در چهارم دی ماه سال جاری بود که دولت از لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ رونمایی کرد. بررسیها نشان میدهد، قرار است دولت برای هر ایرانی در سال ۱۳۹۸ حدود ۵ میلیون و ۴۶۰ هزار تومان، یا به عبارتی، ماهیانه حدود ۴۵۵ هزار تومان هزینه کند. پرسش این است که چقدر از این هزینه ها، صرف مجلس شورای اسلامی، امور قضایی و ... میشود؟
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ شش روز است، از رونمایی لایحه بودجه سال 1398 می گذرد و در این مدت، تحلیل های بسیاری پیرامون اعداد و ارقام موجود در لایحه بودجه سال آینده صورت گرفته است. به هر حال با توجه به اینکه سال آینده ـ به دلیل وجود تحریم ها ـ سال خاصی برای اقتصاد کشور می باشد، پرسش این است که دولت تصمیم گرفته در سال آینده چقدر برای هر ایرانی هزینه کند و این هزینه ها در بخش های مختلف به چه میزان خواهد بود؟ مثلا هر ایرانی در سال آینده، ماهیانه چقدر برای مجلس شورای اسلامی هزینه پرداخت خواهد کرد؟
برای پاسخ به این پرسش باید به لایحه بودجه سال آینده رجوع کرده و جدول شماره 1 و میزان مصارف بودجه عمومی دولت را بررسی کنیم. این جدول نشان می دهد، مصارف بودجه عمومی دولت در سال آینده با کسر تسویه واگذاری دارایی های مالی یا همان پرداخت بدهی ها، حدود 454 هزار میلیارد تومان خواهد بود. اگر فرض بگیریم که جمعیت ایران 80 میلیون نفر است، این عدد نشان می دهد، دولت قرار است برای هر ایرانی در سال آینده، حدود 5 میلیون و 460 هزار تومان یا به عبارتی حدود 455 هزار تومان در ماه هزینه کند. این اعداد در حالی است که در لایحه بودجه سال 97، سهم هر ایرانی از مصارف بودجه حدود 4 میلیون و 891 هزار تومان در سال و یا به عبارتی حدود 408 هزار تومان در ماه بوده است.
حالا پرسش اساسی این است که مبلغ 455 هزار تومان در ماه در چه بخش هایی قرار است هزینه شود و دولت قرار است به نمایندگی از هر ایرانی در سال 1398، به صورت ماهانه چقدر برای مجلس شورای اسلامی یا امور قضایی هزینه کند؟
در جدول زیر مشاهده می کنید که بخشی از این 455 هزار تومان در کجاها هزینه می شود. همان گونه که می بینید، بیشترین مبلغی که قرار است دولت به ازای هر ایرانی در سال آینده در هر ماه پرداخت کند، بابت رفاه اجتماعی شامل امداد و نجات، بیمه ها و... می باشد، که حدود 113 هزار و 780 تومان است. همچنین دولت قرار است به ازای هر ایرانی در سال آینده، ماهیانه 76980 تومان برای آموزش و پژوهش، 48741 تومان برای درمان، 31544 تومان برای دفاع از کشور پرداخت کند. همچنین دولت برای هر ایرانی در ماه، نزدیک به 400 تومان برای هر یک از موارد گردشگری و محیط زیست (حفاظت از محیط زیست، کاهش آلودگی و ...) و نزدیک به 600 تومان برای مجلس شورای اسلامی خرج خواهد کرد.
نکته شایان ذکر در جدول زیر این است که سهم هر ایرانی در ماه از هزینه های آموزش و پژوهش در لایحه بودجه سال 98 در مقایسه با سال 97 در مقایسه با سایر هزینه ها بیشترین افزایش را داشته است و بیشترین کاهش نیز به بخش انرژی تعلق دارد.
اما دولت این مخارج را از کجا تأمین می کند؟ همان گونه که می دانید دولت درآمدهایی نیز دارد که از جمله مهمترین آنها، درآمدهای مالیاتی و نفتی است. مطابق با لایحه بودجه سال 1398 هر ایرانی در سال آینده، سالیانه، یک میلیون و 849 هزار تومان یا به صورت ماهانه حدود 154 هزار تومان مالیات پرداخت خواهد کرد. پس بخشی از هزینه های بالا از طریق درآمدهای مالیاتی تأمین خواهد شد. همچنین سهم هر ایرانی در سال آینده از درآمدهای نفتی حدود 149 هزار تومان در ماه خواهد بود؛ بنابراین، از 455 هزار تومانی که ماهانه دولت برای هر ایرانی هزینه خواهد کرد، 302 هزار تومان از محل درآمدهای نفتی و درآمدهای مالیاتی و مابقی مبلغ باقی مانده تا 455 هزار تومان، هم از محل واگذاریی دارایی های مالی 26 هزار تومان و مجموع سایر درآمدهای اختصاصی 127 هزار تومان تأمین خواهد شد.
با همه این تفاسیر و با توجه به اینکه به هر حال، هزینه ها از جیب مردم به نوعی خارج می شود، مردم حق دارند، نسبت به کیفیت ارائه خدمات نظر بدهند و سؤال کنند.