معاون آموزشی وزارت بهداشت در تشریح وضعیت شیوع ویروس در کشورمان گفت: به نظر میرسد شهرهایی که ابتدا آلوده شدند، اکنون در قله پیک ابتلا باشند و انشاءالله قله دیگری نخواهند داشت. جز این نقاط، در دیگر استانها و شهرهای کشور هنوز به پیک ابتلا نرسیدهایم و در برخی شهرهای جنوبی کشورمان شیوع کمتر بوده که امیدواریم با مداخلات و حتی به مدد گرم شدن هوا شاهد اوج گیری شیوع نباشیم و به پیک ابتلا نرسیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا شهر تهران به پیک بیماری خود رسیده یا خیر، گفت: هر چه شهرها بزرگتر باشند طول مدت اپیدمی بیماری نیز طولانیتر خواهد بود. در استان تهران نیز به دلیل جمعیت بالا، رفت و آمدهای زیاد از کل کشور و سایر متغیرها، ما انتظار داریم شیوع بیماری زودتر اتفاق افتاده و دیرتر نیز تمام شود. از این رو بعید به نظر میرسد که در تهران به پیک بیماری رسیده باشیم.
معاون وزیر بهداشت در پاسخ به پرسش «تابناک» در خصوص پیشبینی هایشان از زمان بازگشایی مدارس و دانشگاهها و تدابیر اندیشیده شده در این خصوص گفت: از جمله اقداماتی که در جهان برای مقابله با شیوع بیماری در دستور کار قرار گرفته، تعطیلی مدارس و دانشگاه هاست که کانون تجمع و ارتباط افراد با یکدیگرند و بررسیها در کشورمان نشان داده که تعطیلی این کانونهای تجمع تا ۳۰ درصد از تماسها کاسته است.
وی افزود: با این ملاحظه، بازگشایی مدارس و دانشگاهها نیازمند ملاحظاتی جدی است. از جمله اینکه سرعت شیوع ویروس در استانها و شهرهای مختلف کشور یکسان نبوده و در برخی نقاط به پیک رسیده و در بعضی نقاط به پیک هم نرسیده و بر این اساس نمیتوان برای بازگشایی در همه مناطق یک زمان خاص تعیین کرد. جدای این وضعیت مدارس و دانشگاهها تفاوتهای اساسی با هم دارد که بر اساس آنها، نمیتوان نسخه واحدی برایشان پیچید، چون دانشگاهها، مساله خوابگاه و دانشجویان غیربومی را هم دارند و در نتیجه باید با سختگیری بیشتری درباره بازگشایی شان تصمیم گرفت.
رییس کمیته اپیدمیولوژی بیماری کرونا در ادامه افزود: البته ملاحظات دیگری هم در این تصمیم گیری دخیل است، مثل این نکته که دبیرستانیها آموزش پذیرتر هستند و دبستانیها مراقبت بیشتری نیاز دارند یا احتمال ابتلای دو گروه با هم متفاوت است و نکاتی از این دست که مجموعا موجب میشود، تصمیم واحد برای بازگشایی مدارس و دانشگاهها و تعیین زمانی مشخص برای این کار، ممکن نباشد.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص روند بازگشایی ادارات و شرایط کاری کارمندان گفت: در این زمینه، همچنان باید به فکر محدود کردن فعالیتها بود. اولویت اول ما در حال حاضر فعال کردن زنجیره تولید کشور است که در آینده آسیبی به زندگی مردم وارد نشود؛ اما در مورد کارمندان دولت موضوع به شرایط فیزیکی محل کار، میزان کارمندان یک اداره، میزان مراجعه ارباب رجوع در طول روز و ... بستگی دارد. قطعا اوضاع در سازمان و نهادی که شرایط مناسبی داشته باشد با محلی که تمامی شرایط فراهم نیست تفاوتهایی دارند.
حق دوست در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون طرح فاصلهگذاری اجتماعی گفت: جا دارد که از شما بخواهم به جای تاکید بر فاصله گذاری اجتماعی از عنوان فاصله گذاری فیزیکی استفاده کنید، چون فاصله گذاری اجتماعی مربوط به روزهای ابتدای شیوع بود و حالا به همبستگی و اتحاد اجتماعی نیازمندیم، نه فاصله گذاری اجتماعی. البته از نظر ما مردم پیام این طرح را گرفتهاند و لازم است مصرع دوم «در خانه بمانیم» برایشان تشریح شود.
وی افزود: اینکه به مردم میگوییم حتی الامکان از خانه بیرون نیایید، مصرع اول است و مصرع دوم باید این باشد که اگر به رغم هشدارها و تاکیدها کسی مجبور شد از خانه خارج شود، در وسایل حمل و نقل عمومی، در پیاده رو، در فروشگاه و... چه باید بکند و چه مراقبتهایی را مدنظر قرار دهد. این چیزی است که فاصله گذاری فیزیکی دنبال میکند، وگرنه که مردم پیامها را گرفته اند و با همراهی آنها بوده که کاهش سرعت شیوع را شاهد هستیم.
رئیس کمیته اپیدمیولوژی بیماری کرونا در پاسخ به سوالی در خصوص انتقال کرونا ویروس از طریق هوا گفت: ممکن است جایی شیوع از طریق هوا رخ داده باشد، اما باید از استثنائات صرف نظر کنیم. اینکه در برخی از محیطها مانند محیطهای بسته و پرتراکم همچون خانههای سالمندان و ... امکان انتقال ویروس از طریق هوا وجود داشته باشد سبب نمیشود که تصور کنیم ویروس به طور کلی در تمام شرایط از طریق هوا منتقل خواهد شد. طبق آخرین مستندات علمی سازمان بهداشت جهانی، انتقال از طریق هوا مسیر مهمی برهواای انتقال بیماری نیست. اینکه باید مراقبت کنیم، نباید موجب شود به وسواس دچار شویم چراکه اگر ویروس از هوا منتقل میشد، اوضاع در جهان متفاوت از چیزی که هست، میبود.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص ابتلای برخی حیوانات و احتمال انتقال بیماری از آنها به انسان گفت: باید توجه کنید که شروع بیماری با انتقال از حیوان به انسان بوده است. خفاش یا گونههای دیگر، با این ملاحظه که ویروس در بین آن گونهها منتقل میشده و به دیگر حیوانات هم سرایت نمیکرده است. البته حالا انسان میزبان اصلی این ویروس است و اگر از انسان به حیوانی منتقل شود، این حیوانات میزبان تصادفی نامیده میشوند و احتمال آلوده شدن انسان از آنها کمتر از احتمال ابتلا از انسانهای مبتلاست.
حق دوست در پاسخ به سوالی در خصوص احتمال ابتلای مجدد مبتلایان بهبود یافته به کووید ۱۹ گفت: مستندات علمی تایید کننده این موضوع نیست و از آنجایی که اطلاعات محدودی نسبت به بیماری داریم نمیتوان درباره احتمال ابتلای دوباره برخی افراد به بیماری قضاوت کرد، اما بر اساس مطالعات صورت گرفته در بیماریهای مشابه میشود گفت: احتمالا این افراد علایم بهبودی داشته اند در حالی که این گونه نبوده و بار دیگر ویروس در بدنشان فعالیت مجدد داشته است. البته باز تاکید میکنم که مطالعات در این حوزه اندک است.
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه ویروس کرونا هیچ نقطهای از جهان، حتی جزیرهها را ایمن نخواهد گذاشت، تصریح کرد: البته بروز و شیوع بیماری در برخی نقاط سریعتر و در برخی نقاط با تاخیر خواهد بود و تابع ارتباط مناطق مختلف با کانونهای شیوع است، همان گونه که تغییر آب و هوا هم در این خصوص دخیل است. به عنوان مثال در شرایطی که در نیم کره شمالی منتظر گرم شدن هوا و تاثیر مثبت آن در کاهش سرعت شیوع هستیم، در نیم کره جنوبی با سرد شدن هوا نگرانیها افزوده میشود. بر این اساس پیش بینی میشود در چند هفته آینده شاهد پیک شیوع در مناطق سرد در جهان باشیم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص تاثیر استفاده از ماسک گفت: باید بدانید که به طور کلی ماسک دو کابرد دارد؛ نخست آلوده نکردن، یعنی افراد مبتلا دیگر افراد را آلوده نکنند و بعد آلوده نشدن، به معنی اینکه در حضور در محلهای تجمع به ویروس آلوده نشویم. در کاربرد اول باید بگویم که ماسکهای معمولی هم تا حدود زیادی موثر هستند، چون مانع از پراکنش ذرات معلق از دهان افراد مبتلا در زمان سرفه و عطسه میشوند، اما برای مبتلا نشدن تقریبا هیچ ماسکی الا ماسکهای اِن ۹۵ کاربرد ندارند.
حق دوست در پایان سخنان خود با بیان اینکه انجام تست تشخیص کرونا، یکی از حلقههای کنترل بیماری است، گفت: اما در نظر بگیرید تست نمیتواند معجزه کند. انجام تست در صورتی که فرد شرایط ایزولاسیون نداشته باشد چندان مفید نخواهد بود و نمیتوانیم بگوییم با انجام تست تنها خیالمان راحت میشود. تست هم گران است و هم شرایط نمونه گیری در برخی افراد سخت است. درست است که میزان تستها در کشور افزایش یافت، باید در نظر بگیریم که ظرفیتمان محدود است و نمیتوانیم ادعا کنیم با افزایش تست، توانایی کنترل بیماری را خواهیم داشت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.