هزار و نهصد و هفتاد و هفتمین بسته ویژه خبری «تابناک»
روایت غرویان از تاثیر کرونا بر افشای فرقه «لیسیه» / کوهکن به اصولگرایان: کرسی ریاست مجلس را بهم تعارف کنید / پایداریها همچنان بلای جان قالیباف / روایت صادق زیباکلام از تصمیم دشوار روحانی
رصدخانه «تابناک» خبرهایی از اخبار روز برای مخاطبان آماده میکند که غیررسمی هستند، یا اینکه کمتر از اهمیت خود، مورد توجه قرار میگیرند. تیترهایی مانند: خنثی شدن تلاش آمریکا برای توقیف وجوه بانک مرکزی ایران / قالیباف رئیس در سایه و میرسلیم رئیس مجلس میشود / تاجرنیا: مجلس یازدهم ضعیفترین مجلس تاریخ ایران میشود و ... رصدخانه امروز تابناک را تشکیل میدهند.
تحولات در گذر است و اخبار روز هیچ گاه متوقف نخواهد شد؛ خبرهایی رسمی و گاه غیر رسمی؛ خبرهایی که مورد توجه قرار میگیرد یا ممکن است همه به راحتی از کنار آن بگذرند. رسانههای خبری هر یک به فراخور وابستگی جناحی خود، خبرهایی را برجسته میکنند و در مواردی هم از کنار آن میگذرند. اگر خبر بهماهو خبر موضوعیت داشته باشد، وابستگی جناحی نباید در کمرنگ و پر رنگ منتقل کردن آن تأثیری داشته باشد.
رصدخانه «تابناک»؛ جایی است که خبرهایی گاه غیررسمی و گاه اخباری که مورد توجه قرار نمیگیرد، برای مخاطبان آماده میکند؛ خبرهایی که گاه به ملاحظه جناحهای سیاسی مورد توجه قرار نمیگیرند و گاه به دلیل کم توجهی رسانهها به حاشیه میروند، ولی همین خبرها، اخباری هستند که مخاطبان را از پشت پرده جریانات سیاسی آگاه میکنند. در رصدخانه، تیتر و خلاصهای از مهمترین اخباری که اطلاع از آنها ممکن است برای مخاطبان مهم و قابل توجه باشد، در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و اینک رصدخانه تابناک را میبینید.
روایت صادق زیباکلام از تصمیم دشوار روحانی
آیا حسن روحانی به دنبال استفاده از بستر کرونا برای کاهش تحریم هاست؟
صادق زیباکلام استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی: ممکن است چنین عقیدهای در پس ذهن آقای روحانی و برخی مقامات دولتی باشد. اما لغو تحریم از طریق کرونا از اهمیت درجه دوم و یا سوم برای آقای روحانی برخوردار است. دلیل مهمتر روحانی که باعث میشود او قرنطینه و مقررات سفت و سخت برای کرونا وضع نکند و دستور آغاز فعالیت کسب و کارها را دهد، مسائل قرص و محکم اقتصادی است. روحانی انتخاب بسیار سختی دارد. راه اول این است که قرنطینه سفت و سخت را تحمل کنند و در نتیجه هزینههای اقتصادی هنگفتی برای کشور ببار بیاید. در حالی که ایران تحریم است و کسری بودجه سنگینی هم وجود دارد. با قرنطینه دست کم هفت میلیون از کار بیکار میشوند و معیشت آنها و خانواده هایشان به خطر میافتد. روحانی انتخاب کرده است که چرخ اقتصاد نخوابد و معیشت بخش وسیعی از مردم کمتر به خطر بیفتد. البته این تصمیم فقط متعلق به روحانی نیست و احتمالا در مجموعه نظام نیز بسیاری از مقامات با این تصمیم همراهی دارند، هر چند ممکن است برخی هم مخالف باشند. دولت از صندوق ذخیره ارزی برای کرونا برداشت میکند، معنای این اقدام آن است که پولی وجود ندارد. هنوز قرنطینهای اجرا نشده کفگیر دولت به ته دیگ خورده است. /فرارو
میرسلیم: برخی مثل ناپلئون به حزب نگاه میکنند
سید مصطفی میرسلیم با تاکید بر اینکه در مردم سالاری، حزب جایگاه بسیار مهمی دارد، زیرا سرنوشت کشور به دست مردم است و مردم به کمک نمایندگانشان این وظیفۀ اساسی را انجام میدهند، گفت: در کشور ما افرادی ذاتا با تشکیلات مخالفند، زیرا در تشکیلات باید خود را منطبق با آرا جمع کنند و آنها چون خود را در مقام ریاست و فرماندهی میبینند. این ویژگی را برنمی تابند و سریع متمایل به خودکامگی میشوند و برای کشور فاجعه میآفرینند، برای آنها حزب یعنی خودشان به علاوۀ عدهای پادو! مانند ناپلئون که میگفت: قانون منم! عقب ماندگی ما و تأسف مردم و بی اعتمادی آنها به همین خودکامگیها و کیش شخصیت رؤسا برمی گردد.
جزئیات بازداشت شهردار و چند مدیر شهری پردیس
فرماندار شهرستان پردیس درباره بازداشت شهردار و چند تن از مدیران شهری این شهرستان توضیحاتی داد. عبدالعظیم رضایی فرماندار شهرستان پردیس با اشاره به وجود اخباری مبنی بر بازداشت شهردار پردیس، اظهار کرد: تخلفات مالی رخ داده مربوط به چند سال گذشته است و "کوروش گلریز" شهردار پردیس و تعدادی از کارکنان شهرداری با پیگیری دستگاه قضایی بازداشت شدند. رضایی تصریح کرد: این پرونده مربوط به زمان معاونت شهردار فعلی پردیس است و تمام کسانی که در آن زمان مسئولیت داشتند به مرور احضار و برخی از آنها بازداشت شدند. وی افزود: در رسیدگی به پرونده تخلف مالی شهرداری پردیس تاکنون حدود ۱۰ تن از کارکنان این شهرداری بازداشت و در مرحله اخذ توضیحات و انجام تحقیقات قضایی قرار گرفتهاند. فرماندار شهرستان پردیس خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۴ تن از مدیران شهری این شهرستان بازداشت هستند که یک نفر از آنها شهردار شهرستان پردیس است.
سوئد ادعای ترامپ را تکذیب کرد
«آن لینده» وزیر امور خارجه سوئد روز چهارشنبه گفت: سخنان «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا درباره اقدامات استکهلم برای مقابله با شیوع ویروس کرونا کاملاً غلط هستند. به نوشته «رویترز»، لینده در مصاحبهای گفت: «ما به هیچ عنوان راهبردی با هدف ایجاد ایمنی جمعی نداریم. اما از سوی دیگر قرنطینه کامل را نیز اجرایی نکردهایم». «ایمنی جمعی» که پیشتر انگلیس تلاش میکرد از آن برای کنترل شیوع ویروس کرونا استفاده کند روشی است که طی آن بیماران در قرنطینه نگهداری میشوند، اما سایر افراد جامعه رها میشوند تا با ابتلای افراد زیادی از جمعیت به بیماری، در برابر آن مقاومت ایجاد شود. لینده افزود، سوئد اقدامات مهمی در خصوص قرنطینه افراد کهنسال و برگزاری کلاسهای درس بهصورت آنلاین انجام داده است. او در ادامه گفت: «این گونه نیست که برخی کشورها گمان میکنند ما هیچ اقدامی انجام نمیدهیم. ما هر کاری که به نفع سوئد باشد انجام میدهیم». ترامپ روز سهشنبه در جمع رسانهها گفته بود: «آنها (منتقدان) سوئد را مثال میزنند، ولی سوئد به شدت [از کووید-۱۹] آسیب دیده است.»
تمرینات مخفی پرسپولیسیها
بازیکنان پرسپولیس در اقدامی غیرحرفهای تمرینات اختصاصی خود را به صورت مشترک در روزهای قرنطینه در محل استادیوم شهید کاظمی دنبال میکنند. در شرایطی که به دلیل شیوع ویروس کرونا، ستاد مبارزه با کرونا انجام تمرینات را ممنوع اعلام کرده، برخی بازیکنان با حضور در محل تمرین تیمهای خود از این قاعده عبور کردهاند تا با تصمیمی خطرناک مشکلاتی ایجاد کنند. طی روزهای اخیر شایعات زیادی در خصوص تمرین برخی بازیکنان پرسپولیس در این شرایط به وجود آمده بود که در چند مرحله نیز از سوی مسئولان این باشگاه تکذیب شد. اکنون، اما انتشار تصویری از حضور این بازیکنان در محل تمرین به این شایعه رنگ واقعیت بخشیده است.
معتادان متجاهر سبب گسترش بیماری کرونا میشوند
دکتر زالی با ادآوری این که معتادان متجاهر بدون سرپناه ضمن عدم رعایت دستورات بهداشتی و پیشگیرانه باعث شیوع و گسترش بیماری میشوند، خواستار جمع آوری و بازگشت آنان به مراکز قبلی نگهداری آنان نظیر بازپروریها و ... شد. در ادامه جلسه هر یک از اعضای حاضر به ارایه گزارشی از اقدامات صورت گرفته در راستای پیشگیری و مقابله با کرونا در کلان شهر تهران در محدوده کاری خود پرداخته و نظرات و پیشنهادهای خود را مطرح کردند که مورد بحث و تبادل نظر اعضا قرار گرفت. از جمله موضوعات مطرح در این نشست میتوان به جمع آوری معتادان متجاهر به مراکز قبلی، کاهش آمار دزدی از منازل، کاهش ۵۸ درصدی تردد در محورهای مواصلاتی تهران، افزایش ترافیک غیر سنگین درون شهر در روزهای اخیر، حمل و نقل هوایی، نحوه ساماندهی متوفیان مبتلا به کرونا، رعایت دستورالعملهای مربوطه، پلمب واحدهای صنفی متخلف، توسعه دولت الکترونیک و دورکاری افراد از این طریق، تدوین پروتکل واحد برای پروازهای داخلی و خارجی اشاره کرد.
تاجرنیا: مجلس یازدهم ضعیفترین مجلس تاریخ ایران میشود
علی تاجرنیا، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت میگوید: «افرادی که در یک ناعدالتی توزیع قدرت به مجلس راه پیدا کردهاند، به هیچ وجه نمیتوانند «عدالتخواه» باشند و بخواهند عدالت را برقرار کنند و یا نام «مجلس عدالتخواه» را روی خود بگذارند.» علی تاجرنیا، نماینده دوره ششم مجلس شورای اسلامی و عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در گفتگو با عصرایران در پیشبینی از روابط مجلس یازدهم و دولت دوازدهم با توجه به رویکرد انتقادی منتخبان مجلس یازدهم نسبت به دولت روحانی، میگوید: برای پیش بینی از این رابطه باید ابتدا به وضعیت فعلی مجلس در ساختارهای اجتماعی-سیاسی و همینطور منتخبان این دوره مجلس داشته باشیم. تاجرنیا با اشاره به این موضوع تشریح کرد: با نگاهی به ادوار مجلس شورای اسلامی میبینیم که نهاد مجلس روزبهروز ضعیفتر شده است، نظارت استصوابی عامل اصلی این موضوع تلقی میشود.
بازتاب اعتراض هنرمندان ایرانی به تحریمها در شبکه فرانسوی
در حالی که ایران با بحران کرونا دست و پنجه نرم میکند، ماجرای تحریمهای آمریکا و تاثیرات آن بر روند مبارزه با این بیماری در کشورمان، بیش از پیش عیان میشود. در همین رابطه، شبکه تلویزیونی «فرانس ۲۴» در گزارشی به این موضوع پرداخت. در این گزارش، به نامه اعتراضی هنرمندان ایرانی و به اثر منفی تحریمها بر تامین وسایل و داروهای مورد نیاز پرداخته شده است.
پایداریها همچنان بلای جان قالیباف
حسام رضایی در خبرآنلاین نوشت: ️رصد مواضع و تحرکات مستور و معلومِ اعضای لیست وحدت اصولگرایان، گویای آن است که دو یا چند چهره خاص بالقوه میتوانند در برابر قالیباف قد علم کرده و برای صندلی ریاست مجلس یازدهم، سناریوی جدید و متفاوتی بنگارند. پایداریها برای مانع تراشی بر سر راه ریاست قالیباف بر مجلس یازدهم، از همین حالا و حتی پیش از این به تخریب شهردار پیشین روی آورده اند و در کنار آن درحال لابی با نمایندگان شهرهای کوچک برای جمع کردن رأی به نفع آقاتهرانی هستند. چنانچه جبهه پایداری موفق به تدارک جریان اکثریت برای کمک به سیادت آقاتهرانی نشود، به احتمال قوی بر سر بقیه کرسیهای هیات رئیسه مثل نواب اول یا دوم به رایزنی با جریان رقیب خواهد پرداخت و روش سهم خواهی را دنبال خواهد کرد. ️اما آیا شورای ائتلاف نیروهای انقلاب به نفع سرلیست خود یعنی قالیباف، به مذاکرههای پشت پرده ورود خواهد کرد یا مصلحت را در ریاست گزینههای دیگری، چون آقاتهرانی یا میرسلیم میبیند؟
دلالان به طور گسترده اقدام به خرید مسکن کردهاند؟
در شرایطی که نمایههای دریافتی طی سه ماه پایانی سال گذشته از رشد خریدهای سفتهبازانه در بازار مسکن حکایت دارد یک نماینده مجلس گفته در اسفندماه سوداگران و دلالان اقدام به خرید گسترده مسکن کردهاند. /ایسنا
قالیباف رئیس در سایه و میرسلیم رئیس مجلس میشود
عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاحطلب در تحلیل طیف بندیهای مجلس یازدهم گفت: قالیباف رئیس در سایه و صحنه گردان اصلی خواهد بود و میرسلیم جایگاه صوری ریاست قوه مقننه را عهدهدار میشود. درباره تاثیر مجلس یازدهم در شکلگیری دولت بعدی اظهار داشت: بین بودن این مجلس یک دست با آدمهایی از جریان احمدینژاد و قالیباف و نسل جوانی که آمدهاند بیانیه گام دوم را محقق کنند حتما انتخابات ریاست جمهوری برایشان مهم خواهد بود و احیانا بین جریان قالیباف و احمدی نژاد و اصولگرایان مستقل یک صفبندی شکل خواهد گرفت. حتما چهرهای جدید به عنوان کاندیدای اصلی جریان تندرو تعیین خواهد شد. /ایلنا
یک زن رکورد رونالدو را شکست
کریستیانو رونالدو، فوق ستاره یوونتوس دو روز پیش یک چالش در زمینه آمادگی جسمانی به راه انداخت. این ستاره در ۴۵ ثانیه ۱۴۲ دراز نشست انجام داد که رکوردی خارق العاده بود. در این راستا کاستر سمینا، دونده بانوی آفریقایی و قهرمان جهان دو و میدانی در ماده ۸۰۰ متر این چالش رونالدو را شکست داد و قدرت بدنی اش را به رخ ستاره پرتغالی کشید. این دونده آفریقایی با ثبت رکورد ۱۷۶ دراز نشست در ۴۵ ثانیه از رکورد رونالدو گذشت.
نقطه پاک در کشور نداریم
حسین عرفانی، رئیس اداره مراقبت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، گفت: هیچ کجای کشور از کرونا پاک و بی نصیب نیست، اگر بی دقتی و بی احتیاطی از سوی مردم ایجاد شود همه زحمات ۵۰ روز گذشته کادر درمانی به باد خواهد رفت. فاصله گذاری هوشمند یک تصمیم موقت است و منوط به کنترل بیماری در سطح جامعه خواهد بود. چنانچه بیماری کرونا در این مدت مهار نشود و شدیدتر شود چه بسا محدودیتهای شدیدتری اعمال گردد. /میزان
کوهکن به اصولگرایان: کرسی ریاست مجلس را بهم تعارف کنید
کوهکن تاکید کرد: دوستان منتخب باید هشیار باشند که فکر میکنم هستند و نیازی به تذکر نیست. باید بدانند چشمان نیروهای انقلاب به آنها است و اگر در اولین قدمها با چالش مواجه شود امید آنها هم به یاس تبدیل میشود. دیدگاه آنها این است که منتخبین مسئولیتها و کرسی ریاست در مجلس یازدهم را به هم تعارف کنند نه اینکه بر سر قدرت درگیری داشته باشند. شناخت نیروهای انقلاب از منتخبین خود به این صورت است و من فکر میکنم بعد از تشکیل مجلس بسیاری حواشی پایان خواهد یافت.
خنثی شدن تلاش آمریکا برای توقیف وجوه بانک مرکزی ایران
تلاش آمریکا برای توقیف و انتقال وجوه بانک مرکزی ایران در اروپا با پیگیری حقوقی بانک مرکزی خنثی شد. عبدالناصرهمتی، رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد با رصد هوشمندانه، تلاشهای ایالات متحده آمریکا و پیش دستی در انجام اقدامات حقوقی و همچنین در نتیجه پیگیریهای قضایی در کشور لوکزامبورگ، با شروع سال نو، دو پیروزی حاصل کشور و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران شد. همتی تاکید کرد: ابتدا از قرار توقیف وجوه به مبلغ ۱.۶ میلیارد دلار متعلق به بانک مرکزی نزد کلیراستریم لوکزامبورگ که از تاریخ ۱۳۹۴.۱۰.۲۵ در توقیف بود رفع توقیف شد و سپس با صدور دستور موقت از شعبه دیگری از دادگاههای کشور یاد شده از انتقال همان وجوه به آمریکا و توزیع میان مدعیان دروغین انتساب حادثه یازده سپتامبر به ایران پیشگیری شد.
روایت غرویان از تاثیر کرونا بر افشای فرقه «لیسیه»
محسن غرویان، استاد حوزه علمیه قم ضرورت بررسی این حوزه را بسیار جدی میداند و معتقد است که کرونا موجب ایجاد تغییرات جدی در خوانش جهانیان از دین خواهد شد. او در گفتوگویی با
«آزادی» گفت: «تاثیر کرونا بر دین موضوع بسیار قابل توجه و جدی است و به نظر من ضرورت دارد که محققان به بررسی تاثیر شیوع این ویروس و شرایط کنونی بر کلام و فلسفه اسلام، مسیحیت و به طور کلی دینداری دارد. باید دید مسائل اعتقادی مثل مبدا، معاد، امامت، ولایت، مهدویت و ... بعد از این دوران چه تغییراتی خواهد داشت. همچنین باید تاثیر کرونا در قرائتهای مختلف دینی را بررسی کرد.» وی افزود: «مثلا الان میبینیم عدهای که من نام آنها را فرقه لیسیه میگذارم، پیدا شده و میگویند ضریح را لیس بزنیم کرونا نمیگیریم! اینها بحثهای دینی است. آیا واقعا ضریح شفا میدهد؟ اینها مباحثی است که بحران کرونا به دنبال دارد و اتفاقا جالب است که از ابعاد مختلف به آن پرداخته شود».
غرویان با تاکید بر ضرورت بررسی این مباحث در اسلام و مسیحیت و ... گفت: «الان کرونا همه دنیا را گرفته و تمام ادیان را درگیر کرده است. متکلمین مسیحی یکسری عقاید و افکاری دارند درباره عیسی و مسیح و .... همچینن در یهودیت و اسلام هم ابعاد مختلفی وجود دارد که باید به آن پرداخت». این استاده حوزه علمیه در پاسخ به اینکه آیا کرونا موجب افزایش دینداری در جهان میشود و یا فاصله گرفتن از دین؟ گفت: «به نظر من کرونا موجب میشود که ما قرائتها و دیدگاههای خود را از دین و عناصر اصلی آن مثل خدا، معاد، امامت و ولایت و ... تغییر دهیم. به هرحال دین امری است که بشر همیشه به دنبال او بوده و هست و خواهد بود، اما قرائتهای مختلف از دین بعد از کرونا تغییر خواهد کرد.»
وی افزود: «به عنوان نمونه دیدم که یک نفر در فضای مجازی گفته بود که کرونا به معنی ظهور قیامت است. سراغ آیات و روایات رفته و گفته بود که در قیامت پدر از فرزند، فرزند از پدر و مادر، برادر از خواهر و ... دوری میکند. بعد گفته بود که الان وقتی به خاطر کرونا فوت میکند خانواده و نزدیکان او برای تشییع و دفن و ... نزدیک نمیشوند. پس این نشان ظهور قیامت است. خب این یک تفسیر دینی است. منظور من این است که کرونا قرائتها را از دین تغییر میدهند، اما در اصل اینکه مردم به دینداری تمایل پیدا کنند یا جدا شوند، خیل تحت تاثیر کرونا قرار نمیگیرد». غرویان ادامه داد: «به نظر من غیبی در این عالم وجود دارد و انسان به دنبال مسائل غیبی است. الان کرونا هم یک عنصر غیبی است، زیرا کسی نمیداند که از کجا پیدا شده؟ ساخته دست بشر است و یا یک بلای طبیعی و ...؟ این همان بعد غیبی است و به دین مربوط میشود. دین هم برای مسائل غیبی حرفهایی دارد؛ بنابراین، به نظر من تاثیر اصلی کرونا در حوزه دین به تغییر قرائتها و استنباطهای دینی مربوط میشود».
این استاد حوزه علمیه در پاسخ به اینکه آیا کرونا با خطر ترویج خرافهگرایی همراه است، گفت: «بله، توجه داشته باشید که آدمها مختلف هستند، علمای دینی هم همین طور. در اسلام، مسیحیت و یهودیت هم فرقی ندارد، علما نشسته و پیش خود یک تفاسیری را میسازند. کرونا یک پدیده واقعی است و کلی تلفات گرفته و حادثهای است که در کل دنیا و کل زمین رخ داده است، اما اینکه آن را چطور تفسیر کنیم مهم است. برخی نگاه خاص و بیشتر خرافاتی دارند. اینها بر اساس نظر خود تحلیل و تفسیر میکنند و مثلا میگویند که این انتقام خدا و طبیعت است. این تفسیرها از باطن افراد برمیخیزد و مختلف است. عدهای هم نگاه علمی دارند و واقعگرا هستند. به قولی رئالیست هستند و با علم و دانش و واقعیتها برخورد ملموس میکنند و همه چیز را به غیب ارتباط نمیدهند. به نظر من تفاسیری که میشود قابل کنترل نیست و ساختار ذهنی علما، متکلمین و مبلغان دینی متفاوت است.»
وی خاطر نشان کرد: «به این ترتیب خطر ترویج خرافات وجود دارد، اما یک رویکرد مثبت نیز میتواند وجود داشته باشد. مثلا برخی حرفهایی که به نام دین مطرح میشد را میتواند کنار بزند و برخی خرافات را رد خواهد کرد. مثلا برخی افراد میخواستند تحلیل سیاسی کنند و کرونا را به قم ربط دهند، اما وقتی کرونا کل دنیا را گرفت یکسری از این حرفها را رد کرد. مثال دیگر همین فرقه لیسیه است. اینها حرفهایی زدند مثلا اینکه دیوار حرم شفا میدهد و اینجا دارالشفا است، اما عدهای در حرم را شکاندند و در حرم نتوانست از خود محافظت کند. خب اگر در و دیوار حرم شفا میدهد که باید میزد کسی که میخواهد در را بشکند، هلاک میکرد. بر این اساس است که میگویم کرونا برخی از خرافات را کنار خواهد زد».