تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون غلبه هیجان بر منطق با چاشنی ریزش شاخص کل بورس، سهام آسیایی به بالاترین سطح ۱۴ هفتهای خود رسید، آرامکوی سعودی در ۹ماهه سال جاری میلادی ۶۸ میلیارد دلار سود کرد، خوشبینی بازار به داد نفت نرسید، قیمت دلار، یورو و سکه در بازار تهران و تجدید قوای طلا برای رکوردشکنی دوباره را در بر دارد.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی روز گذشته در یادداشتی در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: امروز ۱۳ آبان ۹۸ و یک سال از شروع جنگ اقتصادی و تحریم بانکی و صادرات نفت ایران، از سوی آمریکا میگذرد؛ در حالی که آن روز پیش بینی یکسال بعد مشکل و تا حدی نگرانکننده بود. آمریکا با تداوم یک سال فشار حداکثری به هدف اصلی اش که از هم فروپاشی اقتصاد و در نهایت به زانو درآوردن ایران بود، نرسید؛ ضمن اینکه نرخ ارز که خود آمریکاییها از آن به عنوان شاخص مهم تاثیر فشار یاد میکردند، از ۱۴۳۵۰ تومان در ۱۳ آبان ۹۷ به ۱۱۳۰۰ تومان در سیزده آبان ۹۸ رسیده که ۲۱ درصد افزایش قدرت پول ملی را نشان میدهد. تورم ناشی از تغییر نرخ ارز و اخلال در بخش خارجی اقتصاد، فشار زیادی به اقتصاد ایران، خصوصا اقشار با درآمد پایین و ثابت وارد آورد و رفاه بخش مهمی از مردم از بابت تحریم آسیب دید که نیاز به ترمیم دارد. در نهایت ثبات نسبی به اقتصاد برگشت و شاخصهای مهم اقتصادی نظیر تورم و رشد غیرنفتی به آرامی در مسیر بهبود قرار گرفت."
روز گذشته شاخص کل بورس تهران متاثر از یک شایعه در خصوص نحوه موافقت بانک مرکزی با افزایش سرمایه بانک ها از محل تجدید ارزیابی مواجه شد، شایعه ای که باعث بوجود آمدن فضای هیجانی منفی در تالار حافظ شد ولی نکته مثبت در خصوص وضعیت بازار کاهش کمتر شاخص کل هم وزن نسبت به دماسنج اصلی بازار سرمایه بود.
به نقل از نبض بورس ، شاخص كل در حالی در ارتفاع 304 هزار و 676 واحدی قرار گرفت که ریزش 4284 واحدی معادل 1.39 درصد را تجربه کرد. شاخص قيمت(وزني-ارزشي) نیز در کانال 81 هزار و 625 واحدی قرار گرفت و کاهش 1147 واحدی معادل 1.39 درصد مواجه شد. شاخص كل (هم وزن) رقم 85 هزار و 316 واحدی را با عقب نشینی 788 واحدی معادل 0.92 درصد به نمایش گذاشت و شاخص قیمت هم وزن با کاهش 527 واحدی معادل 0.92 درصد ره سطح 57 هزار و 47 واحدی رسید.شاخص آزاد شناور با کاهش 4958 واحدی برابر با 1.40 درصد رقم 348 هزار و 618 واحدی را نمایش داد و شاخص بازار اول با کاهش 3380 واحدی معادل 1.51 درصد به کانال 221 هزار و 123 واحدی برگشت و شاخص بازار دوم با کاهش 7511 واحدی معادل 1.20 درصد رقم 621 هزار و 10 واحدیرا به نمایش گذاشت. ارزش معاملات بورس تهران بیش از 1320.6 میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از داد و ستد بیش از 3 میلیاردو 54 میلیون برگه سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 363,243 نوبت معاملاتی بود.
روز دوشنبه، با امید به این که آمریکا و چین به توافق تجاری نزدیک شدهاند، سهام آسیایی به بالاترین سطح چهارده هفتهای خود رسیدند. این در حالی بود که انتشار گزارش اشتغال فراتر از انتظار آمریکا، ریسکپذیری در بازارها را تقویت کرده بود. گستردهترین شاخص سهام آسیا-اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن با جهشی ۱.۰۸ درصدی به بالاترین سطح خود از ۲۴ جولای تا کنون رسید و بیشترین رشد یک روزه خود از یازدهم اکتبر تا کنون را به ثبت رساند. بازارهای سهام اروپا هم رشد بازارهای آسیایی را دنبال کردند. با آغاز معاملات اروپایی امروز، شاخص یورواستاکس۵۰ با رشد ۰.۵۳ درصدی روبه رو شد. داکس آلمان ۰.۴۹ درصد و فوتسی انگلیس ۰.۴۱ درصد، بالا آمدند. بازار ژاپن به علت تعطیلات رسمی بسته بود.
شاخص شرکتهای برتر چین، سیاسآی۳۰۰، با رشد ۰.۷۲ درصدی روبه رو شد، در حالی که هانگسنگ در هنگکنگ ۱.۳۶ درصد جهش کرد. کوسپی کرهجنوبی ۱.۴۳ درصد جهش کرد و ایاساکس استرالیا ۰.۲۷ درصد بالا آمد. مقامات چین و آمریکا هر دو در روز جمعه از پیشرفت و سازنده بودن مذاکرات برای حلوفصل اختلافات تجاری خود خبر دادند و واشنگتن اعلام کرد که این توافق میتواند در ماه جاری امضا شود. اما تحلیلگر بانک ملی استرالیا در یادداشتی به مشتریان این بانک هشدار داد: هر چقدر هم که اظهارات مقامات آمریکایی و چینی نشان از قطعی بودن فاز اول توافق تجاری داشته باشد، هنوز این که آیا آمریکا با درخواست چین برای لغو تعرفههای جدید برنامهریزی شده برای ماه دسامبر و لغو برخی تعرفههای قبلی، موافقت خواهد کرد یا خیر، مشخص نیست و اگر این مسأله به زودی حل نشود، میتواند باعث فروپاشی این توافق شود. در بازار ارز، نرخ برابری دلار در مقابل ین ژاپن ۰.۰۶ درصد تقویت شد و به ۱۰۸.۲۳ واحد رسید. شاخص دلار در برابر ۶ ارز مهم جهان ۰.۰۲ درصد تضعیف شد و به ۹۷.۲۲۲ واحد رسید.
رویترز: آرامکوی سعودی، غول دولتی صنعت نفت عربستان اعلام کرد که سود خالص این شرکت در ۹ ماه ابتدایی امسال به ۶۸ میلیارد دلار رسیده است. آرامکو همچنین اعلام کرد که کل درآمد این شرکت در این دوره به ۲۴۴ میلیارد دلار رسیده است. آرامکو در اطلاعیه مربوط به عرضه اولیه سهام خود در بورس عربستان هم اعلام کرد عربستانیهایی که در این عرضه اولیه، سهام آرامکو را خریداری کنند، واجد شرایط دریافت سهامی که به عنوان سود شرکت اعطا خواهد شد، میباشند.
وزیر نفت درباره عرضه پنج درصد سهام آرامکو و تاثیر آن بر بازارهای جهانی نفت خام، گفت: بازار همان روال را دارد و قیمت نفت اکنون در محدوده ۶۰ دلار برای هر بشکه در نوسان است و هرچه تلاش میشود قیمت نفت بالا برود از رقم ۶۰ دلار به ازای هر بشکه بالاتر نمیرود و در همین سطوح میماند.
قیمت نفت در معالات روز دوشنبه بازار جهانی که معاملهگران در آستانه انتشار آمار اقتصادی جدید اروپا و آمریکا به سودگیری پرداختند، کاهش پیدا کرد. بهای معاملات آتی نفت برنت ۳۱ سنت کاهش یافت و به ۶۱ دلار و ۳۸ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات آتی نفت آمریکا ۲۹ سنت کاهش پیدا کرد و به ۵۵ دلار و ۹۱ سنت در هر بشکه رسید. قیمتهای نفت روز جمعه پس از این که آمریکا و چین از پیشرفت مذاکرات تجاری دو طرفه خبر دادند و مقامات آمریکایی اعلام کردند ماه جاری ممکن است توافقی امضا شود، حدود دو دلار افزایش پیدا کرده بودند.
در معاملات روز دوشنبه هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ ۱۱۲۰۰ تومان از مردم خریداری شد و به قیمت ۱۱۳۰۰ تومان در صرافیهای مجاز و بانکی سطح کشور، به متقاضی دریافت ارز فروخته شد. همچنین هر اسکناس یورو به نرخ ۱۲۵۰۰ تومان از مردم خریداری شد و به نرخ ۱۲۶۰۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته شد.
در جریان معاملات روز دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸ در بازار آزاد تهران، قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید ۳ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان، طرح قدیم نیز ۳ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان، نیم سکه ۲ میلیون و ۸۰ هزار تومان، ربع سکه ۱ میلیون و ۲۹۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۸۴۰ هزار تومان رسید.
قیمت طلا تحت تأثیر پیشرفت مذاکرات تجاری آمریکا و چین و آمار اشتغال مطلوب آمریکا که تقاضا برای خرید این فلز ارزشمند را محدود کرد، در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی کاهش یافت. هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز دوشنبه بازار سنگاپور ۰.۱ درصد کاهش پیدا کرد و به ۱۵۱۱ دلار و ۴۲ سنت رسید. در بازار معاملات آتی آمریکا، هر اونس طلا ۰.۱ درصد کاهش یافت و به ۱۵۱۳ دلار و ۹۰ سنت رسید.
شاپور محمدی، معاون وزیر اقتصاد در شست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی، از مصوبه شورای عالی بورس در مورد ایجاد بورس ارز سخن گفت که در راستای اجرای همین بند قانونی انجام شد اما اجرای آن منوط به هماهنگی با بانک مرکزی بود. چون بانک مرکزی باید وجود تعادل در بازار ارز را تأیید کند و از طرفی بداند که نرخ مرجع ارز قابل کشف در بازار باشد. در واقع این موضوع منجر به مسکوت ماندن مصوبه شورای عالی بورس شد؛ هرچند همچنان آمادگی برای ایجاد بورس ارز وجود دارد.
فرهاد دژپسند، در جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی گفت: از چهار ماه اخر سال گذشته اصلاح نرخ پایه های صادراتی انجام شد و بطور متوسط حدود ۳۰ درصد کاهش قیمت پایه صادراتی داشتیم. وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: اگرچه آمار تجارت خارجی در هفت ماه اول امسال نسبت به سال گذشته ۱۱ درصد کاهش یافته است، اما این کاهش ناشی از اصلاح قیمت پایه صادراتی است و اصلاح و کاهش قیمت پایههای صادراتی بر اساس تقاضای فعالان اقتصادی انجام شده است. وی تصریح کرد: در حال حاضر شرایط اقتصادی کشور روبه بهبود است؛ اما همچنان با نقطه مطلوب فاصله داریم؛ این در حالی است که آمار تجارت خارجی در نیمه اول امسال، اگرچه به ظاهر نگران کننده بود، اما با وجود شرایط تحریمی در واقعیت مطلوب است. به گفته دژپسند، شش ماهه اول امسال نشان داد اقتصاد ایران ظرفیت جهش و سرکوب تلاطمات را دارد. /مهر