ایران از شکایت علیه آمریکا در دادگاه لاهه به دنبال چیست؟

روز دوشنبه (پنجم شهریور) دادگاه لاهه نخستین جلسه رسیدگی به شکایت ایران از آمریکا به منظور لغو تحریم‌های واشنگتن علیه کشورمان پس از خروج یکجانبه از برجام را در مقر خود در هلند برگزار کرد. حال ممکن است این پرسش مطرح شود که خاصیت شکایت ایران از آمریکا در دیوان بین المللی دادگستری چیست و جمهوری اسلامی چه اهدفی را دنبال می کنند؟
کد خبر: ۸۲۹۲۶۷
|
۰۷ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۳ 29 August 2018
|
17332 بازدید
|

روز دوشنبه (پنجم شهریور) دادگاه لاهه نخستین جلسه رسیدگی به شکایت ایران از آمریکا به منظور لغو تحریم‌های واشنگتن علیه کشورمان پس از خروج یکجانبه از برجام را در مقر خود در هلند برگزار کرد.

به گزارش «تابناک»؛ در روز اول دادگاه وکلای ایران به طرح شکایت خود در جمع 15 تن از قضات دیوان بین المللی دادگستری یکی از نهادهای زیر مجموعه سازمان ملل متحد پرداختند.

وکلای ایران خواستار تعلیق تحریم های آمریکا تا صدور حکم نهایی این دیوان شدند. حسن محبي، رئيس و ديگر اعضاي هيأت ايراني سه ساعت شكايت ايران را طرح كرده و به جزييات فني و حقوقي اقدام‌هاي خلاف قانون امريكا و مغايرت آن با عهدنامه مودت دوجانبه پرداختند.

در مرحله نخست، دادگاه در یک ماه آینده صلاحیت یا عدم صلاحیت خود را برای رسیدگی به شکایت جمهوری اسلامی ایران اعلام خواهد کرد.

ایران از شکایت علیه آمریکا در دادگاه لاهه به دنبال چیست؟

جمهوری اسلامی ایران این شکایت را بر اساس معاهده ای مطرح کرده است که در سال ۱۹۵۵ بین دولت وقت آمریکا و دولت وقت ایران به امضا رسید.

این معاهده به عنوان معاهده مودت ایران و آمریکا معروف است. در این معاهده، طرفین متعهد شده‌اند که رابطه دوستانه‌ای داشته باشند و در مورد نحوه تجارت، سرمایه‌گذاری‌های مشترک و فعالیت‌های اقتصادی اتباع دو کشور و حقوق کنسولی با یکدیگر توافق کرده‌ و چهارچوب‌های همکاری را تعیین کرده‌اند.

همچنین دو طرف معاهده مودت موافقت کرده اند اگر اختلافی بروز کرد، نخست طرفین راه‌های دیپلماتیک را طی خواهند کرد و اگر از این مسیر به نتیجه نرسند، باید به دیوان بین‌المللی دادگستری شکایت کنند.

آمریکا در واکنش به شکایت ایران، دیوان بین‌المللی دادگستری را فاقد صلاحیت قضایی برای رسیدگی به این پرونده می‌داند و طرع دعوای ایران را خارج از مرزهای معاهده مودت دانست.

گفتنی است، با وجود گذشت چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی، نه ایران و نه ایالات متحده آمریکا از پیمان مودت دوکشور خارج نشده اند، به همین دلیل اعتبار این معاهده بر اساس حقوق بین الملل همچنان باقی است.

حال ممکن است این پرسش مطرح شود که خاصیت شکایت ایران از آمریکا در دیوان بین المللی دادگستری چیست و جمهوری اسلامی چه اهدفی را دنبال می کنند؟

نخست اینکه، باید در نظر داشت با توجه به سابقه نامناسب و نامطلوب دولت ترامپ در پایبندی به تعهدات بین المللی و انزوای واشنگتن در مجامع بین المللی، جمهوری اسلامی در وهله نخست به دنبال نشان دادن عدم پایبندی آمریکا به تعهدات بین المللی خود است.

دوم؛ جمهوری اسلامی ایران علاوه بر تلاش برای نشان دادن عدم پایبندی آمریکا به تعهدات بین المللی اش، بیش از هر چیز به دنبال اثبات حقانیت خود است و انتظار اینکه رأی دیوان جنبه الزام آورر به خود بگیرد، دور از انتظار است. در واقع، دیوان به مانند سایر نهادهای بین المللی بازوی اجرایی الزام آور برای اجبار کشورها جهت پذیرش آرای خود را ندارد. با این حال، شکایت ایران از آمریکا در لاهه می تواند در تقویت مواضع ایران در جامعه بین الملل نقش بسزایی داشته باشد.

در همین زمینه، سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه در برنامه «صبح و گفتگو» اظهار داشت: دادگاه لاهه ابتدا باید صلاحیت خود را تشخیص داده و بعد وارد محتوا شود. این پروسه طولانی خواهد بود و در نهایت هر تصمیمی گرفته شود، از منظر حقوق بین‌الملل الزام‌آور نیست.

عراقچی خاطرنشان کرد: ما با این منطق وارد نشدیم که حتما در دادگاه لاهه اثبات محکومیت آمریکا را بگیریم و بعد آمریکا مجبور به حرکت شود. در حقیقت این اقدام ما برای نمایاندن حقانیت جمهوری اسلامی ایران به جامعه بین الملل است و جمهوری اسلامی ایران در این مسیر به تعهدات خود پایبند بوده و طرف خلاف کار و بدعهد، آمریکاست.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه این پروسه را منجر به فشاری سیاسی و روانی بر آمریکا دانست و افزود: چیدمان حقوق بین‌الملل به گونه‌ای است که نمی‌توان کشوری مثل آمریکا را در دادگاه محکوم و مجبور به اجرای احکام کرد؛ اما فشارهای ناشی از آن مؤثر خواهد بود.

سوم؛ به مانند آمریکا که به دنبال باز کردن پرونده های متعدد مربوط به ایران در حوزه های مختلف است، ایران نیز به در پی آن است که فشارهایی را به واشنگتن در برابر افکار عمومی جهانی ایجاد کند.

در این زمینه، عراقچی اظهار داشت: آمریکا هجمه جدیدی را آغاز کرده و ما هم باید هجمه ای را در مقابل آن شروع و مقاومت کنیم تا از دور جدید فشارها بگذریم؛ من مطمئنم که چنین خواهد شد؛ اگر انسجام داخلی خود را همچون گذشته حفظ کنیم.

عراقچی خاطرنشان کرد: سیاست ما تمرکز بر همه مناطق جغرافیایی بوده و منافع ملی خود را ملاک قرار می‌دهیم و در هر گوشه دنیا، به دنبال منافع ملی خود خواهیم بود و سعی می‌کنیم این منافع را تأمین کنیم.

وی با اشاره به شرایط جدید ایجاد شده بعد از خروج آمریکا از برجام گفت: این روند اقتضا می‌کند ما نیز رفتار خود را با شرایط جدید تنظیم کنیم.

عراقچی همچنین قدرت گرفتن ایران در عرصه های بین المللی و منطقه ای را از نتایج برجام خواند و تصریح کرد: این نکته بسیار مهم است که بدانیم فشارهای وارده از سوی آمریکا، به دلیل قدرتمند شدن جمهوری اسلامی ایران است و اگر قوی نبودیم، دلیلی برای اعمال این فشارها بر ما نبود.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه تأکید کرد: همان گونه که در گذشته مقابله کرده ایم، امروز هم قدرتمندانه ایستاده ایم، ضمن اینکه به الگوهای رفتاری و تاکتیک و سیاست های جدید نیازمندیم و همه این ها طراحی شده و با همین قدرت نسبت به حرکت مسیر خود اقدام خواهیم کرد.

عراقچی با اعلام اینکه سیاست ها و تاکتیک های داخلی با شرایط روز تغییر می کند، یادآور شد: در مقطعی با سیاستی خاص وارد مذاکرات شدیم؛ در مقطع فعلی نیز باید سیاست های خود را با فشارهایی که آمریکا مجددا وارد می کند، تنظیم کنیم.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: به استناد توافقات دهه ۵۰ میلادی با آمریکا، شکایتی علیه این کشور به دادگاه بین المللی لاهه انجام گرفته و براساس آن توافق، اعمال دوباره تحریم‌ها خلاف قانون است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۱۷
انتشار یافته: ۴۱
یک بشر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
خب معلومه به دنبال وقت کشی تا رفتن ترامپ و انتخابات بعدی ریاست جمهوری امریکا
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
ترامپ از وقتی امد دنیا رو متشنج کرده ولی از لحاظ
اقتصادی برای مردم آمریکا خوب بوده
پس برو نیست این فکر رو از سرشون بیرون کنند اساتید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
دنبال نخود سیاه نباشید.
به فکر مشکلات مردم باشید
کشور داره از دست میره.
سیاست نمیدانید بروید کنار .میدان را به میدان داران بسپارید.
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۶:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
حتما اونم رئیسی و رفقاش هستن
جمع کنید بابا
ناشناس
|
Seychelles
|
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
بابا چهل سال داریم میگوییم مرگ بر آمریکا. از سفارتش رفتیم بالا. گروگان گرفتم پرچمش را آتش زدیم لگد مال کردیم شیطان بزرگ خطابش کردیم حالا که دیدید ازاروپاییها آبی گرم نمی شود با این ترفند نخ نما رفتید سراغ آمریکا. خوب مرد مردانه ومستقیم مذاکره کنید پیمان مودت ببندید زرنگ باشید باج ندید چهار تا آدم درست حسابی کار بلد بفرستید این مدل شکایت بازی ومظلوم نمایی فقط فرافکنی وباز ی با اذهان عمومی است وهيچ خریداری ندارد. وقت تلف می کنید.
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
واقعا کار رسانه ای یعنی همین! در ذهن این فرد ایرانی که کشورش تحت ظالمانه ترین تحریم ها بوده، هواپیماش رو زدن، تو جنگ به دشمنش کمک کردن، به تجزیه طلبانش کمک کردن، به گروهک نافقینش یاری رسوندن و هزارتا فشار و دشمنی دیگه رو سرش آوردن، جوری حرف زده انگار وزن چهارتا شعار و پرچم آتش زدن ما بیشتر از تاریخ ستمکاری آمریکاست!
ناشناس
| France |
۲۳:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
در شرایط فعلی مذاکره با آمریکا فایده ای نداره چون دشمنی ایران و آمریکا به خاطر اینه که اسراییل نمیخواد ایران قوی باشه. حتی به ترکیه هم داره آمریکا ضربه میزنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
"لازم به ذکر است که با وجود گذشت چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی نه ایران و نه ایالات متحده آمریکا از پیمان مودت دوکشور خارج نشده اند" . شما را به خدا خودتان این عبارت را قبول دارید؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! به اسارت گرفتن تمام دیپلماتهای آمریکا و زندانی کردن آنها به مدت 444 روز، آتش زدن پرچم و شعار مرگ بر آمریکا دادن بدون وقفه و موارد دیگر. حتما اینها نشانه حفظ مودت بین دو کشور بوده است؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
ایضا جمع همه جنایتهای آمریکا به ایرانیها
بانام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
خود ایران هم میداند که این دادگاه هر حکمی که صادر کند میتواند مسکوت بماند و اجرا نشود. مگر نه اینکه امریکا در خصوص اسارت کارکنان سفارتش به دادگاه لاهه شکایت کرد و ایران هم حکم همین دادگاه را اجرا نکرد این موضوع هم همینطور فقط خوش به حال وکلای این پرونده میشه که کلی پول دریافت می کنند برای وکالت
ناشناس
|
Germany
|
۱۴:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
سرگرم کردن سر ملت همیشه خواب
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
معاهده مودت
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
احتمالا این هم یکی دیگر از تصمیمات خانم موکرینی است. رهبران کشورهای اروپایی بشدت زیر فشار افکار عمومی برای باقی ماندن در برجام هستند. سخنرانیهای یهودستیزانه احمدی نژاد دوران ظهور فاشیسم در اروپا را برای افکار عمومی تداعی و وجدان زخم خورده اروپا را دوباره متاثر نمود. موکرینی دنباله روی بانکهای ایتالیایی است که در دوران محمد خاتمی با تزریق پول نفت 220 دلاری از ورشکستگی نجات یافتند. ترامپ در امریکا از دو سال پیش در افکار عمومی محبوبتر است و رفتنی نیست، شاید فرد یا افراد دیگری باید صحنه حکومت را بنفع صلح ترک کنند....
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
صبح بخیر نفت زمان خاتمی ۸ دلار بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
تابناک ایران حالش خوبه؟؟؟؟
پاسخ ها
reza
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
عالی توپ
پر از بد بختی و فلاکت و.. ....
ایرانی هیچ
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
مردم مستضعف کاملا نابود شده.کل مردم بیمار اعصاب و روان گرفتن دیگه هیچ انسان سالمی تو این مملکت نیست.از رانندگیشون گرفته تاحمله به فروشگاه موقع گرون شدن کالا!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۶/۰۷
شما که میگفتین تحریمها اثر نداره،
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟