نمایشگاه فرانکفورت چه دارد که نمایشگاه تهران ندارد؟

خبری از صف مقابل ساندویچ‌ فروشی نیست! + فیلم

نمایشگاه کتاب فرانکفورت به معنای واقعی کلمه قلب واقعی عرضه کتاب و هر آنچه به کتاب مربوط شود، به شمار می‌آید. در واقع تنها کتاب‌های کاغذی و نسخه‌های الکترونیکی‌‌ همان کتاب‌ها عرضه نمی‌شوند و هر آنچه برای مطالعه نیاز است نیز به عنوان محصولات جانبی عرضه می‌شود، ولی باز هم صرفاً عرضه این محصولات به خودی خود باعث نشده تا نمایشگاه فرانکفورت به قطب نخست در این حوزه بدل شود...
کد خبر: ۳۵۱۲۸۲
|
۲۲ مهر ۱۳۹۲ - ۱۸:۳۱ 14 October 2013
|
23275 بازدید
|
نمایشگاه بین‌المللی کتاب فرانکفورت، قدیمی‌ترین، بزرگ‌ترین و معتبر‌ترین نمایشگاه کتاب در شرایطی برای شصت و پنجمین دوره برگزار شد که به عنوان یک تجربه بزرگ در این حوزه، می‌تواند الگویی برای اصلاح سریع نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران شود؛ اما نمایشگاه فرانکفورت چه دارد که نمایشگاه تهران ندارد؟

به گزارش «تابناک»، برگزاری نمایشگاه کتاب برای آلمانی‌ها‌ یک سنت دیرینه است که بنا بر اسناد موجود، پیشینه‌ای بیش از پانصد سال دارد و بلافاصله پس از آن که چاپ کتاب در ماینز در نزدیکی فرانکفورت توسط یوهان گوتنبرگ راه اندازی شد، نخستین نمایشگاه کتاب توسط کتاب‌فروشان محل برپا شد و قرن‌ها برپا بود. در دوران معاصر نیز شکل مدرن این نمایشگاه از ۱۹۴۹ پابرجاست و این رویداد در ‌بیش از شش دهه از برگزاری‌اش، آنچنان کارآمد عمل کرده که به‌ رغم شکل گیری رویدادهای بزرگ کتاب در سراسر جهان و اروپا، هیچ نمایشگاهی نتوانسته جایگزینش شود.

خبری از صف ساندویچ‌ فروشی نیست! + فیلم

در این نمایشگاه پنج روزه در اواسط اکتبر هر سال در محل نمایشگاه تجارت فرانکفورت برقرار می‌شود، سه روز نخست به بازدیدکنندگان تجاری اعم از ناشران، کتاب‌فروشان، کتابداران، مترجمان، نویسندگان، هنرمندان، دانشگاهیان، تصویرگران کتب، چاپخانه‌داران، تولیدکنندگان نرم‌افزارهای کتاب و... اختصاص یافته و در دو روز آخر، در روی بازدیدکنندگان عام گشوده می‌شود تا مجموعاً بیش از ده هزار خبرنگار از بیش از پنجاه کشور از این رویداد که محل عرضه کتب بیش از صد کشور جهان است، بازدید داشته باشند و قلب دوستداران کتاب هر سال در این نقطه از جهان بتپد.

در جریان برپایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران نیز همواره از نمایشگاه بین‌المللی کتاب فرانکفورت به عنوان یکی از الگوهای برگزاری و استانداردسازی یاد شده اما واقعیت امر آن است که نمایشگاه تهران به جز پسوند «نمایشگاه»، شباهت دیگری به نمایشگاه کتاب فرانکفورت ندارد و این رویداد نتوانسته کمترین انتظارات را ‌برآورده سازد، چه رسد به آن که در سطح نمایشگاهی همچون رویداد فرانکفورت باشد.

خبری از صف ساندویچ‌ فروشی نیست! + فیلم

حال باید پرسید که چرا نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران چگونه ممکن است شبیه نمایشگاه فرانکفورت و دیگر رویدادهای معتبر بین‌المللی شود و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم در نخستین تجربه برگزاری نمایشگاه کتاب که سال آتی خواهد بود، چه اصلاحاتی عملی را می‌تواند در پیش گیرد تا کف استانداردهای یک «نمایشگاه بین المللی کتاب» قابل ارزیابی باشد؟

چرخ‌های کتاب رژه نمی‌روند

اگر در نمایشگاهی حضور یافتید، دست در جیبتان کردید و خرده فروشی کالای عرضه شده صورت پذیرفت، به «نمایشگاه» نرفته‌اید بلکه به «فروشگاه» گام نهاده اید. نمایشگاه کتاب فرانکفورت بر خلاف نمایشگاه کتاب تهران عمدتاً یک «نمایشگاه» است تا یک فروشگاه و به همین دلیل یک کتاب فروشی مجبور نیست از هر کتاب ده‌ها و حتی صدها نسخه به غرفه‌اش بیاورد و در همین راستا در پی غرفه وسیعی نیز باشد. در نمایشگاه کتاب تهران، بازدیدکنندگان به قصد خرید کتاب و حمل وارد این فضا می‌شوند و طبیعی است که در چنین فضایی، چه شرایطی به وجود آید.

خبری از صف ساندویچ‌ فروشی نیست! + فیلم

در نمایشگاه کتاب فرانکفورت که بخشی ثابت در بسیاری از وب‌سایت‌های تخصصی کتاب در سال دارد، امکان خرید مستقیم کتب در محل غرفه‌های ناشران وجود ندارد و خریداران کتاب تنها به سفارش کتب می‌پردازند و این کتب برایشان فرستاده می‌شود. در واقع نمایشگاه کتاب فرانکفورت بیش از آنکه محل عرضه مستقیم باشد، محل به نمایش گذاشتن کتب تازه است و پس از این نمایشگاه، عرضه بسیاری از کتب آغاز می‌شود و یکی از دلایل اهمیت این نمایشگاه همین عرضه نخست بسیاری از کتب همزمان با آغاز این رویداد است که باعث می‌شود، بسیاری از کتاب خوان‌ها صرفاً به قصد تورق کتب تازه چاپ شده، سری به فرانکفورت بزنند.

بنابراین گام نخست تغییر ماهیت نمایشگاه کتاب تهران از یک فروشگاه به یک نمایشگاه بین‌المللی است؛ رخدادی که شاید با ریزش بخشی از مخاطبان همراه شود اما اگر در مقابل امکان سفارش فوری فراهم باشد و بازدیدکنندگان بدانند، در زمانی در حدود سه روز یا کمتر از سفارش در نمایشگاه کتاب، کتاب از طریق پیک یا پست بدون هزینه افزوده به دستشان خواهد رسید، از شرایط تازه استقبال می‌کنند، چرا که دیگر زحمت به دوش کشیدن حجم بالایی از کتب را نخواهند داشت و در مقابل ناشران نیز مجبور به آوردن کامیون‌های کتاب به قصد خرده فروشی نخواهند بود. این اتفاق، شرط لازم و البته نه شرط کافی برای تغییر فضای نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است و تا این رویکرد از سوی برگزارکنندگان نمایشگاه تهران اعمال نشود، نمی‌توان درباره دیگر راهکارهای عملی و بهبود شرایط این نمایشگاه سخن به میان آورد.

خبری از صف ساندویچ‌ فروشی نیست! + فیلم

غلبه نگاه تخصصی بر نگاه عمومی

نمایشگاه بین‌المللی کتاب فرانکفورت با نگاهی تخصصی اداره می‌شود و عامه کتابخوان در حاشیه هستند و به همین دلیل، سه روز از پنج روز این نمایشگاه معادل ۶۰ درصد زمان برگزاری به متخصصان حوزه نشر کتاب اختصاص یافته و بخش کوچک‌تر از زمان نمایشگاه در اختیار حجم عظیمی از مخاطبان عام است که بسیاری‌شان 10 درصد بهره‌وری یک مخاطب تخصصی را از نمایشگاه‌ ندارند. یکی از رویکردهایی که می‌توان در پی‌اش بود، افزایش نگاه تخصصی به نمایشگاه بین‌المللی تهران است؛ اتفاقی که اگر تحقق یابد، می‌توان به دست یابی این رویداد به هدف‌گذاری‌هایی که برای آن در هر دور ترسیم می‌شود و برخی‌اش در هیچ دوره‌ای محقق نمی‌شود، دست یافت.

از این منظر، می‌توان تعداد روزهای نمایشگاه کتاب تهران را همچون نمایشگاه فرانکفورت با سه یا چهار روز در نظر گرفتن برای متخصصان و گروه‌های خاص محدود کرد، چرا که برای ناشری که در حال عرضه کتاب به مشتری است، امکان تعاملات تخصصی که یکی از اهداف چنین نمایشگاه‌هایی است، وجود ندارد و فضای فروشگاهی را برای نمایشگاه پررنگ‌تر می‌سازد. واقعیت آن است که اختصاص روز نخست نمایشگاه بین المللی کتاب به ناشران تخصصی کارکرد لازم را ندارد و در این زمینه نیز می‌بایست تدبیری اندیشیده شود، ولو آن که روزهای نمایشگاه تهران افزایش یابد.

خبری از صف ساندویچ‌ فروشی نیست! + فیلم

این نگاه تخصصی باعث خواهد شد دیگر نمایشگاه بین‌المللی کتاب یک مجموعه ساندویچ فروشی که در کنارش تعدادی غرفه کتاب راه اندازی شده نباشد و صف خرید ساندویچ و مردمان محترمی که به قصد گذران ایام و نه خرید کتاب به نمایشگاه می‌آیند، از آنچه تاکنون دید‌ه‌ایم و این رویداد را به تفریگاهی شلوغ و جهنمی تبدیل کرده بود، به فضایی متعادل و متناسب با سطح مطالعه در ایران و یا اندکی بیشتر از سطح مطالعه بهبود خواهد بخشید و دیگر پز بازدید چند میلیون نفر از نمایشگاه، تنها معیار موکد برای به تصویر کشیدن اعتبار رویداد نخواهد بود!

قلب کتاب جهان به معنای واقعی کلمه

نمایشگاه کتاب فرانکفورت به معنای واقعی کلمه قلب واقعی عرضه کتاب و هرآنچه به کتاب مربوط شود، به حساب می آید. در واقع تنها کتاب های کاغذی و نسخه های الکترونیکی همان کتاب‌ها عرضه نمی‌شوند و هر آنچه برای مطالعه نیاز است نیز به عنوان محصولات جانبی عرضه می‌شود اما باز هم صرفاً عرضه این محصولات به خودی خود باعث نشده تا نمایشگاه فرانکفورت به قطب نخست در این حوزه مبدل شود، بلکه عواملی بسیار مهم تری در این زمینه نقش آفرین هستند.

خبری از صف ساندویچ‌ فروشی نیست! + فیلم

یکی از رویکردهایی که در پیش گرفته ‌و جزو مزیت‌های نمایشگاه فرانکفورت محسوب می‌شود و در نمایشگاه کتاب تهران نیز ‌‌ناقص اجرا شده، حضور کشورهای خارجی است. نمایشگاه کتاب فرانکفورت امسال شاهد حضور برزیل به عنوان کشور میهمان بود و هشتاد نویسنده برزیلی با ارایه ۲۶۰ عنوان کتاب تازه در این نمایشگاه شرکت کرده‌اند. از این اتفاق مهم‌تر و شاید مهم‌ترین اتفاق نمایشگاه بین‌المللی کتاب که شاید از اصل نمایشگاه نیز پراهمیت‌تر باشد، برگزاری بیش از سه هزار برنامه را برای شرکت‌کنندگان است و در واقع به طور متوسط روزانه ششصد برنامه در حاشیه این نمایشگاه برگزار می‌شود که عملاً بخش عظیمی از فعالان عرصه کتاب در هر بخشی را وا‌می‌دارد تا در ایام برگزاری این نمایشگاه راهی فرانکفورت شوند.

این حجم برنامه‌ها را با معدود برنامه‌های رونمایی کتاب همزمان با نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و همچنین برنامه‌های بسیار کوچک و نسبتاً کم مخاطب سرای اهل قلم مقایسه کنید که هرچند با تیراژ پانصد نسخه‌ای بسیاری از کتب در کشورمان تا حدودی همخوانی دارد اما حداقل در سطح استانداردهای یک نمایشگاه بین‌المللی نیست و چنین تصور می‌شود که نمایشگاه کتاب تهران نیز باید به سمتی برود که بسیاری از برنامه‌های مرتبط با حوزه کتاب به ویژه برنامه‌های بین‌المللی به صورت همزمان با آن برگزار شود و به عنوان نمونه، جایزه‌های ادبی داخلی، جشنواره‌های حوزه نشر و چاپ، ویراستاری و... همزمان با این نمایشگاه و حتی در فضاهای پیرامونی‌اش که مناسب سازی شده، برگزار شود.

خبری از صف ساندویچ‌ فروشی نیست! + فیلم

کسی دنبال غرفه‌ها نمی‌گردد

در شصت و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب فرانکفورت بر خلاف نمایشگاه کتاب تهران، نیازی نیست در پی غرفه‌ها بگردید و در ‌‌نهایت بر خلاف نقشه بسیار ناقصی که به دست دارید، غرفه‌ای را در حرفی به جز آنچه اعلام شده بیابید و همین اتفاق درباره سایر غرفه‌ها نیز رخ دهد و هر آنچه رشتید، پنبه شود، چون فراخوان این نمایشگاه در زمان مشخصی است و کمیت بر کیفیت غالب نشده، فضای نمایشگاه در اختیار ناشرانی قرار می‌گیرد که واقعاً آثاری برای عرضه دارند و در عین حال طراحی یکی از بخش‌های اصلی است که تنها مشمول حال ناشران دولتی نمی‌شود.

در وب‌سایت نمایشگاه فرانکفورت جزئیات را تا سر حد تشخیص جای دقیق غرفه‌ها در نمایشگاه می‌توان دید و در همین راستا می‌توان برنامه‌ریزی دقیقی داشت و در یک زمان محدود و مشخص به بازدید از این رویداد پرداخت و به همین دلیل زمان تلف شده و ترافیک بازدیدکنندگان به حداقل ممکن کاهش می‌یابد. این اتفاق و دیگر تصمیمات اینچنینی که به لحاظ شکلی، وضعیت نمایشگاه کتاب را مطابق با شرایط روز می‌سازد نیز از دیگر الزاماتی است که می‌باید در پی‌اش بود و بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی تهران نخستین فرصت سنجش میزان توجه به آن و اصلاح فضای کنونی است، هرچند پیش از آنکه صنعت کتاب نیاز به تصمیمات عاجلی دارد.

دانلود
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۱۶
انتشار یافته: ۳۴
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
انها که کتاب خوانند و به کتاب احترام میگذارند نیاز به ظاهر سازی ندارند ما که امار وحشت ناکی در عدم استفاده از کتاب داریم اینگونه با ظاهر نمایی میخواهیم مردم خود را کتاب خوان جلوه دهیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
لپ مطلب رو گفتی عزیز.
جلال پور
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
نویسنده محترم.. چرا ما قبل از اینکه درست ببینیم و داشته های خودمان را با آنچه که دیده ایم مقایسه کنیم سریعا از خود بیخود می شویم و آنچه را که خود داریم به کلی زیر سوال می بریم؟ اینکه نمایشگاه کتاب تهران چیز کاملی نیست و لازم است تغییراتی را داشته باشد قبول.. اینکه نمایشگاه فرانکفورت قابلیت های زیادی برای آموختن دارد قبول.. ولی این دیدگاه که شیوه نمایشگاه فرانکفورت را بطور کامل بعنوان پایلوت قرار دهیم و شیوه نمایشگاه خودمان را به کلی زیر سوال ببریم از عادات بدی است که ما را از داشته های خودمان غافل می کند. تجربه نمایشگاه تهران هرچند ناقص تجربه ارزشمندی است. یک اشاره دیگر.. از نظر شما فروش ساندویچ و مواد غذایی در محیطی مناسب (البته نه به شکل فعلی) چه اشکالی می تواند داشته باشد..؟ یا اینکه با رفع اشکالات شکلی و ماهوی فروش کتاب در غرفه ها، در کشوری که ساختار توزیع مناسبی در این خصوص ندارد اتفاقا از ویژگی های خوب نمایشگاه است.
araf
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
مقایسه فرانکفورت وتهران چه مقایسه خنده داری
پاسخ ها
فاطمه
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
ببخشید شما راه دیگری برای بهبود نمایشگاه بلدید؟
برای بهتر شدن باید با بهترین مقایسه کرد
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
مثل مقایسه احمدی نژاده با گاندی
رضا چ
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
شما که هیچکدوم رو نرفتی برای چی نظر میدی؟
siavash
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
اول از همه باید سانسور کتاب برداشته بشه....من هرچی کتاب جامعه شناسی خوب میشناسم همشون سانسور شده یا اصلا نیست!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
اگر در ايران كتب علمي و علوم پايه خارجي توزيع عادي و عمومي داشته باشه ديگه حاجتي به رفتن نمايشگاه نيست
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
مطالعه مردم ايران به اندازه يک از شش استاندارد جهاني. تازه اين هم براي افرادي است که 6 اي 10 ساعت در روز مطالعه مي‌کنند و آن هم به حساب بقيه گذاشته مي‌شود. اگر بخواهيم تصحيح کنيم بيشتر مردم ايران اصلا مطالعه ندارند.
شادمهر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
فرهنگ هرچیزی باید بصورت ریشه ای در مردم اون سرزمین نهادینه شده باشه!
چلیبی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
من به عنوان یک دانشجوی دکتری که از دوره‌ی فوق دیپلم تقریباً هرساله به نمایشگاه کتاب تهران میام از اینکه در غرفه‌ها کتاب می‌فروشن استقبال میکنم اما اینکه باید روزهای اول ویژه‌ی متخصصان باشه موافقم.
بابت حمل کتاب‌ها فکر نکنم سختی زیادی باشه چون غرفه‌های پست در اطراف و اکناف نمایشگاه هستن و راحت میشه پست کرد.
البته اگر ناشران زیر بار برن و خودشون پست کنن که خیلی عالیه اما بعیده.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
معلومه دکترات هم پستیه!
حافظ
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
منم دکتری مو از تاجیکستان غیر حضوری گرفتم
ناشناس
|
United States
|
۲۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
بسیار مطلب عالی بود.
داریوش
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
ریا نباشه بعنوان یه خوره کتاب باید بگم در بعضی موارد فقط علاقه به تقلید کردن دارید.اینکه در نمایشگاه به هیچ وجه کتاب فروخته نشه یا اینکه ارزش بازدید عموم مردم رو ده درصد متخصصین عنوان میکنید درست نیست.باید از این نمایشگاههای معتبر الگو گرفت ولی نه اینکه بخوایم با شبیه سازی تمام ارکان اونها صرفا ادای اونارو در بیاریم.باید یک نمایشگاه استاندارد و با کلاس ایرانی داشته باشیم نه صرفا تقلیدی ضعیف از کار دیگران.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
کدام ناشری قدرت ارسال پستی کتاب را به مقصد متقاضی دارد در حالی که پست شاید معادل یا بیشتر از پول کتاب را بابت ارسال پستی از ناشر اخذ میکند. چرا شما ایران را با آلمان مقایسه میکنید!؟؟
ناشناس
|
United Kingdom
|
۲۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
مشکل ما اینه که به علت کم بودن سرگرمی های سالم نمایشگاه کتاب رو با پیک نیک اشتباه گرفتیم. صبح با خانواده می ریم نمایشگاه یه دور غرفه ها رو میگردیم تا شاید در طول سال چشممون به چندتا کتاب خورده باشه ظهر هم اونجا نهار می خوریم و شاد و خندان بر می گردیم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
ایولا اینو خوب اومدی
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۰:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
شما برو فیسبوقت رو چک کن کاریت به کتاب نباشه
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟