به گزارش «تابناک»؛ روزنامههای امروز شنبه سوم اسفند در حالی چاپ و منتشر شد که بازتاب برگزاری یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در سراسر کشور از یک سو و بازگشت ایران به لیست سیاه FATF در کنار خبرهایی از کرونا در ایران از سوی دیگر، در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
آخرین وضعیت جسمی استاد محمدرضا شجریان که شب گذشته شایعاتی پیرامون وضعیت سلامت او منتشر شده بود نیز در تعدادی از روزنامهها برجسته شده است.
در ادامه تعدادی از یادداشتها و سرمقالههای منتشره در روزنامههای امروز را مرور میکنیم؛
جمشید عدالتیانشهریاری اقتصاددان طی یادداشتی در شماره امروز روزنامه جهان صنعت با عنوان انزوای ایران نوشت: بازگشت ایران به لیست سیاه کارگروه ویژه اقدام مالی از دو منظر قابل بررسی است؛ نخست آنکه در شرایط کنونی و به واسطه تحریمهای آمریکا، تصویب کنوانسیونهای پالرمو و CFT به معنای افشای کانالهای برقراری مراودات مالی و بانکی ایران با جهان بود. با این حال بازگشت به لیست سیاه کارگروه ویژه اقدام مالی پیام روشنی برای اقتصاد ایران دارد … از این پس حلقه مبادلات مالی و تجاری ایران با دیگر کشورها تنگتر و جابهجایی پول به سختی انجام خواهد شد. به عبارتی از این پس کشورها در برقراری مراودات مالی و بانکی خود با ایران دقت بیشتری به خرج میدهند و محتاطتر از قبل عمل میکنند. از سوی دیگر این موضوع ایرانیان را با چالش افتتاح حساب در سایر کشورها نیز روبهرو میسازد، به طوری که میتوان پیشبینی کرد بسیاری از حساب ایرانیها در سایر کشورها نیز بسته شود.
موضوع قابل اهمیت دیگری که وجود دارد این است که روابط بانکی ایران با جهان حداقل در طول دو سال گذشته در سطح قابل قبولی قرار نداشت. این موضوع به این معناست که حتی پیش از قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه FATF نیز بسیاری از کشورها از انجام مبادلات مالی و بانکی با ایران خودداری میکردند. از همین رو بخش زیادی از نقلوانتقالات مالی ایران با جهان به روشهای سنتی و از طریق صرافیها انجام میشد.
بدیهی است این موضوع احتمال بالا بردن هزینه انجام مراودات مالی سایر کشورها با ایران را تقویت میکند. از آنجا که قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه FATF ریسک پولشویی و تامین مالی تروریسم را بالا میبرد، ادامه مراودات مالی کشورها با ایران منوط به پرداخت هزینههای بیشتر از سوی دولت ایران خواهد شد. بر این اساس هزینه نقلوانتقالات مالی ایران از حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد کنونی فراتر خواهد رفت، کمااینکه برخی از کشورها نیز به واسطه اینکه ایران تحت فشار است هزینه برقراری روابط خود با ایران را بالا میبرند.
با این حال و بر اساس تصمیماتی که پشت پرده گرفته میشود شاید بتوان اینگونه استدلال کرد که بازگشت به لیست سیاه FATF بهتر از پیوستن به آن و افشای کانالهای برقراری مراودات مالی و تجاری با جهان باشد. این موضوع به این معناست که مقامات ایرانی هزینه قرار گرفتن در لیست سیاه کارگروه ویژه اقدام مالی را با فایده عدم افشای کانالهای نقل و انتقال مالی با جهان جایگزین کردهاند. با این حال نمیتوان از مشکلاتی که عدم پیوستن به FATF برای ایران ایجاد میکند به راحتی عبور کرد که مسدود شدن حسابهای بانکی ایرانیان و چالش نقلوانتقال مالی برای صرافیها از جمله آنهاست.
در مجموع میتوان گفت که محروم شدن از برخی امتیازات جهانی و وارد شدن فشارهای حداکثری از سوی دیگر کشورها باعث شده اولویت ایران حفظ هر آنچه دارد باشد نه چیز دیگری!
غلامعلی رجایی فعال سیاسی طی یادداشتی در شماره امروز روزنامه اعتماد با عنوان مردم با انتخابات قهر نکردند نوشت: انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی و اولین میاندورهای دوره پنجم مجلس خبرگان رهبری، روز گذشته برگزار شد و باز هم مردم در این عرصه حضور پیدا کرده و نشان دادند که با صندوقهای رای قهر نکردهاند. هر چند در مورد کیفیت و کمیت برگزاری انتخابات و آرای مردم بیان چند نکته ضروری است. اول اینکه به هر حال دست به دست شدن قدرت بخشی از دموکراسی و تحقق آن است.
اگرچه نقش شورای نگهبان در گرفتن فرصت رقابت از اصلاحطلبان به عنوان اتفاقی که باعث شد آنها پیش از برگزاری انتخابات عرصه رقابت و انتخابات را واگذار کنند، نمیتوان نادیده گرفت. در واقع نظارت شورای نگهبان در این دوره باعث شد، اصلاحطلبان عملا از حضور چهرههای شاخص محروم شوند. البته معدودی از نمایندگان فعلی مجلس پس از فرآیندی بالاخره تایید صلاحیت شدند، اما به خصوص در شهرستانها امکان رقابت اندک یا اساسا وجود نداشت. بنابراین اگرچه برای بالانس قدرت باید چرخش و دست به دست شدن را بپذیریم، اما در این دوره نقش شورای نگهبان در به مرخصی اجباری فرستادن اصلاحطلبان انکارناپذیر است. نکته دومی که در مورد انتخابات و آرا باید درنظر گرفت این است که مردم با وجود تمام گلایهها، شکایتها و ناراحتیهایی که از وضعیت بد معیشتی و اقتصادی داشتند با وجود همه نقدهایی که به مجلس، دولت و سایر نهادهای تصمیمگیر داشتند و با وجود همه کمیها و کاستیها باز هم با صندوق رای قهر نکردند.
به نظر میرسد که مردم به این استراتژی باور پیدا کردهاند که پشت کردن به صندوق رای و قهر کردن با آن راه به جایی نمیبرد. اگرچه نمیتوان نادیده گرفت که کاهش اجباری حضور اصلاحطلبان در این انتخابات که منجر به اعتراض بسیاری از چهرههای منتسب به این جریان شد قطعا در کمیت آرا تاثیری بسزا بر جا گذاشت و اگر دست اصلاحطلبان در ارایه لیست باز بود قطعا مشارکت بیشتری را شاهد بودیم، اما متاسفانه شورای نگهبان با این نوع نظارت به پدیدهای دموکراتیک، چون انتخابات ضربه وارد کرد. نکته سوم که به نظر میرسد در موسم انتخابات همواره بر تایید صلاحیتها اثرگذار بوده، بازه زمانی بررسی صلاحیتهاست. در این مدت شاهد بودیم پس از اتمام بررسی صلاحیتها از سوی شورای نگهبان، برخی با اعتراضها و رایزنیهایی تایید صلاحیت شدند. شاید بهتر است قانونگذاران بالاخره پس از ۱۱ دوره برگزاری فرآیند انتخابات، تغییری در بازه زمانی بررسی صلاحیتها که بسیار در انتخابات تاثیرگذار است، ایجاد کنند. اینکه در بازه زمانی کوتاه، صلاحیت دهها هزار کاندیدا بررسی میشود عملا هم کار را برای شورای نگهبان دشوار میکند و هم ممکن است باعث اختلال در این فرآیند شود. کما اینکه شاهد بودیم چند کاندیدا لحظه آخر تایید صلاحیت شدند اما دیگر برای ارتباط گرفتن با مردم حوزه انتخابیه که ممکن است شامل چند شهر و دهها روستا شود، دیر شده بود و این کاندیداها نیز همچنان از حضور در رقابت انتخاباتی بیبهره ماندند. به هر روی با وجود همه کمیها و کاستیها رویکرد مردم، رویکردی معقول بود. مردم نشان دادند به این آگاهی دست پیدا کردهاند که به رغم همه ناملایمتیها و ناکامیها معتقدند که راه توسعه و پیشرفت از صندوقهای رای میگذرد و نباید با آن قهر کرد. در عین حال همین انتخابات هم با برخورد معقولانه مسئولان میتوانست، شکوه و جلال بیشتری داشته باشد.
حسین شریعتمداری مدیرمسول کیهان طی یادداشتی در شماره امروز این روزنامه با عنوان با تفنگ خالی FATF تهدید نکنید! نوشت: دیروز همزمان با حضور حماسی مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی که علیرغم عملیات روانی و رسانهای گسترده آمریکا و متحدانش صورت گرفته بود، «کار گروه ویژه اقدام مالی -FATF» اعلام کرد ایران را در لیست کشورهایی قرارداده است که روابط تجاری و مالی با آن از ریسک بالایی برخوردار است (همان که اصطلاحاً و البته به غلط، از آن باعنوان «لیست سیاه») یاد میشود. در بیانیه دیروز FATF آمده است: «اکنون با توجه به ناکامی ایران در اجرای معاهدههای «پالرمو» و «تأمین مالی تروریسم» مطابق با معیارهای FATF، کارگروه اقدام مالی به طور کامل تعلیق اقدامات تقابلی را برمیدارد و از اعضایش میخواهد اقدامات تقابلی موثر را مطابق با توصیههای مندرج در بند ۱۹ اجرا کنند.». در این باره گفتنی است؛
۱- تصمیم دیروز گروه اقدام مالی -FATF- درحالی است که مدتهاست اکثر بانکها در کشورهای غربی نه به علت عدم پذیرش FATF از سوی ایران، بلکه از بیم تحریمهای آمریکا از انجام تراکنشهای مرتبط با ایران خودداری کرده و میکنند؛ بنابراین حتی در صورت تن دادن به پذیرش ذلتبار کنوانسیونهای پالرمو و CFT نیز تحریمهای بانکی ادامه خواهد یافت. به همین علت است که آقای دکتر همتی رئیسکل بانک مرکزی اعلام کرده است «تصمیم اجلاس افایتیاف تأثیری در روابط و معاملات ما نخواهد داشت». یعنی تفنگ «FATF» فشنگ ندارد!
۲- آقای دکتر ظریف در جریان تصویب لوایح پالرمو و CFT در مجلس شورای اسلامی گفت؛ «نه بنده و نه آقای رئیسجمهور نمیتوانیم تضمین دهیم که با پیوستن به لایحه حمایت مالی از تروریسم مشکلاتمان حل خواهد شد، اما میتوانیم تضمین بدهیم که با نپیوستن به این لایحه آمریکا بهانه مهمی را برای افزایش مشکلات ما پیدا خواهد کرد»! اظهارات نسنجیده آقای ظریف در حالی است که اگر رفع بهانههای آمریکا ملاک قانونگذاری کشورمان باشد، اصلیترین بهانه آمریکا علیه کشورمان، موجودیت جمهوری اسلامی ایران است! و این قصه سر دراز دارد که...
۳- حالا یک بار دیگر، متن بیانیه FATF را بخوانید «اکنون با توجه به ناکامی ایران در اجرای معاهدههای «پالرمو» و «تأمین مالی تروریسم» مطابق با معیارهای FATF، کارگروه اقدام مالی به طور کامل تعلیق اقدامات تقابلی را برمیدارد و...»! همانگونه که ملاحظه میکنید، بیانیه بر معاهدههای «پالرمو» و «تأمین مالی تروریسم» آن هم بر اساس معیارهای FATF تاکید میورزد.
۴- ایران یکی از اصلیترین قربانیان تروریسم است، ولی FATF تاکید میکند و رسماً نیز اعلام کرده است که در معاهده «مقابله با تأمین مالی تروریسم» تعریف ایران از تروریسم را نمیپذیرد. از نگاه FATF علاوه بر حزبالله لبنان، انصارالله یمن، حماس، جهاد اسلامی فلسطین، حشدالشعبی عراق، جیشالوطنی سوریه و تمام گروههای مقاومت که آنها را تروریست مینامد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی قدس. وزارت اطلاعات، وزارت دفاع و حتی سازمان صدا و سیما نیز تروریست هستند! و نام سردار شهید قاسم سلیمانی در صدر فهرست تروریستهای مورد نظر آنها بوده است!
۵- دو معاهده یاد شده علیرغم ذلتبار بودن آن از سوی مجلس کنونی به تصویب رسید! که خوشبختانه با درایت و هوشمندی مجمع تشخیص مصلحت نظام روبهرو شده و رد شد. صدور بیانیه «کارگروه ویژه اقدام مالی-FATF» همزمان با برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی را باید از دو زاویه به ارزیابی نشست
الف- با توجه به مخالفت قطعی و قانونی ایران با دو لایحه یاد شده، بیانیه FATF را میتوان در حد و اندازه یک عملیات روانی برای انتقام از مردمی دانست که حضور خود در پای صندوقهای رای را با عشق و دلباختگی به سردار دلها آمیخته بودند و این نکته نشان میدهد آمریکا و متحدانش به وضوح درک کردهاند که باید در انتخابات اخیر منتظر سیلی آبدار دیگری از سوی مردم خداجوی و پاکباخته ایران باشند.
ب- کارگروه ویژه اقدام مالی در بخش پایانی بیانیه وعده داده است که درصورت پذیرش لوایح مورد اشاره از سوی ایران، این کارگروه گامهایی در جهت تعلیق اقدامات تقابلی برخواهد داشت! و البته همچنان تعریف خود از گروههای تروریستی را حفظ خواهد کرد! و این به معنای آن است که آمریکا و متحدانش از تغییر جهتگیری در مجلس آینده به شدت نگرانند. امید آن که برخی از وادادگان و غربباوران بار دیگر در پوشش دروغین «تعامل»! ساز بدصدای تسلیم را کوک نکنند که صد البته، این دفعه کمدانی و بیخبری نمیتواند توجیهکننده دعوت آنها به ذلت باشد!
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.