دلایل اقتصادی افسارگسیختگی قیمت دلار چیست؟

وحید شقاقی شهری، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی و کارشناس مسائل اقتصادی به تابناک اقتصادی گفت: مشکلات مربوط به نرخ ارز بخشی مربوط به مسائل داخلی است و بخشی نیز مربوط به مسائل خارجی است. با این حال ریشه اصلی مشکلات ارزی کشور به دلایل اقتصادی بازمی‌گردد و چهار عامل اقتصادی بر نرخ ارز تاثیرگذار بوده اند.
کد خبر: ۹۹۴۳۲۶
|
۱۲ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۱ 02 August 2020
|
20031 بازدید
|

دلایل اقتصادی افسارگسیختگی قیمت دلار چیست؟

روند قیمت ارز در این سه سال اخیر، تقریبا صعودی بوده و بانک مرکزی تلاش کرده است تا با راهکار‌های مختلف، جلوی افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی را بگیرد. بررسی قیمت دلار در سامانه نظارت ارز (سنا) که تحت نظارت بانک مرکزی است، نشان می‌دهد، قیمت دلار در روز جاری (۱۲ مردادماه ۱۳۹۹) به ۲۱۵۰۰۰ ریال رسیده است. این نشان می‌دهد، در سه سال اخیر قیمت دلار، حدود ۴۷۱ درصد رشد کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، به هر حال موضوع نرخ ارز تا آنجا اهمیت پیدا کرده که رهبر انقلاب در سخنان اخیر خود به آن به عنوان یکی از مسائل جدی اقتصاد اشاره داشتند. رهبر انقلاب در سخنان خود با مردم در روز عید سعید قربان فرمودند: اینکه این ارز همین طور افسار پاره کند و قیمتش روزبه‌روز بالا برود، چیز بسیار بدی است، این جزو کارهای کوتاه‌مدّت است که بایستی [مسئولین] انجام بدهند. البتّه من اطّلاع دارم بانک مرکزی تلاش های زیادی دارد می کند و ان‌شاء‌الله موفّق هم خواهد شد و این هم به بنده گزارش شده از جاهای مطمئن که این [موضوع] بیش از آنچه دلایل اقتصادی داشته باشد، دلایل امنیّتی -سیاسی دارد -نه اینکه دلایل اقتصادی نداشته باشد امّا [عمده] دلایل امنیّتی و سیاسی است- که خب اگر این [طور] باشد باید جدّاً مقابله بشود؛ کسانی هستند که به این آتش‌افروزی دامن می زنند.

به هر صورت، فارغ از اینکه دلایل امنیتی و سیاسی عمده دلیل افزایش نرخ ارز است، رهبر انقلاب به دلایل اقتصادی افزایش نرخ ارز نیز اشاره داشته اند. این دلایل اقتصادی افزایش نرخ ارز چیست و چه راهکارهایی برای جلوگیری از افزایش نرخ ارز می تواند وجود داشته باشد؟

وحید شقاقی شهری، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی و کارشناس مسائل اقتصادی در پاسخ به این پرسش ها به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: مشکلات مربوط به نرخ ارز، بخشی به مسائل داخلی و بخشی نیز به مسائل خارجی بازمی گردد.

دلایل اقتصادی افسارگسیختگی قیمت دلار چیست؟وی افزود: با این حال ریشه اصلی مشکلات ارزی کشور به دلایل اقتصادی بازمی گردد. شقاقی شهری ادامه داد: نرخ ارز و نوسانات آن به چند عامل وابسته است.

  • اولین عامل بدهی خارجی کشور
  • دومین عامل تراز تجاری کشور
  • سومین عامل تراز ارزی کشور 
  • چهارمین عامل نیز تورم در اقتصاد است

این چهار عامل معمولا مهمترین عواملی هستند که می توانند حرکت های متغیر نرخ ارز را تعیین کنند.

این عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی ادامه داد: بدهی خارجی کشور اندک و زیر ۱۰ میلیارد دلار و سررسید بدهی خارجی ایران سالانه حدود یک تا دو میلیارد دلار است. برای درک بهتر از اندک بودن بدهی خارجی ایران، باید گفت که بدهی خارجی ونزوئلا، رقمی حدود ۱۸۰ میلیارد دلار می‌باشد. اندک بودن بدهی خارجی کشور، فرصتی است و می‌توان گفت که از منظر بدهی خارجی هرگز نرخ ارز از محدوده‌ای که پیش بینی می‌شود فراتر نخواهد رفت و شاهد جهش‌های بسیار بالا از کانال بدهی خارجی در نرخ ارز نخواهیم بود.

وی افزود: اما سه عامل تاثیرگذار دیگر بر نرخ ارز، مساله دارند و نوسانات شدیدتری را بر نرخ ارز تحمیل می‌کنند. سالیان سال است که تراز تجاری غیرنفتی کشور دارای کسری می‌باشد؛ یعنی واردات کشور بیش از صادرات غیرنفتی کشور است.

شقاقی شهری ادامه داد: در سالیان گذشته این کسری تراز تجاری غیرنفتی با درآمد‌های نفتی پوشش داده می‌شد، اما بعد از تحریم‌های نفتی و کاهش تقاضای نفت در دنیا به دلیل شیوع ویروس کرونا و در نتیجه کاهش صادرات نفت، این کسری تراز تجاری به سختی پوشش داده شد و این عدم پوشش خود را در متغیر نرخ ارز نشان داد. از سوی دیگر، در فصل بهار میزان صادرات غیرنفتی به دلیل شیوع ویروس کرونا ۴۰ درصد کاهش یافت که این موضوع نیز بر شدیدتر شدن کسری تراز تجاری دامن زد و این مساله در افزایش نرخ ارز بروز کرد.

این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه گفت: همچنین دو تا سه سال است که دچار ناترازی ارزی در کشور شده ایم که این عامل نیز همان گونه که گفتم بر نرخ ارز تاثیرگذار است. بخشی از این ناترازی ارزی به این بازمی‌گردد که صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات غیرنفتی خود را به کشور بازنگرداند. هم اکنون گفته می‌شود که حدود ۲۷ میلیارد دلار به کشور بازنگشته است. هر چقدر ناترازی ارزی به وجود بیاید، فشار بر نرخ ارز و افزایش آن بیشتر می‌شود.

چهارمین متغیر تاثیرگذار بر نرخ ارز هم تورم است. تفاوت بین نرخ تورم داخل و خارج کشور بر نرخ ارز تاثیرگذار است. اقتصاد ایران در سال گذشته نرخ تورم حدود ۳۸ درصد را تجربه کرد و این در حالی بود که نرخ تورم جهانی حدود ۳ درصد بود. این اختلاف ۳۵ درصدی بر روی نرخ ارز تاثیرگذار بود و فشار وارد می‌کرد.

شقاقی شهری با اشاره به راهکار‌های اقتصادی کاهش نرخ ارز گفت: باید این عوامل تاثیرگذار به خصوص سه عامل آخر یعنی ناترازی تجاری، ناترازی ارزی و اختلاف نرخ تورم داخلی و جهانی حل شود تا مشکلات نرخ ارز حل گردد. ناترازی تجاری با توسعه صادارت و ایجاد تنوع در مقاصد صادراتی و کالا‌های صادراتی می‌تواند از جمله راهکار‌های حل این ناترازی تجاری باشد. همچنین باید واردات یعنی واردات رسمی و غیررسمی (قاچاق کالا) هم مدیریت شود؛ بنابراین باید اصلاحات اساسی در نظام تجاری کشور مدنظر قرار بگیرد.

وی افزود: برای جبران ناترازی ارزی هم باید اقدامات سختگیرانه‌ای در قبال صادرکنندگان صورت گیرد تا آن‌ها ارز حاصل از صادرات خود را به کشور بازگردانند. شقاقی شهری ادامه داد: همچنین باید جلوگیری از جهش‌های نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی، نرخ تورم داخلی کنترل و ریشه‌های افزایش نرخ تورم شناسایی و قطع شود؛ از جمله این ریشه ها، رشد نقدینگی است و باید موتور رشد نقدینگی خاموش شود.

شقاقی شهری در پاسخ به این پرسش که بازار متشکل ارزی چقدر می‌تواند بر روند نرخ ارز تاثیرگذار باشد، گفت: شکل گیری این بازار به هر حال تا یک حدی می‌تواند بر نرخ ارز تاثیرگذار باشد، ولی مهم این است که ریشه‌های افزایش نرخ ارز که عرض کردم چهار عامل می‌تواند باشد، قطع گردد.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
اقتصاد تثبیت شده بود. با افزایش خود خواسته نرخ بنزین تورم افسار گسیخته و کاهش پول ملی را سسب شد بطوریکه بعد از گذشت شش ماه باز از نظر قیمت بنزین به نقطه صفر برگشیم که نتیجه ای عاید دولت نشد ولی اثر تورمی ملی ان چند برابر شد. اشتباه بعدی دستکاری خود خواسته شاخص بورس بود که سهامهای ورشکسته را با نرخ بالایی به کام افراد سودجود بالا بردند که این هم باعث شد اهن از نرخ 5 هزار تومان به 20 هزار تومان صعود کند و در پی ان سایر اقلام کارخانه ای با توجه به نسبت سود به ارزش سهام رشد نماید. میتوان گفت راهی که باید طی 20 سال تورم طی میکرد طی 6 ماه طی کردیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
جان بنرین؟
خوابی عزیز کمترین اثر در افزایش دلار را بنزین دارد و حتی گازوئیل که بار اصلی جابه جایی کالاها دارد هم گران نشده
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
بدون تردید وضعیت بد اقتصادی نتیجه دستکاری بورس و رشد غیرواقعی آن است که به سایر بازارها و کالاها کشیده شده است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
این موضوع ساده را همه مردم فهمیده اند ولی نمی دانم چرا دولتیان نفهمیده اند و فکر می کنند با گران شدن خدمات دولتی سود می کنند در حالی که بیشتر ضرر می کنند
ناشناس
| Germany |
۰۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۳
افزایش قیمت ارز فقط یک دلیل میتونه داشته باشه: پول بدون پشتوانه!
هر فلسفه دیگه ای ببافند باطل است!
دولتهای ما عادت دارند که هر وقت کم آوردن پول بدون پشتوانه چاپ کنند که این کار خودش رو در زمان بحرانهای سیاسی و اقتصادی به شکل کاهش ارزش پول نشون میده.
یک علت از بی پشتوانگی ریال هم اینه که بخش عمده پشتوانه رسمی ریال گنجینه جواهرات موزه ایران و کارخانه های دولتی هستند که دولت هیچوقت حاضر نیست اونها رو در حمایت از ریال حراج کنه. پس ریال بدون پشتوانه ست!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
قیمت دلارامروزبرای چندساعت به کانال ۲۲۰۰۰ تومان افت کردوبلافاصله بعد دوباره به کانال ۲۳ برگشت والان ۲۳۳۰۰ است سکه هم ۱۱۳۵۰۰۰۰ تومان است
دلار دیگر عمرا به زیر ۲۰ برگردد حتی اگربابدن رییس جمهورامریکاسود ! ایستگاه بعدی ۳۲۰۰۰ تومان است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
سعی کن در زندگی به دلالی به عنوان شغل نگاه نکنی عزیزم، یک شغل بهتری انتخاب کن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
زیاد خودتروناراحت نکن کار دلار بالا وپایین رفتنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
دلار کاهش می یابد اما نه در زمان این دولت که برجام را قبله و آمال خود قرار داده است
آشنا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۳
انشالله در دولت جوان و انقلابی آینده ، خواهیم دید که چه بر سر دلار خواهد آمد ؟ متاسفانه حسن روحانی هم دیگه نیست که گردنش بیاندازید
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
صادرات نفت متوقف شده. صادرات غیر نفتی در چهار ماهه اول امسال 40 درصد کاهش یافته. نقدینگی ریالی به نزدیک 2700 هزار هزار میلیارد تومن افزایش یافته و روزی دو تا سه تریلیون تومن دارد افزایش می یابد. این یعنی قطعی قسمت دلار تا مهرماه در حدود سی هزار تومن خواهد بود و در اسفند اگر کاری نشود و همچنان امید به بایدن و ایکس و .... داشته باشیم باید شاهد دلار 40 تا 50 هزار تومنی هم باشیم. هر کسی غیر از این گفت بدانید صحبتهایش و امارش فقط حباب است.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
دموکراتها در امور تحریمی وحشتناک تر از جمعوری خواهان هستند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
صادرات قطع شده بود وبه سبب ان واردات هم قطع شده بود این یک
دو این که همه کشورها نقدینگی شان سال به سال افزایش می باد به عنوان مثال چین 16 درصد افزایش دارند ولی تورم همان تورم جهانی 3 درصد دارند چون این این نقدینگی به سمت تولید می رود و اجازه نمی دهند به سمت دلالی برود
سه این که تراز تجاری خیلی از کشورها منفی است ولی همچنان تورم ان ها کم و ارز در ان کشور ها بالا نمی رود
پس بهتر است خودمان را گول نزنیم وباید به نصمیم دولت نگاه نگاه کرد که هدفش از بالا بردن این نرخ چیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
شما یقین بدان اگر صادرات نفت هم داشتیم همین اوضاع را داشتیم اما به نوعی دیگر داشتیم. الان کشورهایی که مثلاً نفت و گاز ندارند و حتی مصرف کننده محض هستند چکار می کنند که حداقل یک ثبات و آرامش اقتصادی دارند. دیگه از افرادی که نمی توانند قصه راحتی چون کنکور را حل کنند و تا بالاترین مقام کشور ارجاع می دهند توقع داری بیایند اوضاع اقتصادی
را حل کنند
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
در اقتصاد معرفه ای داریم به نام پول داغ! تمام کاری که دولت در بورس کرد این بود که پول سردی که در حسابهای پس انداز خیلی از مردم بود را اورد به بورس و تبدیل به پول داغ شد. این خیلی طبیعی است وقتی چند میلیون را درگیر بورس می کنید تا دلار را کنترل کنید و به ان چند میلیون نفر احساس سوددهی روزی چند درصد می دهید انها شروع می کنند به خرید سایر اجناس چون تصور می کنند درامد بالایی دارند و ثروتمند شدند. یعنی پولشان داغ می شود و همه بازارها را بهم می ریزد و نتیجه ان تورم. ولی در نهایت این داغ کردن سایر بازارها برای کنترل دلار هیچ اثری نخواهد داشت و ارزش پول ملی یکی از شاخص ترین و اساسی ترین مولفه ها در حیات اقتصاد کشور است. چیزی مانند قانون جاذبه. هیچ نیرویی برای مهرماه امسال نمیتواند قیمت دلار را به زیر 25 هزار تومن برساند و هیچ نیرویی هم نمی تواند ان را به بالای 35 هزار تومن برساند و دلار به مسیر رسیدن به قیمت واقعی خود ادامه خواهد داد. فقط دولت و مسئولان و کارشناسان کم دانش با این وسیله سایر بازارها را هم به هم می ریزند و امنیت روانی بازار و مردم را قربانی این طرحهای بی اثر می نمایند و مشکلات را عمیق تر می کنند.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
چرا می گوییم قیمت دلار در ایران ارزان است و واقعی نیست؟ ماشینهایی که در ایران مدل 2016 و 2017 هستند در امریکا به زحمت بین 15 تا 25 هزار دلار قیمت دارند. حتی اگر بنز سری سی باشد. یعنی با دلار 25 هزار تومن هم حداکثر 300 تا 400 میلیون تومن. ولی همین ماشینها در ایران الان با قیمتهای بالای 1.5 میلیارد تا 3 و 4 میلیارد تومن خرید و فروش می شوند. یعنی 60 هزار تا 300 هزار دلار حتی 25 هزار تومنی. این یعنی ظرفیت افزایش قیمت دلار در ایران خیلی بالا تر از این حرفهاست و دلار در ایران خیلی ارزان است. چون صاحب ان ماشین 4 میلیارد تومنی می تواند ده تا از ان ماشین در امریکا را بخرد. طبیعی است که خیلی از انها به خارج از کشور می روند یا فرزندان انها در خارج از کشور هستند و این یعنی نیاز به دلار بیشتر برای فرار سرمایه
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
پارسال همین کارشناستان صحبت دلار ۷۵۰۰ تومانی را میکرد.
چه شد؟؟
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۷:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
متاسفانه به خاطر عدم تصویب لوایح مقابله با پولشویی حتی بانکهای چینی و هندی هم دیگر حاظر به انجام معامله با ایران نیستند روند افزایشی قیمت دلار با اعتراضات آبان ماه شروع شد و سپس با عدم تصویب لوایح FATF این افزایش دو چندان شد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
عجب!!
تاریخ بخوان حداقل تاریخ دور نه تاریخ همین 30 سال پیش قیمت ارزها تا الان که به چیزهای بی مربوط ربط ندهید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
تابی جون دلیل نمیخا د.چیزی که عیان است
فشار آمریکا ودشمن تراشی.باکشورها رابطه ای نداربم.درسال چند مسئول باند پایه از کشورهای دیگه میان ایران
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
عجب برای توجیه اقتهد ایرا ان را با ونزولا مقایسه میکند
امیر مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۵/۱۲
اقا شما یه محاسبه ساده انجام بدی میفهمی که دولت واسه پرداخت حقوق فقط حقوق هزاران مدیر رده بالا و نماینده مجلس و پرسنل شرکتهای دولتی مجبور به انتشار اسکناس می باشد اونم فراتر از مبلغی که در اخبار میاد اما اون میتونست از یه راه حل به نام مالیات قسمت بزرگی از مشکلات خودش رو حال کنه اما فقط چاپ اسکناس ،بایدم قیمت دلار افزایش پیدا کنه ، حجم نقدینگی همه چیز رو داغون کرده
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟