خطر خالی ماندن صندلی رشته‌های ریاضی و انسانی

کد خبر: ۸۰۹۳۹۴
|
۲۹ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۰ 19 June 2018
|
20928 بازدید
|

طبق اعلام سازمان سنجش آموزش کشور در حالی حدود 65 درصد متقاضیان امسال ورود به دانشگاه‌ها داوطلب حضور در گروه آزمایشی تجربی هستند که فقط یک سوم این داوطلبان در رشته‌های علوم تجربی پذیرفته می‌شوند. در عین حال که گرایش به سمت این رشته‌ها هر سال بیش از سال پیش می‌شود، تعداد داوطلبان گروه‌های آزمایشی علوم انسانی و علوم ریاضی روی هم رفته کمتر از این میزان است.

 به گزارش ایسنا، اختلاف معنادار تعداد داوطلبان متقاضی در گروه آزمایشی علوم تجربی در مقایسه با سایر گروه‌های آزمایشی به موضوعی چالش برانگیز نظام آموزش عالی کشور طی سال‌های اخیر تبدیل شده  است، موضوعی که کارشناسان در خصوص تبعات آن هشدار داده‌اند و این مساله نگرانی‌هایی را برای مسئولان ارشد کشور ایجاد کرده است، به نحوی که رهبر انقلاب نیز در دیدار اخیر خود با جمعی از مسئولان، استادان، نخبگان و پژوهشگران دانشگاه‌ها از توزیع نامتوازن دانش‌آموزان و دانشجویان در رشته‌ها و گروه‌های آزمایشی مختلف انتقاد کردند و گفتند:"خطر نامتوازن شدن رشته‌های دانشگاهی و افزایش گرایش به رشته‌های درآمدزا که باعث کم شدن گرایش به رشته‌های بسیار مهمی همچون ریاضی و فیزیک شده است" موضوعی است که باید مورد توجه مسئولان آموزشی عالی و جامعه دانشگاهی قرار بگیرد.

در واقع ورود نامتوازن به رشته‌های دانشگاهی مشکل امسال نظام آموزش عالی نیست. این معضل چند سالی است که گریبانگیر دانشگاه‌های کشور شده  و هر سال نیز بیشتر می‌شود.

همچنان که بر اساس اعلام سازمان سنجش آموزش کشور در کنکور 97 جمعا تعداد یک میلیون و 11 هزار و 825 داوطلب ثبت نام نموده‌اند که از این تعداد 642 هزار و 451 داوطلب در گروه آزمایشی علوم تجربی،  تعداد 205 هزار و 26 نفر در گروه آزمایشی علوم انسانی، تعداد 144 هزار و 550 نفر در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی و مابقی در گروه‌های آزمایشی زبان‌های خارجی و هنر ثبت‌نام نموده‌اند.

تعداد داوطلبان 5 گروه آزمایشی سال 97

ردیف گروه آزمایشی تعداد کل شرکت کنندگان
1 علوم تجربی 642 هزار و 451
2 علوم انسانی 205 هزار و 26
4 علوم ریاضی و فنی 144 هزار و 550
5 هنر 12 هزار و 260
6 زبان های خارجی 7 هزار 538

در سال 96 نیز بیش از 594 هزار داوطلب از تعداد 984 هزار و 359 داوطلب گروه آزمایشی علوم تجربی را انتخاب کردند و این آمار در سال 95 تعداد 519 هزار و 488 داوطلب از بین بیش از 860 هزار متقاضی شرکت در کنکور بوده است. بر این اساس بیش از 60 درصد متقاضیان ورود به دانشگاه‌ها، تمایل دارند وارد رشته‌های علوم تجربی شوند و گروه علوم انسانی و ریاضی و فنی با بی‌رغبتی نسبی داوطلبان مواجه شده است.

مقایسه توزیع داوطلبان پنج گروه آزمایشی در سال‌های 95 و 96

سال ریاضی علوم تجربی علوم انسانی هنر زبان
1395 162 هزار و 872 519 هزار و 488 161 هزار و 500 9 هزار 881 6 هزار و 361
1396 148 هزار و 429 594 هزار و 301 184 هزار و 322 10 هزار 485 6 هزار و 454

باید گفت عوامل مختلف طی سالیان گذشته بر اینکه داوطلبان کنکور کدام رشته را برای رسیدن به موفقیت دارای موقعیت بهتری ببینند موثر بوده است. عواملی مانند جو روانی جامعه نسبت به اینکه کدام گروه و رشته دانشگاهی جایگاه اجتماعی بالاتری دارد و یا کدام یک فرصت های شغلی بیشتری را فراهم می کند. ولی شاید یکی از اصلی ترین عوامل تاثیرگذار بر اینکه آمار شرکت کنندگان کدام گروه بالاتر از بقیه شود میزان درآمدی است که از قبیل فرصت های شغلی هر گروه برای فارغ التحصیلان ایجاد می‌کند. ضمن اینکه  اکثر دانش‌آموزان به دلیل اینکه آینده شغلی مناسبی برای خود در رشته علوم تجربی متصور می‌شوند و گمان می‌کنند که در این رشته بازار کار وجود دارد و با مشکل بیکاری مواجه نمی‌شوند. بنابراین به سمت انتخاب «علوم تجربی» گرایش پیدا می‌کنند اما در این میان تعصب خانواده‌ها نیز به‌شدت تاثیرگذار است.

در واقع گرایش به سمت رشته‌های علوم تجربی معضلی است که از آموزش پرورش به دانشگاه‌های کشور وارد شده است بطوریکه بر اساس آمار مسئولان آموزش پرورش در سال تحصیلی 95-94، بیش از 31 درصد دانش آموزان متوسطه نظری در رشته علوم انسانی، 21 درصد در رشته ریاضی فیزیک و 48 درصد در رشته علوم تجربی فارغ‌التحصیل شدند که تداوم این امر توازن شغلی آینده کشور را دچار اختلال می‌کند.

با توجه به ظرفیت محدود پذیرش در رشته‌های علوم تجربی باید گفت گرایش به رشته پزشکی اغلب برگرفته از علاقه دانش‌آموزان نیست و بسیاری از خانواده ها به دلیل برخی نگرانی‌ها و همچنین تفکر غالب در خصوص درآمد و بازار کار به سمت رشته‌های پزشکی می روند و نبود ساز و کار مشخص درآمدی در بین رشته‌های دانشگاهی در کشور ما موجب شده است همواره تعداد اندکی از رشته ها در گروه‌های آزمایشی مختلف با استقبال مواجه شوند و بسیاری از رشته‌های دانشگاهی مظلوم واقع شده و همواره در حاشیه قرار بگیرند.

اصولا در هر جامعه ای دولت ها سعی شان بر این است که با افزایش عوامل مشوق، گرایش جامعه را به تحصیلات عالی در رشته هایی سوق دهند که نیاز جامعه به این رشته ها بیشتر است در جامعه ما نیز مسئولان آموزش و پرورش نیز اجرای طرح "هدایت تحصیلی دانش آموزان" را راهکاری برای رفع مشکلات مربوط به افزایش علاقه‌مندی دانش‌آموزان به رشته علوم تجربی عنوان و آن را در مدارس کشور اجرایی کردند.اگر چه در عرصه دانشگاهی نیز اقداماتی در این راستا صورت گرفت بطوریکه دانشگاه شهید بهشتی به صورت پایلوت طرحی را تجربه کرده که بر اساس آن، متقاضیان تحصیل در رشته پزشکی ابتدا در رشته‌های مرتبط با پزشکی تا مقطع فوق دیپلم و لیسانس تحصیل می‌کنند تا علاوه بر افزایش اطلاعات آن‌ها در زمینه پزشکی، توانمندی و علاقه خود را به این دروس بسنجند و سپس در صورت تمایل در مقطع کارشناسی ارشد وارد رشته پزشکی شوند؛ این طرح نتیجه موفقی نیز داشته است.

در واقع با اجرای طرح هدایت تحصیلی علاوه بر علاقه و توانمندی دانش‌آموزان به ظرفیت‌های استان و نیاز کشور به شغل‌های مختلف نیز توجه می‌شد؛ به عنوان مثال زمانی که ظرفیت یک استان برای رشته علوم تجربی 200 نفر باشد در صورت تکمیل ظرفیت دانش‌آموز دیگری در این رشته ثبت نام نخواهد شد زیرا کشور در آینده نیاز به تمام رشته‌ها و حرفه‌ها دارد.

اما در میان دلایل فوق بسیاری از کارشناسان بر این باورند گرایش به رشته‌های علوم تجربی ریشه‌دار فرهنگی دارد که عبور از آن به فرهنگ‌سازی و تشریح عواقب آن همچون سرخوردگی، ناامیدی از درس و گریز از آموزش و صد البته بیکاری نیاز دارد و خانواده‌ها به دلیل نگرانی از اشتغال و آینده فرزندانشان زمینه تحصیل و گرایش دانش آموزان به رشته تجربی را فراهم می‌کنند و این موضوع سبب شده تا در جامعه ذهنیتی شکل بگیرد که فارغ التحصیلان رشته ریاضی یا علوم انسانی عاقبت خوبی ندارند و نمی‌توانند وارد بازار کار شوند. باید این نکته را نیز مورد توجه قرار داد که اگر امروز رشته تجربی یک رشته تحصیلی متورم است و تراکم دانش آموز در آن زیاد، محصول کار امروز و دیروز نیست بلکه یک فرهنگ نادرست در طول سال های متوالی مسبب این وضع بوده است؛ همان فرهنگی که در چهره هر کودک، پزشک آینده را می‌بیند، بی آن که بداند این کودک استعداد و توان رسیدن به آن نقطه را دارد یا خیر.

بسیاری از کارشناسان نیز  میل بیشتر خانواده ها برای تحصیل فرزندان در رشته پزشکی را که لازمه اش تحصیل در رشته تجربی است در کم کاری های سیستم آموزشی می دانند، چون به اعتقاد آنها اگر برای خانواده ها درباره رشته های تحصیلی و بازارکار و آینده آن صحبت می شد، عطش درباره این رشته تا این اندازه زیاد نبود. آنها همواره تاکید می کنند در همه سال های گذشته گرایش به سمت رشته های فنی و حرفه ای فقط در صدور بخشنامه ها خلاصه شده در حالی که کسی درباره فواید این رشته ها و بازار کار خوب آنها با خانواده ها و دانش آموزان سخن نگفته است آن هم در شرایطی که واقعیات بازار کار نشان می دهد مثلایک تعمیرکار دستگاه های پزشکی درآمدش چند برابر یک پزشک است.

به گزارش ایسنا، موضوع عطش داوطلبان برای ورود به رشته‌های تجربی مختص دانشگاه‌ها نیست در آموزش و پرورش نیز گرایش به انتخاب رشتۀ تجربی بسیار بیشتر از سایر رشته‌ها شده است و تقاضای تحصیل در رشته های علوم انسانی و ریاضی به مراتب بسیار کمتر شده است. اگر چه مسئولان آموزش و پرورش سیاست‌های متفاوتی نظیر طرح " هدایت تحصیلی" را برای رفع این معضل اجرا کردند اما هیچ کدام از این برنامه‌ها نتوانسته عطش حضور در رشته‌های پزشکی را کم کند و مدیران اجرایی و تصمیم گیرنده باید سازوکارهای دقیق و اساسی در این زمینه اتخاذ کنند چرا که عدم توجه به توازن در رشته‌های تحصیلی می تواند تأثیرات مهمی بر انتخاب های تحصیلی و شغلی دانش آموزان بگذارد و آینده کشور را نیز با درد سر بزرگی مواجه کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۲۳
انتشار یافته: ۸۰
سید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
حقوق پزشک ها رو کم میکنند(و دارن کم میکنند) و هوشمندان حقوق مهندسین و ریاضی دان ها و حقوقدان ها و علوم انسانی را با پزشکان برابر میکنند.. (و در عمل نمیکنند)
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
در ایران 3 دسته خوب درآمد دارن پزشکان ، سیاستمداران و دلالان.بقیه بخور و نمیر
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
رشته فقط پزشکی خوب است بقیه کار ندارند در آمد یک ماه یک پزشک از یک سال یک کارمند بیشتر است تازه مالیات درست و حسابی هم نمی دهد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
هیچ ملتی به رستگاری نخواهد رسید اگر علوم انسانی در آن کشور به قهقرا رفته باشد.
تضعیف و نابودی علوم انسانی دانشگاهی یعنی تضعیف و نابودی تمدن آن کشور
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
بسیاری در همین تابناک متقاضی اند که بودجه فرهنگی در کشور حذف شود.
اگر بودجه فرهنگی حذف شود اکثر انسانی ها باید بروند گوسفند بچرانند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
پزشکانی که به جای حل درد مردم با فداکاری به فکر حل معضلات قشر مرفه جامعه برای کسب درآمدهای هنگفت و با تبلیغات و زندگی لاکچری هستند مقصر اصلی سراب پزشکی و تغییر سرنوشت جوانان هستند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
چه سرابی عزیز جان وقتی پزشک ماهی پانصد میلیون در آمد دارد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
چرا همه واقعيت هاي جامعه را ما سراب مي بينيم نه عزيز من اصلا سراب نيست و كاملاً واقعيت داره و دقيقاً به همين دليل كه واقعيت دارد اين عدم توازن بوجود اومده
محمد مشهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
یعنی کی مسوولان محترم منوجه می شوند که ریشه اصلی در بیکاری افراد است!
امام زمان خودت کمک کن از مسوولان امیدی نیست!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
اتفاق خوبیه. ظرفیت دانشگاه‌ها چند برابر نیاز کشور و کشش بازار کاره. این که جوونا کار داشته باشن ولی مدرک نداشته باشن، خیلی بهتره تا این که مدرک داشته باشن ولی کار نداشته باشن.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
ظرفیت دانشگا ه ها در رشته های فنی زیاد است در رشته های تجربی کم هم است هیچ فارغ التحصیل تجربی بیکار نمی ماند حتی کاردانی ها
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
با سلام. خوب مشخصه وقتی حقوق و درآمد پزشکان بیش از 20 برابر حقوق هیات علمی دانشگاه ها باشد همین وضعیت خواهد شد. دولت با هزینه خودش بیمارستان می سازد و درآمد بیمارستان به پزشکان داده می شود. چرا ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
اگر از این پزشکان محترم مالیات درست گرفته شود دیگه این درآمد های نجومی را نخواهند داشت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
در کشوری که تولید و صنعت در حال تخریب و تضعیف است چه انتظار دیگری می توان داشت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
فارغ التحصيلان رشته هاي رياضي-فيزيك و انساني را هم اضافه كنيد.
وجدانا من المپيادي بودم و به خاطر بعضي مسائل، مثل خيلي ديگه از دوستانم از كشور خارج نشدم، الآن كلا دپرس شدم! اونها شرايط خيلي خوب در خارج از كشور دارند و ما اينجا شرايطمون روز به روز سخت تر ميشود.
البته شروع كردم تقاضاي ادامه تحصيل مي فرستم كه سر پيري و بعد از گرفتن مدرك دكتري داخل كشور، دوباره بروم و خارج از كشور به بهانه دكترا خوندن، اقامت بگيرم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
بنده فارغ التحصیل دکتری مهندسی عمران از دانشکده فنی دانشگاه تهران هستم.با 18 سال سابقه کار دولتی واستخدام رسمی در یکی از وزارتخانه ای عریض وطویل این کشور نهایت مبلغ دیافتی من در پایان ماه حدود 6 میلیون تومان است در حالیکه دوستان پزشک ودندانپزشک من در ماه حدود 20 تا 30 میلیون درامد دارند.حاضرم تمام زندگی ام را بفروشم تا تنها فرزندم پزشکی بخواند چه در ایران یا در خارج از کشور.
لطفا شعار بیهوده ندهید با شعار یک لقمه نان هم به ادم نمی دهند!!!!!!!!!!!!!!!
فقط پول مهم است وبس...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
خب دقیقا مشکل اینجاست که رفتی استخدام شدی
تو این وسط دو تا ساختمون بر می داشتی وضعت بهتر بود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
در آمد پزشک 20 تا 30 میلیون در ماه حالت خوبه درآمدش تو روز بیش از 30 میلیونه دکترای متخصص که برو بالا
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
عجب باد دماغی داری، دکتر مهندس عمرانی که پشت میز نشین شده لیاقتش بهتر از این نیست چرا کارآفرین نشدی؟ پزشک و دندانپزشک اگر خودش میخوره تو کلینیکش به ده نفر دیگه هم میرسونه تو چکار می کنی؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
صد در صد موافقم مت هم دانشگا شریف فوق مهندسی گرفتم الان کارمندم دوستان هم ردیف خودم در دبیرستان که الان پزشک شدن در آمد یک هفته شان از در آمد یکسال من بیشتر است من هم می خواهم تنها فرزندم اشتباه بزرگ من را تکرار نکند جه در ایران و چه در خارج ایران پزشکی بخواند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
به ناشناس 11:34
درست حرف بزن. باد دماغ این بنده خدا کجا بود؟ اونی که میگی تو کلینیک کارآفرینی می کنه دقیقا چه جوره این کارآفرینیش؟ چیزی طراحی می کنه؟ ده نفر نیست و یکی دو نفر را برای خرده کاریهاش به کار می گیره با درآمد نامتناسب در بسیاری موارد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
ناشناس ۱۱:۳۴ ظاهرا پزشک هستند پس لطفا بگویند پزشکان و دندان پزشکان چه کار آفرینی دارندتا ما بی عرضه های فنی بفهمیم تنها کار آفرینی که دارند پول گرفتن و عدم مسولیت پذیری و ندادن مالیات است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۱ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
جناب 1328 عزیز، جماعت مهندس تا اسم پزشک میاد فورا جبهه می گیرن که ما نخبه بودیم، اله بودیم بله بودیم. در حالی که در سالهای گذشته جمع بسیاری از پزشکان و دندانپزشکان در رشته ریاضی مدارس درس میخوندن و بسیار هم نخبه بودن منتها به دلیل علاقه شخصی رفتن پزشکی خوندن و الان افراد بسیار متعهد و شریفی هم هستند که با زحمت و پس از سالهای بسیار خدمت در مناطق محروم الان دارن در مطب و کلینیکهاشون بهترین خدمات رو به مردم ارائه میدن. شما درست حرف بزنید که از اصل زندگی پزشکان خبر ندارید و بابت درصد خاصی که نه تنها در ایران بلکه همه جا پزشکان بسیار ثروتمندی هستند به کل جامعه پزشکی می تازید و عقده گشایی می کنید. همین الان تشریف ببرید ببینید درصد سهمیه ها برای دستیاران پزشکی و دندانپزشکی امسال به چند درصد رسیده؟ بابت این سهمیه گرایی ها و ورود افراد بیسواد صد البته جامعه پزشکی ضربه خورده اما این بی ادبیهای اخیر و
ادعاهای تهی دیگران رو توجیه نمی کنه
می گید پزشکان چی طراحی کردن مصداق بارز باد دماغ هست؛ نمی دونم خودتون چی طراحی کردید تا حالا که اینقدر مدعی تشریف دارید هرکی ندونه فکر می کنه کاشف کل فیزیک و شیمی و ریاضی عالم شماها بودید. شماها هم خودتون مصرف کننده علم غرب هستید منتها با بهره وری بسیار کمتر نسبت به پزشکان
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
اون فردی که به عنوان باد دماغ تاخته اند باید بگویم که شما که به احتمال زیاد پزشک و یا دندان پزشک هستی، تقصیر نداری. همه هم صنفان شما بابت پول وافری که در می آورند یک تکبر و غرور و مال دوستی فوق العاده ای دارند و کل خلق خدا را حقیر می بینند. این اثر پول بی حساب و کتاب است که به جیب این صنف می رود. در ضمن این را همه می دانند که پزشکان و دندانپزشکان جزو استثمار کننده ترین کارفرمایان هستند و عموما حقوق بسیار اندکی خارج از چارچوب اداره کار به دختران جوان می دهند و البته انتظارات خارج از چارچوب هم کم ندارند. عذرخواهی می کنم که کمی تلخ و بی رحمانه نوشتم ولی آش اینقدر شور شده است که میزان تنفر مردم از این صنوف هر روز زیاد تر می شود. هر چند ذات حرفه مقدس است. ولی خوب با توجه به اینکه سر گردنه مرگ و زندگی مردم قرار گرفته اند حداکثر بهره کشی و سواستفاده اقتصادی از بیمار بی نوا را انجام می دهند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
این وضعیت نا متوازن درخواستی های رشته ها از کرامات وزیر بهداشت است.

تا وقتی ظرفیت پزشکی عمدی کم نگه داشته می شود و پزشک نجومی کارانه می گیرد( دیر و زود دارد اما سوخت سوز نه) همین آش است و همین کاسه.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
باید ظرفیت پذیرش رشته های پزشکی زیاد شود
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۹
کار درستی میکنند. باید ظرفیت فله ای سایر رشته ها کم شود
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس آنجلس دارید؟