با تصمیم جدید وزارت جهاد کشاورزی، باید شاهد جهش دوباره قیمت مرغ باشیم؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد در یک سال گذشته، این دومین بار است که صادرات گوشت مرغ ممنوع و سپس آزاد اعلام می‌شود. در نوزدهم شهریور ماه سال گذشته بود که با رشد قیمت گوشت مرغ دولت تصمیم گرفت، صادرات این قلم کالا را در کنار کالا‌های دیگر ممنوع اعلام کند. این ممنوعیت صادرات گوشت مرغ، سرانجام در یکم آبان ماه ۱۳۹۷ به پایان رسید.
کد خبر: ۹۱۰۶۹۴
|
۱۹ تير ۱۳۹۸ - ۱۷:۱۵ 10 July 2019
|
15365 بازدید
|
تابناک اقتصادیدر هفدهم تیر ماه سال جاری، ممنوعیت صادرات گوشت مرغ لغو شد. این تصمیم از آن رو گرفته شد که گفته می‌شود بازار با مازاد تولید گوشت مرغ مواجه بوده و همین عامل باعث کاهش قیمت آن و ضرر تولیدکنندگان شده است. سیاست ممنوعیت و آزادسازی صادرات جهت تنظیم بازار در یک سال گذشته بار‌ها آزمایش و هر بار ممنوعیت باعث از دست رفتن بازار‌های صادراتی و آزادسازی باعث افزایش قیمت کالا در بازار‌های داخلی شده است. پیش بینی می‌شود، قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ در چند روز آینده به ۱۴۵۰۰ تومان برسد.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ یک بار دیگر صادرات گوشت مرغ آزاد اعلام شد. این دستور طی نامه‌ای در ۱۷ تیر ماه سال جاری که از سوی علی اکبر مهرفرد معاون وزیر جهاد کشاورزی به مهدی میراشرفی رئیس گمرک ارسال شده بود، صادر شد.
 
در این نامه که تصویر آن را در زیر ملاحظه می‌کنید آمده است: "با توجه به نامه شماره ۷۳۴۸۴ / ۶۰ مورخ ۱۳۹۸/۳/۷ وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت در خصوص رفع ممنوعیت صادرات برای محصولات طیور با تأیید این وزارت به استحضار می‌رساند بند ۳ کالا‌های اعلام شده در نامه مذکور در خصوص صادرات گوشت مرغ با کد تعرفه‌های ۰۲۰۷۱۱۰۰ و ۰۲۰۷۱۲۰۰ نیاز به تأیید وزارت جهاد کشاورزی و همچنین تأیید سیستمی این معاونت در پنجره تجارت فرامرزی گمرک جمهوری اسلامی ایران ندارد؛ بنابراین صادرات گوشت مرغ با کد تعرفه‌های مذکور، صرفاً با رعایت قوانین و مقررات فنی و بهداشتی (از جمله اخذ گواهی بهداشتی از سازمان دامپزشکی کشور) بلامانع است. "

دود سیاست ممنوعیت و آزادسازی صادرات اقلام در چشم صادرکنندگان و مصرف کنندگان
شایان ذکر است که ممنوعیت صادرات گوشت مرغ به صورت رسمی در ۲۸ بهمن ماه سال گذشته اعلام و گفته شد ممنوعیت صادرات گوشت مرغ از اول اسفند ماه ۹۷ تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه دارد.

در یک سال گذشته چند بار صادرات گوشت مرغ ممنوع و آزاد اعلام شده است؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد در یک سال گذشته، این دومین بار است که صادرات گوشت مرغ ممنوع و سپس آزاد اعلام می‌شود. در ۱۹ شهریور ماه سال گذشته بود که با رشد قیمت گوشت مرغ دولت تصمیم گرفت که صادرات این قلم کالا را در کنار کالا‌های دیگر ممنوع اعلام کند. محمد شریعتمداری وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت با ارسال نامه‌ای در ۱۹ شهریور ماه ۱۳۹۷ به عسکری رئیس کل سابق گمرک ایران ممنوعیت صادرات گوشت مرغ را در کنار انواع دفترچه مشق و حسابداری، شکر خام و شکر سفید، جوال و کیسه برای بسته بندی، انواع پودر‌های مشتقات شیر، آب تمیز، کازئین، انواع لاستیک سبک و سنگین و مرغ زنده اعلام کرد. این ممنوعیت صادرات گوشت مرغ در نهایت در یکم آبان ماه ۱۳۹۷ به پایان رسید.

اهداف آزادسازی اخیر صادرات گوشت مرغ چه بوده است؟

همان گونه که ملاحظه گردید قرار بود این ممنوعیت صادرات گوشت مرغ تا پایان ماه مبارک رمضان باشد، اما این ممنوعیت تا تیر ماه سال جاری نیز ادامه داشته است.

این ممنوعیت صادرات گوشت مرغ در کنار افزایش تولید باعث شد تا بازار با مازاد رو به رو شود و قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان برسد. این کاهش قیمت موجب شد تا تولیدکنندگان اعلام کنند با افزایش هزینه‌های تولید، بر روی هر کیلوگرم مرغ گوشتی تولیدی خود بین دو تا سه هزار تومان متضرر می‌شوند. در ابتدا وزارت جهاد کشاورزی برای سامان بخشیدن به این اوضاع، شرکت پشتیبانی امور دام کشور را مکلف کرد تا هر کیلوگرم مرغ منجمد را با قیمت ۱۳ هزار تومان از تولیدکنندگان خریداری کند و سپس در یک حرکت حمایتی دیگر از تولیدکنندگان، دستور آزادسازی صادرات گوشت مرغ را صادر نمود؛ بنابراین آزادسازی صادرات گوشت مرغ عمدتاً با هدف کاهش مازاد تولید و تنظیم قیمت در بازار صورت گرفته است.
 
چرا با تصمیم جدید وزارت جهاد کشاورزی، باید شاهد جهش دوباره قیمت مرغ باشیم؟

تأثیر این تصمیمات بر قیمت گوشت مرغ چه بوده است؟

روز گذشته (۱۸ تیر ماه ۱۳۹۸) برومند چهار آیین، عضو هیأت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی در مصاحبه‌ای درباره آخرین تحولات بازار مرغ، گفت: دیروز (۱۷ تیرماه) متوسط نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۹ هزار و ۲۵۰ و مرغ آماده طبخ در سطح خرده فروشی ۱۳ تا ۱۴ هزار تومان بوده است.
 
چهارآیین از افزایش هزار تومانی قیمت مرغ در ده روز گذشته در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون متوسط کشوری قیمت این کالا ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان در هرکیلوگرم است. عضو هیأت مدیره کانون سراسری مرغداران گوشتی   افزود: با توجه به شرایط کنونی عرضه و تقاضا پیش بینی می‌شود، قیمت مرغ زنده ظرف چند روز آینده به ۹ هزار و ۷۰۰ و مرغ گرم به ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان برسد؛ بنابراین به نظر می‌رسد تصمیمات اخیر زمینه افزایش قیمت مرغ به بیش از ۱۴ هزار تومان را فراهم کرده است و با آزادسازی صادرات و افزایش نسبی تقاضای بازار داخلی (به دلیل آغاز مسافرت‌های تابستانی و برگزاری مراسم‌های جشن و سرور تا قبل از آغاز ایام محرم و صفر)، طی چند هفته آینده قیمت مرغ در بازار از مرز هر کیلوگرم ۱۵ هزار تومان نیز عبور کند.

چرا افزایش قیمت گوشت مرغ مهم است؟

با توجه به آخرین اطلاعات رسمی منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفند و گوشت گاو و گوساله در یک سال منتهی به ۳۱ خرداد ماه سال جاری به ترتیب ۱۰۴ و ۱۱۹ درصد رشد داشته است. با این رشد قیمت گوشت گوسفند و گوشت گاو و گوساله مصرف کنندگان سعی کردند گوشت مرغ که قیمت آن در یک سال گذشته نزدیک به ۵۸ درصد رشد داشت را جایگزین کنند. با تصمیمات اخیر و روند افزایش گوشت مرغ در روز‌های آینده پیش بینی می‌شود که گوشت مرغ نیز از سفره کسانی که تاکنون توانایی خرید و مصرف آن را داشتند، پر بکشد.

آزادسازی صادرات گوشت مرغ به صادرات رانتی دامن می‌زند

در چند روز اخیر موضوع رشد چشمگیر صادرات آبنبات در سال گذشته خبرساز شد. محمدرضا مودودی، سرپرست سازمان توسعه تجارت طی مصاحبه‌ای گفت: بررسی‌های اخیر حاکی از صادرات تکان دهنده ۱۲۰ میلیون دلار آبنبات به عراق بوده است؛ در واقع از اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات مواد اولیه تولید (شکر) سوءاستفاده شده است.

حالا این داستان آبنبات و شکر قرار است در صادرات گوشت مرغ به نوع دیگری تکرار شود. حدود ۹۰ درصد از جیره غذایی مرغ را ذرت (۶۰ درصد) و کنجاله سویا (۳۰ درصد) تشکیل می‌دهند. دولت برای واردات هر دوی این اقلام (ذرت و سویا) ارز دولتی پرداخت می‌کند؛ بنابراین با صادرات گوشت مرغ، عملاً از تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی جهت واردات ذرت و سویا سوءاستفاده خواهد شد و یارانه ارزی که قرار بود مردم ایران از آن استفاده کنند حالا غیرمستقیم در اختیار مردم سایر کشور‌ها قرار می‌گیرد. البته تولیدکنندگان مرغ بار‌ها اعلام کرده اند که مافیای حاضر در واردات خوراک دام و طیور نمی‌گذارند این دو قلم به قیمت ارز دولتی به دست آن‌ها برسد.

دود سیاست ممنوعیت و آزادسازی صادرات اقلام در چشم صادرکنندگان و مصرف کنندگان

همان گونه که عنوان شد، در یک سال گذشته دولتی‌ها دو بار تصمیم به ممنوعیت و آزادسازی صادرات گوشت مرغ گرفته اند. این سیاست در اقلام دیگری همچون سیب زمینی، گوجه، رب گوجه فرنگی، گوشت قرمز و ... نیز بار‌ها تکرار شده است. اما نتیجه این ممنوعیت و آزادسازی صادرات چه بوده است؟

با قاطعیت می‌توان گفت که دود سیاست ممنوعیت و آزادسازی صادرات اقلام به چشم صادرکنندگان و مصرف کنندگان رفته است. صادرکنندگان با اعلام ممنوعیت و آزادسازی چندباره صادراتی عملاً سهم بازار‌های خارجی تحت اختیار خود را که سال‌ها برای به دست آوردن آن‌ها تلاش کرده اند، از دست داده اند و مصرف کنندگان نیز با اعلام آزادسازی با افزایش قیمت و کاهش مصرف اقلام مواجه شده اند.

به نظر می‌رسد که بعد از گذشت یک سال سیاستگذاران نیز به تازگی به این نتیجه رسیده اند که ممنوعیت و آزادسازی صادرات ابزار مناسبی جهت تنظیم بازار نیست چرا که در مورخه ۱۶ تیر ماه ۱۳۹۸ عباس قبادی دبیر ستاد تنظیم بازار طی مصاحبه‌ای اعلام کرد که براساس آخرین مصوبات ستاد تنظیم بازار دیگر چیزی به نام ممنوعیت یا آزادسازی صادرات محصولات و کالا‌های مختلف وجود ندارد و اگر تصمیم بر تنظیم بازار یک محصول به نفع تولیدکنندگان یا مصرف‌کنندگان داشته باشیم، با تعرفه آن‌ها بازی خواهیم کرد. وی افزود: به عنوان مثال اگر یک محصول همچون سیب‌زمینی با افزایش قیمت مواجه شود، تعرفه آن را برای صادرات افزایش می‌دهیم و دیگر صادرات آن را ممنوع نخواهیم کرد، به گونه‌ای تعرفه آن را تعیین می‌کنیم تا قیمت آن در بازار کنترل شود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
یعنی این وزارت نمی تواند درست مدیریت کند که مازاد و عدم مازاد چقدر است که قیمت را افزایش یا کاهش ندهد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
این وزارتخانه چی رو مدیریت کرده که حالا قیمت مرغ مدیریت کنه
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
من حاضرم قسم بخورم بدون این وزارت خونه ها اوضاع از این بهتر میشه.نبودشون بهتر از بودنشونه
معلم ناامید
| Germany |
۰۷:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۰
سیاست وزرای جهاد و صنعت و ...در مورد دامداران و مشکلاتشان مردود است
حجتی ضعیف عمل کرده و ...
مهربان توسی
| Germany |
۰۷:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۰
گوشت سفید و قرمز و ماهی و...همه گران و سودش در جیب واسطه و دلال و...و دامدار هم نالان از گرانی علوفه و خوراک دام و...
ناشناس
|
Qatar
|
۱۷:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
همين مرغ مانده بودر سفره هاهمين هم دارن نابودش ميكنن
مجمد رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
مجلس و نمایندگان محترم چنانچه یک وزیر و مسئولی توانایی انجام مسئولیت های محوله را نداشت میبایست استیضاح و برکنار گردد خصوصا وزیر جهاد که نتوانسته قیمت کالاها را یک ماه ثابت نگاه دارد !!!! وزیر قبلی دعوت به کار گردد چون توانسته بود تعادلی بین قیمت کالاها برقرار نماید !!!
تاریخ
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
منظور از " تنظیم قیمت در بازار " یعنی افزایش قیمت است.
پرسش اساسی این است: چرا دولت همواره در جهت" افزایشی " تنظیم قیمت در بازار حضور دارد؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
نميشه درب اين وزارتخانه ها تخته كنند كه ملت نفس راحتي بكشند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
بله باید منتظر باشیم.
متاسفانه چند روز بیشتر ثبات قیمت نداشتیم. نمیدونم چرا باید با آزادسازی صادرات، مردم خودمون را تحت فشار قرار بدیم.
این موضوع خیلی ساده است: صادرات (سیب زمینی، مرغ، میوه، پسته و ....) در این شرایط یعنی کاهش عرضه در داخل و در نتیجه گرانی برای مردم.
خواهشا جلوی این تصمیمات گرفته شود
مجمد رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
با این افزایش قیمت ها مرغ هم از سفره خالی مردم و سبد غذایی خانوارها حذف شده ؟؟؟ اما هنوز عدهای حقوق و مزایای و درامد و حقوق چند شغل خارج از قانون دریافت میکنند ؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
بجای اینکه هزینه های تولید رو کاهش بدن، راحتترین راه رو انتخاب کردن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
دان مرغ با دلار 4200 تومن و از بیت المال مردم ایران تامین و وارد میشود و مرغ تولید شده به کشورهای همسایه میرسد
آشنا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۹
متاسفانه عده ای از مسئولین کارخانه دار و بیزینسمن هستند و در بسیاری از کارها فعالند و خودشان از بالا رفتن برخی قیمتها نفع میبرند لذا جلوی افزایش قیمتها را نمی گرند
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟