به گزارش تابناک به نقل از تسنیم، چندی پیش بود که سازمان استاندارد ایران در پی رسانهای شدن موضوع ذرتهای آلوده به سم "آفلاتوکسین" در اطلاعیهای این موضوع را تکذیب کرد و خبر داد "کیفیت و سلامت ۳۵۰ هزار تن ذرت، قبل از ورود به کشور از سوی سه مرجع نظارتی یعنی سازمان ملی استاندارد ایران، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان دامپزشکی پایش و تایید شده و سپس مجوزهای لازم برای ترخیص صادر شده است. "
در همین اطلاعیه آلوده بودن بخش دیگری از محموله ذرتها تائیده شده و آمده "برای ذرتهایی که آلودگی آن در آزمایشهای متعدد به اثبات رسیده، مجوز ورود به کشور صادر نشده و از ترخیص آنها ممانعت به عمل آمده است. " پیش از طرح این موضوع نائب رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در یک برنامه تلویزیونی گفته بود ۱۴۰ هزار تن از محموله ذرت، طبق آزمایشهای انجام شده آلوده به سم آفلاتوکسین هستند که هنوز در انبارها نگهداری میشود!
ممانعت از ورود ذرتهای آلوده
رئیس اداره دامپزشکی شهرستان چابهار در گفتگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: از برج ۸ سال ۹۷ محموله ذرتهای تراریختهای توسط یک شرکت خصوصی برای مصرف دام به ایران وارد شده و در انبارهای ادارهکل بنادر سیستان و بلوچستان بود؛ تا دو ماه پیش ۶۹ هزار و ۵۰۰ تن از محموله را از انبارها خالی کردند و مانده بود ۲۵۰۰ تن دیگر، که با بررسیهای کارشناسان ما مشخص شد محموله ذرتها دچار کپک زدگی شده است.
اولیا میرلاشاری در ادامه گفت: محموله دچار قارچزدگی و رشد مخمر شده بود که با انتقال نمونهها به آزمایشگاه موضوع مورد تایید قرار گرفت و با همکاری ادارهکل بازرسی، صورتجلسهای تشکیل و ماجرا به دادستان اعلام شد، اما با توجه به شکایت شاکی خصوصی که صاحب محموله بود این موضوع مورد بررسی دوباره قرار گرفت و با انجام کارشناسیهای مجدد، سالم بودن قسمتی از بار مشخص شد که بنابراین دادستان دستور تخلیه آن قسمت سالم از بار را که ۱۰۰ تن بود جهت مصرف دام صادر کرد.
وی اظهار داشت: مدتی پیش بود که ما با ادارهکل بنادر مکاتبه کردیم و با توجه به شرایط انبارها با توجه به در، تهویه، دیوارها و کف نامناسب؛ هشدار دادیم امکان اینکه دوباره بار دچار آلودگی شود وجود دارد، اما هیچ اقدامی برای خروج کالا صورت نگرفت تا اینکه دو روز پیش هنگام خروج این ذرتها از انبار، کارشناس ما بنابر مسئولیت خود به ادارهکل بنادر مراجعه کرد تا یک موقعی بار ناسالم با سالم مخلوط نشود، اما همکاران ما مشاهده کردند آن محمولههای سالم و محمولههای ناسالم مخلوط شدهاند.
معاون مدیرکل دامپزشکی سیستان و بلوچستان ادامه داد: بنا بر وظیفه، کارشناس ما صورت جلسه تشکیل داد تا تا برای دادستانی ارسال و تصمیمگیری شود چرا که کلاً بار قابلیت استفاده را ندارد، اما بعد از بازگشت همکار ما به اداره، معاون بندری و امور اقتصادی با ایشان تماس گرفت و با توجه به این که بدون مجوز ما گمرک نیز اجازه خروج این بار را نمیدهد توهینهای زشتی را نسبت به کارشناس ما به کار برد.
این مقام مسئول در ادامه با اشاره به اینکه شکایتی در این زمینه علیه فرد توهین کننده تنظیم کردهاند، تصریح کرد: حتی صاحب بار نیز از معاون بندری و امور اقتصادی ادارهکل بنادر به دلیل از بین رفتن محموله ذرت تراریختهاش که در انبار بندر بوده شکایت کرده است؛ متاسفانه کارکنان اداره کل بنادر، چون در استخدام آنجا هستند تصور میکنند هر کاری که دلشان خواست میتوانند بکنند بدون این که عواقب کارشان را در نظر بگیرند.
میرلاشاری در پایان یادآور شد: ما پیش از این نیز با ادارهکل بنادر درگیریهایی داشتهایم چرا که آنها از ورود کارشناسان ما با بهانههای مختلف مخالفت میکردند در حالی که کارشناسان ما وظیفهشان بررسی مواد خوراکی و نجات جان هموطنانمان از مضرات و معضلات احتمالی مواد خوراکی وارد شده به خاک جمهوری اسلامی ایران است.
با جان مردم بازی نکنید
یک کارشناس مواد غذایی که از خبرنگار تسنیم خواست نامش فاش نشود، در گفتگو با خبرنگار ما از مسئولان تقاضا کرد به بهانه جنگ اقتصادی با جان مردم بازی نکنند و اظهار داشت: نباید به بهانه جنگهای اقتصادی هر محمولهای وارد کشور شود که بعداً طغیان انواع سرطان و بیماریها را شاهد باشیم مخصوصاً که این محموله ذرتهای تراریخته، آلوده به قارچ آفلاتوکسین هستند و میتوانند موجب سرطان و کوری شوند.
این کارشناس در ادامه گفت: سرطان خون، سرطان کبد، دیابت و انواع امراض دیگر حاصل مصرف این سم است و حتی اگر آفلاتوکسین را دام نیز مصرف کند، عوارض آن از طریق گوشت دام میتواند به انسان منتقل شود و این سم فوق العاده خطرناک است.
وی ادامه داد: اولین بار عوارض خطرناک آفلاتوکسین در محلهای متعلق به یکی از کشورهای آمریکایی کشف شد که کارشناسان متوجه شدند این محله دچار مرگ و میرهای مشکوک میشوند و با بررسیهای بیشتر مشخص شد سم آفلاتوکسین از پودر ماهی وارد غذای طیور شده و با مصرف گوشت مرغ توسط افراد آن محله، سم به انسان منتقل شده است.
این کارشناس، همچنین مصرف مواد تراریخته را دارای عوارض خطرناک برای انسان و دام دانست و گفت: مواد تراریخته با توجه به اینکه در آنها اصلاحات ژنتیکی ایجاد شده میتواند در انسان نیز به مرور جهش ژنتیکی ایجاد کند، اما این مواد تراریخته برای تولیدکننده سود و منفعت بیشتری دارد، برای مثال محصولشان را نسبت به خیلی از بیماریها مقاوم میکنند.