فردین آقابزرگی در گفت‌وگو با «تابناک اقتصادی»؛

تغییرات در بازار پایه فرابورس به صلاح فعالان بازار است/ بازدهی ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصدی سهامی در بازار پایه/ بهترین گزینه تبدیل نوسان بازار‌های دیگر به ۱۰ درصد بود/ تغییرات جدید در بلندمدت به نفع فعالان بازار خواهد بود

دامنه نوسان قیمت در شرکت‌های بازار پایه‌ای تا قبل از اعمال تغییرات جدید ۱۰ درصد در نظر گرفته شده و این در حالی بود که بازار پایه بنا به دلایلی، چون حضور شرکت‌هایی که بعضاً با حکم قضایی دستور انحلال آن‌ها صادر شده یا شرکت‌هایی که فاقد انتشار اطلاعات بموقع برای سهامداران بودند، با ریسک بالایی روبه رو بود.
کد خبر: ۹۲۵۲۷۹
|
۳۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۷:۱۲ 22 September 2019
|
20082 بازدید
|
تابناک اقتصادیفردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه گفت: با این اصلاحات در بازار پایه برخی افراد متضرر شدند، ولی برخی از افراد که همین الان اظهار ضرر می‌کنند، بخش عمده‌ای از فعالیتشان از ابتدای سال یا ماه‌های گذشته با سود همراه بوده است و صرفا به خاطر تغییر تابلو این‌ها ضرر نکرده اند و برخی از منافع و سود‌ها را در گذشته به دست آورده اند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ بازار پایه فرابورس با هدف تسهیل ورود شرکت‌های سهامی عام به بازار سرمایه و سهولت در انجام معاملات آن‌ها در سال ۱۳۹۰ شروع به کار کرد. در این بازار، شرکت‌هایی قابل درج و نقل و انتقال سهام هستند که بر اساس الزام بند ب. ماده ۹۹ قانون پنجم توسعه، مشمول ثبت نزد سازمان بورس بوده و امکان پذیرش در یکی از بازار‌های بورس یا فرابورس را ندارند.

تا قبل از اعمال مقررات جدید، میزان دامنه نوسان سهام روزانه بازار پایه ۱۰ درصد و این درحالی بود که میزان نوسان سهام روزانه در نماد‌های بورسی ۵ درصد تعیین شده بود. معاملات بازار پایه تا قبل از اعمال مقررات جدید در سه تابلو الف، ب. و ج. در حال انجام بود، اما مطابق با ‏دستورالعمل جدیدی که ابلاغ شد، معاملات سهام ناشران این بازار ‏در تابلو‌های «زرد»، «نارنجی» و «قرمز» انجام خواهد شد. هم اکنون در بازار پایه ۱۸۱ نماد حضور دارند.

با اعمال تغییرات در بازار پایه در سال جاری، برخی سهامداران که در این بازار فعال بودند، متضرر شدند و اعتراضاتی را به این تغییرات داشتند و این اعتراضات تا آنجا پیش رفت که حتی قرار است وزیر اقتصاد برای پاسخگویی به برخی پرسش‌ها در این زمینه به مجلس برود.

روز گذشته سی ام شهریور ۱۳۹۸ حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مجلس و عضو کمیسیون برنامه و بودجه طی مصاحبه‌ای ضمن بیان این که سؤال از فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی به خاطر کاهش ارزش سهام سهامداران خرد در بورس پایه به هیأت رئیسه مجلس تقدیم شده است، افزود: در روز‌ها و هفته‌های اخیر ارزش سهام سهامداران خرد بورس پایه حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش پیدا کرده و اجرای نادرست تدابیر و مقررات جدید توسط سازمان بورس باعث بروز این مشکل شده است.

سؤال مجلس از وزیر اقتصاد در مورد اتفاقات اخیر بازار پایه یک بار دیگر نگاه همگان را به این بازار و تغییراتی که در مدت اخیر در این بازار صورت گرفته است جلب کرد. پرسش‌هایی اساسی که در این زمینه مطرح است، اینکه چرا قوانین و مقررات در بازار پایه تغییر کرد و آیا این تغییرات در بلندمدت به نفع فعالان بازار است یا به ضرر آن ها؟

فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه و مدیرعامل کارگزاری بانک دی در پاسخ به پرسش‌های فوق به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: در همه جای دنیا سهام شرکت‌هایی که خارج از ضوابط معمول پذیرش در بورس هستند، در بازار فرابورس معامله  می‌شوند. بر اساس قانون، کلیه شرکت‌هایی که در شرف نقل و انتقال سهام خود هستند، باید نزد سازمان بورس به ثبت رسیده باشند و بازار پایه فرابورس مکانی است که سازمان بورس برای انجام چنین کاری در نظر گرفته است.

تغییرات در بازار پایه به صلاح فعالان بازار است/ بازدهی 300 تا 400 درصدی برخی سهام در بازار پایه/ بهترین گزینه این بود که نوسان بازارهای دیگر را به ده درصد تبدیل می کردند/ تغییر در مقررات بازار پایه در بلندمدت به نفع فعالان بازار خواهد بود
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: دامنه نوسان قیمت در شرکت‌های بازار پایه‌ای تا قبل از اعمال تغییرات جدید ۱۰ درصد در نظر گرفته شده و این در حالی بود که بازار پایه بنا به دلایلی، چون حضور شرکت‌هایی که بعضاً با حکم قضایی دستور انحلال آن‌ها صادر شده بود یا شرکت‌هایی که فاقد انتشار اطلاعات بموقع برای سهامداران بودند با ریسک بالایی مواجه بود. برخی‌ها نیز با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و مجاری غیرقانونی شروع به جوسازی برای سهام این نوع شرکت‌ها می‌کردند و همین باعث می‌شد تا ریسک‌ها در این بازار افزایش دو چندانی یابد و ریسک‌های زیادی ناخواسته به کلیه فعالان بازار تحمیل شود. به همین دلیل تصمیم اکثریت صاحب نظران بر آن شد که دامنه نوسان قیمت را از ۱۰ درصد به یک، دو و سه درصد برای تابلو‌های قرمز، نارنجی و زرد تقسیم بندی کنند.

آقابزرگی دلیل انجام چنین کاری را جایز نبودن سرمایه گذاری آحاد مردم بر سهام شرکت‌هایی دانست که فاقد شفافیت و یا در شرف انحلال بودند و یا صورت‌های مالی آن‌ها مردود بود. وی ادامه داد: به این دلیل بود که مسئولین مربوطه تصمیم گرفتند که دامنه نوسان قیمت را محدود کنند حتی محدودتر از دامنه نوسان قیمت در بازار‌های اول و دوم فرابورس.

مدیرعامل کارگزاری بانک دی با بیان این که تصمیمات اخیر باعث افزایش شفافیت و کاهش ریسک سرمایه گذاری خواهد شد، این تصمیمات را تأیید کرد و گفت: شاید اعتراضات به این خاطر بود که این تصمیمات درست اطلاع رسانی و اجرا نشد. پیشنهاد این بود که از مدت‌ها قبل برای انجام چنین کاری مقدمه چینی و زمینه سازی می شد و یا از ابتدا تصمیم به نوسان قیمت ۱۰ درصد برای بازار پایه گرفته نمی‌شد.

آقابزرگی ادامه داد: فرآیند به شکلی صورت گرفته که من فکر می‌کنم این تغییرات به مرور زمان جا خواهد افتاد و بیشتر فعالان بازار هم، هم اکنون این تغییرات را به نوعی پذیرفته اند، چون این تغییرات به صلاح و به نفع خود فعالان بازار بوده است. این کارشناس بازار سرمایه گفت: اعمال هر گونه محدودیت در بازار و نظام عرضه و تقاضا جایز و شایسته نیست و بهترین روش ممکن این بود که بازار‌های بورس و فرابورس را بدون محدودیت قیمت و یا به ۱۰ درصد نوسان قیمت ارتقا می‌دادند آن زمان کسانی که طالب ریسک و سود سهام بیشتر بودند، منابع خود را از بازار پایه به بازار بورس یا بازار اول و دوم فرابورس سوق می‌دادند.

وی ادامه داد: از آغاز سال ۹۸ تا این لحظه سهامی را در بازار پایه‌ای داشته ایم که ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصد بازدهی داشته است. آقابزرگی افزود: با این اصلاح، برخی افراد متضرر شدند، ولی برخی از افراد که همین الان اظهار ضرر می‌کنند، بخش عمده‌ای از فعالیتشان از ابتدای سال یا ماه‌های گذشته همراه با سود بوده است؛ صرفا به خاطر تغییر تابلو این‌ها ضرر نکرده و برخی از منافع و سود‌ها را در گذشته به دست آورده اند.

آقابزرگی در پایان سخنان خود گفت: کلیت کار خوب بوده، اما بهتر از این‌ها می‌شد اجرا کرد. بهترین گزینه این بود که نوسان بازار‌های دیگر را به ۱۰ درصد تبدیل می‌کردند یا اطلاع رسانی با مدت زمان بیشتری انجام می‌دادند تا اینکه آحاد فعالان بازار این حس را نداشته باشند که این تصمیم یکباره گرفته و اجرایی شده است. باید جمع بسیاری از فعالان بازار را دعوت می‌کردند و این اطلاع رسانی را انجام می‌دادند. در هر صورت در بلندمدت این تصمیمات به نفع فعالان بازار خواهد بود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۵
حمید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
کاش این صحبت های بی سر و ته یکطرفه رو منتشر نکنید.

خودی ها که سهم های بازار پایه شون رو فروختن و سودشون رو بردن بعد قانون رو اعلام کردندو بازار و نبستن تا ما حداقل 50 درصد از سرمایه مون سوخت بشه

قوه قضاییه باید مسببین این کار رو محاکمه میکرد.
پاسخ ها
رضا س
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۳
دقیقا اینطوری هست . دقیقا یک هفته قبل از اعلام قوانین جدید خودشون فروختن و همه سهم های پایه منفی شد همه رفتن صف فروش .
خودشون خبر داشتن.
قوه قضاییه باید بیاد جلو
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
خیلی چیزها در بورس تهران وارونه هست.یکیش همین نوسان ده درصدی در بازار پایه.اگر دامنه من درآوردی بورس تهران برای کاهش ریسک بازار هست چرا سهم هایی که ریسک بالایی دارند از روز اول اجازه نوسان ده درصدی داده شد؟اگر قرار هست امتیازی در مورد دامنه نوسان داده بشه این امتیاز رو باید به سهم های برتر بازار بدن و سهم هایی که سودآور هستن و سود نقدی بالا هم توزیع میکنن تا نقدینگی بیاد سمت این سهم ها
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
کارشناس ما هنوز نمیدونه که نوسان با سود مرکب تقریبا 94 درصد در هفته تبدیل شده به 9و 6 و 3 درصد .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۱
کاری به کارشناس ندارم
شما سواد نداری
اولا ترکیبی ۶۰ درصد
حالا شده حدود ۱۷ درصد
که تو ماه میشه ۸۰ درصد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
اینکه از آغاز سال ۹۸ تا این لحظه یک سهمی وجود داشته که ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصد بازدهی داشته است دلیل چیزی نمیشود
باید میانگین قیمت سهام از آغاز سال ۹۸ تا این لحظه اعلام شود تا مشخص شود سهامداران سود بردند یا ضرر کردند شاخص بورس هم فقط یک بازی و یک طنز است مهم قیمت سهام است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
این شرکتهایی که ایشان اشاره می کند تعدادشان کمتر از 10 تا نبود و نباید به خاظر 10 شرکت 180 شرکت را قربانی کرد
اگر ایشان به محدودیت اعتقاد دارند چرا برای بورس هم این محدودیت را قائل نیستند بسیاری از شرکتهای تابلو اصلی هم بیش از حد گران شده اند و پشتوانه ندارند
نظر ایشان در رابطه به دامنه 1 درصد هفتگی و حراج 2 درصدی برای کل شرکتهای بورس چگونه است
صادق
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
بزرگوار.... . جناب ... سی هزار میلیارد تومان خسارت سهامداران بازار پایه در این چند روز بوده...نزدیک به ۵۰درصد بیشتر سهامداران خرد زیان دارند جبران این خسارت خودش با وجود این قانون غیرممکنه آن وقت شما از سود اوری صحبت می کنید...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
همه چیز در بلند مدت و کوتاه مدت به نفع مسئولان و خانواده های آنان است

سرمایه های مردم در بازارهای مختلف تولیدی داره نابود میشه

تولید به معنی واقعی داره نابود میشه چون همش مونتاژ بود و واردات .

دولت های روحانی، احمدی نژاد و هاشمی رفسنجانی بیشترین ضربه را به مردم و کشور و سرمایه های ایران زدند

مردم در هیچ بازاری سرمایه گذاری نمیکنند مگر دلالی و واسطه گری

تقریبا به دوران قاجارها نزدیک شده ایم
حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
شما با چه تحلیلی دارید میگین به نفع سهامداران! به نفعشان بوده که ۵۰ درصد ضرر کنند! چرا اینقدر دوست دارید تو اقتصاد دخل و تصرفی کنید؟ به چه حقی به صورت ناگهانی با اعمال قوانین جانبدارانه و برای تقویت بازار های دیگه به سهامداران بازار خرد باید آسیب بزنید؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
یه پیشنهاد این تصمیم به اصطلاح ایشان عالی را به کل بورس و بازارها تعمیم دهید تا ایشان و تیم شان هم از نظرات عالی بهره مند شوند !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۳۱
جناب آقا بزرگی ای کاش با مطالعه بیشتری نسبت به اظهار نظر در مورد بازار پایه اقدام میکردید نخست اینکه در همه جای دنیا بازار های خارج از بورس ( بازار پایه ) با مکانیزم دامنه نوسان بیشتر حد اقل ۲و ۳ برابر نسبت به سایر بازار ها وجود دارد نمونه بارز آن بازار بورس کره جنوبی است که در ان نماد های با ریسک بالا به مراتب دارای دامنه نوسان بیشتری است. نکته بعدی اینکه با کاهش دامنه نوسان باعث عدم جذابیت سهامداری برای سرمایه گذاری در چنین بازاری خواهد شد چون تا زمانی که در دبگر بازار های موازی دامنه نوسان بیشتر است سهامداران در بازار با دامنه نوسان کمتر نخواهند ماند .مورد بعدی بی مدیریتی مسئولان سازمان فرابورس در عدم نظارت کافی بر نمادهای بازار پایه میباشد جون بر فرض اگر عدم شفافیتی وجود دارد ایا این نبود شفافیت برای همه این ۱۸۱ نماد صدق میکرد قطعا اینگونه نیست چرا که سازمان فرابورس ایران با اختیاراتی که دارد به راحتی با نمادی که فاقد شفافیت است برخورد کرده وآن را از بازار خارج کند ای کاش مسئولان دلایل محکمه پسندی را ارائه میکردند تا برای سهامداران باور پذیر باشد
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟