رییسجمهور مصر اعلام کرد: مصر یک دولت مردمی و قانونی است و دمکراسی جدیدی را تجربه میکند که فرزندان این کشور با اراده خود توانستند آن را به دست آورند.
به گزارش «تابناک» محمد مرسی که در نخستین حضور بینالمللیاش، به عنوان رییس دورهای جنبش غیرمتعهدها سخن میگفت، اظهار کرد: موضوع انقلاب مصر در ۲۵ ژانویه، نقطه عطفی برای بهار عربی بود. پیش از انقلاب مصر، انقلاب تونس را داشتیم و پس از انقلاب ما، انقلابها در لیبی و یمن بود.
وی گفت: انقلاب مصر توانست اهداف خود را محقق کند و حاکمیت مردمی را تحقق بخشد.
مرسی گفت: جنبش غیرمتعهدها توانسته در گذشته، مشارکت فعالانهای با حضور مصر داشته باشد؛ در زمان عبدالناصر، توانست اراده ملت مصر را محقق سازد و هیمنه خارجی را بشکند و جنبش غیرمتعهدها جان گرفت.
رییس جنبش غیرمتعهدها در سه سال گذشته ادامه داد: امروز دور هم جمع شدیم و در لحظه مهم تاریخ معاصر خود هستیم. پس از انقلاب مسالمتآمیز ملت مصر در ۲۵ ژانویه ۲۰۱۱ مصریها توانستند شرایط خود را تغییر دهند و به منافع جدیدشان برسند. با فضل خدا و همبستگی میان ملت، توانستیم از مرحله دشوار انتقال گذر کرده و چالشها را با یکپارچگی و وحدت از سر بگذرانیم و در این میان، انقلابی مسالمتآمیز را به ثمر رساندیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش از ایران به دلیل برگزاری شانزدهمین اجلاس غیرمتعهدها قدردانی کرد.
مرسی همچنین از جمهوری کوبا به دلیل تلاشهایش برای فعال کردن این جنبش در نه سال گذشته قدردانی کرد و به اعضای جدید تروئیکای غیرمتعهدها ـ بولیوی و ونزوئلا تبریک گفت و همچنین از میزبانی و از ریاست ونزوئلا به عنوان ریاست هفدهمین اجلاس کشورهای جنبش غیرمتعهدها استقبال کرد.
ریاست جنبش غیرمتعهدها در سه سال گذشته همچنین به بانکیمون دبیرکل سازمان ملل و ناصر عبدالعزیز رییس کنونی مجمع عمومی سازمان ملل برای حضور در شانزدهمین اجلاس غیرمتعهدها خوشآمد گفت.
مرسی در ادامه به بررسی چالشهای مقابل جنبش غیرمتعهدها اشاره کرد و گفت: ملتهای مصر و فلسطین به دنبال آزادی عدالت و کرامت هستند.
ریسجمهور مصر همچنین گفت: سیستم بینالمللی کنونی با تجربیات بسیاری روبهرو شده است و باید از صلح و ثبات بینالمللی محافظت کند. برخی از کشورهای عضو با خطرات درونی و بیرونی غیرقابل مثالزدنی و بسیاری مواجه هستند. مظاهر نژادپرستی و تظاهر را تجربه میکنند و حتی برخی از کشورهای توسعه یافته نیز با تغییر آب و هوایی و یا آفات فقر و تنگدستی مبارزه میکنند.
محمد مرسی در ادامه سخنانش در نشست سران اجلاس غیرمتعهدها تأکید کرد: عدم تعهد باید ایفای نقش محوری خود را در این لحظات حساس انجام دهد تا بتواند اهداف جنبش را در زمانی که با مسائل و مشکلاتی زیادی روبهروست، برای دستیابی به استقلال و تمامیت ارضی خود ادامه دهند.
وی گفت: اصول دهگانه جنبش حمایت از منافع سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دینی ملتهای عضو را باید دنبال کند و نقشه سیاسی و روابط میان کشورها و ترکیب بینالمللی که باید داشته باشد را دنبال کند. جنبش توانسته است اصول خود را حفظ کند و از اصول اساسی و ریشهای خود منحرف نشده است. جنبش توانسته است از منافع کشورهای در حال رشد حمایت کند و با استقلال در ایجاد چتر حمایتی وسیع بینالمللی موفق شود و نظام جهانی جدیدی را ترسیم کند. آنچه همچنان به دنبال حفظ اصول آن هستیم و میخواهیم از کشورهای تازه استقلالیافته حمایت کنیم و اهداف جدید جنبش را بنا بر اصول مثبت و مخالفت با بلوکبندی پیش ببریم و مفهوم صحیح استقلال را نشان دهیم.
مرسی با اشاره به عنوان اجلاس مبنی بر صلح در سایه اراده مشترک جهانی اظهار کرد: این عنوان به روشنی نشان میدهد که عدم تعهد باید با همه قدرت پشت سر این شعار باشد باید به دنبال جهان عدالتمند پیش رویم، آیا این شعار میتواند تحقق یابد؟ این آن چیزی است که برای رسیدن به آن تلاش میکنیم و مصمم هستیم که در سیستم بینالمللی فعال و کارآمد باشیم.
مرسی تأکید کرد: مصر جدید پس از انقلاب مبارک خود در ۲۵ ژانویه ۲۰۱۱ از سیستم جهانی میخواهد که بنا بر عدالت حرکت کند و کشورهای در حال رشد را از فقر و وابستگی رها کند و به دایره قدرتمند و آرامش و مشارکت واقعی در جایگاه جهانی برسد و این تنها با حرکت بر پایه قوانین دمکراسی سیستم جهانی ممکن است. باید چندجانبهگرایی را در سیستم سیاسی حاکم کنیم.
رییس جمهور مصر تأکید کرد: نباید بپذیریم که ریشههای بینالمللی بنا بر نظام چند قطبی باشد باید اصول چند جانبهگرایی را در مدیریت روابط بینالملل قبول کنیم؛ بنابراین، مصر بر این باور است که یکی از اصول اساسی نظام و سیستم جدید جهانی که میخواهیم اساسا در تقویت همکاری کشورهای در حال توسعه و اصلاح نهادهای مدیریت جهانی باشد که عدالت مشارکت در تصمیمگیری را تضمین کند، در ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی.
وی گفت: نخستین گام اصلاح و توسعه شورای امنیت به صورت همه جانبه است تا بتوانیم فعالیت بیشتری در اداره جهان داشته باشیم، به گونهای که مصوبات و قطعنامههای آن اعتبار بیش از پیش داشته باشد.
مرسی در ادامه به مسائل آفریقا اشاره کرد و گفت: استعمار ظلم تاریخی بود که در آفریقا وجود داشت که پذیرفته نیست.
وی گفت: باید نقش مجمع عمومی در سازمان ملل فعال شود و همکاری آنها را در مسائل امنیت و ثبات بینالمللی افزایش دهیم که سازمان ملل بیان کننده آرا و نظریات بیشتر کشورها باشد، همان گونه که در ماههای گذشته نمونههای بسیاری را در شورای امنیت داشتهایم.
رییسجمهور مصر در ادامه سخنرانی خود در شانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد تأکید کرد: شورای امنیت باید بتواند با بحرانهای بینالمللی به خوبی مقابله کند.
به گزارش ایسنا، محمد محمدمرسی درباره حق وتو نیز گفت: حق وتو نباید مانع دست یافتن به راهکارها برای بحرانهای بینالمللی شود.
مرسی در ادامه به بحران سوریه اشاره و تأکید کرد: بحران سوریه قلب ما را به درد آورده است.
رییسجمهور مصر همچنین، به مسأله فلسطین اشاره کرد و گفت: مسأله فلسطین از ابتدا در رأس اولویت جنبش غیرمتعهدها بوده و است تا بتوانیم به راهکار عادلانه و همهجانبه دست پیدا کنیم و ملت فلسطین بتوانند به حقوق قانونی خود که حق تامین سرنوشت و تشکیل دولت مستقل است، برسند.
رییس جنبش عدم تعهد در سه سال گذشته، ادامه داد: امروز میخواهیم حمایت و پشتیبانی سیاسی خود را نسبت به شناسایی دولت مستقل فلسطین و سازمان ملل متحد به عنوان یک کشور دائم و عضو این سازمان اعلام کنیم. بویژه به دنبال آن هستیم تا موضوع زندانیان سیاسی فلسطینی که در شرایط سخت هستند و توسط اشغالگرها این وضعیت به آنها تحمیل شده است را حل کنیم. ما با توجه به احکام بینالمللی و حقوق بشر، میخواهیم که این احکام درباره ملت فلسطین محقق شود.
مرسی از بیانیه نشست وزیران خارجه جنبش عدم تعهد در شرمالشیخ قدردانی کرد و افزود: در این بیانیه اشاره شد که زندانیان فلسطینی در وضعیت اسفناکی در زندانهای اسرائیل به سر میبرند. جنبش ما همبستگی خود را با زندانیهای فلسطینی اعلام میکند و از هرگونه تحرک در شورای امنیت سازمان ملل برای عضویت فلسطین به عنوان کشوری مستقل در این سازمان حمایت میکند.
رییسجمهور مصر همچنین از احزاب و گروههای فلسطینی خواست تا وحدت صفوف خود را حفظ کنند و گروهها با افکار مختلف به صلح و آشتی ملی رجوع و به دنبال اختلافات کوچک میان خود نباشند و به جای آن بر مقاومت علیه اشغالگر پافشاری کنند. ما مخالفت خود را از اقدام اخیر دشمن صهیونیستی نسبت به ممانعت از ورود برخی وزرای عضو جنبش غیرمتعهدها، در پنجم اوت سال جاری اعلام میکنیم.
وی با بیان اینکه «ما میخواهیم مصر آینده شکوفایی داشته باشد»، اظهار کرد: از دانشجویان مصری که به دنبال عدالت هستند، حمایت و همبستگی خود را در راستای رویت یک نظام دموکراتیک که بیانکننده نگاه کلیه گروهها و اقشار سوری و مبتنی بر عدالت باشد، بیان میکنیم. باید از ورود به یک جنگ داخلی و نزاع طایفی و قومی در مصر جلوگیری کنیم.
مرسی خطاب به مخالفان دولت سوریه گفت: مخالفان باید صفوف خود را متحد کنند؛ به گونهای که همه جریانها را در بر گیرد و مخالفتی در میان آنها نباشد. ما کاملا آمادهایم از این مسأله حمایت کنیم. همه طرفها در بحث سوریه باید جلوی خونریزی را بگیرند و سوریهای آزاد و جدید را بسازیم و وارد یک مرحله سازندگی در این کشور شویم.
رییسجمهور مصر اضافه کرد: ما در اجلاس مکه ابتکار عملی را ارائه دادیم که از همه طرفهای درگیر در مسأله سوریه میخواهد راهکار مناسبی برای خروج از بحران سوریه را پیدا کنند. خونریزی در سوریه بر گردن همه ماست و باید آن را درک کنیم که این خونها متوقف نمیشود جز از طریق یک دخالت کارآمد از سوی همه ما.
وی در ادامه، به برخی دیگر از چالشهای پیشروی جنبش عدم تعهد اشاره و بر نقش محوری جنبش در اجلاس بازنگری معاهده «ان.پی.تی» در ۲۰۱۰ و نیز پیشنهاداتی که در رابطه با خاورمیانه عاری از سلاح هستهای پس از آن مطرح شده است تأکید کرد و افزود: با وجود توافق بر سر عاریسازی همه منطقه از سلاح هستهای و دیگر سلاحهای کشتار جمعی، اما چالشهایی فراروی ماست که تحقق یک منطقه عاری از سلاح هستهای را دشوار میکند. همه کشورها در خاورمیانه به معاهده «ان.پی.تی» پیوستهاند، جز اسرائیل. بر ما واجب است تا در موضع خود نسبت به عاریسازی منطقه از سلاح هستهای پافشاری کنیم و ثابت قدم باشیم.
مرسی درباره حق استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای خاطر نشان کرد: مصر در موضع خود مبنی بر حق استفاده از انرژی صلحآمیز هستهای برای همه کشورها توام با احترام به تعهدات بینالمللی از جمله معاهده «ان.پی.تی»تأکید دارد.
وی در ادامه تأکید کرد: ما باید همکاری خود را در چارچوب جنبش غیرمتعهدها، گروه ۷۷ و چین برای تحقق اهداف مشترکمان در راستای توسعه کشورهای در حال توسعه و همکاریهای جنوب ـ جنوب داشته باشیم.
رییسجمهور مصر در بخش دیگری از صحبتهای خود به موفقیت برزیل در زمینه توسعه پایدار اشاره کرد و گفت: برزیل اقدامات و مصوبات خوبی در چهارچوب همکاریهایش با کشورهای دیگر داشته است و توانسته فضای بینالمللی خوبی برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی فراهم سازد.
مرسی همچنین، بر مسأله جوانان و ساختن آیندهای بهتر برای آنها تأکید کرد و درباره مسایل مربوط به زنان گفت: مسأله زنان یکی از موضوعات مهم است و باید اندیشههای نژادپرستانه را از بحث زنان دور کنیم.
همه کشورها در خاورمیانه به معاهده «ان.پی.تی»پیوستهاند، جز اسرائیل. بر ما واجب است تا در موضع خود نسبت به عاریسازی منطقه از سلاح هستهای پافشاری کنیم و ثابت قدم باشیم.
مرسی در ادامه گفت: جنبش عدم تعهد موفق شده است، مواضع خود را یکپارچه کند و اعضا توانستهاند، ظرفیتها را تقویت و با تمام دنیا همکاری کنند. امروز بیش از پیش باید به اهداف جنبش چنگ بزنیم و آن را اعلام کنیم.
رییس جمهور مصر گفت: مصر این پیام را سال گذشته با امانت به دوش کشید و توانست در این راستا از منافع خود دفاع کند. توانست به اهداف جنبش در سه سال گذشته که ریاست آن را بر عهده داشت چنگ بزند. امروز آمدهایم تا ریاست جنبش را به کشور برادر ایران تحویل دهیم، امیدواریم این کشور رهبری جنبش را براساس اصول و اهداف آن در صحنههای بینالمللی تقویت کند و از موفقیتهای آن پاسداری نماید.
مرسی تأکید کرد: مصر جدید دست خود را با تمامی اخلاص برای همکاری و ارتباط با اعضای جدید دراز میکند، برای تحقق آزادی، عدالت، کرامت، تلاش میکند و برای تمام ملتها تعهد خود را حفظ میکنیم تا این جنبش بتواند صلح دائم و همه جانبه و عدالتمند را حفظ کند.
وی با تأکید بر اینکه ما برای مدیریت مشترک جهانی تلاش میکنیم، با ارائه گزارشی از عملکرد مصر در دوره ریاستش در این جنبش احمدینژاد را خطاب قرار داد و گفت: خوشحالم که به شانزدهمین اجلاس سران اعلام کنم که مصر توانسته است اسناد صادره در اجلاس شرم الشیخ و بیانیه پایانی اجلاس سران را اجرا کند.
وی تصریح کرد: باید تأکید کنم که اجلاس در اجرای طرح کاری خود موفق بوده و این به خاطر تلاش صرفا مصر نبوده، بلکه به دلیل تلاش و پشتیبانی همیشگی همه کشورهای عضو بوده است.
وی همچنین گفت: از طریق دفتر جنبش در نیویورک و همکاریها و هماهنگیها با کشورهای عضو توانستهایم که اهداف را به پیش ببریم بدون اینکه اهداف جنبش را فراموش کنیم.
وی همچنین به موارد مطرح در اسناد نشست سران در شرمالشیخ مبنی بر خلع سلاح و امنیت بینالمللی و صلح در خاورمیانه اشاره کرد و گفت: ما برای صلح همه جانبه در خاورمیانه تلاش میکنیم تا ساختارهای نهادهای خاورمیانهای بیش از پیش دمکراتیک باشد، همچنین شورای امنیت اصلاحاتی انجام دهد و شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل فعالتر باشد.
وی با اشاره به تلاشهای نلسون ماندلا برای فعال کردن نقش جنبش عدم تعهد در سازمان ملل گفت: روز دوازدهم ژوئن روز جهانی تمجید از نلسون ماندلا است که در این باره بسیار تلاش کرد.
مرسی افزود: مصر تلاشهای خود را همچنان ادامه میدهد و هماهنگی با کشور برادر ایران در طول ریاست سه ساله را دنبال میکند تا بتوانیم دستاوردهای خود را در پنجاه سال گذشته بیش از پیش تقویت کنیم. مطمئنیم ریاست ایران در این جنبش در سه سال آینده با موفقیت همراه خواهد بود و خواهد توانست اهداف و خواستههای ملتها را محقق کند، ملتهای جهان چشم امیدشان به ملتهای ماست.
مرسی در ادامه حاضران را خطاب قرار داد و گفت: آیا آقای احمدینژاد رییس شانزدهمین دوره این جنبش است؟ آیا موافق این مهمانی هستید که در این هنگام حاضران با تشویقهای خود پاسخ مثبت به این پرسش دادند.
مرسی ادامه داد: بنابراین، همه با اجماع موافقت خود را اعلام کردند در نتیجه ایران ریاست این جنبش را بر عهده میگیرد و آن را بر عهده خواهند داشت.
در ادامه مرسی و احمدینژاد از جایگاه برخاستند و با یکدیگر روبوسی کردند.
مرسی درپایان سخنان خود برای احمدینژاد به عنوان رییس اجلاس آرزوی موفقیت کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.