اقتصاد ایران در نیمه نخست سال جاری بر خلاف مدت مشابه سال گذشته تقریباً ثبات نسبی را تجربه نمود و بازارها با آرامش نسبی همراه بودند. البته بازار سرمایه روند صعودی خود را در نیمه نخست سال جاری نیز ادامه داد. با آغاز فصل پاییز نوساناتی در بازار ارز، سکه و طلا مشاهده شد و رفته رفته تکانه ها در این بازارها شدت یافت، به طوری که قیمت دلار در برخی روزها در کانال چهارده هزار تومان هم مشاهده شد اما بانک مرکزی تا حدودی توانست بر بازار ارز به مانند گذشته حاکم شود و در روزهای پایانی فصل پاییز شاهد اُفت قیمت ارزها بودیم.
به گزارش تابناک اقتصادی، با پایان نه ماهه نخست سال جاری و در حالی که تنها سه ماه به پایان سال ۱۳۹۸ مانده است، حالا میتوان بازدهی بازارها در ۹ ماهه نخست سال جاری را مرور و پیش بینیها در مورد روند بازارها در ادامه سال جاری را بررسی کرد؛ بنابراین، در این مطلب به این پرسش پاسخ داده خواهد شد که در نه ماهه نخست سال ۹۸، سرمایه گذاران کدام بازارها بیشترین سود را کسب کرده اند و پیش بینیها در مورد روند بازارها در ادامه سال چیست؟
بررسیها نشان میدهد در پایان نه ماهه اول سال جاری، بورس ایران برخلاف سایر بازارها روند بسیار خوبی را طی نموده و بازدهی بالایی را برای سرمایه گذاران خود به ارمغان آورده است. این بازار همچنان به رکوردشکنی خود ادامه میدهد و همین عامل باعث شده است تا نقدینگیهای سرگردان تا حدود زیادی روانه بازار سرمایه شوند. در حالی که شاخص کل بورس در آخرین روز کاری زمستان ۹۷، عدد ۱۷۸ هزار و ۶۵۹ واحدی را به ثبت رساند، این عدد در سی ام آذر ماه ۱۳۹۸ با رشدی ۹۸ درصدی به ۳۵۳ هزار و ۹۹۷ واحد افزایش یافت. این یعنی اینکه بورس برای کسانی که از ابتدای سال جاری در این بازار سرمایه گذاری نموده اند، بازدهی ۹۸ درصدی را به ارمغان آورده است. حالا شاخص کل بورس خیز بلندی برای فتح قله ۴۰۰ هزار واحدی برداشته است و کارشناسان پیش بینی کرده اند که تا پایان سال احتمالاً شاخص کل به کانال ۳۷۰ هزار واحد وارد شود. در همین رابطه فردین آقابزرگی از کارشناسان بازار سرمایه طی مصاحبهای گفت: شاخص کل بورس تا انتهای سال جاری به راحتی عدد ۳۷۰ هزار واحد را تجربه خواهد کرد.
۱۲ درصد بازدهی برای مسکن ثبت شد
متاسفانه به دلیل آن که هنوز نهادهای ذیربط آمارهای مربوط به وضعیت معاملات مسکن در آذر ماه سال جاری را اعلام نکرده اند؛ بنابراین، نمیتوان دقیق بازدهی بازار مسکن در نه ماهه نخست سال جاری را اعلام کرد، اما میتوان با استفاده از آخرین آمار منتشره از وضعیت بازار مسکن که مربوط به آبان ماه سال جاری است، وضعیت این بازار را تا حدودی مورد سنجش قرار داد.
در حالی که در پایان اسفند ماه سال گذشته متوسط قیمت هر مترمربع مسکن ۱۱ میلیون و ۹۳ هزار تومان اعلام شده بود، این متوسط قیمت در پایان آبان ماه سال جاری به ۱۲ میلیون و ۴۶۴ هزار تومان رسید. مقایسه قیمتها در بازار مسکن نشان میدهد که بازدهی بازار مسکن برای سرمایه گذاران آن در مدت هشت ماهه سال جاری ۱۲ درصد بوده است.
مهدی سلطان محمدی، کارشناس بازار مسکن در گفتوگو با خبرنگار تابناک اقتصادی با بیان این موضوع که از چند ماه پیش اکثر کارشناسان پیش بینی میکردند که بازار مسکن به سمت رکود حرکت کند و در سال ۹۸ یک رکود در بازار مسکن رخ دهد، افزود: هم اکنون دادههایی که در این زمینه وجود دارد، صحت پیش بینیهای کارشناسان در مورد رکود را تایید میکند و بر این مبنا میتوان گفت که بازار عملا وارد یک دوره رکودی شده که این دوره ممکن است، دو تا سه سال به طول بینجامد.
وی افزود: در این دوره رکودی اتفاقی که میافتاد این است که از نظر قیمت میتوان گفت میزان رشد قیمت مسکن کند میشود، به طوری که این رشد قیمت از تورم عقب خواهد افتاد.
طلا در جایگاه سوم بیشترین بازدهی در نه ماهه نخست سال ۹۸!
هر چند بازار طلا در نیمه نخست سال ۹۸ دارای بازدهی منفی بود، این بازدهی منفی در ۹ ماهه نخست سال جاری به بازدهی مثبت تبدیل شد. در حالی که در آخرین روز زمستان ۹۷ قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار روی تابلوی طلافروشان ۴۲۹ هزار و ۸۷۰ تومان به ثبت رسید، این رقم در سی امین روز آذرماه سال جاری ۴۶۴ هزار تومان ثبت شد. مقایسه این دو رقم بیانگر آن بود که سرمایه گذاری در بازار طلا در نه ماهه نخست سال جاری با رشد ۸ درصدی رو به رو بوده است.
محمد کشتی آرای، عضو هیأت مدیره طلا و جواهر تهران در مورد پیش بینی خود درباره نرخ طلا به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: عرضه و تقاضا بر خلاف سایر بازارها هیچ تاثیری بر روی قیمت طلا ندارد. دو عاملی که بر قیمت طلا تاثیرگذار است، عبارتند از: اولین عامل قیمت انس جهانی و دومین عامل قیمت ارز یا وضعیت اقتصادی کشور است.
وی افزود: بنابراین پیش بینی اینکه قیمت طلا در سه ماه آینده چه خواهد شد، کمی سخت است و به عوامل خارجی نیز وابسته است. کشتی آرا ادامه داد: قیمت انس جهانی و ارز نیز به عوامل دیگری، چون قیمت نفت، شاخصهای اقتصادی، بحرانها اقتصادی و سیاسی و ... قرار دارند؛ برای نمونه اگر قیمت نفت افزایش یابد قیمت طلا نیز افزایش خواهد یافت و برعکس. بنابراین، چون این عوامل خارج از کنترل میباشند نمیتوان پیش بینی کرد که قیمت طلا چه خواهد شد.
بازدهی ۵ درصدی سکه بهار آزادی
قیمت هر سکه بهار آزادی در آخرین روز اسفند ماه سال گذشته ۴ میلیون و ۴۰۳ هزار تومان بود و این قیمت در سی امین روز آذر ماه سال جاری به ۴ میلیون و ۶۲۰ هزار تومان افزایش یافت. بدین ترتیب بازدهی بازار سکه در نه ماهه نخست سال جاری ۵ درصد به ثبت رسید.
محمد کشتی آرا در مورد پیش بینی قیمت سکه به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: در مورد سکه، اما موضوع با طلا کمی فرق دارد و عرضه و تقاضا میتواند بر قیمت آن تاثیرگذار باشد چرا که تامین کننده سکه بانک مرکزی است. وی افزود: بانک مرکزی با توجه به تجربه سالهای گذشته و با توجه به اینکه به اندازه کافی سکه در بازار وجود دارد، فعلا عرضه سکه ندارد.
این عضو هیأت مدیره طلا و جواهر تهران ادامه داد: در مورد قیمت سکه هم با توجه به اینکه به مانند طلا به عوامل خارجی بستگی دارد کمی پیش بینی سخت است. وی گفت: ممکن است مثلا تحریمهای نفتی در این سه ماه برداشته شود و دولت بتواند نفت بیشتری بفروشد و طبیعتا دلار بیشتری به دست آورد و با روانه کردن این دلارها به بازار قیمت این ارز خارجی را کاهش دهد و در نتیجه قیمت سکه افت کند؛ بنابراین، عواملی که بر قیمت سکه نیز تاثیر میگذارند خارج از کنترل میباشند به همین منظور پیش بینی سخت است.
دلار در قعر بازدهی نه ماهه
کسانی که در ابتدای سال جاری هر دلار را به قیمت ۱۲ هزار و ۸۹۴ تومان خریداری کرده بودند در پایان سی امین روز آذر ماه این قیمت به ۱۲ هزار و ۹۴۰ تومان رسید. یعنی سرمایه گذاری بر روی دلار در نه ماهه نخست سال جاری، بازدهی مثبت ۰.۳ درصدی را برای سرمایه گذاران به ارمغان آورده است.
وحید شقاقی شهری، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی و کارشناس اقتصادی در مورد پیش بینی خود از نرخ دلار و روند آن تا پایان سال به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: نرخ دلار در محدودهای بین ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۲ هزار تومان در سال جاری در نوسان خواهد بود. همچنین حسین سلاح ورزی، نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در گفتوگو با خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: به نظر میرسد، قیمت در کانال ۱۲ هزار تومان نماند و با ورود تقاضای احتیاطی تا آخر سال کانال قیمتی دلار تغییر پیدا کند.
در بازار خودرو قیمتها در چند ماه اخیر افزایشی بوده است. طبق آخرین گزارشهای منتشر شده، تولید خودرو در هشت ماهه امسال روند کاهشی را تجربه نموده است، به طوری که در این مدت ۴۸۷ هزار و ۹۶ دستگاه انواع خودرو در کشور تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۲.۳ درصد افت داشته است. در هشت ماهه امسال تولید انواع سواری ۴۴۵ هزار و ۷۷۴ دستگاه بوده است که در مقایسه با هشت ماهه سال گذشته کاهش ۳۲.۸ درصدی را تجربه کرده است.
بررسی وضعیت تولید ایران خودرو در هشت ماهه امسال نشان میدهد در این گروه خودروسازی ۲۰۲ هزار و ۶۹۵ دستگاه انواع خودرو تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۵.۸ درصد کاهش داشته است. در مورد وضعیت تولید گروه صنعتی سایپا نیز باید به تولید ۲۵۹ هزار و ۳۶۲ دستگاه انواع خودرو طی هشت ماهه امسال اشاره کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷.۲ درصد افت داشته است.
پیش بینی ها در مورد قیمت خودرو حکایت از آن دارد که با ادامه روند تولید در هشت ماهه سال جاری و کاهش عرضه در مقایسه با سال گذشته از یک سو و وجود تقاضای سنتی و افزایش تقاضا برای خودرو در شب عید از سوی دیگر، باعث خواهد شد تا کفه در بازار خودرو به سمت تقاضا سنگینی کند و قیمت خودروها در ادامه سال روند صعودی داشته باشد. البته در صورت افزایش تولید خودرو توسط خودروسازان ممکن است که این شرایط در پایان سال به گونه ای دیگر رقم بخورد.