دانستنی های حقوقی؛

آشنایی با تفاوت‌ها و آثار «انفساخ، تفاسخ و فسخ» در قراردادها

«قرادادها» یکی از معتبرترین توافقات میان انسان هاست که متن ممکن است متن و حاشیه بسیاری داشته باشد به گونه ای که گاهی ممکن است حاشیه آن برمتنش غلبه کند.گفتنی است در هنگام انعقاد هر قراردادی باید به طور کامل با تمامی زوایای آن قرارداد آشنا بوده و نسبت به آثار آن باید مطلع باشیم.لذا در این مطلب با واژه های «انفساخ تفاسخ و فسخ در قراردادها» آشنا می شویم.
کد خبر: ۷۷۰۷۵۲
|
۱۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۷:۰۰ 04 February 2018
|
19609 بازدید
|
۳

«قرادادها» یکی از معتبرترین توافقات میان انسان هاست که متن ممکن است متن و حاشیه بسیاری داشته باشد به گونه ای که گاهی ممکن است حاشیه آن برمتنش غلبه کند.گفتنی است در هنگام انعقاد هر قراردادی باید به طور کامل با تمامی زوایای آن قرارداد آشنا بوده و نسبت به آثار آن باید مطلع باشیم.لذا در این مطلب با واژه های «انفساخ تفاسخ و فسخ در قراردادها» آشنا می شویم.

انفساخ، انحلال قهری است؛ بدین معنا که عقد، بدون نیاز به عمل حقوقی اضافی، خود به خود از بین می رود و حق انتخاب برای طرفین یا دادگاه باقی نمی ماند. به این معنا که عقد بدون اراده طرفین منحل می شود.


قهری بودن انحلال، منافاتی با ارادی بودن سبب آن ندارد. مثلاً ممکن است طرفین قبلاً تراضی کنند که سه ماه بعد عقد خود به خود، منفسخ شود.


انفساخ عقد را به اعتبار نقشی که اراده در آن دارد، می توان به سه گروه تقسیم کرد: نخست انفساخی که به طور مستقیم ناشی از اراده صریح طرفین عقد است، مانند اجاره ای که پس از پایان مدت یک سال خود به خود از بین برود. دوم انفساخی که ناشی از حکم قانونگذار است اما به گونه ای است که قانونگذار، اراده ضمنی و مفروض طرفین عقد را اجرا می کند، مثل تلف مبیع قبل از قبض موضوع ماده ۳۸۷ قانون مدنی که اگر مبیع قبل از قبض تلف شود، عقد فسخ می شود، این انفساخ ناشی از اراده ضمنی طرفین است که اگر مبیع از بین رفت، دیگر تعهد از بین می رود. سوم انفساخی که ناشی از حکم قانونگذار است اما هدف آن تأمین پایگاه اراده و تراضی است، مانند انحلال همه قراردادهای جایز در صورت فوت یا حجر یکی از متعاقدین.


تفاسخ یا اقاله در اصطلاح به معنای برانداختن و برهم زدن معامله با تراضی و سازش طرفین معامله است و به جهت اینکه رضایت طرفین در آن شرط شده، از آن به تفاسخ و تقایل نیز تعبیر شده است. اقاله فقط در عقود لازم قابل اجرا است. عقد لازم عقدی لازم الاجرا است که طرفین نمی توانند به دلخواه خود آن را فسخ کنند و از بین ببرند. اقاله را برای عقد جایز نمی توان اجرا کرد. عقد جایز عقدی است که طرفین هر وقت بخواهند می توانند آن را منحل کنند. اقاله راه حلی برای انحلال ناپذیری عقود لازم است. در تعریف اقاله قانونگذار عنوان داشته است که اقاله، تراضی دو طرف عقد لازم برای انحلال آن یا برهم زدن عقد لازم با توافق طرفین است.


فسخ که به آن انحلال ارادی قرارداد نیز گفته می شود، در اصطلاح حقوقی عبارت از پایان دادن حقوقی به قرارداد به وسیله یکی از دو طرف قرارداد یا شخص ثالث است. موضوع فسخ قرارداد، اختصاص به عقود لازم دارد زیرا در عقود جایز هر کدام از طرفین می تواند هر زمان که اراده کند، عقد را بر هم زند. فسخ، انشای یک طرفه انحلال قرارداد و تعهد است و مانند ابراء نوعی ایقاع است یعنی اینکه یک طرف به طور مستقل می تواند حق فسخ خود را اعمال کند؛ بدون اینکه نیازی به رضایت طرف دیگر باشد که به این عمل، ایقاع گفته می شود. طرفین قرارداد می توانند ضمن عقد یا خارج از آن برای یک یا هر دو طرف معامله یا شخص ثالث، حق فسخ قرار دهند. مثل اینکه شخصی اتومبیلی به دیگری بفروشد و در آن شرط شود که هر کدام از طرفین یا شخص ثالث هر وقت مایل باشند، بتوانند ظرف یک ماه آن معامله را فسخ کنند. به این حق اصطلاحاً خیار شرط گفته می شود. همان طور که در مواد ۳۹۹ و ۴۰۰ قانون مدنی به آن اشاره شده است.


قانون در مواردی برای جلوگیری از ضرری که به طور ناخواسته، از قرارداد، متوجه یکی از دو طرف معامله است، به طور مستقیم به او حق می دهد که بتواند با فسخ قرارداد، از ضرر مذکور جلوگیری کند. مثل اینکه کسی خانه ای اجاره کند و پس از مدتی متوجه شود که سکونت در آن میسر نیست؛ که در اینجا به استناد مواد ۴۷۸ و ۴۷۹ قانون مدنی حق دارد عقد اجاره را فسخ کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۳
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۵
تابناک عزیز
ممنون.
این ستون حقوقی بسیار مفید است
رامین
|
United Kingdom
|
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۵
سلام، این اسامی عجیب و غریب را از کجا پیدا می کنید؟ چرا از اسامی زیبا و روان فارسی استفاده نمی کنید؟ آیا فرهنگستان فارسی و جناب حداد عادل با آن بودجه کلان نباید این امور را سرو سامان دهد؟
سید حسنی3نیک
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۸ - ۱۳۹۶/۱۱/۱۵
ممنون که بفکر مایی
بدرد بخور بید
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟