تأملی بر ماجرای چسب هل - بخش دوم؛

وقتی فرار از زیر کار ارزش باشد، قوانین چسب هلی اجتناب ناپذیر است

اینکه تصور کنیم کارفرمایان مقصر اصلی مشکلات محیط های کسب و کار هستند، درست نیست و آنها هم در جامعه مشکلات بسیاری دارند. نه تنها حمله به این قشر پسندیده نیست، بلکه باید مورد احترام و حمایت نیز باشند. نقش مفید آنها در اقتصاد کشور را نمی توان انکار کرد و کم لطفی در حق آنها که باعث سرخوردگی می شود، خسارات زیادی برای کشور خواهد داشت.
کد خبر: ۷۲۴۲۰۰
|
۰۳ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۲ 25 August 2017
|
33032 بازدید
|
ماجرای کارخانه چسب هل و قوانین عجیبی که صاحب این کارخانه با هدف افزایش کارایی و کسب سود بیشتر طراحی کرده، چند روزی است که فضای جامعه را تحت تأثیر قرار داده و بسیاری از کارشناسان و مردم را از وجود چنین قوانینی در کشور متعجب کرده است؛ قوانینی که هرچند مورد تأیید هیچ کسی نیست، باید پذیرفت بخشی از آن برگرفته از فرهنگ کار در کشور و کم کاری نیروهای انسانی شکل گرفته و نهادینه شده است.

به گزارش «تابناک»، مدیر کارخانه چسب هل در توجیه چرایی تنظیم قوانین منحصر بفرد و سخت گیری های عجیبی که در کارخانه تحت امرش وجود دارد، تلاش برای تقویت روحیه کار، جلوگیری از اتلاف زمان، جلوگیری از اخلال در سیستم و کارهای خلافی دانست که می تواند در برآیند کلی کارخانه اثر سوء داشته باشد؛ دلایلی که اصلاً این اقدام های غیر منطقی را توجیه نمی کند و نمی تواند ظلم آشکاری که در حق کارگران این مجموعه می رود را بپوشاند.

رفتار ناشایستی که با کارگران کارخانه چسب هل در جریان است، بدون شک مشتی نمونه خروار است و در برخی از کارگاه های تولیدی و اداری کشور حال و روز کارگران یا مشابه چنین شرایطی است و یا از این هم بدتر است؛ شرایطی که باید به شکلی جدی به آن ورود و رسیدگی شود.

در رابطه با تبعات اجتماعی اقدام غیر انسانی مدیر چسب هل که کرامت انسانی کارگران این مجموعه تولیدی را در نظر نگرفته و با اقدام خود افکار عمومی را مشوش کرده است، «تابناک» چند خبر تحلیلی نوشت و این رویداد اجتماعی را نقد کرد. جدا از خبرهایی که به آن اشاره شد در بخش نخست این خبر نیز که در گفت و گو با یکی از اساتید جامعه شناسی دانشگاه شهید بهشتی انجام شد، تبعات اجتماعی چنین برخوردهایی بررسی شد که می توانید آن را اینجا خوانید.

با این حال فارغ از انتقادهایی که به عملکرد مدیر چسب هل می توان وارد کرد و آثار منفی فراوانی که اینچنین رفتار در کارگاه های تولیدی و اداری بر کارگران خواهد داشت، موضوع مهم دیگر دلیلی است که موجب بروز چنین رفتاری از سوی مدیران می شود.

باید پذیرفت در بسیاری از محیط های کسب و کار ایرانی و به ویژه نهادهای دولتی که بعضاً مسأله سود و رقابت نیز در میان نیست، بسیاری از نیروهای کار، از انجام تمام و کمال وظایفی که بر عهده دارند، طفره می روند و نبود نظارت های لازم نیز به توسعه این فرهنگ غلط کمک می کند. شرایطی که آثار و پیامدهای خسارتبار آن به خوبی در کشور دیده می شود و خروجی های بسیاری از محیط های کسب و کار را به شدت کاهش داده است.

در این میان، شرکت های خصوصی و کارفرمایانی که در این محیط ها فعالیت می کنند، به جهت انگیزه ای که برای سود آوری بیشتر و نیز فضای رقابتی که با هم صنف های خود دارند، ناچارند قوانین و هنجارهای من درآوردی خود را دنبال کنند و در شرایطی که هیچ نظارت درونی و بیرونی مشخصی وجود ندارد، خود مسئولیت مدیریت و ساخت فرهنگ کار را بر عهده بگیرند.

کارخانه چسب هل و مدیریت این مجموعه، نمونه بارز و مشخص محیط های کسب و کار خصوصی است که در فضای بی نظمی و قانون گریزی عمومی نیروهای انسانی، دغدغه های خود را برای رسیدن به سود بیشتر با هنجارهای من درآوردی خود دنبال می کند و البته می دانیم این مجموعه تنها نمونه اینچنینی در کشور نیست.

اگر خوب به فرهنگ کار در کشور دقت شود، به خوبی مشخص است که در فرهنگ حاکم، نه تنها کار زیاد و دقیق ارزش محسوب نمی شود، بلکه از زیر کار فرار کردن و اصطلاحاً دور زدن مدیر بالادستی، ارزش و نشانه ای از زرنگی کارگر یا کارمند است؛ ارزشی خنده دار و تأسف بار که هیچ سطحی برای آن نمی توان متصور شد و از پایین ترین مناصب محیط های اداری ـ تولیدی تا مدیران فرادستی را در بر می گیرد.

بنابراین، اگر به اقدام های اخیر مدیریت چسب هل نگاه شود، نوک اصلی پیکان انتقاد نه به سمت مدیر این گونه مجموعه ها، بلکه به سمت فرهنگ کار کشور و تک تک شهروندان بازمی گردد؛ شهروندانی که خود در پدید آمدن چنین رخدادهای عجیب و غریبی نقش دارند و نمی توان این موضوع را انکار کرد.

دکتر داود پرچمی، استاد دانشگاه شهید بهشتی در این باره به «تابناک» گفت:  اینکه تصور کنیم، کارفرمایان مقصر اصلی مشکلات محیط های کسب و کار هستند، درست نیست. آنها هم در جامعه مشکلات بسیاری دارند. نه تنها حمله به این قشر پسندیده نیست، بلکه باید مورد احترام و حمایت نیز باشند. نقش مفید آنها در اقتصاد کشور را نمی توان انکار کرد و کم لطفی در حق آنها که باعث سرخوردگی می شود، خسارات بسیاری برای کشور دارد. 

وی در مورد فرهنگ نادرست محیط های کسب و کار و راهکارهای حل آن افزود: برخی تصور می کنند، تنها راهکار مشکلاتی نظیر قانون گریزی یا فرار نیروها از زیر کار تقویت ابزارهای نظارتی بیرونی است؛ اما باید بپذیریم بحث نظارت های بیرونی هزینه بسیار سنگینی دارد. وقتی بخواهیم همه امور را با نظارت بیرونی دنبال کنیم و وقتی ارزش های معنوی که تا حدود زیادی تنظیم کننده این قوانین است، مورد توجه نباشد و تقویت نشود، باید این هزینه های سنگین را تقبل کرد. 

برای نمونه، وقتی مردم خود قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت نکنند، باید هزینه ایجاد ساختار انتظامی و پلیسی را تقبل کنند. برای همین به نظر من در این فضا باید بیشتر به سمت تقویت نظارت های بیرونی برویم.

این استاد دانشگاه در مورد رابطه سازنده بین کارفرما و کارگر افزود: نظام های مدیریتی برای گروه های اجتماعی و به ویژه مجموعه های اداری و تولیدی سه دسته است که در خانواده هم می تواند باشد؛ رفتار مستبدانه، مدیریت دموکراتیک و مدیریت مقتدرانه سه حالت مختلف مدیریت مجموعه های تولیدی و اداری است.

ما در ایران و در گذشته مدل موفق مخصوصی برای محیط های تولیدی و کاری داشتیم که از جنس استاد ـ شاگردی بود و به نوعی مدیریت پدرانه نام داشت. در این شرایط، در حالی که سخت گیری های پدرانه وجود داشت، کارفرما دلسوزی پدرانه خود را نیز انجام می داد و اگر جایی سخت گیری در کار بود، از آن سو برای مشکلاتی مثل ازدواج، بیماری و... هم نسبت به کارگر یا شاگرد خود مهربانی و کمک هایی را به خرج می داد که نتیجه آن تعهد و تعامل سازنده میان کارگر و کارفرما بود.

پرچمی تأکید کرد: به نظرم ما در شرایط کنونی بسیار نیاز داریم که این مدل استاد ـ شاگردی را که در سنت و فرهنگ ما نهادینه شده است، با توجه دوران صنعتی کنونی و مدرن شدن شرایط کار به روز و مورد استفاده قرار دهیم.

وی در بخش دیگری از سخنانش تأکید کرد: یکی از راه های به روز کردن سیستم استاد ـ شاگردی، تقویت مفهومی به نام سرمایه شغلی است؛ مفهومی که به عنوان دستاوردهای یک فرد از ایفای نقش در یک شغل است و فقط اقتصادی نیست و فرهنگی و اجتماعی نیز هست. 

مدیران کارگاهی باید تلاش کنند، در کنار سرمایه اقتصادی، اجتماعی و در نهایت شغلی کارگران را نیز بالا ببرند. باید دست به ساخت گروه های همسو مثل گروه های ورزشی، گروه های هنری و... بزنند که افراد در جریان این فعالیت ها بخشی از اوقات فراغتشان را در همین محیط ها بگذرانند و به این ترتیب، تعهد و تعامل میان کارگر و کارفرما را از طریق ابزارهای درونی تقویت کنند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴۲
انتشار یافته: ۶۵
ناشناس
|
Canada
|
۱۰:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
كإرهاي نادرست آنها رسانه اي شد و شما كاسه داغتر از آش نشو.
كسي با كارآفريني و افزايش بازدهي با سيستم درست پاداش و تشويق و تهييج كاركنان مشكلي ندارد.
پاسخ ها
مصطفي
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
ميزان حقوق و دستمزد پايه حتي كفاف هزينه نان پنير يك خانواده 4 نفره را نمي دهد ، آنگاه چطور توقع داريد كارگر با طيب خاطر و از جان دل براي سيستم كار بكند . شما حداقل معاش را براي فرد تهيه كن تا ببيني همين نيروي كار فشل چگونه كار ميكند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
در تایید گفته این
دوستمان، وضع برخی قوانین هیچ ربطی به . در تولید و کارافرینی ندارد . در همین صدا و سیمای یکی از استانها شخصا شاهد بودم که برای استخدام خانمها، از برخی نامها ایراد میگرفتند و تغییر نام کوچک انها به یکی از اسامی عربی توصیه می شد
عدالت
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
به نظر بنده که هر چند تایید حنابعالی نباشد ولی مدیر کارخانه هل کار درستی انجام داده. بنده شاغل بخش دولتی هستم یکسری از کارمندام هدفشان از استخدام فقط گرفتن حقوق هستش نه کار دیگر. و هر روز باید با اجبار به سر کار برن. در ضمن حقوقی هم که دریافت می کنند همیشه ازش شکایت دارند برخلاف سایر کارمندهایم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
شما شرایط خودتو با بخش خصوصی یکی نکن
ali
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
یقینا این کار فرما قادر نبوده است کاری را که قلبی است . لاکن ادای آنرا در علنن وبظاهر قادر نبوده است پیاده نماید و به بی توجهی محکومش نکنند چنین اقدامی نماید.
شاید این اقدام بظاهر نادرست وی موجب آسیب شناسی شود .
یقینا اقدامی معترضانه هم به دور بری های متوقع ، هم قانون کار هم به انتظارات فرهنگی بوده است .
یک زمان فرمانده یک یگان نظامی بودیم . دائما با مشکل عدم اقبال شایسته به حضور در نماز جماعت پادگان بودیم .
دستور داده شد . همه و پیش از ادای نماز و یا شرکت در دعا های مرسوم همه یگانها همانند صبحگاه در میدان صبحگاه جمع و با یک دستور عقب گرد به مسجد هدایت شوند . شاید از این فشار کاسته شود.
ولی اولین معترضان همان معترضان همیشگی به بی توجهی به این مسئله بود.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۰:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
کارای این بابا رو توجیه نکنین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
همیشه درمسایل اینچنینی چه دراقتصاد ویا سیاست وحتی مسایل دینی یااز اینور بام میوفتیم یا از اونوربام!!!!!!!!!!!
حسام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
بدترین چسبی که در عمرم به قیمت گزاف خریدم چسب هل زه خودرو بود که بدرد ظرف اشغال میخورد.منتهابعلت ضعف نظارت دولتی اجناس بنجول تولید وتوریع وکارخانه دار به ثروت نجومی میرسد ومردم فقیر وفقیر تر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
اول مرغ بود یا تخم مرغ ؟ باید دید از زیر کار در رفتن کارگر به دلیل بی توجهی کارفرما ، مثل عدم پرداخت دستمزد به موقع و به میزان توافق شده و ..... است ؟ یا کارگر لزوما یا مرض دارد یا دیوانه است یا مجرم است !!!
از قدیم گفته اند هرچقدر پول بدهی همانقدر آش میخوری .
پاسخ ها
مصطفي
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
پولش را جاي ديگر ميدهند و آش را از كارگر طلب ميكنند . در ايران هيچ كار و توليدي انجام نمي شود مگر با استثمار كارگر وقتي هم كه جوياي علت ميشوي ميگويند هزينه توليد بالاست و بيشتر از اين صرف نميكند ، در ضمن خود كارگر نيز راضي است . نخير كارگر راضي نيست چاره ديگري ندارد ، شما بايد هزينه توليد را پايين بياورد پرداخت انواع ماليات دولتي و غير دولتي!!!!!!روشهاي قديمي و پر هزينه توليد عدم مديريت صحيح حتي در شركتهاي خصوصي . شخص به واسطه اينكه توانسته كسب و كاري را راه اندازي كنه فكر ميكنه مدير مادرزاد است و به هيچ وجه حاضر نيست در زمينه مديريت به علم خود بيفزايد
سعيد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
به نظر شما اقاي تابناك شركت هل چقدر هزينه و در چه مدت زماني بايد تبليغ ميكرد تا مردم هم اسمش رو بشنوند و هم محصولاتش رو ولي با اين شويي كه راه انداخت و البته كمك شما تونست در در كمترين زمان و با كمترين هزينه خودش رو به مردم و بازار معرفي كنه
ديگه بقيه قضايا بازي بيش نيست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
در کشور ما وجدان و فرهنگ کار از بین رفته.
مردمی که شبها تا ساعتی پس از نیمه شب در خیابانها پرسه میزنند و ترافیک در خیابانها موج میزنه دیگه میلی برای کار کردن آن هم با وجدان در طول روز ندارند.
عجب کشوری ساختیم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۹
الحمدلله من تنها انیجوری فکر نمیکنم. آخر کجای دنیا ملت تازه ساعت ده شب از خونه بیرون میان؟
یک کارفرمای سابق
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
به اطلاع عزیزان می رسانم علاوه بر مشکلات شدید بازار و عدم حمایت دولت حداقل ۵۰ درصد علتی که باعث شد کارخانه ای با ۳۸ نفر نیروی کار را تعطیل کنم نبود فرهنگ کار بین کارگران ایرانی و ممنوع بودن استفاده از کارگر پرکار و کم توقع خارجی بود، البته اطلاع دارم حداقل ۳۰ نفر آنها بعد از دو سال هنوز بیکار مانده اند و جایی را پیدا نکرده اند که با کمترین میزان کار به آنها حقوق بدهد، به جای این در و آن در زدن شروع کنید فرهنگ کار و روابط کاری را در کشور تعریف و تقویت کنید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۳
صرفنظر از برخی قوانین عجیب در کارخانه هل، به نظر من اعمال قوانین سخت گیرانه با توجه به فرهنگ نامناسب کار در ایران، بسیار ضروری است زیرا از شواهد پیداست که حالا حالاها هیچ همتی برای
بهبود فرهنگ کار در ایران وجود ندارد و دولت تمام و کمال حامی کارگرها است حتی اگر کارفرما مقصر نباشد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۶/۰۴
فرهنگ کار از نظر فقط کارفرما برای سود بیشتر و چاپوندن بیشتر مردم فقیر و استثمار یا فقط از اون ور که رفاه اجتماعی شامل حال همه بشه؟؟؟
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟