سید احمد مقدسی در گفت‌وگو با «تابناک اقتصادی»

دنیا را دور زدیم تا نهاده دام و طیور به بنادر بیاوریم، اما خودتحریمی، سد راه تولید شده است / دلالان همچنان از آب گل آلود ماهی می‌گیرند

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران معتقد است، مشکل اصلی، ارز ۴۲۰۰ تومانی است. محموله نهاده‌های دامی به هر مکافاتی بوده با اعتبار واردکننده تا بنادر آمده است و بانک مرکزی یا ارز ندارد تخصیص دهد یا دارد، ولی تخصیص نمی‌دهد و محموله‌ها در حال از بین رفتن هستند و تا اسناد مبادله نشود، امکان ترخیص این محموله‌ها وجود ندارد.
کد خبر: ۹۷۴۸۵۱
|
۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۵:۴۹ 27 April 2020
|
31600 بازدید
|

دنیا را دور زدیم تا نهاده دام و طیور به بنادر بیاوریم، اما خودتحریمی سد راه تولید شده است/ دلالان همچنان از آب گل آلود ماهی می‌گیرند

تابناک اقتصادینهاده‌های دام و طیور و قیمت آن‌ها، یکی از اصلی‌ترین اجزای تشکیل دهنده قیمت فرآورد‌های دام و طیور می‌باشند؛ برای نمونه حدود ۷۵ درصد از قیمت تمام شده گوشت مرغ، مربوط به جیره غذایی آن است.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ نبود یا کمبود نهاده های دام و طیور از جمله جو، ذرت و سویا می تواند تاثیر بسیاری بر صنعت دامداری و مرغداری بگذارد. نمونه این تاثیرات را چند روز پیش در ماجرای زنده به گور کردن جوجه های یک روزه دیدیم.

بسیاری از کارشناسان این صنعت، علت این ماجرا را کمبود نهاده‌ها عنوان کردند؛ برای نمونه غلامعلی فاروغی رئیس انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه در کشور طی مصاحبه‌ای که سی ام فروردین ماه ۱۳۹۹ انجام داد، با تاکید بر اینکه خسارت وارده به تولیدکنندگان ماهانه بیش از ۱.۲ میلیارد تومان است، گفت: علت اصلی معدوم سازی جوجه یکروزه مربوط به کمبود نهاده‌های طیور سویا و ذرت است.

این موضوع کمبود نهاده‌های دام و طیور در حالی مطرح شد که روز گذشته، هفتم اردیبهشت ماه سال جاری، اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور (آوندا) طی گزارشی اعلام کرد که میزان واردات نهاده‌های دام و طیور در سال گذشته با رشد ۱۶ درصدی، به بیش از ۱۵.۱ میلیون تن رسید.

در ادامه این گزارش آمده بود: آمار‌های تفکیکی واردات نهاده‌های دام و طیور، نشان می‌دهد در سال گذشته بیش از ۸.۹ میلیون تن ذرت به ارزش ۲.۱ میلیارد دلار وارد کشور شده که در مقایسه با سال ۹۷ به لحاظ وزنی رشدی نداشته، اما از لحاظ ارزشی افزایش ۴ درصدی را تجربه کرده است.

همچنین در سال گذشته بیش از ۴ میلیون تن جو به ارزش بیش از یک میلیارد دلار وارد کشور شده است که این آمار در مقایسه با واردات ۲.۶ میلیون تنی جو به ارزش ۶۰۲ میلیون دلار در سال ۹۷ رشد ۵۱ درصدی به لحاظ وزنی و رشد ۶۸ درصدی به لحاظ ارزشی را نشان می‌دهد.

در سال گذشته بیش از ۲.۲ میلیون تن کنجاله سویا به ارزش بیش از ۹۵۸ میلیون دلار وارد کشور شده که این رقم در مقایسه با واردات حدود ۱.۵ میلیون تنی کنجاله سویا به ارزش ۶۶۵ میلیون دلار در سال ۹۷ رشد ۵۰ درصدی به لحاظ وزنی و رشد ۴۴ درصدی به لحاظ ارزشی را نشان می‌دهد.

بیشتر بخوانید:

هر چند این آمارها خبر از افزایش میزان واردات نهاده های دام و طیور را می دهند و بنابراین بازار نباید با کمبود و افزایش قیمت این نهاده ها رو به رو باشد، فعالان بازار و تولیدکنندگان صنعت دام و طیور از وضعیت موجود و عدم تامین نهاده مورد نیاز گلایه دارند.

تامین نهاده های دامی به سختی انجام می شود

سید احمد مقدسی، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران در گفت‌وگو با خبرنگار تابناک اقتصادی اظهار داشت: تامین نهاده های دامی هم اکنون به سختی انجام می شود و به عبارت بهتر می توان گفت، افتضاح است و دام و مرغ های کشور از گرسنگی در حال تلف شدن می باشند.

وی ادامه داد: هم اکنون همانند توپ فوتبالی هستیم که بین بانک مرکزی، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی و واردکنندگان در حال پاسکاری هستیم! مقدسی افزود: یک روز اعلام می کنند برای واردات نهاده، ارز را تخصیص نداده اند، یک روز اعلام می کنند ارز را تخصیص داده اند اما تامین نکرده اند و ... و تنها در حال بازی با کلمات هستند.

نهاده ها با قیمت بازار آزاد و گران به وفور یافت می شود/ مشکل بر سر ارز ۴۲۰۰ تومانی است

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران با اشاره به اینکه نهاده‌های دامی با قیمت بازار آزاد به وفور یافت می‌شود، گفت: هم اکنون اگر نهاده‌های دامی به قیمت بازار آزاد درخواست شود، ظرف مدت دو ساعت بارگیری و در واحد تخلیه می‌شود.

وی ادامه داد: مشکل اصلی بر سر ارز ۴۲۰۰ تومانی است. محموله نهاده‌های دامی به هر مکافاتی بوده با اعتبار واردکننده تا بنادر آمده است و بانک مرکزی یا ارز ندارد تخصیص دهد یا دارد، تخصیص نمی‌دهد و محموله‌ها در حال از بین رفتن هستند و تا اسناد مبادله نشود، امکان ترخیص این محموله‌ها وجود ندارد.

مقدسی گفت: جالب اینجاست که دامداران دی ماه و بهمن ماه ۱۳۹۸ به واردکنندگان برای خرید نهاده‌ها پول پرداخت کرده اند و این نهاده‌ها الان در بنادر، منتظر تخصیص و تامین ارز هستند؛ اما این اتفاق از سوی بانک مرکزی رخ نداده است.

قیمت مصوب نهاده ها با قیمت بازار آزاد اختلاف چشمگیری دارد

مقدسی در پاسخ به این پرسش که چه نهاده‌هایی با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور می‌شود، گفت: جو، ذرت و سویا با این ارز وارد می‌شوند که هر سه نهاده هم با قحطی در بازار مواجه شده اند.

وی در مورد قیمت نهاده‌ها گفت: قیمت مصوب جو ۱۳۵۰ تومان و ذرت نیز که به تازگی افزایش قیمت داشته، ۱۵۰۰ تومان است. همچنین قیمت کنجاله سویا در بنادر ۲۴۵۰ تومان می‌باشد. مقدسی افزود: قیمت این نهاده‌ها هم اکنون در بازار بسیار بیشتر از قیمت مصوبی است که عرض کردم.

۸۰ تا ۹۰ درصد واردات نهاده‌های دام و طیور توسط بخش خصوصی انجام می‌شود

مقدسی در مورد میزان سهم شرکت‌های واردکننده نهاده‌های دام و طیور از واردات نیز گفت: ۸۰ تا ۹۰ درصد واردات نهاده‌های دام و طیور در اختیار بخش خصوصی است و تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد در اختیار شرکت پشتیبانی امور دام به عنوان تامین کننده ذخایر استراتژیک است.

نقش پررنگ دلالان در توزیع نهاده ها

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران در مورد نقش دلالان در این وضعیت پیش آمده برای نهاده های دام و طیور گفت: دلالان همواره بوده و هستند و از آب گل آلود ماهی می گیرند و به خصوص در توزیع نهاده های دام و طیور نقش پررنگی دارند.

سامانه بازارگاه نهاده های کشاورزی هم با مشکلات عدیده ای روبه روست

مقدسی در مورد سامانه بازارگاه توضیح داد: این سامانه به مانند بورس عمل می کند و تاجر نهاده خود را در آن قرار می دهد و خریدار از آن نهاده مورد نیاز خود را خریداری می کند. وی با اشاره به مشکلات عدیده این سامانه افزود: برخی تجار نهاده های خود را در این سامانه قرار نمی دهند و آن ها را در بازار آزاد و به قیمت بسیار بالاتری می فروشند.

مقدسی در مورد متولی این سامانه هم گفت: وزارت صمت باید تجاری را که بار خود را ترخیص می کنند، مکلف کند که بار را در این سامانه قرار دهند.

دنیا را دور زدیم تا نهاده دام و طیور به بنادر بیاوریم، اما خودتحریمی سد راه تولید شده است/ دلالان همچنان از آب گل آلود ماهی می‌گیرنددنیا را دور زدیم اما با خودتحریمی مواجهیم

رئیس هیات مدیره انجمن صنفی گاوداران در انتهای صحبت های خود گفت: ما در شرایط تحریم ها به سختی، نهاده ها را تا بنادر ایران آورده ایم؛ اما اینجا خودتحریمی صورت گرفته است. در حقیقت در شرایطی که با تحریم های ظالمانه دولت آمریکا علیه کشورمان مواجه هستیم، با تلاش و همتی که صورت گرفته، نهادهای مورد نیاز با وجود همه مشکلات تحریمی به بنادر کشور رسیده است، اما حالا با عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی و عدم همکاری نهادهای مرتبط برای ترخیص مواجه هستیم. روندی که متاسفانه به ضرر تولید ملی است و به نوعی با خودتحریمی روبه رو شده ایم.

وی ادامه داد: اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی برای ترخیص این نهاده ها وجود ندارد، ایرادی ندارد اجازه دهند، این نهاده ها با ارز آزاد وارد شود، از آن سو هم قیمت فرآورده ها از جمله گوشت و شیر را آزاد کنند. مابه التفاوت ریالی را هم دولت به حساب یارانه خانوارها واریز کند. مقدسی گفت: اجازه دهند ما در یک فضای رقابتی تولید کنیم.

وی با بیان اینکه اگر دولت الان ارز ۴۲۰۰ تومانی بابت ترخیص نهاده ها ندهد، فردا باید برای واردات نهاده هایی مثل شیر و پنیر ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص دهد، افزود: این وضعیت در نهایت باعث از بین رفتن تولید و اشتعال در کشور می شود و همچنین امنیت غذایی مردم با مشکلاتی مواجه خواهد شد.

مقدسی در مورد نحوه توزیع نهاده ها توسط شرکت پشتیبانی امور دام هم گفت: این شرکت در بنادر محموله دارد اما توزیع به صورت قطره چکانی انجام می شود. هم اکنون پنجاه هزار تن سویا برای توزیع قرار گرفته است و باید گفت این پنجاه هزار تن اصلا عددی نیست و به تولیدکننده نمی رسد!

عباسی معروفان: پیگیر ترخیص نهاده های دامی از گمرک هستیم

حسن عباسی معروفان، مدیرعامل پشتیبانی امور دام، یکم اردیبهشت ماه سال جاری طی مصاحبه ای در مورد چالش های ترخیص نهاده های دامی گفت: همیشه در بنادر رسوب کالا بوده، بخاطر همین هم انبار‌های با ظرفیت سه میلیون تن در بنادر وجود دارد، چون بار از کشتی که خارج می‌شود، باید اسناد خرید برسد و استاندارد آن بررسی شود که این پروسه پانزده روزی زمان می‌برد. وی افزود: این بار این پروسه طولانی شده و تنها پانصد و نود هزار تن نهاده در انبار داریم و با احتساب واردات بخش خصوصی دو میلیون و چهارصد هزار تن بار در کشتی و انبار مانده است.

عباسی معروفان ادامه داد: علت آن هم این است که ارز به آن‌ها نرسیده یا بانک مرکزی ارز اختصاص نداده یا داده، ولی انتقال ارز به فروشنده به دلیل تعطیلی بازار‌های جهانی انجام نشده است.

مدیرعامل پشتیبانی امور دام تاکید کرد: از سوی دیگر، باید اصل اسناد هم دست گمرک برسد تا مهر شود، اما وقتی پرواز و پستی وجود ندارد، چگونه باید اصل اسناد به گمرک برسد.

 

گفت‌وگو از: محمدرضا مقامی فرد

 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
ميخوان باهاتون دلار ١٦ تومنى حساب كنند. يعنى مابه التفاوت رو بگيرن.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
خدمت تولید کنندکان! مرغ و دام و خودرو و دارو و اخیرا حتی پتروشیمی و فولاد و ساختمان و.... .

1- این کاری که شما میکنید تولید محسوب نمی شود. اسم ان مونتاژ است. مثلا وقتی تمام نهاده های فعالیت شما از دان مرغ تا علوفه و داروهای دامی و.... از خارج از کشور وارد می شود تنها کاری که می شود سر هم بندی کردن ان در داخل است. مانند دارو که 95 درصد مواد اولیه داروها وارداتی است. ان 5 درصد هم که تولید داخل است اب هست. صنعت داروسازی ما مانند صنعت مرغداری یا دامداری ما فقط بسته بندی است.

2- شاید برخی مانند صنعت خودرو سازی بگویند این صنایع اشتغال ایجاد می کند. ولی اگر میزان پرت و تلفات این صنایع و هزینه های جانبی ان را با نمونه های واقعی و موفق این صنایع در دنیا مقایسه کنیم به نفع کشور و همان شاغلان ظاهری است که در این صنایع به شدت رانتی و امتیاز بر بسته شود. ولی خوب. نفت هست و غمی نیست. ولی اقایان. نفت هم دیگر نیست. به هر حال اگر تولید کننده و مدیران دولتی ما به بحث رقابت با صنعت روز دنیا و مصرف بهینه و تولید مزیت دار توجه داشت وضع اقتصاد ایران امروز این نبود.

3- و نکته اخر اینکه ما تا یاد داریم و تا به اصطلاح این صنایع مونتاژ اتومبیل سازی و دامداری و مرغداری و داروسازی و... در کشور پا گرفت این را هم یاد داریم که دست اندرکاران ان همیشه از عدم توجه شکایت داشتند و خواستار قطع واردات و انحصار در داخل و توجه دولت و تخصیص یارانه واردات و تولید از درامد نفت و جیب همه ایرانیان بودند. هرگز هم تکمیل نمی شدند و نمی شوند.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
دردشون ذرت های الوده به سم است که میخواهند به خورد دام بدهند و کل مردم را مریض کنند .اگر نظارت قوه قضائیه و افکار عمومی نبود الان درکیر مسمومیت قارچی هم بودیم که به مراتب بیشتر از کرونا و پراید کشته میداد.لطفاژست تولید کننده به خودتون نگیرید.دیروز تز دادین از ذرت ها الکل بگیرین و بهتون گفتن که اگه این قارچ وارد ایران بشه کل محصولات کشاورزی و دامی کشور الوده میشن.امید مردم فقط به اقای رییسی است فعلا
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
مردم و کشور را گرفتار خودتان کرده اید
به والله قسم ، هیچ کجای دنیا یک کشور در اندازه و مشخصات و مختصات و درامد ما را
اینطور بد اداره نمی کنند
سال به سال بد تر و دریغ از پارسال
چطور مردم میتوانند ، زندگی کنند ؟
و برنامه ریزی برای خانواده شان کنند ؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۹
ارز ۴۲۰۰تومنی از یک سو والزام قیمت گزاری فرآورده های دام و طیور مخالف اقتصاد بازار آزاد وهم اقتصاد اسلامی است
چرا بیت الملل را می‌بخشید ؟
که باعث نابسامانی ورشوه واختلاس واختلال تولید و عرضه بشود
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۹
واقعا سطح سواد بعضی از کسانی ک کامنت میذارن مشخصه. اون ذرت های آلوده برای چند سال پیش بوده و گاوهایی ک خوردن الان جهار شکم زاییدن و خبر نداری، حالا ی شو سیاسی هم ایجاد شد برای دلخوشی عوام الناس. ذرت های آلوده حدود ۸۰ درصدش وارد بازار داخلی و مصرف شده تو این سالها
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
سیوالی دارم. مگه ما دوسال از نظر بارندگی وضعیتمون خوب نیست؟؟ چرا این محصولات را خودمان نمیکاریم؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
این کرونا و تحریم ها ثابت کردند
که چقدر در مدیریت کشور ، مسولان ما ضعیف و ناکارآمد و بی کفایت هستند
چون در شرایط عادی و نرمال و ساده که اداره کشور را مادر بزرگ ها هم میتوانند اداره کنند !!!!!؟
پس چطور ، در دوران جنگ ۸ ساله دولت میر حسین موسوی با درآمد سالی ۷ میلیارد دلار
توانست به خوبی ، جنگ و آذوقه و دارو و حتی سیگار تمام مردم را تامین و توزیع کردند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۹
به هزار دلیل
عدم استفاده از تکنولوژی های روز دنیا
عدم استفاده از بذرهای اصلاح شده و پر بازده
واقع شدن ایران در یک منطقه خشک و نیمه و خشک و مشکل همیشگی آب
فساد عجیب و ناکارآمدی
بی برنامه بودن مسئولان مربوطه
عدم آموزش و بقیه موارد
خلاصه ک تا بخایم فقط شعار بدیم وضع بدتر میشه ولی بهتر نمیشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
شايد بعضى ها دلار جهانگيرى مي گيرن و دلار ١٦ تومنى با مردم حساب مى كنن.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
دهها سال است دلار ارزان آفت اقتصاد و تولید در کشور است شغل های زیادی را از بین برده و به محلی برای فساد تبدیل شده است و دیر یا زود باید از بین برود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
دلار 4200 یک حمایت کور از اقشار اسیب پذیر است و بیشتر آن به اقشار مرفه میرسد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
اینها رو بردارید پولش رو مستقیم به مردم بدید و تولید را هم ازاد بگذارید تا کار بیشتر ایجاد شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
دلار چند نرخی باعث بهم ریختگی اقتصاد شده و رانت خواری را گسترش داده
مبارزه با این امر هم به جایی نمیرسد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
چند نرخی دلار و کالا فقط یک کاسه دزدی و رانت و اختلاس عیر قابل کنترل ایت
و بیشترین اتلاف ارز و تقسیم ناعادلانه درآمدهای ارزی کشور بین طبقات مختلف مردم است و بس
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
حمایت از مردم کم درآمد باید با پرداخت نقدی یا کالایی انجام شود
شکر 4200 وارد میشود به نام مردم و ابنبات دلار 16 تومنی صادر میشود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
با این حرفها میخوان گوشت رو گرون کنند
پاسخ ها
جراحی
| Belgium |
۰۷:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۹
حتی اگر چنین تصمیمی هم نداشته باشند قطعا گوشت مرغ گران خواشدچرا که اقتصاد ساز وکار خود را دارد واز دستورات پیروی نمیکند
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
مشکل اقتصاد ما این است که هنوز تکلیفش را بین اقتصاد آزادو اقتصاد دولتی حل نکرده در این شرایط تاثیرات مخرب ارز دو نرخی از یک طرف و وجود انبوه شرکتهای خصولتی از طرف دیگر که هردو عامل باعث رانت وفساد هستند براین بی نظمی اقتصادی افزوده است وکشور رادر مقابل فشار های خارجی وتحریم ها آسیب پذیر تر کرده است
ناشناس
|
Germany
|
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۰۸
براي بهبود شرايط مملکت، هرچه سريعتر بايد نسل مديران پير و فرسوده برچيده بشه و نسل جوان پرانرژي، خلاق و منعطف و ريسک پذير جايگزين بشه. بايد ديد مديريتي کشور عوض بشه.بزرگترين خيانت به کشور و مردم خود تحريمي است. واردات چوب بستني و چوب کبريت آزاد است اما جلوي واردات CPU و ساير قطعات کامپيوتري که ارتباط مستقيمي با تمامي صنايع و تکنولوژي هاي حساس و غير حساس مملکت داره رو ميگيرن.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟