به گزارش «تابناک»؛ روزنامه های امروز چهارشنبه ۲۳ بهمن ماه در حالی چاپ و منتشر شد که بازتاب راهپیمایی ۲۲ بهمن ماه همزمان با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و بزرگداشت یاد سردار شهید سلیمانی در شرایط جوی زمستانی و سخنان رئیس جمهور در این مراسم با محوریت انتحابات و جمهوریت نظام در صفحات نخست روزنامه های امروز برجسته شده است.
از دیگر موضوعاتی که در صفحات نخست روزنامه ها با تیترها و عکس های مرتبط به چشم می خورد، می توان به برگزاری دادگاه رسیدگی به پرونده روح الله زم مدیر کانال آمدنیوز و بارش برف سنگین در بخش هایی از کشورمان همراه با غافلگیری مردم و مسئولین در این رابطه اشاره کرد.
در ادامه تعدادی از یادداشت ها و سرمقاله های منتشره در روزنامه های امروز را مرور می کنیم؛
داریوش قنبری، کارشناس مسائل سیاسی در بخشی از یادداشتی در شماره امروز روزنامه جهان صنعت با عنوان دلواپسیهای آقای رییسجمهور نوشت: اینکه آقای یامینپور بیاید یا رسایی و کوچکزاده مهم نیست. مردم اگر از میان اینها انتخاب کنند هنر نیست، اینها همه یک تفکر دارند. مهم این است که تفکرها، اندیشهها و برنامهها رقابت کنند. این رویه است که به انتخابات معنا و مفهوم میبخشد وگرنه افراد همفکر را که متعلق به یک برنامه هستند در معرض رای مردم قرار دهند خیلی با فلسفه واقعی انتخابات سازگاری ندارد و این اتفاقا باعث کاهش مشارکت، تنش و ایجاد مشکلاتی در درون جامعه میشود. ضمن اینکه دلخوریهایی هم پدید میآورد. صحبتهای آقای روحانی درباره انتخابات در روزهای گذشته و سخنان دیروز او در این راستاست که یک انتخابات پرشور قطعا ضریب امنیت ملی را ارتقا میدهد.
با اتفاقی که افتاده است احتمال اینکه مشارکت مردم کاهش پیدا کند زیاد است و این دلواپسیهایی را در میان دلسوزان به ویژه رییسجمهور به وجود آورده است. به هر حال گرچه یک تفکر و دیدگاه سیاسی در انتخابات حذف شده و نیروهای لازم برای رقابت در خیلی از حوزهها حضور ندارند، اما حداقل در حوزههایی که کاندیدا وجود دارد باید از کاندیداهای خود حمایت شود. جاهایی هم که کاندیدا نیست باید بین بد و بدتر به طرفداری از بد رفت تا بدتر انتخاب نشود. متاسفانه در این انتخابات امکانات انتخاب مطلوب برای مردم وجود ندارد، اما بین بد و بدتر باید مردم بروند بد را انتخاب کنند تا کشور دچار شرایط خطیر نشود. این وضعیت و انتخاب بین بد و بدتر باز به عقل و منافع ملی نزدیکتر است تا کشور گرفتار نشود. در این شرایط نباید مردم با صندوقهای رای قهر کنند. قطعا جریانهای سیاسی بهخصوص اصلاحطلبان در خیلی از حوزهها کاندیدا ندارند. به نظر من در این شرایط بهتر این است که اصلاحطلبان به حمایت از افراد میانهرو و مستقل بپردازند چرا که حداقل منفعت این موضوع برای کشور بیشتر است.
دغدغه رییسجمهور هم که مردم با صندوقهای رای قهر نکنند درست است. این رویه اگر در پیش گرفته شود قطعا دغدغه آقای روحانی هم رفع خواهد شد البته فقط این دغدغه رییسجمهور نیست. دغدغه همه دلسوزان کشور است. انشاءالله مردم با تدبیر خود جریاناتی که در انتخابات مورد بیمهری قرار گرفتند رها نکنند و بیمهری را با بیمهری جواب ندهند. مردم باید با حضور وسیع در انتخابات حتی جاهایی که کاندیدا ندارند به حمایت از چهرههای میانهرو و مستقل روی آورند. آسیبی که احتمال دارد به کشور وارد شود انتخاب تندروهای طیف راست است و تمام دلسوزان کشور اعم از اصلاحطلبان و سایر مردم جامعه باید دغدغهشان این باشد که این تندروها به مجلس نیایند و تلاششان بر این باشد که طیف افراطی که میکوشند مجلسی شبیه مجلس نهم متشکل از افراطیون تشکیل دهند خوابشان تعبیر نشود و مجلسی شبیه مجلس دهم تکرار نشود. به نظر میرسد اینگونه منافع ملی بهتر فراهم خواهد شد.
اما دیروز آقای روحانی در مراسم بزرگداشت انقلاب از نقش سردار سلیمانی در دیپلماسی کشور نیز سخن گفت. واقعیت آن است که سردار شهید سلیمانی برای صلح در منطقه جنگید. او مدافع مردم ایران و منافع مردم منطقه که گرفتار تروریسم شده بودند، بود. به هر حال او در میان نبرد به نحو شایستهای جنگید و تروریستها را شکست داد و به منافع ملتهای مظلوم منطقه کمک کرد. جاهایی هم که لازم بود ایشان مذاکره را به عنوان ابزاری برای دفاع از ملت ایران و منطقه جزو برنامههایش قرار داد.
همانطور که نخستوزیر عراق اشاره کرد شهید سلیمانی حامل پیامی بوده؛ پیامی در ارتباط با مذاکره با کشور عربستان که البته گفتوگوی مستقیمی نبود و عراقیها واسطه این مذاکره بودند، اما این نشان میدهد که سردار سلیمانی نیز به مذاکره اعتقاد داشت. در مجموع جنگ و دیپلماسی دو روی یک سکه هستند. برای پیشبرد منافع و برای ایجاد امنیت و سردار شهید از هر دو این ابزارها استفاده میکرد و دید عقلانی و منطقی نسبت به این مسائل داشت و در نهایت برای ایجاد صلح در منطقه جانش را در منطقه از دست داد.
سعید عابدپور در بخشی از یادداشتی با عنوان زندگی در کره شمالی در شماره امروز اعتماد نوشت: سیستم کره شمالی نمایانگر دوگانگی و تناقض در شعارها و رفتار سیاسی و اقتصادی است. مانند هر نظام دیکتاتوری این سیستم بر مبنای عطای امتیاز به نخبگان حکومتی بنا شده و مردم در این نظام پیچ و مهرههای ماشین سیاسی حزبی هستند. رابطه نخبگان با رهبری، رابطهای متقابل است. حزب تصویری فرا انسانی از رهبر کره ایجاد میکند. رهبر کره شمالی جوهر نظام سیاسی است. نخبگان نظام وظیفه انتقال این تصویر را به مردم دارند. فاصله عمیقی بین زندگی نخبگان با مردم عادی وجود دارد. نخبگان؛ مقامهای ارتش، حزب و یا تجاری هستند که ارتباطات خاصی با حکومت دارند. بسیاری از نخبگان در پیونگ یانگ زندگی میکنند. ولی فقر بسیار گسترده است. فقرا در پایتخت کره شمالی و سایر مناطق در اکثریت کامل به سر میبرند. روستاییان بدون مجور حق مسافرت به شهرها را ندارند و ساکنان شهرهای دیگر نیز بدون مجوز حق مسافرت به پیونگیانگ را ندارند. حزب وارد زندگی فردی هر شهروند کره شمالی شده است. این سیستم نحوه معاشرت و فکر مردم را کنترل میکند. هر گونه ارتباط بین مردم و به ویژه هر گونه اجتماعات کوچک یا بزرگ دقیقا زیر نظر حزب و پلیس مخفی قرار دارد.
برادر بزرگ همهچیز را تحت نظر دارد، به ویژه ارتباط مردم با خارجیها که اغلب کارمندان سازمانهای بینالمللی یا سفارتخانهها هستند. سیستم تبلیغات کره شمالی مهمترین عنصر این حکومت است. تبلیغات برای افراد در هرسنی با هدف ایجاد یک شهروند مطیع کامل به صورت سازماندهی شده انجام میشود. کودکان در مهدکودکها ۶ شبانهروز به سر میبرند و والدین تنها یکشنبه حق دیدار و بودن با بچههایشان را دارند. کره شمالی هشت سال قبل حزب کمونیست را منحل و اعلام کرد به جای آن ارتش و خودبسندگی حاکم است. پیونگیانگ در محاصره و نظارت کامل ارتش است و فرار ازاین کشور سالیانه بیش از چند صد نفر به سمت چین نیست. در صورت فرار، قانون سه نسل درباره فرد فراری اجرا میشود و سه نسل از خانواده وی زندانی میشوند. در طی دهههای متمادی تحریمهای سخت علیه کره شمالی، چین عملا این تحریمها را دور زده و موجب تداوم حیات سیاسی در این کشور میشود. چین به عنوان خاکریزی در مرزهای خود عامل اصلی بقای کره شمالی است و گرنه با سیاستهای رهبری خودکامه کره این سیستم هیچ شانسی برای بقا ندارد. دومین عامل بقا تولید بمبهای اتمی و هیدروژنی است. این بمبها مانع از تعرض امریکا شده و بقای این سیستم را موجب گشته است. در کره شمالی امکان طرح هیچ نوع اصلاحی در میان نیست. تصوری فرا انسانی از رهبری که بر بالای ابرها همانند خدایان حافظ کره شمالی است، با تبلیغات فراوان و نظارت شدید پلیسی وارد روح و روان مردمان شده است. از مزایای سیستم کره شمالی به نبود جرایم سازمان یافته باید اشاره کرد. مجازاتهای بسیار سخت هر نوع فکر جنایت را منتفی میسازد. درباره سیستم کره شمالی و سرکوب حداقل آزادیها گزارشهای زیادی مخابره شده است. زمانی که خبرنگار خارجی برای گزارش رخداد سیاسی یا ورزشی وارد کره شمالی میشود، تلفن همراه وی باید در فرودگاه تحویل شود و به دستش مچبند پلاستیکی آبی با عنوان «خبر» داده میشود تا در طول اقامت آن را حمل کند. این مچ بند نشانه این است شهروندان کرهای حق ارتباط با خبرنگار را ندارند. شاید تصور عمده درباره تداوم حکومت و سیستم کره شمالی استقلال، خودبسندگی، اطاعت و نظم در این کشور برای برخی جالب باشد. نظم و اطاعتی مبتنی بر سیستم تبلیغات، نظارت بر رفتارهای فردی و جمعی تا حریم خصوصی افراد و ترس شدید از مجازاتها. ولی در اصل علت بقای چنین سیستم ضدانسانی یک پاسخ بیش ندارد، چین حیات این مترسک سیاسی را تامین میکند و کره شمالی بخشی از ژئوپولیتیک چین در مقابله با امریکاست.
روزنامه وطن امروز طی گزارشی با عنوان ارتباط کاندیدای معروف با زم در شماره امروز خود به اولین جلسه دادگاه زم پرداخت و نوشت: اولین جلسه محاکمه روحالله زم روز دوشنبه در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب استان تهران به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد. به گزارش «وطن امروز»، قاضی صلواتی در ابتدای جلسه دادگاه بیان کرد: شروع اولین جلسه محاکمه متهم روحالله زم را در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب با حضور مستشار، وکیل مدافع و نماینده دادستان به صورت علنی اعلام میکنم. نماینده دادستان ضمن حضور در جایگاه گفت: حسب محتویات پرونده متهم روحالله زم فرزند محمدعلی با اسم مستعار نیما، متولد ۵/۵/۵۷ صادره از ری، متأهل، دارای ۲ فرزند، فوقدیپلم، مدیر کانال آمدنیوز، بازداشت و دارای یک سابقه کیفری، دارای وکیل به وکالت آقای دبیر دریابیگی و دارای پرونده شخصیت که بر اساس آن، مشارالیه دارای سلامت جسمی و روحی است. وی در ادامه با اشاره به اتهامات روحالله زم بیان کرد: روحالله زم متهم است به «افساد فی الارض»، در بازه زمانی سال ۹۵ تا زمان دستگیری از طریق ارتکاب جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور، نشر اکاذیب به طور گسترده، معاونت در تخریب، معاونت در ایجاد اخلال در نظام اقتصادی کشور، تشکیل و اداره کانال معاند آمدنیوز و صدای مردم با هدف برهم زدن امنیت داخلی و خارجی کشور، جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی یکی از کشورهای منطقه، جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی کشور فرانسه در ابتدای سال ۹۷ تا زمان دستگیری، همکاری با دولت متخاصم آمریکا علیه نظام جمهوری اسلامی در نیمه دوم اسفندماه سال ۹۶ تا زمان دستگیری، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی، مشارکت در فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی به نفع گروهها و سازمانهای مخالف نظام، عضویت و همکاری با کانال معاند سحام با هدف بر هم زدن امنیت داخلی و خارجی کشور، مشارکت در اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار در دیماه سال ۹۶، مشارکت در جمعآوری اطلاعات طبقهبندیشده با هدف برهم زدن امنیت کشور، مشارکت در نشر اکاذیب به طور گسترده، توهین به مقدسات اسلام، تحصیل مال از طریق نامشروع و شکایت اشخاص حقیقی و حقوقی از جمله اتهامات متهم است. همچنین روز گذشته مستند «پرسه در مه» اولین پرده از ارتباطات «روحالله زم» از شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد.
در بخشی از این مستند پیرامون ارتباط یکی از داوطلبان سرشناس انتخابات با روحالله زم اعلام شده است: «با وجود لشکری از سرویسهای اطلاعاتی غربی و عربی، جاسوسان زم در داخل ایران شناسایی و تحت رصد نیروهای امنیتی قرار میگرفتند. بسیاری از این جاسوسان انگیزههای مالی داشتند و به علت طمع مالی، مدام از زم درخواست پول میکردند، اما این داستان به جاسوسان زم ختم نمیشد. بخش دیگری از منابع آمدنیوز که هنوز تحت اشراف و رصد نیروهای امنیتی هستند، داستان غمانگیزتری دارد. متاسفانه برخی مسؤولان برای تسویهحسابهای سیاسی بین یکدیگر با دادن اطلاعات راست و دروغ به آمدنیوز میکوشیدند چهره رقیب خود را آلوده کنند، اما در عمل به بازوی رسانهای سرویسهای جاسوسی خوراک میرساندند. این فعالیتها از چشم ماموران امنیتی دور نمانده است. در یک نمونه یکی از مقامات که کاندیدای تصدی پست مهمی بود، برای تخریب چهره رقیبش، اطلاعاتی را به سایت آمدنیوز فرستاد تا علیه رقیب او جنگ روانی راه بیندازد».