در گفت‌وگو با «تابناک اقتصادی» مطرح شد؛

بازار مسکن برای رکود سه ساله آماده می‌شود/ چرا این رکود، عمیق‌تر از دوره‌های قبلی است؟

مهدی سلطان محمدی با بیان این موضوع که از چند ماه پیش اکثر کارشناسان پیش بینی می‌کردند که بازار مسکن به سمت رکود حرکت کند و در سال ۹۸ یک رکود در بازار مسکن رخ دهد، افزود: هم اکنون داده‌هایی که در این زمینه وجود دارد صحت پیش بینی‌های کارشناسان در مورد رکود را تایید می‌کند و بر این مبنا می‌توان گفت که بازار مسکن عملا وارد یک دوره رکودی شده است که این دوره ممکن است ۲ الی ۳ سال به طول بینجامد.
کد خبر: ۹۲۳۷۱۳
|
۲۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۸:۱۸ 14 September 2019
|
21898 بازدید
|
بازار مسکن برای رکود سه ساله آماده می‌شود/ چرا این رکود، عمیق‌تر از دوره‌های قبلی است؟
 
تابناک اقتصادیمهدی سلطان محمدی با بیان این موضوع که از چند ماه پیش اکثر کارشناسان پیش بینی می‌کردند که بازار مسکن به سمت رکود حرکت کند و در سال ۹۸ یک رکود در بازار مسکن رخ دهد، افزود: هم اکنون داده‌هایی که در این زمینه وجود دارد صحت پیش بینی‌های کارشناسان در مورد رکود را تایید می‌کند و بر این مبنا می‌توان گفت که بازار مسکن عملا وارد یک دوره رکودی شده است که این دوره ممکن است ۲ الی ۳ سال به طول بینجامد.

به گزارش تابناک اقتصادی، بررسی گزارش‌های تحولات بازار معاملات مسکن که ماهانه توسط بانک مرکزی منتشر می‌شود نشان می‌دهد که بعد از ۱۵ ماه افزایش قیمت مداوم، قیمت مسکن سرانجام در مرداد ماه سال جاری کاهشی شد. نمودار زیر روند متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در ۱۵ ماه گذشته را نشان می‌دهد. همان گونه که ملاحظه می‌گردد متوسط قیمت هر مترمربع مسکن در مرداد ماه با کاهشی ۲.۴ درصدی یا ۳۲۵ هزار تومانی در مقایسه با تیر ماه به حدود ۱۳ میلیون تومان رسیده است.

ورود بازار مسکن به دوران رکود دو الی سه ساله/ عقب افتادن رشد قیمت مسکن از نرخ تورم در سال آینده/ کاهش حجم ساخت و سازها و معاملات در دوران رکود/ دو دلیل برای عمیق تر بودن دوران رکود فعلی در مقایسه با دورهای قبلی

همچنین افزایش قیمت مسکن در ۱۵ ماه گذشته باعث شده است تا قدرت خرید مردم کاهش یابد و به همین منظور تعداد معاملات مسکن در مدت مذکور به شدت کاهش یافته است. در مرداد ماه سال جاری میزان معاملات مسکن ۳۲۹۲ واحد بوده که این میزان در مقایسه با مرداد ماه سال گذشته ۷۲.۶ درصد و در مقایسه با ماه گذشته ۳۱.۳ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

با کاهش قیمت مسکن در مرداد ماه سال جاری این امیدواری برای خریداران ایجاد شده است که روند کاهش قیمت در این بازار آغاز شده و حتی برخی از مسئولان بخش مسکن از جمله محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی مردم را تشویق به خرید مسکن نموده است. وی در ۹ شهریور ماه ۱۳۹۸ طی مصاحبه‌ای گفت: افزایش حباب گونه قیمت مسکن تقریباً متوقف‌شده و قیمت‌ها روند نزولی گرفته است و کسانی که حقوق‌بگیر هستند و می‌خواهند منزلی تهیه کنند در این شرایط می‌توانند خانه بخرند.

حالا پرسش این است که آیا روند کاهش قیمت مسکن که در مرداد ماه سال جاری آغاز شده است، ادامه خواهد یافت؟ وضعیت بازار مسکن در نیمه دوم سال جاری و سال‌های آینده چگونه خواهد بود؟ آیا دوران رکود بازار مسکن فرا رسیده است؟ این رکود تا کی به طول خواهد انجامید؟

مهدی سلطان محمدی کارشناس و تحلیلگر حوزه مسکن در پاسخ به این پرسش‌ها به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: پیش بینی‌هایی که هم اکنون می‌توان در مورد وضعیت بازار مسکن انجام داد عمدتاً بر مبنای الگو‌هایی است که بازار در طول دوره‌های گذشته طی کرده است. حدود چهار دهه است که آمار‌های مربوط به مسکن تهیه و منتشر می‌شود و بررسی این آمار‌ها نشان می‌دهند که بازار مسکن چرخه‌های نسبتاً منظمی را طی نموده است که یک دوره کامل این چرخه‌ها حدود ۵ الی ۶ سال به طول می‌انجامد.
 
وی ادامه داد: بخش کمتری از این ۵ الی ۶ سال چرخه، معمولاً مربوط به دوران رونق است و بخش بیشتری نیز مربوط به دوران رکود است. این چرخه‌ها به صورت اتفاقی رخ نداده اند بلکه این چرخه‌ها بر اساس یک ریشه‌های بنیادی از جمله ساختار بازار مسکن و نحوه تولید مسکن شکل گرفته اند.
 
این تحلیلگر حوزه مسکن با بیان این موضوع که از چند ماه پیش اکثر کارشناسان پیش بینی می‌کردند که بازار مسکن به سمت رکود حرکت کند و در سال ۹۸ یک رکود در بازار مسکن رخ دهد، افزود: هم اکنون داده‌هایی که در این زمینه وجود دارد صحت پیش بینی‌های کارشناسان در مورد رکود را تایید می‌کند و بر این مبنا می‌توان گفت که بازار عملا وارد یک دوره رکودی شده است که این دوره ممکن است ۲ الی ۳ سال به طول بی انجامد.

سلطان محمدی گفت: در این دوره رکودی اتفاقی که می‌افتاد این است که؛
 
۱) از نظر قیمت می‌توان گفت که میزان رشد قیمت مسکن کند می‌شود به طوری که این رشد قیمت از تورم عقب خواهد افتاد. به عنوان نمونه اگر تورم در سال آینده ۳۰ درصد باشد، رشد قیمت در بازار مسکن ۱۰ درصد خواهد بود که در این حالت قیمت‌ها به میزان ۲۰ درصد به صورت نسبی کمتر از تورم خواهد بود.
 
۲) از نظر حجم معاملات مسکن، می‌توان گفت: حجم معاملات در این مدت کاهش خواهد یافت و دلیل آن این است که در دوره کاهش قیمت ها، از یک سو فروشندگان به دلیل چسبندگی قیمت‌ها آمادگی عرضه واحد‌های خود به قیمت‌های پایین‌تر را ندارند و از سوی دیگر خریداران به این امید که بازار مسکن دیگر توانی برای افزایش قیمت ندارد، خرید خود را به تعویق خواهند انداخت.
 
۳) حجم ساخت و ساز هم به فاصله زمانی یک ساله به سمت کاهش سوق داده خواهد شد.

این کارشناس حوزه مسکن در مورد طولانی بودن دوره رکود در چرخه فعلی در مقایسه با چرخه‌های قبل گفت: دلایلی وجود دارد که نشان می‌دهد این رکود در مقایسه با رکود‌های قبلی می‌تواند عمیق‌تر باشد. اولین و مهمترین دلیل این است که اقتصاد کشور در حال حاضر ضعیف‌تر از دور‌های قبل است و درآمد خانوار‌ها رشد کافی ندارد. این موضوع باعث شده است که مردم توان خرید مسکن را نداشته باشند و به نظر نمی‌رسد که در دو الی سه سال آتی این قدرت خرید به طرز محسوسی افزایش یابد؛ بنابراین از نظر تقاضا بازار ضعیف است. دومین دلیل این است که میزان افزایش قیمت مسکن در سال‌های ۹۶ و ۹۷ بیش از حد انتظار بود و به اصطلاح فعالین بازار، بازار اُورشوت کرده است.
 
سلطان محمدی ادامه داد: در عین حال دلایلی نیز وجود دارد که در خلاف جهت این گفته‌ها عمل می‌کند که از آن جمله می‌توان به این موضوع اشاره کرد که معمولاً در چرخه‌های قبلی هنگامی که بازار مسکن در دوران رونق بود میزان ساخت و ساز شدیداً افزایش پیدا می‌کرد، اما دوران رونق اخیر این گونه نبود. به عنوان نمونه در سال‌های ۸۹ و ۹۰ که بازار مسکن با رونق همراه بود میزان ساخت و ساز به نزدیک یک میلیون واحد نیز رسید، اما در دوران رونق قبلی میزان ساخت و ساز حتی به سقف ۴۰۰ هزار واحد هم نتوانست برسد. یعنی در دوران رونق قبلی میزان عرضه مسکن زیاد نبوده است که بتواند دوران رکود را طولانی‌تر کند. وی ادامه داد:، اما در مجموع برآیند این دلایل این است که دوران رکود فعلی بازار مسکن از دوره‌های قبلی طولانی‌تر خواهد بود.

سلطان محمدی در انتهای صحبت‌های خود گفت: نتیجه آن که نمی‌توان چشم انداز نوید بخشی را برای افزایش قیمت‌ها و رشد تقاضا در بازار مسکن متصور بود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۳
زمین ۷ میلیاردی رو یک میلیارد تخفیف زدم حاضرم ۶ میلیارد بدم ولی دریغ از یک دونه مشتری
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
خخخخخ, کدوم آدمی میآد 6 میلیارد توی این بازار خراب به شما پول بده....برو 4 میلیارد اگه کسی ازت خرید, خوششانسی !!1
علی رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
مطمینی زمین سیصد میلیون تومنی رو نزدی
هفت میلیارد ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۳
یعنی بعد از رکود سه ساله دوباره شاهد جهش قیمت باید باشیم ؟؟؟؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۰۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
یکسال دیگه رکود مسکن ادامه پیدا کنه کل بازارها از شدت رکود و بی پولی قفل و فلج میشه . فکر کردی دولت فعلی میتونه با این سیاست غلط خوابوندن املاک بازارهای دیگه رو بچرخونه . باش و ببین ادامه این وضع به چه بحران وخیمی ختم میشه . رکود طولانی مسکن خطرناکترین و بی سابقه ترین بحران اقتصادی رو در کل کشور ایجاد میکنه
محسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۵
ناشناس 00.26 لطفا فراموش نکنید علت اصلی رکوم عدم توان خرید قشر مصرف کننده مسکن می باشد و با ضعیف تر شدن این قشر رکود عمیقتر خواهد شد
ناشناس
|
United States of America
|
۱۸:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۳
رکود جدید ۸ ساله خواهد بود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
و حتی شاید بیشتر
دلیل اصلی رکود بازار مسکن گرانی بیش از حد آن و پایین آمدن شدید قدرت خرید مردم است. فعلاً اگه مردم بتونند شکمشان را سیر بکنند و بتونند یه چیزی بپوشند راضیند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۳
باز دوباره قانون مالیات از خانه های خالی و یا سوداگران را به عقب بیاندازید و بعد از چند سال دوباره پول های سرگردان از بانک خارج شود و بیاید به این سمت و دوباره بهانه درست کنید و تقصیر امریکا بیاندازید
کارشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۳
ما در آذر 96 وقتی قسمت مسکن بدون هیچ دلیلی یکباره 3 برابر شد هشدار کما در مسکن را دادیم. در حالیکه مسکن قبل آذر 96 در رکود قرار داشت عواملی سعی داشتند قیمت مسکن را همچنان بصورت نجومی بالا برده تا خریداران از جمله سرمایه داران را با حیله و فریب بسمت خرید مسکن کشید ه تا سود باد آورده نصیب حود کنند. ولی این اتفاق نیافتاد و سرمایه داران و خریدران عاقل تر از آن بودند که در این دام بیافتند. شاید عده قیلی غول خورده و در دام افتادند ولی خیلی زود آنها هم متوجه اشتباه خود شدند و سوداگران با طمع همچنان در پی افزایش قیمت بودند عافل از اینکه کسی را نخواهند یافت تا ملک آنها را بالاتر از ارزش واقعی و با قیمتهای تخیلی بخرد! تا قیمت مسکن واقعی نشود تنها ضررهای بزرگ نصیب صاحبان املاک اضافی خواهد شد و خریداری برای قیمتهای تخیلی پیدا نخواهند کرد!
متذکر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۳
مگه کسی دیونه است با قیمتهای توهمی خونه بخره درصورتیکه ارزش واقعی خونه یک پنجاهم قیمتهای نجومیه؟!
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۰۰:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
خخخخخخخخخخخ خونه یک پنجاهمه . باشه اصلا چطوره طرف یک پراید رو با دو تا پنت هوس تاخت بزنه ها ؟ آخه همه چی قیمتش واقعیه بجز مسکن !!! دل خوشی داری تو هم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۳
قیمت واقعی ملک 90% پائین تر از قیمتهای اعلامیه. انتظار برای خرید خونه با قیمتهای خیالی ابلهانه است.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۲:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
برو ترکیه ببین قیمتها چیه و چنده...خیلی آدم باید ساده باشه توی ایران به این قیمتها خونه بخره...!!!1
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۳
الان بیش از 12 ساله که مسکن در رکود و کماست و تا قیمتها به پائین تر از قیمتهای سال 86 نرسه خریداری هم نیست خیال همه راحت باشه. اگه کسی فکر می کنه بالاخره بعد از گذشت سالها می تونه ملکشو با قیمت تخیلی بفروشه سخت در اشتباهه!
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۰۰:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
باشه هر وقت اون پراید لگن که چهار تیکه مقوا و نایلون و پلاستیک و حلبیه شد 4 میلیون مسکن هم با اینهمه هزینه کمرشکنش میاد پایین . چشم
اصغر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۳
یعنی تا حالا رونق داشته تازه میخواد بره تو رکود ؟!! مسکن از نیمه دوم سال 92 تا حالا یکسره تو رکوده . رکودی که تدبیر و امید با هدایت نقدینگی املاک به بورس و بازار سرمایه رقم زد . مسکن که راکد شد کل اقتصاد رو با خودش بخواب رکود فرو برد چون پیشران اقتصاد کلانه . حالا هم تدبیر تموم تلاششو میکنه که مسکن رونق نگیره نکنه دوباره پولهای سرمایه گذاری شده روی یکمشت سهام پاره به استناد یک شاخص انفجاری و دست ساز دوباره برگرده سمت خرید املاک . کاری کردن ملک که حیاتی ترین و اساسی ترین نیاز و کالای سرمایه ای هر انسانیه برای همه شده لولو خوخوره . میره سهام پراید لگن یا یک بانک ورشکسته رو میخره اما زمین مرغوب نه !!! یا میره ترکیه و گرجستان ملک رو با قیمت نجومی و ریسک فوق العاده بالا میخره اما اینجا نه !!! این شده سیاست افتخارآفرین تدبیر . سیاستی که بی سابقه ترین رکود اقتصادی و بیکاری تاریخ کشور رو رقم زده و بهمراه ابرتورم حاصل از بی ارزش شدن پول ملی ، یک رکودتورمی خوشگل و مامانی گذاشته وسط سفره مردم . مسکن رونق زا و اشتغال آفرین باید قربونی بشه برای بورس . فقط و فقط بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس بورس
پاسخ ها
علی
| Netherlands |
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۴
بورس یه جوری با کله می خوره زمین که تا سالهای سال اسمشم نیارید. همش عدد سازیه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۲۳
حتی بعد از 100 سال کسی نمی تونه امید خردی ملکشو با قیمتهای تخیلی داشته باشه
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟