آغاز دور اول تحریم های آمریکا علیه ایران با امضای ترامپ، بیانیه مشترک موگرینی و تروئیکای اروپا بر لزوم مقابله با تحریم های آمریکا علیه ایران، تلاش آلمان برای یافتن راه حلی جهت ادامه تجارت با ایران و حمایت امارات، شورای همکاری خلیج فارس و بحرین از اخراج سفیر کانادا توسط عربستان، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، دعوت جان بولتون از ایران برای مذاکره با ترامپ نیز از جمله قابل توجه ترین خبرها بوده است.
به گزارش «تابناک»؛ مشاور امنیت ملی آمریکا خواستار برچیده شدن کامل برنامه موشکی ایران شده به تهران توصیه کرد تا برای در امان ماندن از تحریمهای جدید آمریکا به مذاکره با واشنگتن تن دهد.
جان بولتون در مصاحبهای با فاکس نیوز به رهبران ایران توصیه کرد تا پیشنهاد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای مذاکره را قبول کنند.
وی خواستار توقف کامل برنامه موشکهای بالستیک ایران و توقف قابل راستیآزمایی آنچه برنامه سلاحهای هستهای ایران خواند، شد.
مشاور امنیت ملی آمریکا همچنین تأکید کرد،این توقف در فعالیتهای ایران نباید تحت شرایطی مشابه «شروط سنگین» توافق هستهای برجام که به هیچ عنوان «راضیکننده» نبودند، انجام پذیرد.
بولتون گفت: «اگر ایران واقعاً جدی باشد پای میز مذاکره خواهد آمد. ما درخواهیم یافت که آیا آنها جدی هستند یا خیر».
آغاز دور نخست تحریم های آمریکا علیه ایران با امضای ترامپ
ترامپ بعدازظهر دوشنبه دستوری اجرایی را امضا کرد که بهموجب آن تحریمهای از پیش برنامهریزیشده ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی، از بامداد سه شنبه وارد فاز اجرایی شد.
به نقل از آسوشیتدپرس، ترامپ اعلام کرده که هدف از این سیاستها وارد آوردن «حداکثر فشار اقتصادی» بر ایران است.
در بیانیهای که ترامپ پس از امضای دستور اجرایی صادر کرد، بار دیگر برجام یک توافق «افتضاح و یکطرفه» به سود ایران خوانده شده است.
ترامپ همچنین کشورهایی را که از قطع روابط اقتصادی با ایران سر باز زنند، تهدید کرده است تا با توجه به اعمال مجدد تحریمهای آمریکایی، مراقب «عواقب بسیار شدید» کار خود باشند.
دستورهای اجرایی رئیس جمهور آمریکا که به تمامی سازمانهای فدرال ایالات متحده بخشنامه میشوند، حکمی همانند قوانین تدوینشده آمریکا را دارند.
بیانیه مشترک موگرینی و تروئیکای اروپا بر لزوم مقابله با تحریم های آمریکا علیه ایران
در حالی که دور جدیدی از تحریمهای آمریکا علیه ایران وارد فاز اجرایی شده است، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه در بیانیهای مشترک در روز دوشنبه از این تصمیم آمریکا ابراز تأسف کردند.
«فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیهای مشترک با وزرای خارجه سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه از تصمیم آمریکا برای احیای تحریمها علیه ایران ابراز تأسف کرد.
متن کامل این بیانیه به شرح زیر است؛
«ما مراتب تأسف عمیق خود را از بازگشت تحریمهای آمریکا پس از خروج این کشور از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ابراز میداریم.
برجام کارآمد است و چنانکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یازده گزارش متوالی تأیید کرده در هدفش برای ضمانت کاملاً صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران موفق عمل کرده است. این توافق، یکی از مؤلفههای اساسی معماری منع اشاعه در دنیا است و برای امنیت اروپا، منطقه و کل جهان اهمیت دارد. ما انتظار داریم ایران کاملاً تعهدات هستهای خود ذیل برجام را اجرا کند.
رفع تحریمهای مرتبط هستهای یکی از بخشهای ضروری این توافق است، هدف آن اثرگذاری مثبت بر روابط تجاری و اقتصادی با ایران و مهمتر از آن بر زندگی مردم ایران است. ما مصمم هستیم طبق قوانین اتحادیه اروپا و قطعنامه 2231 شورای امنیت از منافع فعالان اقتصادی که در حال تعامل قانونی با ایران هستند، محافظت کنیم. به همین دلیل، قانون بازدارنده [ تحریمی] اتحادیه اروپا از هفتم آگوست برای محافظت از شرکتهای اروپایی در حال تعامل قانونی با ایران در برابر آثار تحریمهای فراسرزمینی آمریکا اجرایی خواهد شد.
طرفهای باقیمانده در برجام متعهد شدهاند، علاوه بر موارد دیگر، در زمینه حفظ و نگهداری کانالهای موثر مالی با ایران و تداوم صادرات نفت و گاز ایران همکاری کنند. همکاریهای ما در این موضوعات و موضوعات دیگر با طرفهای دیگر از جمله کشورهای ثالثی که علاقهمند به حمایت از برجام و حفظ روابط اقتصادی با ایران هستند، ادامه دارد. این تلاشها، تقویت شده و در نشستهای سطح وزرا در هفتههای آتی مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
حفظ برجام، به احترام به قوانین بینالمللی و امنیت بینالمللی مربوط میشود.»
تلاش آلمان برای یافتن راه حلی جهت ادامه تجارت با ایران
اتاق بازرگانی آلمان با اشاره به اینکه بسیاری از شرکتهای آلمانی از ترس تحریمهای آمریکا از تجارت با ایران عقبنشینی میکنند، خواستار راهحل به موقعی برای این مسأله شد.
روزنامه «ویرتشافتز ووخه» آلمان در مطلبی نوشت: موضع سخت آمریکا در قبال ایران روزافزون به معضلی برای شرکتهای آلمانی در مناسبات تجاری با ایران و مسألهای برای اقتصاد آلمان تبدیل میشود.
فولکر ترایر، مدیر تجارت خارجی اتاق بازرگانی آلمان (DIHK) در این باره در مصاحبهای با یک رسانه آلمانی اظهار داشت که در پنجماهه اول سال 2018 صادرات آلمان حدود 4 درصد کاهش داشته و این روند همچنان ادامه دارد، این در حالی است که در سال 2017 میزان صادرات آلمان حدود 16 درصد افزایش داشته است.
به گفته این مقام اقتصادی در آلمان حدود 120 شرکت آلمانی در سالهای اخیر دفاتر نمایندگی خود را در ایران باز کردهاند که البته در حال حاضر بسیاری از آنها از این عرصه عقبنشینی میکنند.
حمایت امارات، شورای همکاری خلیج فارس و بحرین از اخراج سفیر کانادا توسط عربستان
وزارت امور خارجه امارات با صدور بیانیه ای از تصمیم ریاض برای اخراج سفیر کانادا به اتهام دخالت در امور داخلی این کشور حمایت کرد.
این بیانیه با محکوم کردن دخالت در امور داخلی کشورها، اعلام کرد، از تصمیم عربستان برای دفاع از حاکمیت ملی خود حمایت و با ریاض اعلام همبستگی می کند.
پیش از عربستان، دولت بحرین هم از تصمیم عربستان حمایت کرده بود.
وزارت خارجه بحرین روز دوشنبه در بیانیه ای اعلام کرد، این کشور تصمیم عربستان به اخراج سفیر کانادا و فراخواندن سفیر خود از این کشور و قطع روابط تجاری با اوتاوا را تأیید و با ریاض اعلام همبستگی می کند.
تصمیم عربستان با حمایت عبداللطیف الزیانی دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس هم مواجه شد؛ اما قطر یکی از اعضای شورای همکاری خلیج فارس با صدور بیانیه ای، تلویحا اظهارات وی را مواضع شخصی دانست و اعلام کرد که سخنان الزیانی بیانگر دیدگاه های دوحه نیست.
پس از قطع روابط عربستان، امارات، بحرین و مصر با قطر از ژوئن سال گذشته میلادی، تنش میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس بیش از پیش افزایش یافته است.
امارات و بحرین خود را از نزدیک ترین متحدان عربستان می دانند و در کنار آل سعود علاوه بر تحریم قطر، در قالب ائتلاف نظامی خود خوانده با عربستان در جنگ علیه مردم یمن نیز مشارکت دارند.
در پی درخواست کانادا برای آزادی فعالان مدنی بازداشت شده در عربستان، ریاض سفیر خود را از اتاوا فراخواند و سفیر کانادا را نیز عنصر نامطلوب معرفی کرد.
ریاض به سفیر کانادا 24 ساعت فرصت داده تا خاک عربستان را ترک کند.
عربستان همچنین اعلام کرد، کلیه تبادلات مالی و تجاری خود با کانادا را نیز متوقف میکند. این در حالی است که عربستان هماکنون یکی از بزرگترین بازارهای صادراتی کانادا در جهان به شمار میرود.
وزارت خارجه کانادا به تازگی با صدور بیانیهای ضمن انتقاد از بازداشت فعالان مدنی در عربستان، خواستار آزادی فوری چند فعال حقوق زنان شد که در زندانهای عربستان هستند.