«بر اساس قانون، اگر دمای هوا از 50 درجه عبور کند، ادارات دولتی باید تعطیل شوند و هواشناسی عدد دقیق دما را اعلام نمیکند تا ادارات تعطیل نشوند»!
به گزارش «تابناک»، بعید است تا کنون چیزی درباره قانون تعطیلی ادارات در دمای بالاتر از 50 درجه نشنیده باشید و دستکاری گزارشهای هواشناسی برای پرهیز از تعطیلی ادارات به گوشتان نخورده باشد؛ اما آیا واقعا قانونی برای الزام به تعطیلی ادارات در صورت عبور دمای هوا از حدی خاص وجود دارد و آیا این قانون به لطایف الحیلی زیر پای گذارده میشود؟
در روزهایی که تابستان به شدت خودنمایی میکند و دمای هوا در ساعاتی از روز برای بیشتر هموطنانمان از حد تحمل گذشته، بار دیگر بازار اظهارنظر درباره این قانون و الزاماتی که ندید گرفته میشوند، داغ شده است، به ویژه اینکه در روزهای اخیر، عبور دمای هوا در اهواز از 53 درجه سانتیگراد، نه تنها در رسانه های کشورمان، که مورد توجه رسانه های جهانی هم قرار گرفته و بازتاب وسیعی یافته است.
این در حالی است که رسیدن دما در این شهر به بیش از 53 درجه، نه به تعطیلی ادارات منجر شده و نه هیچ اقدام دیگری در پی داشته است. از این روی که بر خلاف باور عمومی، قانون یا حتی دستورالعملی در این زمینه وجود ندارد و هر چیزی در این باره شنیدهایم، شایعه ای بیش نیست؛ شایعه ای که میشود از اعلام دقیق دمای هوا در اهواز در روزهای اخیر هم به کذب بودنش پی برد.
شایعه ای که پیشتر هم چند نوبت کذب بودنش مورد تأکید مسئولان قرار گرفته بود؛ اما واکنش برخی به تکذیبش، بسیار عجیب بود؛ گویی قاعدهای غیر قابل تغییر، زیر سؤال رفته باشد. این در حالی است که جستوجو در قوانین و دستورالعمل ها از دیرباز تا به امروز، حکایت از آن دارد که هیچ گونه تدبیری برای زمان هایی که دمای هوا به حدود غیرقابل تحمل برسد نیز اندیشیده نشده است.
موضوعی که بر اساس آن، اهالی اهواز در روزهای اخیر در محل کار خود حضور یافتهاند؛ هرچند گرمای شدید هوا عملا زندگی در این شهر را فلج کرده است. گرمایی بسیار شدید که مقدار کمترش، بسیاری مان را در شهرهای دیگر به مشکلات فراوانی دچار کرده و انجام امور روزمره مان را تحت الشعاع قرار داده و از اینها مهمتر، بار دیگر ثابت کرده، وجود قانونی که بارها درباره اش شنیدهایم، شایعه ای بیش نبوده است؛ شایعه ای که اهالی اهواز برای تکذیبش مجبورند در گرمای بسیار عذاب آور در محل کار خود حضور پیدا کنند، در حالی که میدانیم در زمان افزایش غلظت آلاینده های هوا، قانونی وجود دارد که بر اساس آن، برای حفظ سلامت شهروندان، کارگروهی خاص تشکیل جلسه میدهد و در اقدامات پیشگیرانه در راستای حفظ سلامت شهروندان، اقداماتی مانند تعطیلی مدارس و دانشگاه ها یا حتی ادارات و نهادها را به تصویب میرساند.
قانونی که هرچند در راستای حفظ سلامت مردم به تصویب رسیده، به طور خاص، غلظت آلاینده ها را مد نظر قرار داده و برای مراقبت مردم در مقابل دماهای بالا، پیش بینی نشده است، حال آنکه میدانیم فعالیت در شرایطی مانند دمای بالای 50 درجه، به شدت بر سلامت شهروندان تأثیر منفی میگذارد و افزایش احتمال ابتلا به عارضه هایی مانند گرمازدگی، یکی از آثار نامطلوب آن است.
نکته ای کلیدی که بر اساس آن جا دارد، تدبیری ویژه برای محافظت از مردم در دماهای بالا نیز اندیشیده شود. راهکاری که اگر پیشتر اندیشیده شده بود، ساکنان اهواز و دیگر شهرهای کشورمان مجبور نبودند، در گرمای سوزان این روزها، سلامت خود را به مخاطره اندازند یا دست کم بابت فعالیت در چنین شرایط دشواری، مستحق بهره مند شدن از حقوق سختی کار شناخته میشدند؛ حقی که تاکنون به شکلی عجیب نادیده گرفته شده و با توجه به رکوردشکنی دمای هوای اهواز در روزهای اخیر، جا دارد مورد توجه دولتمردان و قانونگذاران قرار گرفته و به اندیشیدن تدابیری برای جبران آن در آینده منجر شود؛ تدابیری شبیه وضع قانونی که سال های زیادی است بسیاری از ایرانیان فکر میکنند وجود دارد و نادیده گرفته میشود، ولی متأسفانه وجود نداشته و باید وضع شود.