگاه بوده که در مقایسه با سه ماهه دوم سال ۲۰۱۵ با ۲ درصد رشد همراه بوده است. مقایسه کشوری نشان می دهد که کشور چین با سهم ۲۸درصد در صدر تولیدکنندگان خودرو جهان در فصل دوم سال ۲۰۱۶ قرار داشته است. کشورهای آمریکا با سهم ۱۴درصد، ژاپن با سهم ۱۰ درصد، آلمان با سهم ۷درصد، جمهوری کره و هند با سهم ۵ درصد، مکزیک با سهم ۳.۷ درصد و اسپانیا با سهم ۳.۵ درصد در رده های بعدی تولید خودرو در جهان قرار دارند که در مجموع، هشت کشور مذکور، بیش از ۷۴ درصد از کل تولید خودرو در جهان را برعهده داشته اند. کشور ایران نیز با تولید ۵۶۲هزار دستگاه خودرو در فصل دوم ۲۰۱۶ از رشد ۱.۲ درصد در این فصل در مقایسه با فصل مشابه سال ۲.۱۵ برخورداد بوده است.
تویوتا و سوزوکی در آستانه امضای توافقنامه همکاری
شرکت موتور ژاپنی تویوتا و سوزوکی به زودی توافقنامه همکاری امضاء می کنند تا تکنولوژی خودروی اتوماتیک و بدون راننده را توسعه دهند. به نقل از رویترز، این دو خودروساز ژاپنی تا دوشنبه می توانند قرارداد خودشان را اعلام کنند. این همکاری حوزه هایی مانند توسعه و تدارکات را نیز پوشش می دهد که شامل درخواست تکنولوژی اطلاعات و اشتراک گذاری منابع برای بخش های ژاپن و خارج از ژاپن می شود. تویوتا و سوزوکی در اکتبر با اشاره به چالش های تکنولوژی و نیاز به حفظ انسجام در صنعت خودروی جهانی، قصد خودشان را برای همکاری احتمالی اعلام کردند.
انتقاد رئیس سازمان بورس از اختلاف بین نرخ سود بانکی تسهیلات با تورم 9 درصد
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار در نشست کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران که به منظور بررسی مشکلات بازار سرمایه ایران برگزار شد، با اشاره به وضعیت عملکردی و سودآوری بانکهای بورسی گفت: اولویت بانکها باید همواره با سودآوری همراه باشد. بانکداری نمیتواند با وامهای تکلیفی کاری از پیش ببرد. اگر عملیات اعتباری یا بانکی این مؤسسات سودآور نیست باید فکری به حال این مشکل کرد اینکه تسهیلات به فرموده یا به عنوان تکلیف از سوی بانکها ارائه و به تبع آن زیانهای بزرگی را شناسایی کنند راه حل آنها نیست. وی افزود: اگر نرخ سربار در بانکها افزایش یافته و یا با افزایش هزینههای پرسنلی مواجه شدهاند قدر مسلم نباید از جیب سهامدار اقدام به اعطای حقوقهای بالا کنند. از سوی دیگر برای نرخ بازدهی که هنوز کسب نشده نباید زیان بانکها را از جیب سهامدار جبران کرد و سپس اقدام به سود علیالحساب به سپردهگذاران بانکی کرد. انتقاد به بانکها تنها مختص به سهامداران خرد نیست چرا که سهام عدالت 50 میلیون نفری نیز در هیأت مدیره بانکها حضور دارند. محمدی با بیان اینکه سازمان بورس تنها به حرف زدن اکتفا نمیکند، گفت: به رئیس کل بانک مرکزی تأکید کردم که نمیتوان در وضعیت کنونی بانکها به سهامدار عنوان کرد که به سهامدار کاری نداریم.
به گزارش فارس، وی افزود: هماکنون حجم نقدینگی کشور از 1 تریلیون تومان عبور کرده و اینکه این رقم در مجموع بازیچه چند ورقه بدهی شده باشد حرف درستی نیست؛ این در حالی است که باید سهام شرکتها تقویت شود. رئیس سازمان بورس با انتقاد از اختلاف بین نرخ سود بانکی تسهیلات با تورم 9 درصدی کشور گفت: برای بازپرداخت این تسهیلات تولیدکننده آن را از کجا تأمین کند.متأسفانه نرخ سود بانکی هماکنون رقیب بازار سهام شده و در عین حال سودآوری بانکها نیز دچار خسران شده است و حالا آنکه تولیدکننده در وضعیت کنونی دچار بحران است.