«شش متر زیر خیابان» هفتمین مستند «تابناک»؛

مصائب خط خطی جوانک‌ها بر پوست شهر + فیلم

در فاصله‌ای کوتاه از جشنواره هنرهای خیابانی، سراغ دو گرافیتی کار رفتیم و آن‌ها را در کانال آب یافتیم. این کانال نقطه‌ای است که به نظر طراحان گرافیت، از معدود نقاط امن برای گرافیت بود. همزمان با طراحی دو گرافیتی کار، با آنها گفت‌و‌گویی انجام دادیم؛ گفت‌و‌گویی که به رغم بارش باران و به جریان افتادن جریان آب در این کانال متوقف نشد.
کد خبر: ۳۰۹۰۶۲
|
۲۶ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۸:۰۲ 16 March 2013
|
24902 بازدید
|
بی‌گمان تاکنون در سطح شهرهای بزرگ به ویژه پایتخت، شاهد طرح‌های مبهم و حتی نامفهوم بر دیوارهای شهر بوده‌اید؛ طرح‌هایی که نه حکم ‌نقاشی را دارد و نه حکم خط ـ نقاشی را و اصولاً در قالبی جدا می‌گنجد که «گرافیتی» خوانده می‌شود، ولی این دیوارنوشته‌های شهری در ایران چه جایگاهی دارند، ‌پرسش، سوژه هفتمین مستد کوتاه «تابناک» با نام «شش متر زیر خیابان»، شده است.

به گزارش «تابناک»، دیوارنگاری یا گرافیتی (Graffiti) برگرفته از واژه ایتالیایی گرافیو به معنی اثر‌گذاری سریع یا خط خطی، عنوانی است که برای تصویر کردن نقش‌ها، اشکال، حروف و کلمات، نشانه‌ها، نماد‌ها و الگو‌ها بر دیوار‌ها به کار می‌رود و وجه قالبش به جز برخورداری از جنبه‌های غیرمعمول تصویری، نقش کردن در اماکن عمومی‌ است و از این نگاه، گرافیتی را دارای پیشینه کهن دانسته و به یونان باستان، امپراتوری‌های روم، چین و ایران نسبت داده‌اند که البته نشانه‌های دقیقی از گرافیتی در پومپی وجود دارد.

در دوران معاصر، مسئولان نیویورک و بسیاری از شهرهای بزرگ آمریکا و اروپا، گرافیتی را ‌هنری خیابانی به رسمیت شناخته‌اند و برخی گذرگاه‌ها را نیز برای این هنر در نظر گرفته‌اند؛ اما برخی هنرمندان این نقش‌های عصیانگر زیر بار قانون نرفتند و همچنان برخی گرافیتی کار‌ها ‌روی دیوارهای مترو و ساختمان‌های دولتی گرافیتی می‌کشند که برخی از آن‌ها در سطح جهان نیز با القابشان مشهور شده‌اند و البته هویتشان پنهان است.

گرافیتی در ایران نیز‌ یک هنر زیرزمینی و غیررسمی رشدی وسیع داشته و شاخه‌های فراوانی یافته که گروهی از آن‌ها نیز دارای مفاهیمی منطقی و ‌پذیرفته است. این هنر در برخی کشور‌ها پذیرفته ‌و مقررات و اماکنی نیز برای گرافیتی کار‌ها در نظر گرفته شده و البته در برخی کشور‌ها جرم به شمار می‌رود، ولی در کشورمان در قبال چنین هنری به لحاظ قانونی با سکوتی روبه‌رو هستیم و از قوانین عمومی برای رویارویی با این پدیده‌ها بهره‌برداری می‌شود.



نهادهای فرهنگی نیز با این پدیده به عنوان یک تهاجم فرهنگی ـ و نه یک ظرفیت بالقوه که امکان استفاده از آن برای انتقال پیام‌هایی است ـ برخورد کرده‌اند و این هنر و پیگیرانش پس زده شده است. حتی در جشنواره هنرهای محیطی نیز ـ که به تازگی شهرداری تهران برگزار کرد ـ گرافیتی عملاً جایگاهی نداشت؛ رویکردی که کشورهایی همچون آمریکا نیز پیش از این در قبال گرافیتی داشتند، ولی از ۱۹۷۰ به بعد شاهد تغییر سیاست‌های این کشور و دیگر کشور‌ها در قبال گرافیتی بودیم و این هنر مشروعیت قانونی یافت.

این گزارش در ادامه آورده است، این هنر که جنبه نقد اجتماعی و اعتراضی وسیعی دارد و بر مفاهیمی همچون آزادی و برابری تأکید می‌ورزد، در حرکت‌های اعتراضی همچون جنبش ضدبرده‌داری و مبارزه با تبعیض نژادی، جنبش ضدجنگ رگه‌هایی از این هنر دیده می‌شود و در سال‌های اخیر نیز ‌روی دیوار حائل نیز فلسطینی‌ها اقدام به کشیدن حجم بالایی از گرافیتی‌های اعتراضی کرده‌اند و بواقع از این ظرفیت ارزان قیمت برای بیان هر مفهومی با هر کیفیتی می‌توان بهره برداری کرد.

ناگفته نماند که در کشورمان نیز طرفداران یکی از کاندیداهای دو دوره اخیر ریاست جمهوری برای آنکه از نداشتن توان مالی‌اش برای چاپ پوس‌تر بهره ببرند، طرح‌هایی با اسپری بر دیوار‌ها به عنوان تبلیغ آن کاندیدا نقش کردند که هرچند با شکل در ذهن اکثریت ما گرافیتی خوانده می‌شود، در تعریف کلی،‌‌ همان گرافیتی است.

در فاصله‌ای کوتاه از جشنواره هنرهای خیابانی، سراغ دو گرافیتی کار رفتیم و آن‌ها را در کانال آب سعادت آباد یافتیم. این کانال و محدوده‌ای در شهرک اکباتان، نقاطی است که به نظر طراحان گرافیتی، از معدود نقاط امن برای گرافیتی است. همزمان با طراحی دو گرافیتی کار، با آن‌ها گفت‌و‌گویی انجام دادیم؛ گفت‌و‌گویی که به رغم بارش باران و به جریان افتادن جریان آب در این کانال متوقف نشد.

این چهره‌های جوان در این گفت‌و‌گو از تلاش‌های بی‌حاصلشان برای گرفتن مجوز جهت درج تصاویر سخن به میان آورده‌اند و از آمادگی‌شان برای مشارکت در زیباسازی شهری سخن به میان آوردند؛ اما این همه سختی‌های خط خطی‌های جوانک‌ها بر دیوارهای شهر نیست.

این مستند ضبط شده در شش متر پایین‌تر از سطح خیابان را ـ که شاید یکی از نخستین مستندها در این باره باشد ـ با حداقل دیالوگ پیش می‌بریم تا با کمترین پیش داوری، به قضاوت درباره جایگاه گرافیتی پرداخته شود. ذکر این نکته ضروری است که بررسی این موضوع به منزله تایید تمامی بخش های گرافیتی یا تمامی سوابق گرافیتی کاران سوژه این مستند نیست.

دانلود
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱۷
انتشار یافته: ۱۹
جوابیه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
... فیلم مستند" اینجا تهران است" به کارگردانی"سعید حدادی" در بخش مسابقه‌ی چهلمین دوره‌ی جشنواره ی"تامپره" فنلاند و همچنین جشنواره بين‌المللي فيلم پوسان يكي از جشنواره‌هاي مهم فيلم آسيا در پوسان كره جنوبي به نمایش در آمد. موضوع اصلي اين فيلم، گرافيتي يا نقاشي ديواري است و با كساني كه به صورت مخفيانه اين كارها را انجام مي‌دهند، مصاحبه شده است. در اين فيلم، پيشينه گرافيتي در ايران و مقايسه گرافيتي ايران و كشورهاي ديگر نيز به تصوير كشيده مي‌شود. گرافيتي به آن دسته از ديوار نوشته‌ها يا نقاشي‌هايي گفته مي‌شود كه با انگيزه‌اي شخصي، روي در و ديوار شهر‌ها و اماكن عمومي كشيده مي‌شود.

عوامل اين فيلم عبارتند از: طراح، تهيه‌كننده و كارگردان: سعيد حدادي، فيلمبردار: محمد حدادي، تدوين: نازنين مفخم، موسيقي: ماني منادي‌زاده.

" اینجا تهران است" همچنین جایزه ی بهترین کارگردانی را از جشنواره فیلم شهر دریافت کرده است.
اشنا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۲۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
هنر واراداتي وصادراتي نداريم هر چه كه در راستاي خلاقيت ذهن باشه خوبه پس ما داروهاي وارادتي را استفاده نكنيم چون از خارج وارد شده اين عين ارتجاع است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۱۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
سلام
یعنی چی هرچی باعث خلاقیت ذهن باشه باید قبول کرد!؟
من
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۰۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۷
به نظر بنده باید همه چیز از نگاه متخصصش بررسی بشه...چرا خیلی راحت به خودمون اجازه میدیم در مورد هنر حرف بزنیم وقتی حتی تعریف هنر رو نمیدونیم...هنر معیارهای زیبایی شناسی و مبانی نظری داره که اونه که اگه پشتش باشه قویش میکنه...زنده باد هنر...چراکه زنده باد انسان
اهوازی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
سلام رفیق من گرافیتی کار میکنه رفت رو دیوارها گرافیتی کار کرد فرداش شهرداری اومد همشونو با رنگ سفید پاک کرد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
این اسمش هنره!!!!!
چند تا خط بکشی بعد رنگش کنی!
اگه اینجوری بود که همه میشدن هنرمند. نباید همینجوری اسم هنر و روی همه چی گذاشت.
پاسخ ها
sasan
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
انصافا شما و اون "همه" ای که ازش اسم بردی می تونید یه کار 1000 درجه ضعیف تر از همین جنس ارایه بدی؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۱۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
عزیزم شما چیزی به نام "آبستره"شنیدی؟توی سبک آبستره هم یه سری خط خطی می تونن چند میلیون دلار ارزش پیدا کنن،البته واسه کسانی که قدرت درک داشته باشند
من
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۰۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۷
از لحن حرف زدنتون مشخصه افکارتون...پس سخن بیهوده جه سود وقتی کلام درک نشود...
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۵۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۷
تو بگو هنر از نظرت چیه ما هم بفهمیم!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
هم این مستند هم قبلی ها فیلمبرداریش افتضاح بود . این طور که به نظر میرسه کسی که تو همین فیلم سوال میپرسه ، فیلم برداری هم خودش انجام داده...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۵۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
اتفاقاً خیلی خوب بود. ناشناس تا به حال یک کلیپ ساختی، چه برسه به مستند؟!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
سلام و خسته نباشید
دو درخواست داشتم ممنون میشم اگر حداقل بررسی کنید

اول اینکه اگر ممکنه RSS رو درست کنید مشکل داره و در خیلی نرم افزارها Open in Browser براش کار نمیکنه (فقط سایتهای .... اینطوریه، نمیدونم شاید به خاطر وجود متن فارسی در لینک) و در صورت امکان برای خبرها حداقل چند خط توضیحات بگذارید یا اگر ممکن نیست خبر کامل رو در اون درج کنید هرچی باشه پرطرفدار ترین سایت اینترنتی ایران هستید و فکر میکنم یکی از مهمترین چیزها برای سایت خبری RSS هست...

دوم اینکه قابل درک هست بعضی خبرها رو نمیتونید نظرات درج کنید براش
اگر ممکنه خبرهایی که امکان درج نظر دارند رو به گونه ای مثلا با یک آیکون کوچیک مشخص کنید
تا کاربران هم وقتشون هدر نره و هم احساس بدی نداشته باشند که اینهمه نظر میدن اما شما انگار نه انگار... (به هر حال کاربران به سایت شما احترام میگذارند نظر میدن شما هم وظیفه ای متقابل دارید البته اگر توهین آمیز نباشه...)

در آخر هم امیدوارم این نظر رو درج کنید...

با تشکر
حسین rg3750
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۴۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۶
فقط بخاطر انتخاب موسیقی جالب و اعجاب انگیز اقای جو سترانی متشکرم.
با تشکر
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۷
کارشون قشنگ بود؛ شهرداری مشهد نزدیک عید خیلی از دیوارها رو نقاشی میکنه و کلی ماکتهای زیبا در سطح معابر میذاره
اگر این دوستان هم سری به شهرداری مشهد بزنند، فکر نکنم که شهرداری بیکارشون بذاره
عقیل
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۷
انسان ما قبل تاریخ نیز روی دیواره های غار با ابزار اولیه مثل چوب و گل اخرا طراحی میکرده،موضوع طرح گاو و گوزن و دیگر حیوانات وحشی بوده که طراحی آنها جنبه ای نمادین داشته است...محققین بر این باورند که به نوعی حیوانات را طلسم میکرده اند و به سوی آنها نیزه پرتاب میکرده اند .لذا میبینیم هنر از بدو تاریخ همراه با انسان بوده است چراکه روح او روحی الهی و پروردگارش نیز هنرمند است و این را در آفرینش انسان به اثبات رسانده است...با تشکر
سولماز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۲۷
چقدر با عشق و دقت اينكارو ميكنن.خيلي زيبا بود.دستشون درد نكنه.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟