نقدی بر فرایند دشوار «الزام به تنظیم سند خودرو»؛

ثبت سند خودرو در دفاتر اسناد الزامی شد، بی آنکه کسی سراغی از مردم بگیرد!

از دی ماه سال 89 که مجلس شورای اسلامی طی مصوبه ای، تنظیم سند خودرو در دفترخانه ها را قانونی اعلام کرد، نیروی انتظامی پیاپی با این قانون مخالفت کرد و به شهروندان متذکر شد، برای احراز مالکیت خودرو، نیازی به تنظیم سند در دفترخانه ندارند؛ مخالفتی که بسیاری از شهروندان را از تنظیم سند خودرو منصرف کرد تا با کوتاه آمدن نیروی انتظامی از مخالفت های گذشته دچار مشکلات فراوانی شوند.
کد خبر: ۷۵۷۷۱۸
|
۰۳ دی ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۶ 24 December 2017
|
53336 بازدید
|

شهروندانی که به نیروی انتظامی اعتماد کردند،ضرر کرده اند!از دی ماه سال 89 که مجلس شورای اسلامی طی مصوبه ای، تنظیم سند خودرو در دفترخانه ها را قانونی اعلام کرد، نیروی انتظامی پیاپی با این قانون مخالفت کرد و به شهروندان متذکر شد، برای احراز مالکیت خودرو، نیازی به تنظیم سند در دفترخانه ندارند؛ مخالفتی که بسیاری از شهروندان را از تنظیم سند خودرو منصرف کرد تا با کوتاه آمدن نیروی انتظامی از مخالفت های گذشته دچار مشکلات فراوانی شوند.

به گزارش «تابناک»؛ پس از تصویب قانونی در مجلس شورای اسلامی در سال 89 که تنظیم سند خودرو در دفترخانه های ثبت رسمی را الزامی کرد و این قانون بلافاصله توسط مسئولان ارشد نیروی انتظامی به نقد کشیده شد تا همین چند ما پیش که نیروی انتظامی دیگر دست از مخالفت های خود برداشت، خودروهای فراوانی خرید و فروش شد که برای آنها سند محضری تنظیم نشد و حالا خریدارانشان با مشکلات فراوانی رو به رو هستند.

همزمان با قانونی شدن تنظیم سند خودرو در مجلس شورای اسلامی ـ که از سال 89 اجباری شد ـ تصمیم و مصوبه های دیگری در نهادهای دیگر صورت گرفت که با این قانون متناقض بود و شهروندان را دچار سردرگمی کرد. مثل آیین ‌نامه اجرایی ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی که در سال 1391 به تصویب هیأت وزیران رسید و در آن آمد: دارندگان وسایل نقلیه مکلفند قبل از هرگونه نقل و انتقال وسیله نقلیه در دفاتر اسناد رسمی، ابتدا با داشتن مدارک مالکیت وسیله نقلیه به اداره ‌های راهنمایی و رانندگی یا مراکز تعویض پلاک مراجعه کنند و پس از آن در صورت تمایل در دفترخانه های ثبت اسناد رسمی حاضر شوند.

هرچند این ماده قانونی ثبت معامله خودرو در دفاتر اسناد رسمی را نفی نکرد، به چالشی میان میان پلیس و دفاتر ثبت اسناد رسمی دامن زد که برای چندین سال ادامه یافت و در همین باره مقامات عالی رتبه نیروی انتظامی اعلام کردند، برگه سبز صادره در مراکز تعویض پلاک و شماره‌گذاری خودرو از نظر این نهاد، سند رسمی مالکیت خودرو به حساب می‌آید.

نیروی انتظامی تا همین چند ماه پیش که با ورود دوباره مجلس به موضوع ضرورت تنظیم سند در دفترخانه دوباره مطرح شد، همچنان با این مصوبه مخالفت داشت و به شهروندان توصیه می کرد، به برگه سبز خودرو برای اثبات مالکیت اکتفا کنند.

برای مثال «محمد ترحمی»، رئیس اداره حقوقی پلیس راهور ناجا تابستان سال جاری اعلام کرد: ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی که در جلسه شماره ۲۹۴ تاریخ ۱۳۸۹/۱۲/۸ به تصویب نهایی مجلس شورای اسلامی رسیده و در آن مشروح مذاکرات نمایندگان محترم مردم و نماینده دولت در روزنامه رسمی شماره ۱۹۲۳۳ درج شده بیان می‌دارد دارندگان وسایل نقلیه مکلفند قبل از هر گونه نقل و انتقال وسایل مذکور در دفاتر اسناد رسمی، ابتدا به ادارات راهنمایی و رانندگی یا مراکز تعیین شده از سوی راهنمایی و رانندگی برای بررسی اصالت وسایل نقلیه، هویت مالک، پرداخت جریمه‌ها و دیون معوق و تعویض پلاک به نام مالک جدید مراجعه نمایند و لذا استناد روابط عمومی کانون سردفتران و دفتر یاران به مشروح مذاکرات اشاره شده برای الزام کردن تنظیم سند خودرو در دفترخانه کاملاً غیر واقع بوده و به نظر می‌رسد برای ارائه اطلاعات غلط به مردم بایستی کانون موصوف از مردم عذرخواهی کند.

به گفته سرهنگ ترحمی در سیر مراحل تصویب در مذاکرات مجلس مخالفت‌های دلسوزانه مسئولان و متولیان امر در اختیاری بودن مراجعه مردم به دفترخانه‌ها و عدم اخذ دو بار سند رسمی برای معامله وسیله نقلیه که جزو اموال منقول است، باعث شد برای پرهیز از تحمیل مراحل زائد و بار مالی مضاعف به مردم انجام پذیرد و بدیهی است، قانون بر الزامی نبودن ثبت سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی تأکید دارد، در ضمن هیچ الزامی برای مردم به اخذ سند رسمی دوم پس از نقل و انتقال وسایل نقلیه در مراکز تعویض پلاک در ماده ۲۹ قید نشده است.

تأکید فراوان پلیس بر الزامی نبودن تنظیم سند خودرو برای سال ها بسیاری از شهروندان را اسیر و سر در گم کرد و در شرایط کنونی که دیگر خبری از مخالفت های نیروی انتظامی نیست و تقریباً تنظیم سند خودرو در دفترخانه به یک عرف عمومی تبدیل شده است، هستند شهروندان فراوانی که باید هزینه این مخالفت را آن هم در یک مسیر پیچیده و سخت قانونی بپردازند.

خریدار خودرویی را تصور کنید که در سال 93 با قیمتی مشخص خودروی خود را خریده و اکنون پس از سه سال و به دلیل اینکه می خواهد خودرو را بفروشد، نیاز به تنظیم سند رسمی دارد. در چنین شرایطی این مالک خودرو باید فروشنده قبلی را پیدا و او را راضی به حضور در دفترخانه و ثبت سند رسمی کند؛ اقدامی که بنا به دلایل متعددی از جمله دو مورد مهم زیر فراهم نمی شود.

بسیاری از فروشندگان در این شرایط با اشاره به این مهم که خودروی فروخته شده در سال های قبل اکنون افزایش قیمت داشته است، از خریدار طلب دریافت ما به التفاوت قیمت فروخته شده و ارزش افزوده کنونی را می کنند که هرچند منطقی نیست، به هر حال با توجه به الزام قانونی برای تنظیم سند، راهکاری برای دریافت مبلغ بیشتر است و خریداران را با مشکل و اختلاف با فروشنده مواجه می کند.

در برخی موارد نیز به دلیل در قید حیات نبودن فروشنده خودرو و یا مسافرت وی به خارج از کشور، خریدار امکانی برای تنظیم سند بدون حضور فروشنده در دفترخانه ندارد و بناچار باید راهکارهای قانونی طولانی دیگری را بپیماید.

بنا به دلایلی که به آن اشاره شد، اکنون شمار بسیاری از شهروندان ایرانی هستند که خودروی آنها فاقد سند رسمی است و برای تنظیم سند خودرو باید راهکارهای پیچیده و دشواری را طی کنند که در نهایت آنها را دچار خسارت مالی می کند.

مصطفی آقازاده، وکیل پایه یک دادگستری در مورد راهکار عملیاتی برای حل این مشکل به خبرنگار «تابناک»، گفت: مالک خودرو که دارای برگ سبز و مبایعه نامه است، باید برای پیگیری تنظیم سند خودرو ابتدا به دفترخانه الکترونیک قضایی مراجعه کند و پس از ثبت شکایت منتظر تاریخ و زمان دادگاه بماند.

وی افزود: معمولاً پس از گذشت دو ماه زمان دادگاه خواهد رسید و با توجه عدم حضور فروشنده خودرو در دادگاه، قاضی دستور نشر آگهی را صادر خواهد کرد که با هزینه شخص خریدار در روزنامه های کثیر الانتشار منتشر خواهد شد.

آقازاده ادامه داد: پس از گذشت دو ماه از زمان انتشار آگهی مبنی بر الزام حضور فروشنده در دادگاه، دوباره دادگاه برگزار خواهد شد و با توجه به عدم حضور مجدد شخص فروشنده در دادگاه، این بار قاضی رأی به الزام تنظیم سند خودرو توسط دفترخانه ثبت اسناد رسمی با حضور نماینده دادستان را صادر خواهد کرد. البته از زمان صدور این حکم باید 40 روز بگذرد تا فرصت اعتراض برای فروشنده وجود داشته باشد و در صورت عدم اعتراض فروشنده، پس از 40 روز خریدار خودرو با نماینده دادستان در دفترخانه حاضر خواهند شد و سند به نام خریدار تنظیم خواهد شد و در این فرایند شاکی باید تمام هزینه های پیش آمده را متقبل شود.

بنا بر آنچه آمد، حاصل مخالفت ها و آدرس های غلطی که مسئولان ارشد نیروی انتظامی در تمام این سال ها به شهروندان و مالکان خودرو داردند، این شد که اکنون شهروندان بسیاری با مشکل نداشتن سند مالکیت خودرو رو به رو و برای حل مشکل خود به اجبار به سمت دادگاه های عمومی روانه شوند.

هرچند در شرایط کنونی، انتظاری از مسئولان نیروی انتظامی برای عذرخواهی و پاسخگویی به شهروندانی که دچار مشکل شدند، وجود ندارد، به نظر ضرورت دارد، دستگاه های مسئول با ورود به مسأله و بررسی جوانب مختلف آن، شرایطی را پیش آورند که فرایندهای قانونی دادرسی در این زمینه تسهیل شود تا از پیش آمدن هر گونه اختلاف و یا سوءاستفاده توسط فروشندگان سابق جلوگیری شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۲۵
انتشار یافته: ۱۲۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۲ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۳
حرف پلیس درسته دفاتر اسناد رسمی واسه جنبه مالی اصرار دارند وگرنه یک خودرو وقتی پلاک -کارت و برگ سبزش بنام شد دیگر چیزی ندارد و کافی است اون برگ اولیه که اسم سند روش گذاشتند فاکتور فروش کارخانه است و مهم نیست.اما......!؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
لایک
رحیم قدیری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۳
با سلام آیا واقعا وقت آن نرسیده است که این موضوع حل شود و مردم مثل گوشت قربانی بین ناجا و دفاتر اسناد رسمی پاسکاری نشوند . ببخشید من به عنوان یک شهروند میخواهم بدانم آیا زمانیکه بنده خودرو را از کارخانه خریداری کرده ام آیا سندی دال بر مالکیت اینجانب ( از نظر حقوقی و ثبت اسناد رسمی ) در اختیار اینجانب قرار میگیرد و در محضری بنام اینجانب سندی صادر میشود . بنده در زمان خریدفقط کارت ماشین و یک برگه سبز دریافت میکنم و لاغیر . آیا خودروساز موظف به زدن سند بنام اینجانب در محضر میباشد یا خیر .اگز قرار است در همه مراحل فروش خودرو در محضر حاضر و الزام به تنظیم سند باشیم باید در طی خرید اولیه خودرو از سازنده ال آخر این مراحل طی شود و ر غیر اینصورت فقط مردم در حال دادن مبالغی بیهوده میباشند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
لایک
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۱۲
دقیقاً
عباس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۳ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۳
همش صحبت جیب خلق الله است از این طریق دولت درامد بیشتری دارد.در کشورها دیگر این روشها منسوخ شده است.زور نیرو انتظامی کمتر بود .همین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
لایک
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۳
هیچ جای دنیا برای یک خودرو دو تا سند صادر نمیشه و پلیس مسول انتقال سند و سایر امور مربوط به اسناد قانونی خودرو هست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
لایک
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۳
بدیهی است در این میان فقط و فقط مردم هستند که ضرر می کنند و بس و هیچ کس و شخصی هم جوابگوی مشکلات متعدد مردم نمی باشد. ظاهرا این امر می رود تا به امری متداول تبدیل شود. آخرین مورد ان را در مخالفت ستاد مشترک ارتش و ناجا در قبول تقاضای گواهینامه افراد فاقد پایان خدمت وفق ماده 54 قانون بیمه اجباری شخص ثالث دانست که از خرداد ماه 95 لازم الاجرا بود ولی با مخالفت صریخ و اشکار مسوولین نظامی و انتظامی اجرای ان حداقل تا ابان 96 به تاخیر افتاد و هنوز هم اجرای واقعی ان به تهدید افراد مشمول (سردار کمالی رییس نظام وظیفه) به دستگیری در صورت مراجعه ههچنان در هاله ای از ابهام قرارداردو این اقدامات واقعا به ضرر کشور مردم و حاکمیت قانون است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۹
لایک
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۳
اینجا ایران است !!!
امیر
|
Italy
|
۱۰:۴۰ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۳
بنده سر این جریان بیش از یکسال گرفتار بودم. مشکل مالی برام پیش اومده بود باید خونه رو تحویل می دادم و جای دیگه اجاره میکردم که برای فروش ماشین دچار مشکل شدم و این مشکل چند نفر از صاحبخونه قبلی و جدید و خریدار ماشین بگیر تا بنگاهی و حل اختلاف رو درگیر کرده بود و هیچ خریداری راضی به خرید با این شرایط نمی شد. مشکلی که روز خرید در تعوض پلاک توسط افسر محترمی که اونجا بود برای من پیش اومد ایشون گفت هیچ نیازی به دفترخونه نیست و من به شما میگم برگ سبز کافیه .البته حرف ایشون منطقی و درست بود و با اخباری که در سایتها از جمله همین تابناک بود جای شکی نبود که نیازی به ثبت دفترخونه نیست حتی مجلس به نیروی انتظامی پاسخ داده بود که برگ سبز کافیه لینکش تو همین سایت هست.ولی .... ولی نه در کشوری که هر جا بوی پول بیاد یه عده به هر نحوی شده کیسه می دوزند و به هیچ وجه و عمرا بی خیالش نمیشن. از جمله دفترخونه ها که معلوم نیست این مبلغ کلان رو روی چه حسابی می گیرند؟ به نظر بنده که این مشکل واقعا لطمه زیادی به زندگیم زد و مدتها از کار و زندگی افتادم مقصر این ماجرا حداقل در این مرحله نیروی انتظامی نبود هر چند با این وضعیت نمیشه خوش بین بود.ایشالا که نیتشون خیر بوده و کمک به مردم نه اینکه احتمالا حذف دفترخونه وگرون کردن هزینه نقل و انتقال بعد از حذف رقیب ...
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۱ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۳
ببخشید الان ما که از کارخانه ماشین گرفته ایم هم سند رسمی نداریم اما مطمئنا هیچ مشکلی برای نقل و انتقال نداریم. چرا فقط برای سند دوم به بعد مشکل بوجود می آید؟
پاسخ: چون زور قانون و دفترخانه به خودروساز نمی رسد اما به مردم بیچاره می رسد! والا اگر الزام هست چرا برای انتقال از خودروساز به مردم نیازی به سند رسمی نیست و برگ سبز کفایت می کند!؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۵ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۳
کی مراجعه می کند فروشنده خودرو ها 400 تا 500 قیمت خورده می گذارند و به خریدار می گویند اگر سند نخواهی کم می کنم خودرو بدون سند ده دست می چرخد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۰/۰۳
در سال 90 ماشینی خریدم، به اعتبار و اعتمادی که به حرف نیروی انتظامی داشتم نرفتم که سند قطعی را به نامم بزنم و به همون برگ سبز خودرو بسنده کردم. متاسفانه در سال 95 که می خواستم خودرو را بفروشم کلی دردسر و دوندگی کشیدم. بلاغره تونستم مالک قبلی خوردرو را پیدا کنم و با هزار خواهش و تمنا و با متقبل شدن هزینه انتقال سند بطور کامل و غیره سند قطعی را به نامم زدم.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟