درباره بردن پول‌های ما به غزه و لبنان

صدرا محقق
کد خبر: ۸۰۹۲۰۷
|
۲۸ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۳ 18 June 2018
|
76074 بازدید
|

«امروز كه از خواب پاشدم يه سر رفتم تو سايت فيفا كه ببينم هنوز سه امتيازمون سر جاش هست يا نه؟؟ بالاخره اينجا ايرانه، عجيب نيست اگه دو امتيازشو بِدن به لبنان.»

این توییت طنز که دیروز در توییتر منتشر شد و خیلی هم دیده شد، فقط یک نوشته بامزه نیست. ادامه بحثی‌ست که سال‌هاست در تاکسی‌ها، گعده‌های خانوادگی و دوستانه و اخیرا در سخنرانی‌ها و نظریات و مطالب سیاسی جدی هم زیاد مطرح می‌شود. سال ۸۸ هم در شعارهای معترضان حضور داشت؛ نه غزه نه لبنان و... لپ کلام ماجرا هم این است: «پول‌های ما رو بردن دارن می‌دن به فلسطین و لبنان و...»

این بحث چنان برای بخشی از مردم و حتی فعالان سیاسی و اجتماعی مهم شده است که به صورت جدی فکر می‌کنند همه مشکلات موجود در کشور، دستکم در حوزه اقتصادی ناشی از همین قضیه است و اگر ایران از کمک کردن به لبنان و غزه و سوریه دست بکشد پول کافی برای همه چیز در داخل خواهیم داشت و فقر و مشکلات مالی مملکت برطرف خواهد شد.

بحث به جاهایی کشیده شده که خیلی از ایرانی‌ها، اعم از دارا و ندار در مناطق مختلف کشور به صورتی جدی حس می‌کنند حقشان را لبنانی‌ها و فلسطینی‌ها و سوری‌ها خورده‌اند.

این وسط کمتر کسی از کسانی که به این موضوعات می‌پردازند به این بعد ماجرا فکر می‌کند یا مایل است بپردازد که صرف بودجه در راستای اهداف منطقه‌ای و بین‌المللی و منافع ملی کلان کشور نه ربطی به الان دارد و نه فقط تاکتیکی مختص جمهوری‌اسلامی است، چه آنکه پیش از انقلاب حتی محمدرضا شاه پهلوی فهرستی از کمک‌ها و بذل و بخشش‌های مالی عجیب و غریب از کمک به کشورهای توسعه یافته و پول‌داری مانند انگلستان و فرانسه و آلمان غربی تا پرداخت کمک‌های بلاعوض به هندوستان و پاکستان و شیعیان لبنان و سوریه به ریاست جمهوری حافظ اسد (پدر بشار اسد) را در پرونده دارد.

به عنوان مثال در يک دهه از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۷ محمدرضاه شاه بيش از ده میلیارد دلار از درآمد نفتی کشور را به‌صورت وام با بهره پايين، يا حتی وام بلاعوض و هديه به «کشورهای دوست» ايران داد.

منبع بخشی از کمک‌ها، از رادیوفردا: http://yon.ir/TkSUm

حمایت و کمک‌های مالی به متحدان منطقه‌ای البته فقط مختص ایران نیست و بیشتر کشورهای بزرگ جهان، حتی با وجود داشتن فقر شدید و مشکلات مالی گسترده شهروندان خود، با هدف پیشبرد اهداف دیپلماتیک و استراتژیک (به غلط یا درست) به کشورهای دیگر کمک می‌کنند. چرا که اساسا بودجه‌های اختصاص یافته برای این بخش‌ها مجزا است و هیچ ربطی به همدیگر ندارد. برای کمک دقیق‌تر به این بحث تجارب دو کشور جهان، یکی از غرب و یکی از شرق را مثال می‌زنم.

آمریکا یکی از بزرگترین کشورهای دنیا در زمینه اعطای کمک‌های مالی به دیگر کشورهاست، مثلا در یک قلم فقط: «براساس پیمان صلح کمپ دیوید بین مصر و اسرائیل در سال ۱۹۷۹، دولت آمریکا، متعهد شد تا سالانه ۱/۵ میلیارد دلار کمک مالی به مصر ارائه دهد.» الان چهل سال است که آمریکا این مبلغ را به مصر می‌پردازد.

در موردی دیگر می‌توان به کمک‌های مالی کلان آمریکا به اسرائیل اشاره کرد، براساس بودجه آمریکا همین سال ۲۰۱۸ پرداخت کمکی ۳/۱ میلیارد دلاری برای اسرائیل تصویب شده است. کمک‌های مالی آمریکا فقط به این موارد خلاصه نمی‌شود، این کشور همچنین مبلغی بیشتر از یک میلیارد دلار با عنوان کمک اقتصادی و امنیتی به اردن می‌پردازد.

اگر شما هم مثل خیلی‌ها تصور می‌کنید آمریکا به عنوان بزرگترین اقتصاد دنیا، مشکل فقر و بیکاری در کشورش ندارد و قیاس چنین کمک‌هایی با کشوری مثل ایران اشتباه است، این خبرها که به نقل از گاردین و یورونیوز و سناتور آمریکایی برنی سندرز است را بخوانید:

هشدار گزارشگر ویژه سازمان ملل: نابرابری در آمریکا خطرناک شده است به شکلی که ۱۸ درصد کودکان آمریکا (برابر با ۱۳میلیون نفر) فقیر هستند. مرگ و میر کودکان در این کشور بیشتر شده است و متوسط طول عمر کمتر. سیاستهای اجتماعی دولت ترامپ هم وضعیت را بدتر کرده و 'بیرحمانه' است.

منبع: http://yon.ir/ODpLj

از یورونیوز: " نتایج یک تحقیق در ایالات متحده حاکی از آن است که حدود نیمی از از خانوارهای ساکن این کشور قادر به فراهم کردن مایحتاج اصلی زندگی از قبیل غذا، مسکن، آموزش، نگهداری از کودکان، حمل و نقل، تلفن همراه و بهداشت نیستند."

منبع: http://yon.ir/WFy64

«۴۳ درصد از آمریکایی‌ها توانایی خرید مایحتاج اولیه زندگی را ندارند. پارسال یعنی سال ۲۰۱۷ بیش از ۲۵ درصد افراد بالغ آمریکایی از مراقبت‌های ضروری پزشکی صرف‌نظر کردند به دلیل آنکه پولش را نداشتند.»

منبع، توییت سناتور آمریکایی برنی سندرز: http://yon.ir/cS8je

مشابه این مثال‌ها را می‌توان در مورد بسیاری دیگر از کشورهای غربی مانند فرانسه یا انگلستان و... هم با آوردن فکت از کمک‌های مالی آنها به دیگر کشورها و همچنین آمار و ارقام فقر و بیکاری در کشور خودشان ادامه داد.

مثلا این گزارش BBCفارسی با تیتر :" تعداد کودکان فقیر در بریتانیا 'به شدت افزایش یافته است " جنس فقرشان هم فکر نکنید شکل متفاوتی با فقر در کشور خودمان دارد، بخشی از یک گزارش بی‌بی‌سی‌ درباره وضعیت کودکان فقیر اهل شهر لستر انگلستان: «بعضی روزها اوضاع آنقدر خراب است که باید از خوردن غذا صرف نظر کنند تا از پس پرداخت قبض ها برآیند.»

در این آدرس: http://yon.ir/yM9tM

موضوع کمک مالی به کشورهای متحد یا با اهداف استراتژیک فقط به غرب هم خلاصه نمی‌شود، در کشوری مانند هندوستان با جمعیتی بالای یک میلیارد نفر که طبق آمار سازمان ملل دستکم ۲۵۰ میلیون نفر از جمعیتش (چهار برابر جمعیت کل ایران) در فقر به سر می‌برند هم چنین سیاستی وجود دارد.

به عنوان مثال این خبر را ببیند که نخست‌وزیر هند برای سال ۲۰۱۷ اعلام کرده است: هند یک میلیارد دلار به افغانستان به صورت بلا عوض کمک می‌کند. قرار است این کمک برای ایجاد ظرفیت در بخش‌های آموزش و پرورش، بهداشت، زراعت، انرژی و زیربناها در افغانستان استفاده شود.

منبع: http://yon.ir/yKgS4

حالا برای اینکه تصویر دقیق‌تری از میزان فقر در هندوستان داشته باشید این خبر را بخوانید که در آن آمده است: سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کرد که بیش از ۳۰ میلیون از جمعیت ۲۵۰ میلیون نفری فقیر هند از حداقل نیازهای انسانی بهره‌ای نمی‌برند.

منبع: http://yon.ir/KtaKS

خواندن این گزارش بی‌بی‌سی با تیتر "خیاط هندی اولین یخچال روستایش را خرید" هم بد نیست. در این گزارش آمده است : "در حال حاضر فقط ۲۵ درصد خانه‌ها در هند صاحب یخچال هستند" آماری که در ایران شامل بیشتر از ۹۵ درصد خانه‌ها می‌شود.

منبع: http://yon.ir/tZTlj'

خواندن این گزارش هم خوب است، در آن نوشته شده: «در هند ۷۳۲ میلیون نفر بدون امکانات ابتدایی سرویس‌های بهداشتی هستند.» به زبان ساده یعنی این جمعیت بیش از هفتصد میلیونی حتی به دستشویی هم دسترسی ندارند و در فضاهای باز قضای حاجت می‌کنند.

منبع: http://yon.ir/nDyvA

با این آمار و ارقام به نظر شما نمی‌توان آمریکا و انگلستان و هند و دیگر کشورهای جهان را سرزنش کرد که چرا بودجه‌ خود را به جای کمک به افغانستان و اسرائیل و مصر و... برای فقرای کشور خودشان خرج نمی‌کنند که مردمشان یخچال و سرویس بهداشتی داشته باشند یا به دلیل بی‌پولی بیخیال درمان بیماریشان نشوند و فقر غذایی‌شان برطرف شود؟

واقعیت این است که کشاندن موضوعاتی با اهمیت بسیار بالا از جنس منافع ملی و امنیتی به قیاس‌هایی احساسی و هیجانی و مثال آوردن از فقر و نابرابری در کشور، یا از سر بی‌اطلاعی است و یا کار کسانی‌ست که از این مقایسه‌ها و حاشیه‌سازی‌های بی‌ربط‌ سود می‌برند.

به یاد بیاورید که بیشتر خبرسازی‌ها درباره صرف بودجه و حضور و قدرت منطقه‌ای ایران کار چه رسانه‌هایی و متعلق به چه کشورهایی است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۵۹
در انتظار بررسی: ۱۴
انتشار یافته: ۲۹۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۸
اگر امریکا و یا هر کشور دیگر برای حفظ منافع و یا مسائل بین المللی به کشور های دیگر کمک می کند منابع درامدی خود را محدود نمی کند
پاسخ ها
دوست
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۲
ما هیچ وقت از پول مردم کمک نکردیم شما بودجه نظامی کشورتو با عربستان مقایسه کن بودجه نظامی ایران 12 میلیارد دلار بیشتر نیست تازه 90 درصدش هم بابت حقوق کارکنان میره حالا شما بااین مقدار باقی مونده چیکار میتونی بکنی اگه مشکلی دارین باید یقه وزارت رفته رو بگیرین نه حافظان امنیت رو
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۸
حالا ما رو قانع کردید یا خودتون رو . ایران فقط تو این بحث باید مثل امریکا رفتار کنه بقیه موارد چی. مردم خودمون دارن تو فقر میمیرن بعد شما ب چی فکر میکنید...
ارش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۸
مشکل مردم با این حاتم بخشی اقایان است از سفره کی میبرند با اجازه چه کسی و برای چه ؟اینها سوالات بی جواب ملت است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۸
اون فقری که شما از آمریکا مثال زدی(با منبع)، بیشتر مال مهاجرای آمریکاست نه خود شهروندان آمریکا
ع
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
بله مردم درست می گویند، اشکال ندارد گاهی موردی در جهت منافع کشور هزینه ای کرد و یا به بینوایی کمک، اما موردی و نه مستمر بعدا ما را با امریکا مقایسه می کنید! امریکا از چشم سالم می دهد از سمت چشم کور می برد. بعد اقتصاد نابسامان ما کجا امریکا کجا؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
این چه استدلال بی پایه و اساسی است .بد نیست لیستی از کشورهای که یک دلار کمک به هیچ کشور هم نمی کنند بیندازید تا ببینید ما کجا قرار داریم.
امیر
|
Germany
|
۰۰:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
نویسنده عزیز،
نطر شما را به چند نکته کوچک جلب می کنم:
1. اگر کشوری مثل امریکا با درامد ناخالص ملی 14000 میلیارد دلار در سال 10 میلیارد به کشورهای دیگه کمک می کنه یعنی داره کمتر از یک ،هزار چهارصدم درامد رو هزینه می کنه و بجاش دهها برابرش فقط از پول فروش سالانه سلاح و مهمات درآمد داره ،درامد ناشی از سرمایه گذاری عربها و یهودیها در امریکا و خرید ماشین آلات و مایحتاج عمومی و ... بماند.
در نقطه مقابل ،ایران 250 میلیارد دلار درامد سرانه داره و در خوش بینانه ترین حالت 15 تاش رو می ده به این و اون و یه مقدارش رو هم غیرمستقیم ( کمکهای نظامی و مهمات ) تقدیم می کنه و چی عایدش میشه؟ تحریم و جنگ و ....
2. این اوضاع اسفبار فعلی در مملکت ما علل زیادی داره ،مثل ناکارآمدی مدیران انتصابی و مادام العمر که فقط تعویضشون در حد محل مدیریتشون از این وزارتخونه به اون یکی وزارتخونه هست ،فساد و رانت و رشوه و عدم توجه به مهمترین مساله کشور یعنی منافع ملی و محیط زیست و عدم توجه به آموزش و ....
یکی دیگه از این علل هم مصرف منابع مالی محدود ایران در موارد غیر ضروری مثل کمکهای مادی و نظامی و سیاسی به کشورهای دیگه هست. بله اگه بهشون کمک نکنیم ،مشکل ناکارامدی و فساد مدیران حل نمیشه ولی به هر حال حداقل یک مشکل از ده تا مشکل که حل میشه. خودش میلیاردها دلار صرفه جویی سالانه واسه کشور در پی داره.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
اقای محترم توجه ندارند که ما به دولت لبنان کمک نکردیم بلکه به گروهی کمک کردیم اینکار را در دیگر کشورها هم انجام دادیم لذا نمیتوانیم از منافع ان بهره مند شویم و بعلاوه باعث گردیده ما را مز دولتهای حامی تروریست جای دهند و فشار مالی به مردم کشورمان وارد شود علاوه بر انکه از ببت المال که متعلق به تمام احاد کشور است و مردمی که راضی نیستند
عادل
|
Germany
|
۰۴:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
نویسنده عزیز . شما وضع معیشتی مردم رو در همه کشورهایی که نام بردی رو با وضع معیشتی مردم ایران در نظر بگیر همچنین هیچ کس نمیگه کمک نکنیم ولی اولویت بامردم خود کشور است وقتی مردم ایران وضع معیشتی بدی دارن
عادل
|
Germany
|
۰۴:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
چرا ما باید با کشورای بدبخت مقایسه بشیم چرا نباید مارو با دانمارک . ایسلند و زاپن و المان مقایسه کنید . میخواین بگین ایرانیا خوشبختن ؟؟؟؟؟؟!!!!!! چرا مارو با کشورهای دارای نفت میل قطر کویت نروژ و عربستان مقایسه نمیکنین . چرا همیشه وقتی پای ففر میاد با بدبختای هند یا وقتی بحث امنیت میشه با سوریه مقایسه میشیم .تامین امنیت وظیفه دولت هستش همچنین که اشتغال و افزایش رفاه و ... وظیفه دولتی که 9درصد منابع زمین در اختیار داره
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟