مطالعات جدیدی که به تازگی تاثیر عصاره اسفناج را در بهبود عملکرد ورزشی مورد بررسی قرار داده نشان میدهد نوعی ترکیب فعال در عصاره اسفناج به میزان قابل توجهی قدرت عضلانی را بهبود میبخشد.
به گزارش ایسنا، اسفناج سرشار از کلسیم، منیزیم و آهن بوده و به همین علت برخی آن را غذایی "فوقالعاده" میدانند.
برخی مطالعات نشان دادهاند که اسفناج مزایای سلامتی گوناگونی از جمله پیشگیری از سرطان و آسم، کاهش فشارخون و کمک به کنترل عوارض دیابت دارد.
آزمایشهای جدید به بررسی پتانسیل دیگری از اسفناج یعنی بهبود عملکرد عضلات پرداختهاند، البته در این مطالعه عصاره گیاه اسفناج در مکملهای غذایی به جای گیاه آن مورد بررسی قرار گرفته است.
متخصصان دانشگاه آزاد برلین در این مطالعه تاثیر "اکدیسترون" را بر عملکرد ورزشی و قدرت عضلانی مورد آزمایش قرار دادند.
اکدیسترون ترکیب اصلی عصاره اسفناج است. این ترکیب یک فتواستروئید است یعنی استروئیدی که به طور طبیعی در گیاهان ترشح میشود و متعلق به گروهی موسوم به فیتواسترولهاست که به طور ساختاری شبیه به کلسترول هستند.
مطالعات قبلی در پستانداران نشان دادهاند که اکدیستروئیدها طیف گسترده ای از اثرات مفید دارند. در دهه ۱۹۸۰ میلادی متخصصان اکدیسترون را "راز روسی" نامیدند که تصور میشد ورزشکاران المپیک روسیه از آن به عنوان مکمل تقویت عملکرد استفاده میکردند.
سایر مطالعات نشان دادهاند که اکدیسترون "سنتز پروتئین در ماهیچه اسکلتی" را افزایش میدهد. در واقع متخصصان تاکید کردهاند که اکدیسترون نسبت به سایر استروئیدهای ممنوعه در ورزش مانند متاندرستنولون قویتر است.
تیم متخصصان دانشگاه آزاد برلین برای تحقیقات خود مطالعهای روی ۴۶ ورزشکار جوان صورت دادند. متخصصان این ورزشکاران را به دو گروه تقسیم کردند و به یک گروه عصاره اسفناج و به گروه دیگر دارونما دادند. در این مطالعه که برای ۱۰ هفته به طول انجامید، نه متخصصان و نه ورزشکاران نمیدانستند کدام گروه کدام ماده را دریافت میکند.
در طول این مطالعه ورزشکاران به منظور مشخص شدن تأثیرات اکدیسترون بر بهبود عملکردشان، دوزهای متفاوتی از آن را دریافت میکردند.
سپس متخصصان نمونههای خون و ادرار این ورزشکاران را برای تجزیه و تحلیل اکدیسترون و شاخصههای زیستی بالقوه بهبود عملکرد آنها گرفتند. آنها همچنین غربالگری جامع برای مواد ممنوعه افزایش دهنده عملکرد را در افراد مورد آزمایش انجام دادند.
نتایج آزمایشها نشان داد ورزشکارانی که اکدیسترون دریافت کرده بودند، افزایش قابل ملاحظه ای در توده عضلانی خود داشتند. یافتهها همچنین حاکی از فعل و انفعالات اکدیسترون با گیرنده استروژن بتا بود. علاوه بر این یافتههای آزمایشها افزایش کارایی تکرار تمرینات فشاری را نشان دادند.
نکته دیگر آن که آزمایشات خون و ادرار نشانههایی از سمی شدن کبد یا کلیه را در ورزشکاران نشان ندادند.
متخصصان این مطالعه تاکید کردهاند که با توجه به تأثیر قابل توجه مکمل اکدیسترون بر بهبود عملکرد ورزشی ورزشکاران، این ماده باید در فهرست مواد و روشهای ممنوعه در ورزش در طبقه عوامل آنابولیک قرار گیرد.
بنا بر گزارش سایت تخصصی مدیکال نیوز تودی، متخصصان همچنین خاطر نشان کردهاند که شرکتکنندگان این مطالعه روزانه حداقل دو قرص اکدیسترون که معادل چیزی بین ۲۵۰ گرم تا چهار کیلوگرم گیاه اسفناج، بسته به کیفیت آن است، مصرف میکردند.