سلب اختیارات محمد بن سلمان از سوی پادشاه سعودی، امضای قرارداد تسلیحاتی ۲ میلیارد دلاری میان روسیه و مصر، واکنش وزیر خارجه عُمان به جاسوسی امارات و مشاجره در پارلمان اردن بر سر «معامله قرن» از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به آغاز عملیات مشترک ایران و ترکیه از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به آغاز عملیات مشترک ایران و ترکیه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزیر کشور ترکیه اعلام کرد که آنکارا و تهران عملیات مشترکی علیه تروریستهای «پکک» انجام دادند.
«سلیمان سویلو»، وزیر کشور ترکیه که پانزدهم اسفندماه اعلام کرده بود، ترکیه در فاز برنامهریزی عملیات مشترک نظامی با ایران، علیه گروهک حزب کارگران کردستان (پکک) هستند، روز دوشنبه خبر داد، دو کشور عملیات مشترکی علیه تروریستهای پکک انجام دادند.
سویلو پیشتر گفته بود: «به زودی با ایران علیه گروه تروریستی پکک عملیات نظامی انجام میدهیم. تبادلات اطلاعاتی دوجانبه در حال انجام شدن است».
به گزارش «دیلی صاباح»، وزیر کشور ترکیه خبر داد یک عملیات مشترک بین ترکیه و ایران علیه تروریستهای پکک انجام شده است.
طبق گزارشها، عملیات مشترک ترکیه و ایران ساعت هشت صبح به وقت مرز شرقی ترکیه انجام شده است.
سلیمان سویلو امروز گفته است: «ما صبح امروز در مرز شرقیمان یک عملیات مشترک با ایران علیه پکک شروع کردهایم و نتیجه آن را اعلام خواهیم کرد».
سلب اختیارات محمد بن سلمان از سوی پادشاه سعودی
ملک سلمان پادشاه سعودی برخی از اختیارات محمد بن سلمان ولیعهد و وزیر دفاع این کشور را از وی سلب کرده است.
به گزارش گاردین، عدم حضور محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در جلسه هیأت وزیران به اخباری مبنی بر بروز شکاف و اختلاف در خاندان سلطنتی این کشور دامن زده و روی برخی خبرهای مرتبط در این باره تأکید کرده است.
این در حالی است که بر اساس گزارش این رسانه، ولیعهد و وزیر دفاع سعودی در دو هفته گذشته نیز در دیدارها و جلسات دیپلماتیک و وزارتی غایب بوده است.
در ادامه گزارش گاردین در این خصوص آمده است: به رغم درخواست پادشاه عربستان برای حضور محمد بن سلمان در نشست اخیر کابینه این کشور، وی از این اقدام خودداری کرده است.
امضای قرارداد تسلیحاتی ۲ میلیارد دلاری میان روسیه و مصر
منابع نظامی روسی اعلام کردند که مقامات روسیه و مصر، قرارداد خرید ده ها جنگنده از نوع «سو-۳۵» را به ارزش ۲ میلیارد دلار امضا کرده اند.
این منابع تأکید کردند، قرارداد تسلیحاتی امضا شده بین روسیه و مصر از اواخر سال ۲۰۱۸ اجرایی شده است.
بر اساس این گزارش، قرار است جنگنده های مذکور طی سال های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ به مصر تحویل داده شود.
این نوع از جنگنده ها می توانند در آنِ واحد، ده هدف هوایی و زمینی را نابود کنند.
واکنش وزیر خارجه عُمان به جاسوسی امارات
«یوسف بن علوی» وزیر خارجه عُمان یکشنبه شب در همایشی در باشگاه فرهنگی مسقط به متلاشی شدن باند جاسوسی امارات در عُمان واکنش نشان داد.
وی در خصوص این باند با لحنی کنایهآمیز گفت: «این قبیل مسائل بین همسایگان اتفاق میافتد» و این سخن بن علوی موجب خنده حاضرین شد.
بن علوی افزود: «ما با همه همسایگان خود با نوعی لطف و مهربانی تعامل میکنیم».
به نوشته روزنامه قطری «الشرق»، وزیر خارجه عُمان همچنین گفت: راه ما با رهبری سلطان قابوس کاملا روشن است و آن اینکه «دوستانمان را بیشتر و دشمنانمان را کمتر کنیم» و لذا هیچ خصومتی بین ما و همسایگان وجود ندارد.
اخیرا برخی شبکههای اجتماعی و فعالان رسانهای از محاکمه محرمانه یک باند جاسوسی امارات متشکل از افسران امنیتی اماراتی و شهروندان عُمانی در مسقط خبر دادند.
«المختار الهنائی»، روزنامهنگار عُمانی در صفحه توئیتر خود نوشت: دوشنبه گذشته جلسه محاکمه باند جاسوسی امارات در عُمان محرمانه برگزار شد. (جزئیات بیشتر)
وزیر خارجه عُمان درباره مسأله فلسطین نیز تصریح کرد: «بدون به رسمیت شناختن دولت مستقل فلسطین، ممکن نیست معامله قرن موفق شود زیرا آنها طرف قدرتمند این مذاکرات هستند».
به نوشته روزنامه «عُمان»، بن علوی درباره مسأله فلسطین نیز تصریح کرد: «بدون به رسمیت شناختن دولت مستقل فلسطین، ممکن نیست معامله قرن موفق شود زیرا آنها طرف قدرتمند این مذاکرات هستند».
وی افزود، فلسطین «خط قرمز» است و تشکیل دولت مستقل فلسطین یک ضرورت استراتژیک نه تنها برای فلسطینیان بلکه برای کل محیط اطراف آن است.
مشاجره در پارلمان اردن بر سر «معامله قرن»
جلسه فوقالعاده پارلمان اردن به منظور بررسی تحولات قدس اشغالی و مسجدالأقصی در سایه طرح صلح آمریکا به نام «معامله قرن»، روز دوشنبه با جنجال برگزار شد.
«محمد هدیب» نماینده پارلمان اردن با انتقاد از موضع این کشور در قبال قدس و اماکن مقدس گفت که «قیمومیت اردن بر قدس در حال احتضار و "معامله قرن" نیز رو به پایان است».
طبق گزارش وبگاه «الخلیج اونلاین»، این سخن هدیب باعث عصبانیت برخی نمایندگان شد و درگیری لفظی بین آنها رخ داد و به حد پرتاب بطری آب و زدوخورد کشیده شد.
پس از این مشاجره، «عاطف الطراونه» رئیس پارلمان اردن، محمد هدیب را به اهانت به موضع اردن در قبال قدس متهم و او را از جلسه پارلمان اخراج کرد و به کمیته تحقیق ارجاع داد.
بعد از توافق اسلو، دایره اوقاف قدس وابسته به وزارت اوقاف، مقدسات و امور اسلامی اردن، ناظر رسمی بر مسجدالأقصی و اوقاف قدس اشغالی است.
معامله قرن یا توافق نهایی، طرحی به پیشنهاد دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی و حمایت عربستان، برای پایان منازعه اسرائیل با فلسطین و مقدمهای برای عادیسازی روابط عربی اسرائیلی است. در این طرح و مذاکرات بعدی، مسأله آوارگان با «وطن جایگزین» در خارج از فلسطین اشغالی از جمله در اردن، حل و «حق بازگشت» آوارگان فلسطینی به کشورشان برای همیشه لغو میشود.
گفته میشود از جمعیت بیش از ده میلیونی اردن، بیش از سه میلیون فلسطینی در اردن زندگی میکنند. آوارگان فلسطینی و فرزندان و نوادگان آنها که بعد از سال های ۱۹۴۸ و ۱۹۶۷ وارد اردن شدهاند، در حدود ده اردوگاه زندگی میکنند.