مجید تخت روانچی در توئیتی نوشت: دولت ها، نمایندگان مجالس (از جمله آمریکا)، مقامات سازمان ملل و سازمان های مردم نهاد همگی خواستار این هستند که ایالات متحده تحریم ها را لغو کند تا ما بتوانیم بهتر با کرونا بجنگیم. اگر ایالات متحده به این ندا پاسخی ندهد، همه باید تحریم ها را زیر پا بگذارند.
درخواست همزمان دو رسانه معتبر آمریکایی برای رفع تحریم ها
روزنامه نیویورکتایمز در یادداشت سردبیری بامداد امروز خود به بررسی وضعیت شیوع ویروس کووید۱۹ در ایران همزمان با تحریمهای یکجانبه آمریکا پرداخت و نوشت در زمان بحران این بیماری است که باید تحریمهای ایران کاهش یابد.
در ابتدای این یادداشت با اشاره به تعداد مبتلایان ویروس کرونا در ایران، عدم ورود مواد دارویی مورد نیاز به ایران به دلیل تحریمها و همچنین کارزار موسوم به «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا علیه تهران، توصیه شده که واشنگتن برای کمک به ایرانیها تحریمها را کاهش دهد تا ثابت کند مشکلی با مردم این کشور ندارد.
نیویورک تایمز با بیان اینکه اظهار همدردی در زمان بحران، سیاست خارجی مفیدی است، نوشت: «با این حال دولت ترامپ هفته قبل [حلقه] تحریمها را تنگتر کرد و چندین شرکت در جهان را به بهانه تعاملات چشمگیر در حوزه محصولات پتروشیمی با ایران در لیست سیاه قرار داد... [در حالی که] ایران از صندوق بینالمللی پول، کمک اضطراری ۵ میلیارد دلاری و یک لیست بلند از تجهیزات ضروری [پزشکی] از دستکش و ماسک گرفته تا دستگاههای تنفسی سیار، درخواست کرده است».
این روزنامه با تاکید بر لزوم برآورده شدن فوری خواستههای ایران، توضیح داد: «با اینکه دولت ترامپ میگوید که به مردم ایران پیشنهاد کمک داده و میخواهد ارسال دارو به ایران را تسهیل کند اما این پیشنهاد شرایط بسیار زیادی دارد و واردکنندگان میگویند که برای پیدا کردن بانکهایی که راضی به حرکت در فرایند پیچیده تامین مالی آنها باشند، مشکل بزرگی است».
نیویورک تایمز در ادامه افزود: «اضافه کردن تحریمها، آن هم در حالی که ایران دچار مشکل است، از نظر اخلاقی اشتباه و فجیع است... مهمتر از همه اینکه هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد کارزار فشار حداکثری به اهداف خود رسیده است».
روزنامه واشنگتنپست، به عنوان دیگر روزنامه مهم و پرتیراژ آمریکا، در یادداشت سردبیری امروز خود نوشت که ایران هم مانند آمریکا در حال مبارزه با ویروسی است که کارشناسان میگویند در صورت کنترل نشدن، احتمالا جان میلیونها نفر را بگیرد.
در ابتدای این یادداشت با اشاره به تشدید کارزار فشار حداکثری آمریکا علیه ایران، آن هم در زمان چنین بحران انسانی، آمده است: «[اما] با چه هدفی؟ نه سقوط و نه تسلیم رژیم [ایران] نتیجه محتمل این [افزایش فشار] نیست. در عوض، مردم ایران، ایالات متحده و دیگر کشورها را مقصر دشواری هرچه بیشتر شرایط مبارزه مسئولان با این اپیدمی میدانند».
واشنگتن پست با تاکید بر لزوم کاهش تحریمهای ایران توسط دولت ترامپ، نوشت: «در حالی که دولت [آمریکا] خواستار آزادی دیگر [زندانیان آمریکایی در ایران] است، باید درخواست ایران برای دسترسی به کمک اضطراری صندوق بینالمللی پول را برآورده کند».
این روزنامه در پایان توضیح داد که همهگیری ویروس کرونا، فرصت خوبی برای اصلاح مسیر آمریکا در برابر ایران و همچنین کمک به جلوگیری از رسیدن به نقطه خطرناک در بحران این بیماری است.
پیش از این نیز تعدادی از قانونگذاران آمریکایی - از جمله سناتورها «برنی سندرز» و «الیزابت وارن» - با ارسال نامهای به وزارتخانههای خارجه و خزانهداری این کشور، خواستار کاهش تحریمهای ایران در بحبوحه شیوع کرونا شدند.
این در حالی است که سازمان بهداشت جهانی روز سهشنبه با بیان اینکه ۸۵ درصد موارد ابتلا به کرونا در روز گذشته در آمریکا و اروپا بوده، گفت آمریکا در آینده نزدیک احتمالا به کانون سرایت این ویروس تبدیل شود.
100 هزار امضا برای رفع تحریم ها
فراخوان اینترنتی «ضرورت لغو فوری تحریم های پزشکی علیه ایران» که همزمان با شیوع ویروس کرونا در کشورمان آغاز شده بود، با حمایت های شایسته هموطنان خارج از کشور به زودی توانست به مرزهای حائز اهمیت یکصد هزار امضا برسد و یکی از موفقترین فراخوان های اینترنتی خارج از کشور و در حمایت از مردم مظلوم ایران را شکل دهد.
این فراخوان امید دارد با افزایش فشار افکار عمومی بر نهادهای بین المللی، این سازمان ها و نهادها نیز آمریکا و اروپا را برای لغو یا کاهش تحریم ها تحت فشارواقعی بگذارند و نتایج مفیدی در حمایت از مردم ایران بدست آورند.
پس از این فراخوان بود که فراخوان های دیگری نیز در حمایت از لغو تحریم های ایران از سوی نهاد های مردم نهاد و سازمان های بین المللی دیگر نیز شکل گرفت.
در روزهای اخیر اعلام شد که کانال بانکی ویژه سوئیس فعال شده و روز سه شنبه، دبیر حقوق بشر سازمان ملل رسما خواهان بازنگری در تحریم ها علیه ایران شد، چرا که این تحریم ها مستقیما بر وضعیت بهداشت و درمان مردم در معرض یا آسیب دیده از کرونا تاثیر می گذارد. در انگلیس نیز یک فراخوان برای تقاضا از پارلمان این کشور در ضرورت لغو تحریم های ایران آغاز شد.
درخواست بعیدی نژاد برای پیوستن مردم انگلیس به یک پویش اینترنتی
حمید بعیدی نژاد سفیر کشورمان در انگلیس، با قرار دادن لینک سایت پیتیشن petition(سایتی برای دادخواست از مجلس بریتانیا) در صفحه توئیتر خود نوشت: تا امروز ۱۲ هزار و ۸۲۴ نفر از مردم انگلیس، دادخواست خطاب به دولت آمریکا برای تعلیق تحریمهای علیه ایران در دوره ی مقابله با کرونا را امضا کرده اند.
بر اساس قانون، دولت انگلیس لازم است پاسخ خود را به درخواستهای با امضای بیشتر از ده هزار نفر اعلام نماید.
حمید بعیدی نژاد همچنین در صفحه اینستاگرام خود نوشت: امیدواریم دولت انگلیس در راستای حمایت از خواسته های به حق مردم جهان و برای تقویت توان لجستیک و مالی ایران جهت مقابله با بحران ویروس کرونا، اعلام نماید که تحریمهای آمریکا را رعایت نخواهد نمود و توان سیاسی ودیپلماتیک خود را برای لغو این تحریمها بکار گیرد.