اعلام آمادگی نیروهای سوریه دموکراتیک برای تحویل رقه و حسکه به دمشق، محورهای دیدار و رایزنی وزیر دفاع آمریکا با وزیر خارجه عمان، گشتهای مشترک آمریکا و ترکیه در سوریه، صدور حکم اعدام برای ۷۵ عضو اخوانالمسلمین مصر و فاش شدن جزئیات فراری دادن «کلاهسفیدها» از سوریه، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به توافق دمشق و کردهای سوری برای پایان جنگ نیز به عنوان یکی از مهم ترین تحولات نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ شورای سوریه دموکراتیک شاخه سیاسی «نیروهای دموکراتیک» کرد روز شنبه برای ادامه مذاکرات جهت پایان دادن به جنگ و درگیری هشت ساله در این کشور با دولت مرکزی به توافق رسید.
این شورا که اکثریت اعضای آن را کردها تشکیل می دهند، پس از توافق اولیه در دمشق در خصوص تشکیل چند کمیته ویژه برای پیشبرد گفت و گوها به منظور پایان دادن به جنگ جاری به خصوص در مناطق شمال شرق این کشور تأکید کرد.
همچنین از روز پنجشنبه گذشته (4 مرداد) هیأتی از این شورا با سفر به دمشق، دیدارهای مختلفی را با نمایندگان دولت برگزار کرد. این شورا، هدف از دیدار یاد شده را مقدمه سازی برای انجام گفت وگوهای گسترده تر و فراگیرتر میان دو طرف، حل مشکلات موجود و حل و فصل بحران کشور در همه سطوح اعلام کرد.
نیروهای دموکراتیک سوریه حدود 27 درصد از مساحت کل سوریه شامل مناطق شمالی و شمال شرق این کشور را در اختیار دارند و تحت حمایت آمریکا هستند.
شورای سوریه دموکراتیک در بیانیه خود در خصوص مذاکرات در دمشق خاطرنشان کرد: در این نشست تصمیماتی در خصوص تشکیل چند کمیته در سطوح مختلف به ویژه برای پیشبرد گفت و گو و مذاکرات به منظور پایان دادن به خشونت و جنگی که مردم و جامعه را به ستوه آورده است، گرفته شد.
در ادامه این بیانیه آمده است: در این مذاکرات درباره ترسیم نقشه راهی که سوریه را به سمت کشور دموکرات غیرمتمرکز هدایت کند، توافق شد.
این شورا همچنین اعلام کرد، پیش از این دیدارها، گفت و گوهای مقدماتی میان کمیته های فرعی میان دو طرف در شهر 'الطبقه' واقع در حومه غربی الرقه صورت گرفته بود.
اعلام آمادگی نیروهای سوریه دموکراتیک برای تحویل رقه و حسکه به دمشق
منابع آگاه سوری اعلام کردند که نیروهای سوریه دموکراتیک به مسئولان سوری از آمادگی خود برای عقب نشینی از شهرها و مناطق تحت کنترشان و تحویل آنها به ارتش سوریه خبر دادهاند.
به گزارش ایسنا، این منابع در مصاحبه با القدس العربی اعلام کردند، مذاکراتی که میان نیروهای سوریه دموکراتیک و دمشق با حضور کردهای نزدیک به دولت سوریه برگزار شد، نتایجش مثبت بود و به موافقت اولیه نیروهای سوریه دموکراتیک با تحویل شهر رقه و محلههای وسیعی از شهر حسکه به مسئولان سوری انجامید.
منابع عنوان داشتند که مسئولان سوریه به نیروهای سوریه دموکراتیک اعلام کردند همانطور که جنوب سوریه را تحت کنترل خود درآوردند، میتوانند شهرهای تحت تصرف نیروهای سوریه دموکراتیک را نیز تحت کنترل خود درآوردند و دمشق ترجیح میدهد که بازپس گیری این مناطق با راهکارهای سیاسی و از طریق مذاکرات انجام شود.
محورهای دیدار و رایزنی وزیر دفاع آمریکا با وزیر خارجه عمان
«دانا دبلیو وایت» (Dana W. White) سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در بیانیه ای اعلام کرد: جیمز ماتیس وزیر دفاع در دیدار با «یوسف بن علوی» وزیر خارجه عمان در ساختمان پنتاگون درباره گستره ای از موضوعات در حوزه امنیت منطقه ای و نیز تقویت و تحکیم روابط دوجانبه به رایزنی پرداخت.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در این خصوص اعلام کرد: دو طرف درباره مجموعه ای از موضوعات امنیتی منطقه شامل جنگ در یمن، آزادی کشتیرانی و همکاری های چندجانبه در مسیر مقابله با تروریسم رایزنی کردند.
به گفته وی، ماتیس در این دیدار عمان را شریک حیاتی برای امنیت منطقه خواند و بر لزوم تداوم تقویت همکاریهای دوجانبه دفاعی بین دو کشور تأکید کرد.
گشتهای مشترک آمریکا و ترکیه در سوریه
روز جمعه، جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا در جمع خبرنگاران گفت: ایالات متحده و ترکیه طی هفتههای آینده قصد دارند گشت زنی های مشترک نظامی در سوریه را آغاز کنند.
وی افزود: منظور من این است که طی هفته های آینده، عملیات گشت زنی مشترک آمریکا و ترکیه در سوریه آغاز خواهد شد... نمی دانم چند هفته دیگر؛ 2 یا 4 یا 6 هفته آینده، ولی تصور نمی کنم ما درباره چند ماه آینده صحبت می کنیم.
وزیر دفاع آمریکا تصریح کرد: پیش از این نیز گشت زنی های نظامی آمریکا و ترکیه در سوریه انجام شده ، ولی کاملا مجزا. همه شرایط برای انجام گشت زنی های مشترک نظامی ایجاد شده و ارتش های آمریکا و ترکیه در حال برنامه ریزی هستند و همه تجهیزات آموزشی در پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه مستقر شده است.
ماتیس در جمع خبرنگاران افزود: نمی توانم یک جدول زمان بندی مشخص را به شما ارائه دهم ولی این یک آموزش خوب خواهد بود.
صدور حکم اعدام برای ۷۵ تن از اعضای اخوانالمسلمین مصر
دادگاه جنایی قاهره روز شنبه دهها تن از اعضا یا سران گروه اخوان المسلمین را به «اعدام» محکوم کرد.
امروز دادگاه جنایی جنوب قاهره به ریاست قاضی «حسن فرید» برای رسیدگی به اتهامات متهمان پرونده مربوط به حوادث پراکنده کردن هواداران «محمد مرسی» در دو میدان رابعه العدویه و النهضه، تشکیل جلسه و رأی به اعدام دهها متهم داد.
دادگاه، ۷۵ متهم این پرونده از جمله شماری از سران اخوان، شامل محمد البلتاجی، عصام العریان، صفوت حجازی، عاصم عبدالماجد، عبدالرحمن البر، اسامه یاسین، وجدی غنیم و عمرو ذکی را به اعدام محکوم کرد.
شبکه اسکاینیوز گزارش داد، نام «محمد بدیع» رهبر گروه اخوانالمسلمین در فهرست متهمان محکوم به اعدام دیده نمیشود.
دادگاه همچنین روز هشتم سپتامبر (۱۷ شهریور ۱۳۹۷) را به عنوان روز قرائت حکم این متهمان پس از دریافت نظر شرعی در این باره، تعیین کرد.
حوادث این پرونده به سال ۲۰۱۳ پس از عزل «محمد مرسی» رئیسجمهور منتسب به گروه اخوانالمسلمین در مصر بازمیگردد که هواداران وی در اعتراض به اقدام ارتش در عزل مرسی، در دو میدان رابعه العدویه و النهضه تحصن کردند و سرانجام ارتش مصر به فرماندهی «عبدالفتاح السیسی» وزیر دفاع وقت، به محل تحصنکنندگان حمله کرد و در نتیجه آن صدها تن کشته و زخمی شدند.
دادستانی این متهمان را به تجمع مسلحانه در میدان رابعه العدویه، ایجاد اخلال در عبور و مرور مردم و قتل عمد شهروندان و نیروهای پلیس متهم کرده است.
فاش شدن جزئیات فراری دادن «کلاهسفیدها» از سوریه
روزنامه عبریزبان «هاآرتص» روز گذشته در گزارشی به قلم «سمدار پِری» خبرنگار حوزه خاورمیانه، جزئیات جدیدی از عملیات انتقال اعضای این تشکل از سوریه به جولان اشغالی و سپس به اردن را برملا کرد.
این گزارش که با استناد به منابع اسرائیلی و غربی متعدد و نیز گفتههای فعالان در گروه «کلاهسفیدها» و روزنامهنگاران اسرائیلی است، از برخی مسائل مبهم پرده برمیدارد. به عنوان مثال، یکی از اعضای کلاهسفیدها گفت، بامداد یکشنبه گذشته نتوانست خود را به دوستانش جهت سوار شدن به اتوبوسهای حامل این عناصر برساند و به همین دلیل، مجبور شد در روستای کوچکی در مرزهای مشترک با ترکیه مخفی شود و زمانی که این خبرنگار اسرائیلی (پِری) به وی پیشنهاد میکند برای نجات از حملات ارتش سوریه به ترکیه فرار کند، در پاسخ گفت: «در ترکیه اوضاع بدتر است؛ این دولتی که تشکلِ ما را تاسیس کرد و در خاک خود آموزش داد، موضع خود را تغییر داده است و دیگر به ما اعتمادی ندارد و در مورد ما بسیار منفی میاندیشد.»
از گزارش مذکور اینگونه برداشت میشود که این شرقشناس اسرائیلی (پِری) با شماری از عناصر گروه مذکور تماسهای تلفنی و مکاتبات اینترنتی داشته است. دو تن از این عناصر ـ که این روزنامه عبریزبان فقط نام مستعار آنها را ذکر کرده است ـ گفتهاند که نتوانستهاند خودشان را به اتوبوسهای حامل کلاهسفیدها به جولان برسانند؛ از این روی در سوریه ماندهاند.
این دو تن، با بیان اینکه زندگیشان در خطر است، از اسرائیل و کشورهای غربی خواستند، برای نجات دیگر اعضای تشکل کلاهسفیدها در سوریه، وارد عمل شوند. این افراد ادعا کردهاند که دولت سوریه آنها را در فهرست سیاه قرار داده است و آنها و دیگر دوستانشان را بازرسی میدهد و به خاطر فعالیتهایشان به قتل میرساند.
این دیپلمات در ادامه تصریح کرد؛ در آغاز امر «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل با این ایده مخالفت کرد، چون نمیخواست «بشار اسد» رئیسجمهوری سوریه و روسها را خشمگین کند. در این میان، کشورهای غربی به فکر راهکاری برای خروج از این بحران افتادند، ولی هیچ یک از ایدههای مطرح، قابلیت اجرایی شدن نداشتند. همین امر باعث شد که «جاستین ترودو» نخستوزیر کانادا و «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا با نتانیاهو تماس تلفنی برقرار کردند که بالاخره نخستوزیر اسرائیل موافقت کرد این کلاهسفیدها وارد اراضی اشغالی شوند.
این روزنامه عبریزبان همچنین فاش کرد که اردن نیز از بیم تشدید تنش در روابط با سوریه، ابتدا مشتاق نبود از عناصر کلاهسفیدها استقبال کند، ولی اعضای این گروه که در اردن حضور دارند، در منطقهای نزدیک پایتخت «امان» اسکان داده شدهاند. با این حال، مقامهای اردنی از نزدیک شدن خبرنگاران به این منطقه خودداری میکنند.
این شرقشناس اسرائیلی در ادامه تأکید کرد، احتمال انتقال عناصر کلاهسفیدها به اراضی اشغالی یا آمریکا وجود ندارد، چون نتانیاهو نمیخواهد بحرانی جدید با سوریه و روسیه ایجاد کند. همانگونه که نتانیاهو نیز تصریح کرده است تلآویو از کلاهسفیدها استقبال نمیکند.