به رغم نگران کننده خواندن آمار مهاجرت دانشجویان ایرانی، وزیر علوم بر «عادی» بودن روند خروج ایرانیان از کشور برای تحصیل اشاره میکند و حتی از آن فراتر، تاکید دارد که این روند با مشکلات اقتصادی کند هم شده است.
به گزارش «تابناک»، مهاجرت ایرانیان به قصد تحصیل در دیگر کشورها که بسیار درباره آن شنیدهایم و گاه با تعاریفی مانند فرار مغزها توصیف و تشریح میشود، همواره یکی از مشکلات بزرگی بوده که مورد گوشزد منتقدان قرار گرفته و بر اساس آن، از مسئولان، به ویژه متولیان آموزش عالی در کشور خواسته میشود تا مانع از وقوع آن شوند.
انتقاداتی که اخیرا به نوعی از زبان دبیر ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور تکرار شده است، هرچند که انتظار نمیرود این دست انتقادات به شکل گیری واکنشی موثر منجر شود که اگر این گونه بود، پیش از این طرحهای مفصل و جامعی برای کند کردن و توقف مهاجرتهای وسیع دانشجویی صورت میگرفت.
واکنشی که این بار برخلاف انتظار، با عادی توصیف شدن ماجرا همراه شده است؛ واکنشی که وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نسبت به نگران کننده خواندن خروج دانشجویان از کشور از خود نشان داده و در توصیفش گفته: «از منظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خروج دانشجویان برای تحصیل یک روال عادی دارد و بین کشورهای دیگر هم آمار خروج دانشجویان ما خیلی بالا نیست.»
ادعایی که غلامی در تشریح آن به ایلنا میگوید: «آمار خروج دانشجویان از کشور دو بخش دارد؛ یک بخش آنهایی هستند که برای تحصیل به خارج از کشور میروند و وزارت علوم تا حدودی آمار آنها دارد، زیرا اقدام به تایید مدرک و آزادی سازی مدارک تحصیلیشان میکنند [و بخش دیگر]کسانی که به صورت آزاد اقدام به گرفتن ویزا میکنند و برای تحصیل به خارج از کشور میروند که طبعا وزارت علوم آمار آنها را ندارد.»
اظهار نظری که نشان میدهد وزارت علوم آماری از خروج از کشور به قصد تحصیل ندارد و ادعای عادی بودن میزان خروج از تحصیل به قصد تحصیل، تنها با تکیه بر آمار آن دسته از دانشجویان است که از پیش از مهاجرت به وزارت علوم مراجعه میکنند. آماری که البته بنا بر سخنان وزیر، همه این دسته دانشجویان را هم شامل نمیشود!
وضعیتی که بر اساس آن میتوان نتیجه گرفت که اظهارنظر وزیر علوم میتواند به هیچ عنوان درست نباشد. موضوعی که خود وزیر نیز تلویحا آن را تایید میکند، اما زمانی قابل تامل است که بدانیم وزارت علوم به عنوان متولی آموزش عالی در کشور، میبایست آمار دقیقی در این خصوص در اختیار داشته باشد و علاوه بر آن، برنامه ریزی برای کاهش و توقف این مهاجرتها را در دستور کار قرار دهد.
مهاجرتهایی که به نوعی نشان از اشکالاتی بنیادی در آموزش عالی کشورمان دارند؛ اشکالاتی که میشود در اظهار نظر وزیر نیز به وجودشان پی برد، به ویژه اگر بدانیم وقتی از وزیر علوم پرسیده شده «بیشتر متقاضیان ادامه تحصیل در چه رشتههایی خروج از کشور را در پیش میگیرند؟»، باز پاسخ وزیر حکایت از بی اطلاعی کامل وی دارد. بی اطلاعی فردی که سکاندار آموزش عالی در کشورمان است و مدعی است آمار مهاجرت دانشجویی از کشور عادی است، اما هیچ گونه اطلاعات خاصی در این خصوص ندارد!