تاکید کرملین بر اجرای برجام، یک زن عامل ایجاد بحران میان قطر و چهار کشور عربی، گفتگوی لاوروف و ظریف درباره سوریه، تلاش دیپلماتیک تل آویو برای انزوای ایران در بین کشورهای اروپایی و اتهام سازمان ملل به ایران در مورد ارسال سلاح به یمن از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با منطقه خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به 4 شرط ترامپ برای حفظ برجام نیز اشاره کرد.
به گزارش تابناک، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در بیانیه ای با تکرار ادعاهای نخ نمای خود علیه ایران، امضای هر قانونی از سوی کنگره برای حفظ برجام را منوط به شرطهایی کرد.
وی در این بیانیه تاکید کرد که هر قانونی در این زمینه باید دارای این 4 شرط باشد:
1- باید از ایران بخواهد اجازه بازرسی فوری از همه سایت های مورد درخواست بازرسان بین المللی را بدهد.
2- تضمین کند که ایران هرگز حتی به تسلیحات هسته ای نزدیک نخواهد شد.
3- مفاد آن تاریخ انقضا نداشته باشد و در صورت عدم پایبندی ایران به هر یک از مفاد این قانون، تحریم های هسته ای آمریکا به صورت خودکار بازگردند.
4- باید صریحا موشک های دوربرد را غیرقابل تفکیک از تسلیحات هسته ای بداند و توسعه و آزمایش موشکی ایران را تحت تحریم های شدید قرار دهد.
تعیین این شروط در حالی است که برجام توافقی صرفا هسته ای است و متن آن به اذعان همه دیگر طرف های این توافقنامه بین الملی یعنی چین، روسیه، انگلیس، فرانسه و آلمان و همچنین سران اتحادیه اروپا، برنامه موشکی را مساله ای جدا می داند.
آژانس بین المللی انرژی هسته ای که تنها نهاد دارای صلاحیت برای اظهار نظر درباره پایبندی ایران به برجام است، همواره تاکید کرده که ایران هرگز این توافق را نقض نکرده است.
رئیس جمهوری آمریکا شب گذشته ضمن تایید برجام، تعلیق تحریم های هسته ای علیه ایران را که هر 120 روز یکبار باید تمدید شود، امضا کرد.
به گفته مقام های کاخ سفید، ترامپ گفته است این آخرین باری است که چنین کاری می کند و در صورتی که کنگره و متحدان اروپایی واشنگتن موفق به اصلاح برجام به صورت دلخواه او نباشند، از این توافق خارج می شود.
همزمان با این اقدام ترامپ، وزارت خزانه داری آمریکا 14 فرد و نهاد را به بهانه نقض حقوق بشر و برنامه موشکی ایران به فهرست تحریم های ظالمانه خود افزود.
تاکید کرملین بر اجرای برجام
سخنگوی کرملین گفت: کرملین درمورد ضرورت ادامه اجرای توافق های به دست آمده در مورد برنامه هسته ای ایران موسم به برجام، اطمینان دارد.
دمیتری پسکوف افزود: « ما متعهد به تلاش برای حفظ توافق های به دست آمده درمورد برنامه هسته ای ایران هستیم. هر کدام از طرف های امضا کننده موافقتنامه هسته ای ایران آزاد هستند این سند را به شیوه خودشان ارزیابی کنند؛ اما این سند بازتاب اجماع بسیاری از طرف هاست.
این مقام روس تاکید کرد: این موافقتنامه ممکن است نقص هایی داشته باشد؛ اما تنها پایه و اساس برای این اجماع است.»
پسکوف در مصاحبه با خبرنگاران تصریح کرد ادامه اجرای این موافقتنامه، برای روسیه از اهمیت بالایی برخوردار است.
یک زن عامل ایجاد بحران میان قطر و چهار کشور عربی
وزیر امور خارجه قطر در اظهاراتی به اشاره به بحران ۶ ماهه خلیج فارس، عنوان داشت که همه مشکلات در این رابطه بر سر یک زن آغاز شد.
به گزارش راشاتودی، «محمدبن عبدالرحمان آل ثانی» وزیر خارجه قطر با اشاره به این مطلب گفت: بحران دیپلماتیک در خلیج فارس از تنشی که بر سر یک زن شکل گرفت آغاز شد.
وزیر خارجه قطر که در یک برنامه تلویزیونی صحبت می کرد در ادامه افزود: خودداری قطر از تحویل یک زن اماراتی به این کشور موجب آغاز تنش های دیپلماتیک در خلیج فارس شد. این زن و همسرش در سال ۲۰۱۳ پس از ترک امارات به قطر آمدند و مدتی بعد شوهر این زن به انگلیس رفت اما همسرش به دلیل ارتباطات خانوادگی در قطر ماند. اعتبار گذرنامه این زن در سال گذشته به پایان رسید اما سفارت امارات در دوحه از تمدید آن خودداری کرده و خواستار استرداد وی به امارات شد.
بر اساس گفته های محمدبن عبدالرحمان آل ثانی، از آنجا که این زن جرمی مرتکب نشده بود قطر از استرداد وی خودداری کرد زیرا انجام این کار بر خلاف قانون اساسی قطر بود.
به گفته وی، پس از آنکه قطر از تحویل این زن به امارات خودداری کرد، هیئتی بلند پایه از امارات به نزد امیر قطر آمدند اما سفر آن ها نتیجه ای در بر نداشت و همین امر دلیل آغاز تنش های سیاسی در خلیج فارس شد.
عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر روز ۵ ژوئن ۲۰۱۷ روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کرده و تمام راههای زمینی و هوایی و دریایی خود را به روی قطر بستند. کشورهای محاصرهکننده قطر را به حمایت از گروههای تروریستی و ایجاد روابط نزدیک با ایران، رقیب منطقهای عربستان، متهم میکنند. قطر این ادعاها را رد میکند.
تلاش دیپلماتیک تل آویو برای انزوای ایران در بین کشورهای اروپایی
چند رسانه ضد ایرانی از تلاش گسترده رژیم صهیونیستی و برنامه های ویژه آن برای منزوی کردن ایران در بین کشورهای اروپایی گزارش داد.
رسانه های آمریکایی و اسرائیلی با اشاره به اظهارات اخیر مقامات رژیم صهیونیستی و همچنین ضیافت ناهار «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم با سفیران کشورهای اروپایی می نویسد: سخنان «یوسی کوهن» رئیس سرویس امنیت خارجی اسرائیل موسوم به موساد که گفت «ما با فراتر از چشم و گوش رویدادهای ایران را دنبال می کنیم»، کنجکاویهای های زیادی برانگیخت، به ویژه آن که رهبران جمهوری اسلامی ایران در سه هفته اخیر بارها این اتهام را مطرح کردند که اسرائیل درپس اعتراضات در ایران قرار داشته است.
همزمان، نخست وزیر اسرائیل در یک ضیافت ناهار با سفیران کشورهای اروپای غربی به آنها گفت که چرا ایران را بزرگترین خطر می داند. نتانیاهو در یک اقدام کم سابقه، سفیران کشورهای عضو ناتو را به ناهار دعوت کرد تا در مورد «خطرات» جمهوری اسلامی ایران با آنها صحبت کند.
گروهی از کارشناسان سیاسی اسرائیل اخیرا در یک همایش پژوهشی گفته بودند که ایالات متحده به رهبری پرزیدنت ترامپ می تواند با تکیه بر منافع کشورهای اروپایی در همکاری با آمریکا، آن ها را دوباره به سوی خود بکشد.
گفته می شود نتانیاهو کوشیده است با دعوت و گفتگو با این سفرا در همخوانی با دولت ایالات متحده، اروپاییان را آگاه کند که جمهوری اسلامی ایران چه خطر عمده ای برای همه کشورها و از جمله اروپائیان می باشد.
به نوشته روزنامه «ییسرائل هَیوم» نتانیاهو در این دیدار از جمله گفت: خطرات حکومت دینی ایران به اسرائیل محدود نمی شود. و در توضیح این سخنان خودگفت: جمهوری اسلامی ایران می خواهد به یک دالان هوائی و زمینی دست یابد تا قدرت خود را از تهران تا بندر طارطوس در سوریه که در ساحل دریای مدیترانه قرار دارد بگستراند.
وبسایت «عاروتس عسریم» (کانال بیست) در شبکه های تلویزیونی اسرائیل در رابطه با دیدار نتانیاهو با سفیران نوشت: نخست وزیر اسرائیل می کوشد کشورهای اروپای غربی را علیه جمهوری اسلامی ایران بسیج کند.
این رسانه خبری نوشت: نخست وزیر اسرائیل به تلاش گسترده ای در صحنه بین المللی دست زده تا ایران را هرچه بیشتر منزوی سازد. نتانیاهو خطاب به سفیران گفت: ایران، اسرائیل را شیطان کوچک و آمریکا را شیطان بزرگ می داند و برای دیگران نیز نقشه هایی دارد.
نخست وزیر اسرائیل در این دیدار گفت: شگفت آن است که می پرسند چرا ایران یک رژیم خطرناک است؟ و خود در پاسخ گفت: نظام حاکم بر ایران می خواهد به قدرت اتمی و موشکی دست یابد و مذهب شیعه را بر دنیای اسلام مسلط کند و یک امپراطوری دینی ایرانی در منطقه به وجود آورد.
اتهام سازمان ملل به ایران در مورد ارسال سلاح به یمن
سازمان ملل در گزارشی مدعی شد که ایران با ارسال سلاح به یمن، قوانین بینالمللی را زیر پا گذاشته است.
در این گزارش که شامگاه جمعه منتشر شده، کمیته سازمان ملل متحد مدعی شده است که عدم همکاری ایران در جلوگیری از شلیک موشکهای بالستیک به عربستان از سوی نیروهای انصار الله، نقض قطعنامه سازمان ملل است.
این کمیته همچنین مدعی شده که اجزا و بخشهای باقیمانده موشکها، تجهیزات نظامی مربوط به هواپیماهای بدون سرنشین نشان میدهد که این تجهیزات منشأ ایرانی دارد.
در بخش دیگری از این گرازش ادعا شده است، تهران بعد از تصویب قطعنامه سازمان ملل در خصوص ممنوعیت ارسال سلاح به یمن، اقدام به ارسال سلاح به این کشور کرده است.
پیشتر ائتلاف عربستان و «نیکی هیکلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل در نمایشی تبلیغاتی مدعی شده بودند که ایران اقدام به ارسال و قاچاق سلاح به یمن کرده است.
این ادعای تکراری و بیاساس در حالی مطرح میشود که از ابتدای سال 94 یمن از دریا، خشکی و آسمان در محاصره ائتلاف عربستان بوده و ورود هر جنبندهای به یمن تحت نظر عربستان است.
گفتگوی لاوروف و ظریف درباره سوریه
وزارت خارجه روسیه با صدور بیانیه ای از گفتگوی تلفنی دیپلمات ارشد این کشور با وزیر امور خارجه ایران خبر داد.
به گزارش رویترز، بر اساس اعلام وزارت خارجه روسیه، «سرگئی لاوروف» در گفتگوی تلفنی با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران درباره سوریه به رایزنی پرداخت.
لاوروف بصورت تلفنی با «مولود چاوش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه، نیز درباره اوضاع سوریه به رایزنی پرداخته است.