حمله موشکی آمریکا به سوریه همچنان با واکنش جامعه جهانی روبرو است و تحلیل گران در حالی که با احتیاط سخن می گویند اما براین باورند که این اقدام ناگهانی و بدون اعلام قبلی معادله مبارزه با داعش در سوریه را با پیچیدگی روبرو کرده است و نگرانی برخی کشورها ، نهاد بین المللی و حقوق بشری بر سر این که این اقدام می تواند به یک درگیری بین المللی منتهی شود، افزایش داده است.
به گزارش ایرنا، حمله موشکی آمریکا به الشعیرات سوریه واکنش های متفاوتی را در پی داشته است. نخستین تجاوز مستقیم آمریکا در دوره ترامپ به مواضع ارتش سوریه بامداد جمعه با شلیک 59 موشک به پایگاه هوایی شعیرات در استان حمص آغاز شد.
این حمله موشکی بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل و کنگره آمریکا و از ناوهای آمریکایی مستقر در دریای مدیترانه و به بهانه حمله شیمیایی به خان شیخون در استان ادلب انجام شده است.
از زمان بروز این اقدام تاکنون سیاستمداران و دولت های مختلف به همراه داشته و تحلیل های متعددی در این زمینه منتشر شده است. در این میان برخی کشورها از این اقدام حمایت کرده و عده ای نیز این اقدام را در جهت افزایش افراط و تفریط و تقویت تروریسم دانسته و این امر را محکوم کردند.
اطلاع بسیاری از کشورها و دولت ها از اقدام موشکی آمریکا و در عین حال مخالف خوانی آنها پس از انجام این اقدام ابهاماتی را در پرونده حمله موشکی آمریکا به سوریه باقی گذاشته و معادلات در این سرزمین پیچیده تر از قبل دنبال می شود.
در این میان واکنش ها به این اقدام همچنان ادامه دارد و برگزاری نشست فوری سازمان ملل نیز از دیگر اتفاقات رخ داده در واکنش به حمله موشکی آمریکا به سوریه است.
*کشورهای عربی
اردن همسو با عربستان از حمله موشکی آمریکا به سوریه حمایت کرد . اردن چهارمین کشور عربی است که حمله موشکی آمریکا به سوریه را تایید و اعلام کرد که این حمله واکنش مناسبی علیه کسانی بود که غیرنظامیان را هدف قرار دادند.
پیش از این، عربستان، بحرین و امارات حمایت خود را از حمله موشکی آمریکا به مواضع سوریه اعلام کرده بودند.
اردن این حمله را واکنشی ضروری و مناسب برای جلوگیری از هدف قرار دادن مستمر غیرنظامیان با سلاحهای کشتار جمعی و ارتکاب جنایت های غیر انسانی می داند.
امارات نیز با تایید این اقدام آمریکا اعلام کرد:حمله هوایی آمریکا به پایگاه نظامی سوریه «شجاعانه و حکیمانه» بود
مصر نیز از ایالات متحده امریکا و روسیه خواست با محدود کردن درگیری های سوریه، به رسیدن به راه حل فراگیر و پایان جنگ کمک کنند.
*واکنش اتحادیه اروپا
دونالد توسک رئیس اتحادیه اروپا نیز در واکنش به اقدام آمریکا گفت: این نهاد با ایالات متحده به منظور پایان دادن به وحشیگری در سوریه، همکاری خواهد کرد.
ژان کلون یونکر رئیس کمیسیون اروپا و مقام اجرایی اتحادیه اروپا، نیز حمایت خود را از تصمیم واشنگتن برای حمله نظامی به سوریه، اعلان کرد.
*مهر تایید سناتورهای جمهوری خواه و دمکرات
بسیاری از نمایندگان حزب دمکرات و جمهوری خواه کنگره و سناتور های دو حزب آمریکا تقریبا بطور یکپارچه از حمله موشکی آمریکا به پایگاه های نظامی سوریه حمایت کردند اما گفتند که ادامه این اقدام باید به تایید کنگره برسد.
مارکو روبیو سناتور جمهوریخواه فلوریدا این حمله را بجا و قانونی دانست و گفت که این حمله پیام روشنی به حامیان اسد است و به آن ها می گوید که دوران مصونیت جرائم بین المللی برای او و حامیان او به پایان رسیده است.
سناتور جان مک کین از ایالت آریزونا نیز با صدور بیانیه ای از این حمله حمایت کرد و آن را حاوی پیامی بموقع به دولت سوریه دانست.
سناتور لیندزی گرام از ایالت کارولینای جنوبی اقدام ترامپ را ستود و از این که او برخلالف دولت قبلی آمریکا نسبت به این کشور واکنش نشان داده است، ابراز خرسندی کرد.
پال رایان رئیس جمهوریخواه مجلس آمریکا نیز با صدور بیانیه ای این حمله را بجا توصیف کرد.
رابرت ادرهولت نماینده جمهوریخواه، بیل نلسون سناتور دموکرات ایالت فلوریدا، چاک شومر رهبر اقلیت دموکرات سنای آمریکا و نانسی پلوسی رهبر اقلیت دموکرات مجلس این کشور، بن کاردین و دیک دوربین سناتورهای حزب دمکرات نیز از دیگر کسانی بودند که این اقدام آمریکا را تایید و از آن حمایت کردند.
*واکنش موگرینی
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا روز جمعه در بیانیه ای، با بیان اینکه بروکسل در جریان تصمیم آمریکا برای حمله موشکی به سوریه قرار گرفته بود، بر لزوم حل بحران سوریه از طریق مذاکرات سیاسی تاکید کرد.
وی در این بیانیه افزود: آمریکا به اتحادیه اروپا اطلاع داده بود که بر اساس تحقیقات صورت گرفته دولت سوریه از سلاح شیمیایی استفاده کرده و بدین منظور حملاتی را علیه پایگاه هوایی شعیرات به منظور جلوگیری از استفاده از سلاح های شیمیایی مرگبار صورت خواهد داد.
*آلمان: حمله آمریکا قابل درک است
آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان امروز (جمعه)، حمله نظامی ایالات متحده آمریکا را به یک پایگاه هوایی سوریه قابل درک دانست.
مرکل افزود: حمله آمریکا با توجه به ابعاد جنایت های جنگی، درد و رنج مردم بیگناه و مانع تراشی در شورای امنیت سازمان ملل متحد، قابل درک است.
وی این حملات را محدود و هدفمند، توصیف کرد.
*برخی کشورها در جریان بودند
اسکای نیوز اعلام کرد، آمریکا قبل از حمله موشکی خود به پایگاه نظامی هوایی شعیرات در سوریه، برخی ازکشورهای جهان را در جریان این تصمیم خود قرار داده بود.
منابع دیپلماتیک فرانسه تاکید کرده اند که واشنگتن پاریس را در جریان حمله نظامی خود قرار داده بود، بی آنکه خواستار همکاری فرانسه در این زمینه شود.
ژان مارک اِرو وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفت: آمریکا از قبل فرانسه را در جریان حمله موشکی خود به مواضع نظامی سوریه قرار داده بود.
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نیز اعلام کرد که قبل از انجام حملات موشکی علیه مواضع نظامی سوریه نیروهای روسیه را در جریان قرار داده بود.
این در حالی است که کرملین مقر ریاست جمهوری روسیه خواستار اعلام محکومیت حمله موشکی بدون مجوز آمریکا به سوریه به عنوان یک کشور عضو سازمان ملل شد.
دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین اعلام کرد که شورای امنیت سازمان ملل باید اقدام تجاوزگرانه آمریکا علیه سوریه را محکوم کند.
وی اظهار کرد: روسیه می خواهد، نشست فوری شورای امنیت برگزار شود تا وضعیت پس از حمله آمریکا مورد بررسی قرار گیرد.
مقام روسی همچنین تاکید کرد: آمریکا با حمله های موشکی به سوریه به روابط خود با روسیه ضربه زد.
همچنین سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در پی تجاوز آمریکا به روسیه، تمامی همکاری های نظامی واشنگتن و مسکو دراین کشور را متوقف کرد.
در مقابل کاخ سفید نیز در پی حمله آمریکا به سوریه و تهدید روسیه به قطع همکاری ها میان مسکو و واشنگتن در سوریه، گفت: ممکن است که آمریکا و روسیه در خصوص همکاری های خود برای نابودی داعش در سوریه پیابند بمانند.
کاخ سفید در ادامه تاکید کرد که حمله واشنگتن به سوریه پیام قوی به جهان بود و این حمله موجه، قوی و متناسب بوده است.
در همین حال خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام بلند پایه پنتاگون گفت: که روسیه کانال ارتباطی نظامی میان نیروهای دو طرف را در سوریه قطع نکرده است.
این مقام نظامی آمریکا که نامش ذکر نشده است، افزود: عملیات نظامی آمریکا علیه داعش در سوریه هیچ تغییری نیافته است.
نیکی هیلی نماینده ایالات متحده در سازمان ملل متحد نیز در نشست فوری شورای امنیت درباره حمله کشورش به سوریه گفت: واشنگتن برای اقدامات بیشتر در سوریه آمادگی دارد.
چین نیز در واکنش به حمله موشکی آمریکا به پایگاه هوایی سوریه، از همه طرفهای ذیربط خواست ضمن رعایت خویشتن داری به دنبال راهکارهای سیاسی برای حل بحران موجود باشند.
«هوا چون اینگ» که در نشست خبری با خبرنگاران سخن می گفت، اظهار داشت: پایان بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و همه طرفهای مرتبط باید این روش را کنار بگذارند.
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرد که دولت متبوعش از حمله آمریکا به سوریه حمایت کرده و این اقدام را بجا می داند.
پائولو جنتیلونی نخست وزیر ایتالیا نیز گفت، ایتالیا معتقد است که راه حل درازمدت برای بحران سوریه در گفت و گو و مذاکراتی است که شامل تمام نیروهای اپوزیسیون و حکومت سوریه شود.
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا روز جمعه گفت که کشورش از حمله آمریکا به یک پایگاه هوایی در سوریه کاملا حمایت می کند.
«اوو مورالس» رئیس جمهوری بولیوی نیز حمله آمریکا به یک پایگاه هوایی در سوریه را تهدیدی برای امنیت بین المللی و صلح جهانی دانست.