کناره گیری عادل عبدالمهدی از نخست وزیری عراق، توضیحات واعظی درباره سخنان بنزینی روحانی، هوس حمله به منافع ایران در سوریه در پی اغتشاشات بنزینی، اعدام یک محیطبان در کرمان، واکنش افغانها به سفر سرزده رئیسجمهور امریکا، یک نماینده مجلس: حامیان دولت از مردم خجالت میکشند، آمار تکاندهنده مبتلایان به ایدز، ضربه به روحانی یا ضربه به نظام؟ و عبرتهای برجام به روایت عباس عراقچی، از مواردی است که موضوع گزارشهای خبری و تحلیلی روزنامههای امروز شده است.
به گزارش «تابناک»؛ روزنامههای امروز شنبه نهم آذرماه در حالی چاپ و منتشر شد که استعفای عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق از سمت خود، بازتاب اظهارات بنزینی روحانی در تبریز و واکنشها به آن و ویژگیهای بودجه ۹۹ در صفحات نخست آنها برجسته شده است.
روزنامه ایران طی گزارشی درباره ویژگیهای بودجه ۹۹ تیتر بودجه ۹۹ بینفت، با مالیات و ضدتورم را در صفحه نخست برجسته کرد.
روزنامه اعتماد که نیم صفحه نخست خود را با تصویری از آلودگی هوای تهران چیده، گزارش ایستادن هوا طاقت شهروندان را طاق کرده است با عنوان سقف آسمان کوتاه، تیتر یک و طی آن این سوال را مطرح نموده که کدام دستگاهها در کاهش آلودگی هوا مسئولیت دارند، ولی به آن عمل نمیکنند؟
روزنامههای وطن امروز، کیهان و جوان اظهارات اخیر عراقچی درباره مفید بودن مقاومت نسبت به همکاری در ماجرای برجام را با تیترهای مشابهی برجسته کرده اند.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم؛
محمد کاظمی در یادداشتی با عنوان خنده تلخ رئیس جمهور در شماره امروز روزنامه اعتماد به اظهارت روحانی در تبریز و خنده او پس از ادعای باخبر شدن او از سهمیه بندی بنزین در صبح جمعه نوشت: سخنان اخیر رئیسجمهور محترم در رابطه با سهمیهبندی بنزین خصوصا تفویض زمان اجرای آن و بیخبری ایشان تا روز جمعه بهتآور و حیرتبرانگیز است. برنامهای که به واسطه حساسیت و اطلاع همگانی از عوارض و تبعات آن طی چند سال این دست و آن دست شده و بارها به تعویق افتاده است و یک بار زمان اجرایش لو رفته و تا آستانه بحران پیش رفته بودیم در نهایت رییسجمهور از وقت دقیق اجرایش خبر نداشته و روز بعد متوجه شده است! انسان از هر جهت به موضوع فکر میکند و از هر زاویه مینگرد واقعا نمیتواند خود را توجیه کند و در تاسف و افسوس غرق نشود. ما راجع به یک مملکت ۸۰ میلیونی در اوج تحریمها و تمرکز دشمنان ریز و درشت و در حساسترین شرایط و پیرامون موضوع قیمت بنزین که همیشه بحران آفرین بوده است، سخن میگوییم. چگونه ممکن است رییسجمهور لحظه به لحظه، پیش و پس از اجرا شدن طرح در جریان نبوده و هماهنگیهای لازم را در بالاترین سطح پیگیری نکرده باشد؟ بدتر و زجرآورتر اینکه چطور ممکن است همین موضوع که در ۱۰۰ شهر موجب ناآرامیهای خشونتآسا شده و قربانیان زیادی گرفته و هم اکنون خانوادههایشان در عزا بهسر میبرند با خنده تلخ و شوخی بیان و روی زخم مردم نمک پاشیده شود؟ مردم چگونه میتوانند این همه را هضم و خود را آرام کنند؟! نه تنها بعد از ۱۰ روز که رییس قوه مجریه پیش از سهمیهبندی بنزین باید بارها با تواضع تمام در برابر مردم ظاهر میشد و ضرورت تعدیل قیمت بنزین را شرح میداد و جامعه را آماده انجام آن میکرد. پس از آن با این همه خسارتهای جانی و مالی اگر مسئولان محترم جملگی با اعتذار و پیشانیهای خیس در برابر ملت ایران حاضر و از ناکارآمدیها و سهلانگاریها و بیبرنامگیها و تندیها و خشونتها اظهار شرمندگی میکردند، کار فوقالعادهای انجام نداده بودند.
آیا دولت محترم میخواهد قریب به دو سال تصدی آینده خود را همین گونه سپری سازد و هیچ تغییر و چابکی و استحکام و مسئولیتشناسی در خویش ایجاد نکند؟ آیا نمیبینیم که اوضاع لحظه به لحظه حساستر و صدای پای خطر نزدیکتر میشود؟ آیا هنوز مسجل نشده که در چنین شرایطی مدیران کجسلیقه که اتفاقا سابقه اجرایی چندانی نداشته و مانع اطلاع رئیسجمهور از نظرات کارشناسان و مدیران باتجربه میشوند خود بحران سازند و حداکثر برای زمانهای عادی ساخته شدهاند؟ با این همه هنوز زمان هست، هنوز امکان رفع برخی از نواقص وجود دارد و هنوز میتوان بر بزرگواری و صبر و نجابت ملت ایران تکیه کرد و صادقانه با آنها سخن گفت. من به عنوان نماینده مردم از رئیس محترم جمهور میخواهم طی نطقی حساب شده و دقیق و با امعان نظر نسبت به آراء کارشناسان و سیاسیون خبره در سیمای جمهوری اسلامی مستقیما و زنده با مردم سخن بگوید و شجاعانه نواقص را بپذیرد و رسما از مردم عذر بخواهد و قولهای مشخص و با زمانبندی بدهد تا بر آتش تحیر، سرگردانی، نگرانی و بیاعتمادی مردم آبی پاشیده شود و جامعه از التهاب کنونی رهایی یابد. بگذارید بزرگان نظام بدانند که بسیاری از ما نمایندگان این روزها در میان مردم سر به زیر شدهایم. ما برای بسیاری از سوالات گزنده و درست مردم جز شرمساری چیزی برای عنوان کردن نداریم. آقایان بزرگوار و محترم! اگر بشود گرانی و تورم را توجیه کرد، اگر مردم فشار حداکثری دشمنان را درک کنند، اگر حساسیت شرایط را بفهمند، اگر سیل و زلزله را طبیعی و از کنترلها خارج بدانند با سوال از اختلاسها چه کنیم؟ چگونه میشود رانتخواریها را توجیه کرد؟ تعللها، خودمحوریها، عدم تمکین به قانون خصوصا قوانین مربوط به حقوق ملت را مخفی نمود؟ چطور میشود از سوالها پیرامون اختلاف مسئولان فرار کرد؟ چگونه امکان دارد که لحن سبک و ادبیات سخیف و خندههای تلخ مسئولان را برای مردم توضیح داد؟ آقایان مسئول و تصمیمگیر! مواظب سرعت زمان و صبر مردم و پیشبینیناپذیری حوادث باشید. خداوند با ما پیمان اخوت نبسته است و به قول امام راحل بترسیم از روزی که خدای ناکرده انفجاری حاصل بشود و ...
صلاحالدین هرسنی طی یادداشتی در شماره امروز همدلی با عنوان یارانه معیشتی و وعدههای دولت درباره عواقب احتمالی چگونگی تخصیص و پرداخت یارانه معیشتی از محل گران شدن بنزین نوشت: همچنان که عمر حبابها بسیار کوتاه و اندک و ترکیدنی است و حیات آنها به سر سوزنی بسته است، به نظر میرسد وعدههای دولت نیز در مسئله اختصاص یارانه معیشتی به سان حباب عمل میکند و دولت با نوع برنامههایی که در دستور کار دارد، بر خلاف انتظار خیلی زود قرار است از وعدههای خود عقبنشینی کند.
این عقبنشینی و روی بر تافتن دولت از وعدههای خود در شرایطی رخ میدهد که دولت روحانی در همان ابتدای افزایش قیمت بنزین یا به گفته خودشان واقعی کردن قیمت آن، اعلام کرده بود که درآمدهای حاصل از افزایش قیمت بنزین، قرار است صرف افراد کمدرآمد و ضعیف جامعه شود؛ ولی هنوز کمتر از ۱۰ روز از این وعده دولت نگذشته است که شاهد نوعی چندگانگیها و ابهام و همچنین در نظر گرفتن برخی از شروط در رفتار دولت در باره اختصاص عواید حاصل افزایش قیمت بنزین به اقشار ضعیف و خانوادههای کمدرآمد هستیم.
این تردیدها و ابهامات و عدم شفافیت به همراه شروط مورد نظر دولت سبب شده است که اقشار زیادی از جمله کارگران، بازنشستگان، فرهنگیان، رانندگان، مقرریبگیران بیمه بیکاری و اقشاری که خود را مشمول دریافت حمایت دولت میدانند، در لیست دریافتکنندگان کمک معیشتی دولت قرار نگیرند و از دریافت یارانه کمک معیشتی جا بمانند.
عمق عقبنشینی و ابهامات رفتار دولت آنجاست که محمدباقر نوبخت معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه با حضور در شبکه اول سیما قویاً اعلام کرد که قرار است عواید حاصل از افزایش قیمت بنزین به چند خانوار اختصاص یابد.
از طرف دیگر، احمد میدری معاون وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی در گفتگو با برنامه روی خط خبر شبکه خبر سیما شروط مورد نظر دولت در اختصاص یارانه معیشتی را اعلام کرد و اختصاص یارانه معیشی به خانوارهایی را که نسبت به پرداختن نشدن آن اعتراض دارند، منوط به سرکشی حساب سرپرست خانوارها کرده است.
ضمن آنکه اختلال سامانه کمک معیشتی مورد نظر دولت هنوز کاملا بر طرف نشده است. این گونه رفتارها و شروط با توجه به شناسایی و نحوه وسعسنجی بسیار غلط دولت، یک پیام بیشتر ندارد و آن این است که وعدهها و ادعاهای دولت بابت اختصاص درآمدهای حاصل از افزایش قیمت بنزین به افراد کمدرآمد و ضعیف جامعه نه تنها قرین صحت و واقعیت و قابل راستیآزمایی نیست، بلکه فقط پوششی برای توجیه اقدام و تصمیم دولت در افزایش قیمت بنزین و در نهایت جبران کسری بودجه است.
به عبارت دیگر، هرگونه اختصاص درآمدهای حاصل از افزایش قیمت بنزین به اقشار کمدرآمد موقتی است و بیشتر با هدف تقاعد افکار عمومی و در نهایت جلوگیری از اعتراض، خشم و پرخاش افراد جامعه به اجرا در میآید؛ لذا کارکرد اهداف اعلامی دولت در درازمدت کاهش مییابد و چه بسا که به پایینترین سطح خود و در نهایت به صفر میرسد. محققا دوگانگیهای فزاینده و وجود ابهام در رفتار اینچنینی دولت خالی از پیامد نیست. این گونه رفتارها بر شدت رفتارهای اعتراضی اقشار جامعه خواهد افزود و جامعه را وارد شوک و تکانه دیگری خواهد کرد.
در واقع هزینه این گونه رفتارهای دولت کمتر از هزینه افزایش قیمت بنزین نیست. در این ارتباط بهتر است که دولت شفافیت را در دستور کار قرار دهد و با ایجاد امید کاذب و وعدههای حبابی، مشکلات و مصائب معیشتی را دوچندان نکند.
حسین شریعتمداری مدیرمسئول روزنامه کیهان در بخشی از ستون نکته شماره امروز این روزنامه با عنوان بسمالله! یک یا حسین دیگر درباره آتش زدن کنسولگری ایران در نجف نوشت: کنسولگری ایران در نجف اشرف و مرقد مطهر جناب عثمان بن سعید، اولین نایب خاص امام زمان (عج) در بغداد، دو نماد نهضت گسترده و رو به رشد مقاومت هستند و آتش زدن این دو نقطه به وضوح از هدف اصلی آشوب و شناسنامه واقعی آشوبگران پرده برمیدارد.
دیروز یکی از معترضان در میدان تحریر بغداد فریاد برآورد که «چرا به کنسولگری سعودی حمله نمیکنید؟! آلسعود ۵ هزار تکفیری را به عراق فرستاد و عراقیها را قتل عام کردند، ولی ایرانیها برای دفاع از عراق شهید دادند و خونشان با خون ما آمیخته شد» فریاد قیس قریشی، آشوبگران نقابدار را به شدت آشفته کرد و شاید هم تاکنون او را به شهادت رسانده باشند.
مردم عراق جنایات و قتل و غارت صدام را که با حمایت مستقیم آمریکا و اسرائیل و دلارهای سعودی و امارات و کویت صورت میپذیرفت از یاد نبردهاند، بنابراین به یقین میدانند که سرنخ آشوبها به کجا متصل است و دشمنان عراق چه خوابی برای این کشور اسلامی دیدهاند؟!
دیروز حضرت آیتالله سیستانی در بیانیهای که توسط حجتالاسلام والمسلمین سید احمد صافی امام جمعه کربلا در نماز جمعه این شهر قرائت شد، از مردم خواست که صف خود را از آشوبگران جدا کنند که امید است این درخواست به معنای برخورد قاطع با اراذل اجارهای باشد.
شواهد موجود و برخی گزارشهای موثق حکایت از آن دارند که تا کنون، نیروهای مومن و انقلابی و جان برکف عراق نگران آمیختگی شماری از مردم عادی با آشوبگران بودهاند، مردمی که انتظارات قابل قبولی داشتهاند و مدارای حشدالشعبی در برخورد با آشوبگران اجارهای از بیم آن بوده است که مبادا مردم عادی در جریان این برخورد آسیب ببینند، ولی اکنون که با تدبیر مرجعیت بزرگوار، صف آنان از صف آشوبگران مزدور و اجارهای جدا شده است از نیروهای مومن و انقلابی عراق که در قلع و قمع تکفیریهای داعش حماسهای ماندگار آفریده و نام مقدس حشدالشعبی را بر تارک جبهه مقاومت ثبت کردهاند، انتظار میرود در نجات عراق اسلامی از چنگ دشمنان خونریز و غارتگر آن حتی لحظهای را هم از دست ندهند. آشوبگران اخیر در عراق با جنایاتی که مرتکب شدهاند کمترین تردیدی باقی نگذاشتهاند که همان دنبالههای داعش هستند و چنانچه مانند تکفیریهای داعش قلع و قمع نشوند، عراق اسلامی را دستبسته تحویل ائتلاف وحشی و خونآشام آمریکا و اسرائیل و حاکمان دستنشانده و کاسهلیس سعودی و امارات و... میدهند. قلع و قمع اراذل اجارهای برای فرزندان انقلابی عراق و عزیزان جان برکف حشدالشعبی و ملت سلحشور و امام حسینی (ع) عراق، به آسانی ممکن است...
بسمالله، یک یا حسین دیگر...
حسین شریعتمداری
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.